Wieniec drożdżowy z masą makową 269Składniki: Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania, 1 jajko - temp. pokojowa, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych
W kuchni u Moniki
Wigilijne śledzie w śmietanie 176Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 35414(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na
Kulinarne Przeboje
Bigos na golonce 190Bigos na golonce jest prawdziwą staropolską potrawą i uwielbia go większość Polaków. Jest popularnym daniem, które podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło, a żadne żadne
Smaczne Potrawy
Sałatka śledziowa z porem. 383Przepis na tę sałatkę dostałam od rodziców mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2
W kuchni u Moniki
Sałatka jarzynowa. 265Składniki: 6 ziemniaków (335g), 1 pietruszka (125g), 3 marchwie (220g), kawałek selera (110g), 5 jaj, 250g ogórków kiszonych, 1 jabłko, 1 mniejsza cebula (niekoniecznie), puszka zielonego
W kuchni u Moniki
Ryba po grecku. 224Składniki: 0,5kg ryby (filety), pieprz, sól, majeranek, pół cytryny, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej do smażenia ryby, 3 większe marchwie (270g już obranych), 1 większa
W kuchni u Moniki
Ryba po azjatycku 257Ryba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby
Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony (czysty) – idealny na Wigilię 214Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie nadaje się również do krokietów, bądź pasztecików. Polecam! Składniki: 4 duże buraki 3 l wody kostka rosołowa
Za drzwiami kuchni
Kluski z makiem 205składniki* 30 dag maku* 2 łyżki miodu* 2-3 łyżki cukru pudru* cukier wanilinowy* olejek migdałowy* bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone
Mix smaku
Kapusta z grochem 214składniki* 1 kg kapusty kiszonej* 1/2 kg grochu łuskanego* pieprz ziołowy* sól * pieprz czarny świeżo mielonySposób wykonaniaGroch namoczyć, ugotować do miękkości tak aby utworzył papkę
Mix smaku
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 480Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto
Słodka Strona
Kwas buraczany ( zakwas do barszczu ) 273Czas goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu
kolorowotorcikowo
Łazanki z Kapustą i Grzybami 270Łazanki z kapustą i grzybami to danie, którego smak kojarzy się głównie z Wigilią Bożego Narodzenia. Poniższy przepis na farsz składa się z gotowanej
Słodka Strona
Pulchne pierniczki świąteczne 342Pulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje
Gotuj Z Muzyką