szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉 Składniki na ciasto (6 mini tart): 100 g mąki kokosowej 30 g łupin babki jajowatej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka
Ola la LCHFciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje się dobrej jakości piekarnik. Jeżeli i Wam zależy by mieć #ciastojakzobrazka przygotujcie ten przepis w piekarniku #beko. Składniki (na tortownicę o średnicy
Mango Papajasłodko-kwaśnej. Pora najwyższa tym bardziej, że takie śledzie najlepiej smakują po tygodniu leżakowania, a im dłużej stoją, tym są jeszcze smaczniejsze. To będzie jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Czerwona cebula i krążki marchewki nadają słoikom uroku, więc może zrobicie też ze dwa słoiki więcej, żeby obdarować nimi jakiegoś smakosza:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych
Obiad gotowySEKO , dzięki której w moje ręce trafiła wspaniała paka śledzi na Święta. Tym razem akcja nosi nazwę JEDNA Z DWUNASTU a więc jedna z 12 propozycji na stole wigilijnym pojawią się śledzie pod różową pierzynką. Składniki: beczka śledzi z olejem wiejskim 550 gram 400 gram kwaśnej śmietany słoiczek konfitury żurawinowej, użyłam domowej ( klik) świeża czerwona cebulka mała łyżeczka chrzanu
Życie zaczyna się w kuchniŚwięta tuż tuż, więc i u nas na blogu pojawią się przepisy na potrawy wigilijne. Świąteczny stół obfituje w pyszne smakołyki choć nie zawsze najzdrowsze. Czemu więc tych potraw nie zrobić zdrowszych ale nadal smacznych? To pytanie pozostawimy retorycznym, a Was zapraszamy na nową odsłonę łazanek gdzie zamiast makaronu proponujemy zdrową kaszę gryczaną jednocześnie zachowując
Kuchenne Wariacjejuż pisaliśmy ostatnio - śledziowe szaleństwo w pełni. Dlatego dzisiaj coś pysznego i ładnego zarazem. Przedstawiamy tatar ze śledzia, który z pewnością będzie ozdobą każdego wigilijnego stołu. Dla nieprzekonanych zapraszamy po przepis na tatar z wędzonej ryby (klik ), a dla śledziolubnych przedstawiamy przepis poniżej :) SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 filet ze śledzia kilka gałązek natki pietruszki 1 ogórek kiszony
Kuchnia od dwojgaporcja to ok. 230kcal , węglowodany: 9g, białko: 28g, tłuszcz: 9g Informacje dla diabetyków: w porcji (o wadze ok. 190g) znajduje się 0,9WW i 1,9WBT SMACZNEGO! Artykuł KARP WIGILIJNY pochodzi z serwisu Dietolog
Dietologprezent, ale też ma zapewnione szczęście na cały kolejny rok. zdjęcie z : https://helendoron.pl/hdblog/co-kraj-to-obyczaj-swieta-za-granica/ 6. Portugalia – Miejsce przy stole dla zmarłych W Polsce jest dodatkowe nakrycie przy wigilijnym stole dla niespodziewanego wędrowca, w Portugalii zostawia się je dla osoby zmarłej. zdjęcie z : http://ladnydom.pl/ wnetrza/56,124115,15146476,Jak_pieknie_nakryc_swiateczny_stol_.html 7. Włochy – Dobra wiedźma
Oka w rosole czyli KaFka gotujekromki prawdziwego razowca lub szklanka soku z kiszonych ogórków Po 5-7 dniach zlewamy sam zakwas do butelek i przechowujemy zamknięty w lodówce. Taki zakwas dodajemy do naszego barszczu Wigilijnego . Buraki myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki lub mniejsze części. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i studzimy. Do słoików lub kamiennego garnka wkładamy buraki, przekrojone
KuchcikoweLoveRyba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół. Składniki : 80 dag filetu białej ryby (morszczuk, dorsz,...) u mnie morszczuk 2 większe marchewki 1 średni korzeń pietruszki kawałek selera (wagowo tyle co pietruszki) 2 średnie cebule szklanka przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 liście
Mechanik w kuchnipokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości na moim Wigilijnym stole ;) Składniki: * 700 g dowolnego fileta ryby (u mnie dorsz) * 1 cebula * 1 marchewka * garść posiekanego świeżego kopru * 2-3 łyżki ketchupu pikantnego * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * olej
Zrób to smaczniewigilijnym stole nigdy nie może zabraknąć śledzi, przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam je z korzennymi przyprawami i olejem rydzowym, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować kilka dni przed świętami, im dłużej stoją tym są lepsze. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 duża cebula 100 gram rodzynek 1 szklanka oleju rydzowego Semco 1 łyżka octu jabłkowego
Bajeczna KuchniaSzwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie nie przeraża. Rzadko kiedy poddaję
codojedzeniaKluski z makiem to tradycyjna potrawa na wigilijnym stole. Nie zawsze jednak starcza mi czasu na przygotowanie domowego makaronu, a z kupnym to nie smakuje już tak samo...dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie
Kuchnia MagdaLenysłodkiego smaku. Przed gotowaniem musi zostać namoczona oraz dłużej się gotuje. Idealnie pasuje do niej słodziutka żurawina, którą dodałam do kapusty. Polecam tym, którzy lubią coś nowego. The post Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana) appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja