wiśnia - 6835 przepisów (strona:119/456)

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą 145

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą to jedne z lepszych drożdżówek, jakie upiekłam i jakie jadłam. I wprawdzie tak mogłabym zakończyć post, bo nic więcej nie trzeba dodawać. Bułeczki rozpływają się w ustach, dosłownie. Są tak delikatne, puszyste i maślane , że mogłabym kilka dni przeżyć na samych drożdżówkach. Idealne proporcje masła, mąki i drożdży pozwalają na pięknie wyrośnięte i przede(...)każdemu, kto ma odrobinę chęci. Na zdjęciach możecie zobaczyć, że pękają. Masa czekoladowa wypływa, ale to nie zmienia niczego – w środku nadal jest jej dużo no i są wiśnie. Kiedyś używałam miksera z hakiem do zagniatania cista drożdżowego. Jest to z pewnością wielkie ułatwienie, ale czy daje tyle samo satysfakcji z pieczenia drożdżówek? Ja zagniatając ciasto ręcznie relaksuję się

Słodkie Gotowanie
Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi 116

Wiśniowy sad to ciasto bez pieczenia. Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Wszystko razem smakuje obłędnie. Spróbujcie koniecznie Składniki na spód: 100 g masła 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego 50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę(...)niej galaretkę, krótko miksuję. Masę wylewam na spód i całość wstawiam do lodówki, żeby masa stężała. Składniki na warstwę wiśniową: 1 galaretka wiśniowa 400 ml wody 300 g wiśni bez pestek Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia

Słodki sentyment
smaczne ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką... 161

mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, sól 1 szczypta, mąka tortowa 3 szklanki, wiśnie bez pestek 70 dag kruszonka: cukier 100 gram, mąka tortowa 150 gram, masło miękkie 125 gram Drożdże w misie robota rozetrzeć łyżką z 1/2 szklanki mleka letniego, łyżką cukru, mąki, przykryć talerzem(...)zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, na wierzchu rozsypać gęsto wiśnie bez pestek, posypać kruszonką. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - ciasto drożdżowe z wiśniami jest bardzo lekkie, puszyste, aromatyczne

W Mojej Kuchni Lubię
tort czekoladowo śmietanowy z wiśniami 143

czekolady deserowej, startej wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką masę. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. Krem dzielimy na dwie części. dodatkowo: dżem wiśniowy wiśnie z kompotu lub syropu lub nalewki bez pestek ok. 150 ml mocnego naparu kawy, posłodzonego wykonanie tortu: Na paterze układamy jeden blat, nasączamy go. Smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy(...)kremu. Układamy drugi blat, nasączamy go, smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Dowolnie dekorujemy. Całość schładzamy w lodówce min. 3 godz. Ja do dekoracji użyłam kremu maślanego z dodatkiem mleka w proszku

Domowy Smak Jedzenia
Lubię po swojemu, czyli jak zrobić domowy kisiel nie z torebki 112

Słodka chwila Całkiem niedawno, wraz z odkryciem butelek soku z wiśni i porzeczek na jednej z kuchennych półek, przypomniałam sobie metodę na szybkie słodkości. Pokusa na takie zachcianki pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie i wtedy to sięgam po... kisiel! Jest jeden warunek.  Ten kisiel nie będzie z torebki.  Zawartość soku wiśniowego w "torebkowym" wiśniowym kisielu w stosunku(...)konsument decyduje. Ja z taką świadomością nie sięgam już po kisiel z torebki. Chcę czegoś więcej. A może czegoś mniej? W końcu rezygnuję z robaków :)  Kisiel z wiśni i porzeczek Składniki: (na kubek 250ml) babciny / maminy sok owocowy z wiśni i porzeczek (lub inny domowy - Twój ulubiony) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej wrzątek Domowy kisiel - sposób przygotowania: Wstaw wodę

