Składniki: ok. 70 dag chudego mięsa z dzika 3 marchewki 2 cebule średnia cukinia 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka ostra mielona, wino czerwone, tymianek, cząber, kilka ziaren jałowca tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę(...)obrane warzywa ( marchew, cebula ) również pokroić, a cukinię jeśli młoda nie obieramy Czosnek obrać Mięso wyłożyć na gorący tłuszcz- smażyć, kiedy będzie prawie miękkie dołożyć marchew, cebulę, podlać winem, później dołożyć pokrojony czosnek i pokrojoną w dość grube plastry cukinię, przykryć- smażyć do miękkości Doprawić do smaku ziołami, solą
Proste Potrawymarchewki 1 cebula 1 czerwona papryka kilka pomidorków koktajlowych kilka ząbków czosnku łodyga selera naciowego kawałek tłustego boczku, albo słoniny 1 strączek chili 1 ziemniak 1 kieliszek białego wina zielony groszek – 1 puszka, albo odpowiednia ilość świeżego lub mrożonego 3 łyżeczki przecieru pomidorowego bulion z kurczaka 3 gałązki rozmarynu Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Pomidory(...)słoniną. Czosnek obrać i tylko zmiażdżyć nożem kub pięścią. Na patelni rozgrzać sporo oliwy, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać boczek, obsmażyć. Dodać rozmaryn. Podlać winem, zredukować. Dodać cebulę, czosnek, chwile podsmażyć, a następnie dodać pozostałe warzywa. Przecier pomidorowy rozrobić w dwóch chochlach bulionu, wlać na patelnię. Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu
stajnia gołębie od kuchnipasty pomidorowej 100 g zielonych lub czarnych oliwek 1 cebula 1 dojrzały pomidor 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól, pieprz, papryka do smaku 1/4 szklanka wytrawnego, białego wina ( lub porto ) 1/2 szklanki wody 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Kalmary należy oczyścić, usunąć szkielet(...)odciąć macki i ściągnąć skórę - zapraszam do obejrzenia filmiku ... Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę z 1 ząbkiem czosnku, lekko podpiekamy, następnie wlewamy rozmieszaną pastę pomidorową z winem, bulion, pokrojony pomidor i oliwki. Chwilkę dusimy. Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miski, wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i 4 łyżki sosu pomidorowego
Kulinarne Fantazje MarioliKilka liści świeżej bazylii Oliwa z oliwek Sól i pieprz Sos pomidorowy: Czerwona cebula – 1 szt. Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy
ale Pyszniekompromisów (np. domowa pizza na razowym spodzie), ale nie zawsze jest to możliwe. „Sporadyczny” jest tu jednak kluczowym słowem. Pizza zjedzona z przyjaciółmi raz w miesiącu, lampka wina czy kawałek czekolady to nic złego, pod warunkiem że nie staje się regułą. Zrób rachunek sumienia i sprawdź, ile posiłków w tygodniu faktycznie jest zdrowych, a ile z nich(...)zrzucenie 15 kg w miesiąc) i ze wszystkich sił starasz się go osiągnąć. W efekcie szybko się zniechęcasz i ignorujesz dotychczasowe sukcesy, skupiając się na niepowodzeniach. Pojawia się poczucie winy, które niweczy cały wysiłek. Jeśli podchodzisz do odchudzania na zasadzie „wszystko albo nic”, bardzo prawdopodobne że po pierwszej mniejszej lub większej porażce zrezygnujesz. Pamiętaj, że ZDROWE, zrównoważone podejście
Powiedz dietom niekurkami, szpinakiem i chrupiącym jarmużem Składniki na 4 porcje : Olej roślinny x 2 l Cebula szalotka x 20 g Czosnek x 1 ząbek Ryż arborio x 200 g Białe wino x 100 ml Wywar warzywny x 0,5 l Masło Ser emiligrane Szpinak Fit & Easy x 80 g Jarmuż Fit & Easy(...)Sól, pieprz czarny Marynowane kurki x 40 g Sposób wykonania : W garnku na oleju podsmaż cebulę szalotkę z czosnkiem, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, podlej białym winem i poczekaj aż odparuje. Cały czas mieszaj ryż dodając wywar warzywny w małej ilości. Pod koniec gotowania dodaj masło, ser emiligrane i liście szpinaku. W małym rondelku podgrzej olej, gdy będzie miał powyżej
SMYKWKUCHNIkrewetek dużych 1 marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól pieprz pół kieliszka białego wina oliwa do smażenia natka pietruszki szczypiorek oregano ( świeże(...)Krewetki rozmrażamy, i myjemy. Osączamy na durszlaku. Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w półtalarki, czosnek drobno siekamy. W woku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i smażymy przez kilka minut, gasimy winem i wkładamy krewetki, doprawiamy przyprawami i smażymy z obu stron przez ok 10 min. Podajemy z grzankami
Gotowanie jest łatweprzygotowania. W garnku o grubym dnie należy zeszklić cebulę z czosnkiem bez rumienia, następnie dodać posiekaną młodą kapustę i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie dodać odrobinę białego wina, przecier pomidorowy i świeże pęczki natki pietruszki i koperku. Wszystko udusić do miękkości. Po około 15 minutach mamy gotową młodą duszoną kapustę, czekającą na zjedzenie :) The post Młoda kapusta duszona
