wiśnia - 6835 przepisów (strona:297/456)

Wafle z mlekiem w proszku, galaretką i bakaliami 1701

mleka w proszku, pełnego 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie itp) Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1 szklance wody i do gorącej dodajemy masło (gdyby się

Smaki Na Talerzu
Lody mirabelkowe 195

minimum pracy! Składniki: 500g mirabelek 200g cukru 350g kwaśnej śmietany 18% opcjonalnie 2 łyżki wódki Sposób wykonania: Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Ja używam do tego celu drylownice do wiśni. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy aż się rozpadną. Owoce można tez ugotować z pestkami i wyciągnąć z masy owocowej (są duże i odróżniają się kolorem więc jest to dość łatwe

Pyry na Gaz
makowiec japoński z kremem 395

mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 200 g masła  na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku migdały całe wiśnie kandyzowane Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Murzynek orzechowy 210

nowy składnik, jednocześnie nie dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Murzynek z serem Dodatek masła orzechowego z wyczuwalnymi kawałkami orzechów bardzo wzbogacił smak murzynka orzechowego. Składnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owocowe koktajle na bazie różowego wina 207

które łączy ze sobą delikatne nuty i aromaty szczepu Moscato z nutą dojrzałych, czerwonych owoców. W bukiecie smaków wina wyczujecie także nuty mandarynek z dodatkiem jaśminu… dodatkowa porcja wiśni, malin i granatu… i mamy pełną kompozycję! To wszechstronne wino, które pasuje do potraw pikantnych, dań kuchni chińskiej, owoców… idealne także na piknik, grilla czy randkę! Jego smak

Kuchnia Bazylii
Drożdżówka z owocami 151

ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Moja drożdżówka jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować i ewentualnie przykryć

Kuchcik gotuje
Kruche ze śliwkami 139

planujecie pierwszy wypiek ze śliwkami nie zawiedziecie się. Idealne ciasto kruche, lekko sypkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Dodatkowo można łączyć je z różnymi owocami np. jabłkami czy wiśniami a zawsze wychodzi obłędne. U nas to ciasto to klasyk, więc i wy musicie spróbować. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 jajko + 1 żółtko

Słodka Strefa
Kostki lodu z owocami 159

nasza wyobraźnia i upodobania smakowe, ponieważ pamiętajmy, że później chcemy to wypić Wykonanie jest banalnie proste, a rezultat zaskoczy wszystkich. Zatem do dzieła! Składniki: maliny jeżyny przeczki borówki truskawki wiśnie czereśnie kawałki cytrusów mięta bazylia lawenda płatki bratka płatki nagietka itd. woda źródlana lub woda przegotowana Przygotowanie: 1) Owoce, zioła i kwiaty dokładnie myjemy. 2) W foremkach (tutaj nie sprawdzą

Fitsweet.me
Ciasto Styropian na jogurtach z borówkami 172

internecie znalazłam kilka różnych przepisów w końcu zmajstrowałam swój i tak wyszło pyszne ciacho, które naprawdę warto zrobić. Zapraszam. Skala smaku 10/10 - zamiast borówek można dodać brzoskwinie lub wiśnie. Wierzch można posypać cukrem pudrem ja jednak wole smak czekolady. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie

Kubki smaku
Proste ciasto z rabarbarem 209

smaczne. Do tego baaardzo puszyste i wilgotne :). Ze składników, które praktycznie zawsze mamy pod ręką. Teraz jest sezon na rabarbar, ale poza nim można do tego ciasta wykorzystać np. wiśnie, kwaśniejszą odmianę jabłek lub śliwki. Jeżeli nie należycie do zbytnio cierpliwych, a chcecie w niedługim czasie mieć na stole pyszne, domowe ciasto - polecam ten przepis ;). Składniki: 6 dużych jajek

Opowieści z piekarnika
Czekoladowo - śmietankowe ciasto z truskawkami 5844

większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności od tego na jakie mamy sezon - równie smacznie będzie z wiśniami, z borówkami/jagodami albo z malinami. Ale póki czerwienią nam się jeszcze truskawki w ogródkach i na straganach - wykorzystajmy ten czer wcowy skar b ;). Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( nieubita

Opowieści z piekarnika
Migdałowe ciasto ucierane z rabarbarem, brzoskwiniami i twarożkiem 166

posypać cukrem pudrem. * Owoców ma być 500 g - można więc, wedle gustu, dodać więcej rabarbaru, lub pół na pół z brzoskwiniami; można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, jagód, borówek... Smacznego

Opowieści z piekarnika
Lekko kokosowy sernik z malinami i kruszonką 432

lubicie kokosu, pomińcie ten składnik, a mleko kokosowe zastąpcie śmietaną kremówką. Ale malinki obowiązkowe - z nimi nawet zwykły sernik staje się niezwykły ;). Pasować będą też inne owoce lata - wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie etc. Bardzo polecam :) Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 190 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego

Opowieści z piekarnika
Sernik czekoladowy na zimno 182

jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak sera wspaniale łączy się ze smakiem truskawek i u mnie frużelina jest właśnie z truskawek, ale można ją również zrobić z wiśni, brzoskwiń lub porzeczek. Do przygotowania tego sernika użyłam gęstego mielonego sera twarogowego z wiaderka (4% tłuszczu), jeśli chcecie użyć sera białego w kostce, należy go dwa razy zmielić w maszynce

Kuchcik gotuje
Ciastka orkiszowe z suszonymi malinami i białą czekoladą 132

Przepis autorski (mój). Ciasteczka smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące i idealnie łączą w sobie słodką białą czekoladę z lekko kwaskowatymi malinami.  Możecie też użyć suszonych wiśni. Koniecznie spróbujcie! (około 18 sztuk)    150g mąki orkiszowej (może być dowolna) 100g cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 110g masła/margaryny 1 jajko Dodatkowo: 100g

Di gotuje