Gary Bez dna
pyszna zupa wiśniowa z kaszką manną... 194

Składniki: wiśnie bez pestek 1 kg, cukier 2 szklanki, goździki 6 sztuk, woda 4 litry, kisiel wiśniowy 1 opakowanie kasza manna 1,5 szklanki, mleko 1/2 litra, woda 1/2 litra, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, masło 1 łyżeczka Wiśnie umyć pod zimną wodą, pestki wydrylować w drylownicy do wiśni, wsypać do garnka, dodać cukier, goździki, wlać wodę i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z wiśniami i ajerkoniakiem 118

jednak pracochłonne, ale warto. Wykonanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ . Ten biszkopt jest najlepszy. Polecam Masa z galaretki – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i dodać wypestkowane wiśnie. Zamiast wody możecie użyć soku z wiśni i jeśli będzie za mało to dolać wody. Odstawić do stężenia, ale nie całkowitego. Jak galaretka jest już prawie gęsta wylać wszystko

Kuchnia Pokoleń
Eton Mess z wiśniami – deser w kilka chwil 155

Eton Mess z wiśniami – deser w kilka chwil Czas ostatnio mi biegnie mi tak szybko… Na szczęście nawet w takie dni można znaleźć kilka chwil, by przygotować coś słodkiego dla siebie i koleżanki. Dziś polecam Wam pyszny Eton Mess z wiśniami. W wersji tradycyjnej deser ten podaje się najczęściej z truskawkami, malinami lub jagodami. U mnie wersja wiśniowa(...)podobno powstał Eton Mess (zwany też bałaganem). Składniki: 200 ml zimnej śmietanki 30 lub 36% około 1 i 1/3 szklanki bezików – użyłam mini beziki od Brześć drylowane wiśnie lub niskosłodzona konfitura wiśniowa około 130 ml 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Zimną śmietankę przelewamy do miski i wraz z łyżeczką cukru pudru ubijamy (ale nie na sztywno). Beziki kruszymy

Słodkie okruszki
Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi 129

Wiśniowy sad to ciasto bez pieczenia. Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Wszystko razem smakuje obłędnie. Spróbujcie koniecznie Składniki na spód: 100 g masła 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego 50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę(...)niej galaretkę, krótko miksuję. Masę wylewam na spód i całość wstawiam do lodówki, żeby masa stężała. Składniki na warstwę wiśniową: 1 galaretka wiśniowa 400 ml wody 300 g wiśni bez pestek Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia

Słodki sentyment
Ciasto czekoladowe z owocami, marmoladą i galaretką 184

jest naprawdę proste. Bazą stał się przepis na popularnego murzynka, którego przełożyłam marmoladą i podałam z dużą ilością owoców zatopionych w galaretce. Najlepiej pasują tu lekko kwaskowate maliny lub wiśnie. Należy też pamiętać, aby wybrać lekko kwaskowatą marmoladę do przełożenia ciasta. Całość nie ma być przesłodzona. U mnie to ciasto najczęściej pojawia się, gdy moja przyjaciółka wpada z wizytą(...)uwielbia czekoladowe smaki w połączeniu z kwaskowatymi owocami jak maliny czy wiśnie. Do tego mała filiżanka kawy prosto z Włoch i… czas na ploteczki Po pyszne włoskie kawy warto zajrzeć do kawwa.pl   Dziś wersja gold. Doskonały, wyrazisty, mocny smak. Idealnie komponujący się ze słodyczą ciasta czekoladowego. Spróbujcie. Warto też zajrzeć na fanpage Horeca Caffe Składniki: Na ciasto

Słodkie okruszki
Nalewki na jesień - aroniówka, pigwówka, jarzębinówka i z owoców dzikiej róży 213

