urozmaicenia wypieku, a dzięki temu wszyscy mogliśmy delektować się pysznymi ciasteczkami w przeróżnych kształtach ;) zachęcam do wypróbowania przepisu i do pochwalenia się swoimi "dziwolągami" :D Składniki (na około 30szt.): Ciasto: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 2 białka (żółtka zużyjemy do kremu) WYKONANIE: Do garnuszka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Zagotuj, następnie(...)dodaj sól i przesianą mąkę i mieszaj energicznie łyżką, do czasu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciast przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj
Kulinarna (nie)codziennośćtruskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy(...)Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm - 3cm. Uzyskane ślimaki układamy na blaszce z małymi odstępami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 szklanki cukru kryształu 1 kostka margaryny 4 jajka 8 łyżek wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 500g białego półtłustego sera 3/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę, cukier, kakao i wodę połączyć, mieszając zagotować. Odlać(...)pieczenia. masa serowa: Ser zemleć. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka. Następnie do jaj dodawać po łyżce sera, na końcu kaszę i proszek do pieczenia. Połowę ciasta wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z kolei masę serową i resztę ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 1h. Po upieczeniu i wystygnięciu polać
Prosto i Smacznie z AnetąNajprostsze słodkie wypieki z ciasta francuskiego. Wystarczy że macie ciasto w lodówce i 20 minut czasu i możecie do kawy cieszyć się cudownie cynamonowymi palmierami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego cynamon cukier jajko Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy warstwą cynamonu oraz cukru. Zawijamy z obu stron w rulony aż oba zawinięte boki spotkają
Pyry na Gazwąskim otworze lub pałeczka do ryżu (patyczek) Blachę z brownie dobrze schłodzić w lodówce (min. 60 minut). Używając okrągłej wyciskarki do ciastek (foremki, wykrajarki) , delikatnie wyciąć kształty z ciasta w blasze (przed każdym kolejnym wycięciem dobrze oczyścić wyciskarkę w bardzo zimnej wodzie, najlepiej z lodem) . Korzystajac z małego sitka równomiernie oprószyć cukrem pudrem górną część „dysków” brownie. Korzystajac(...)Używając pipety lub pałeczki ostrożnie wypełnić środek otworu kwiatka truskawkowym puree (zanurzać pałeczkę w puree i pozwolić mu powoli spływać do otworu, uważajać by sos nie rozprysnął się na ciasto i nie zrujnował jego wyglądu) . Umieść każde „ciastko” w oddzielnej bibułce do mufinek i zapakować w pudełko do wyrobów cukierniczych. Życzę smacznego oraz samych miłych walentynkowych wrażeń
Jem więc Jestemdłużej tym lepiej lub po prostu wykończ swój blender) i zblenduj na idealnie gładką masę Do dużej miski wsyp mąki, sól, obudzone drożdże i papkę daktylową Zagnieć gładkie ciasto, po czym partiami dodawaj masło i wtłaczaj je zagniatając ciasto (trochę się pomęczysz, ale nie obiecywałam, że będzie lekko) Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoja(...)objętość (minimum godzinę) wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat , dodaj odsączone i obtoczone w mące rodzynki i ponownie zagnieć Podziel na dwie części, z każdej uformuj wałek, a następnie natnij na trzy części (nie do końca) i zapleć warkocz, no chyba że umiesz pleść chałkę z 4 części, bo ja jeszcze tej sztuki nie opanowałam Uformowane chałki umieść
greenscarfmisie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez(...)minut. Upieczone ciasto pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, po tym czasie wyjąć z formy i pozwolić mu zupełnie wystygnąć. * w przepisie użyłam szklanki o pojemności 250ml Smacznego
kolorowotorcikowomasa makowa i trzecia to masa serowa. Całość smakuje wyśmienicie! Seromakowiec jest mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto bardzo pracochłonne, ale naprawdę tego warte! Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis
Kuchnia Łukaszarazy prosić i gotuję jabłkowy obiad. Mam tylko nadzieję, że pora obiadowa może liczyć się za wieczór. Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony(...)kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
Patchworksztywną pianę. Gdy piana zaczyna robić się sztywna dodawać stopniowo ksylitol/cukier, następnie żółtka. Wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wymieszać mąki z masą jajeczną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć maliny. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 min (góra-dół) aż ciasto się ładnie zarumieni. Po upieczeniu można posypać ciasto
Ze smakiem i z pasjąmoja kolejna dyniowa propozycja. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka chwil. Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej(...)Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlewam olej. Nadal ubijając stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. 2. Do ciasta dodaję miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cm x 25cm. Piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasikupno dyni, gdyż już pojawiają się piękne okazy patrzące i mówiące do mnie "bierz mnie i zrób ze mnie coś dobrego". I owszem, taki mam plan! Zupa-krem, ciasteczka, ciasta, desery, tarty, wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę. Dzisiaj chciałabym zaproponować(...)schłodzonego masła - 60g cukru (możecie użyć mniej) - 1 jajko Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, cukier i jajko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki
Be Fit Be Strongrondlu, studzimy. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką
kgwjanczewosię z Wami ładnie pożegnać, gdyż dopiero w poniedziałek 31.08 znów Was uraczę jakimś smakołykiem, to aż 1,5 tygodnia, więc muszę osłodzić tę rozłąkę jakąś słodkością, więc może ciasto? Tak, to dobry pomysł. Skoro nasze owoce leśne powoli się kończą, coraz mniej ich na straganach, w warzywniakach, trzeba z nich korzystać póki jeszcze są! Owszem, już o tej porze(...)dokładnie mieszamy, wylewamy na formę do tarty i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód i delikatnie wydrążamy go za pomocą łyżki tak, by ciasto zostawić po bokach i na dnie nie robiąc dziur. W ten sposób formujemy miejsce na budyń. Pozostałości z wydrążania ciasta zazwyczaj jadam na śniadanie polane jogurtem. Składniki na budyń: - 100g
Be Fit Be StrongCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu
Tradycyjna Kuchnia