Moja Delicjachrupiącymi, zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Całość wieńczy parmezan, który dodaje charakterystycznego smaku i lekkiej pikanterii. 150 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 g zielonych szparagów 1 cebula 1/2 szklanki wina białego wytrawnego ok 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1/2 słoiczka suszonych pomidorów sól pieprz czarny mielony olej spod suszonych pomidorów ok 4 łyżek tartego parmezanu(...)dużej patelni rozpuścić olej spod suszonych pomidorów i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kaszę przepłukać w wodzie i dodać do cebuli. Chwilę podsmażyć po czym zalać winem. Kiedy większość płynu odparuje dolewać po trochę gorący bulion, tak aby kasza była zakryta. Dusić około 15 – 20 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość bulionu. Kasza powinna pozostawać mokra
https:KKuchniaMniamserka mascarpone ksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda przygotowanie Rabarbar umyć przyciąć końcówki, nie obierać. Pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Umieścić w głębokiej patelni, dodać cukier lub ksylitol(...)rozłożyć do czterech naczynek, na wierzchu położyć masę z mascarpone. Przed podaniem można posypać suszonymi owocami lub startą czekoladą lemoniada: Wymieszać sok który pozostał po osączeniu rabarbaru z winem (lub wodą) i sokiem z cytryny. Schłodzić przed podaniem w lodówce, podawać z lodem. Smacznego
Stare Garycoś dobrego – trzy przepisy na orzeźwiające drinki na lato. Na bazie białego wina, musującego lub czerwonego, w którymś z nich znajdziecie swojego ulubieńca. Przeszukując internety znalazłam kilka ciekawych propozycji i popróbowałam własnych kombinacji. Jeżeli są tutaj wszyscy pełnoletni to zabieram Was na letniego drinka :) Summer Sangria to mieszkanka białego słodkiego […] Artykuł Orzeźwiające drinki na lato pochodzi
Pink EnvelopeTaki obiad najlepiej smakuje zjedzony na świeżym powietrzu. Pycha! Składniki: 80 dag sznycli z indyka 35 dag pieczarek 2 cebule ½ czerwonej papryki 10 dag szynki parmeńskiej 200 ml białego wina 1 czubata łyżka ostrej musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka ziół włoskich (prowansalskich) ½ szklanki wody Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka(...)ćwiartki, paprykę w paski. Na głębszej patelni lub w garnku z grubym dnem, wlewam oliwę, przesmażam cebulę z szynką aż się leciutko zrumieni, dodaję paprykę oraz pieczarki, podlewam winem i duszę 5-7 minut, po tym czasie dodaję obtoczone sznycle w przyprawach, podlewam wodą i duszę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, w trakcie dodaję musztardę doprawiam do smaku solą
Wanilia i KardamonKtoś lubi ? Składniki 4 karczochy cytryna 2 pomidory ( u nas puszka pomidorów ) 2 szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina 3 łyżki soku cytrynowego 200 ml bulionu cielęcego zioła : bazylia, tymianek, oregano, cząber, estragon sól pieprz Przygotowanie Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą, puszczając wodę między listkami, następnie otrzepałem(...)Karczochy są gotowe, gdy będzie można łatwo oddzielić listki. Bulion : 2 szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem, przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem białym winem, dodałem pomidory, troszkę otartej skórki z cytryny, 3 łyżki soku cytrynowego i bulion cielęcy. Gotowałem na mocnym ogniu, aż odparowała 1/3 płynu. Pęczek różnych ziół : bazylia, oregano, tymianek, cząber
R'n'G Kitchenmasą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz, Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki(...)kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Szalotki smażymy na maśle ok 10 minut. Zalewamy winem i smażymy jeszcze 3 minuty. Przelewamy do naczynia ze szparagami, dodajemy posiekaną pietruszkę.Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Zalewamy szparagi masą jajeczną. Wylewamy wszystko na podpieczone ciasto. Czubki
Anioły w kuchnipozostaje. Rybka zrobiona. Składniki 200 g halibuta 200 g marchwi 3 łodygi selera naciowego 1 por ( biała i jasnozielona część ) 1 cebula 2 łyżki masła 150 ml białego wina sok z połowy cytryny pęczek koperku 100 ml słodkiej śmietany sól pieprz cukier Przygotowanie Halibuta umyłem, oprószyłem solą(...)białym pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Cebule posiekałem, zeszkliłem na maśle, dodałem marchewkę pokrojoną w krążki, seler pokrojony na kawałki oraz oczyszczony pokrojony skośnie por. Tak pokrojone warzywa zalałem winem, dusiłem ok. 10 minut. Następnie dodałem rybę i na bardzo małym ogniu dusiłem 12 minut pod przykryciem. Wyjąłem rybę, umieściłem na półmisku, trzymałem w cieple. Śmietanę połączyłem z warzywami, doprawiłem
R'n'G Kitchen