róży i nasza ulubiona pigwówka z owoców pigwowca. Tradycyjnie już - przepisy są proste, bez dodatkowych ozdobników i składników. Z czasem i w kolejnych latach można dodać do aroniówki liście wiśni czy do dzikiej róży kawałek kory cynamonu lub goździk. Ale na początek polecamy takie w wersji bez dodatków. Ponadto nasze przepisy są na wódce, więc to dość lekkie nalewki(...)trzy dni. Do rzeczy, a dokładniej do przepisów: NALEWKA Z OWOCÓW ARONII - ARONIÓWKA Aronia jest cierpka, nawet po przemrożeniu zostaje charakterystyczny smak aronii, dlatego warto dodać do nalewu liście wiśni lub goździki. Ale im dłużej nalewka stoi, tym staje się coraz lepsza w smaku. Składniki: 1,5 kg aronii 0,5 kg cukru 1-2 goździki 2 l wódki Przygotowanie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
CIASTO KAKAOWE Z WIŚNIAMI 176

mamy pod ręką. Pysznie kakaowe, lekkie, odpowiednio wilgotne i mięsiste zarazem. Długo utrzymujące świeżość. Z domową, błyszczącą polewą z masła kakao i cukru.  W mojej wersji także z wiśniami, choć równie dobrze możecie zastąpić je malinami, czy borówkami. Albo upiec bez dodatku owoców.  Do tego nie trzeba wcześniej wyciągać masła i jajek z lodówki, ani też używać miksera(...)płaska łyżeczka sody oczyszczonej 85 g masła 150 g cukru (2/3 szklanki) 35 g gorzkiego kakao (4 łyżki) 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego (1 szklanka)  1 szklanka wiśni bez pestek ( świeżych, z syropu/kompotu lub mrożonych - wcześniej rozmrożonych) POLEWA 100 g masła 100 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki gorzkiego kakao WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

cool and minty
Pleśniak z wiśniami 287

Najlepszy pleśniak jaki jadłam. Ciasto mimo, że jest tanie i proste to jest naprawdę pyszne!  Jadłam już kilka wersji tego ciasta z jabłkami lub powidłami, ale z wiśniami jak dla mnie jest najlepsze. Zapraszam do spróbowania przepisu kochani. Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy, dziękuję :) Składniki blaszka 23/33 cm : ciasto: mąka pszenna 3 i 3/4 szklanki, cukier(...)cukier puder 35 dag, mąka ziemniaczana 7 dag, mąka pszenna 7 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, olej 3 łyżki, dodatkowo: dżem wiśniowy 3/4 małego słoika, wiśnie w syropie 1 mały słoik, kakao 2 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie

kulinarne odsłony pati
Kruche ciasto z wiśniami 112

Muszę się pochwalić ciastem, które samodzielnie upiekł mój mąż! Niezwykle pyszne ciasto przypominające amerykańskie cherry pie - kruchy spód, warstwa kwaśnych wiśni i ponownie kruszonka oprószona cukrem pudrem. Warstwa wiśniowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej pięknie się scaliła i nie wypływała ani rozsypywała. Następnym razem zrobimy w mniejszej tortownicy, aby warstwy były grubsze. Serdecznie polecam :) Przepis ze strony Moje Wypieki. Składniki: Ciasto(...)kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru Warstwa  wiśniowa: 700 g świeżych wiśni (waga bez pestek) 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy

Kocham..lubię..gotuję..
Tradycyjne japońskie zupy – co warto o nich wiedzieć? 195

Miłośnicy kuchni japońskiej zapytani o swoje ulubione dania, obok sushi wymieniają także aromatyczne i rozgrzewające zupy. W Kraju Kwitnącej Wiśni są one przygotowywane według wielu tradycyjnych receptur, które z biegiem czasu zostały zmodyfikowane m.in. w zależności od regionu. Jakie ciekawostki na temat tych orientalnych przysmaków warto znać? Fakt nr 1: Ramen pochodzi z Chin Ramen to bez wątpienia jedna(...)kilkudziesięciu wersji tego przysmaku wyróżnić można np. shio-ramen, tonkotsu-ramen czy shoyu-ramen. Fakt nr 2: Dashi to baza wielu japońskich zup Bazą wielu zup w Kraju Kwitnącej Wiśni jest dashi. Pod tą nazwą kryje się bulion, który z powodzeniem wykorzystywany jest również w kuchni jako podstawowy element sosów czy potraw duszonych. Kulinarni smakosze doceniają go przede wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!