wigilia - 5847 przepisów (strona:341/390)

Karp w migdałach według Karola Okrasy 135

Nie każdy z nas przepada za tradycyjnym smakiem karpia. Postanowiłyśmy przed świętami wypróbować karpia smażonego w migdałach według przepisu Karola Okrasy nieco go uproszczając. Ryba wyszła

Kolizje Smaków
Krokiety naleśnikowe z pieczarkami 251

Krokiety naleśnikowe z pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo

Kolizje Smaków
PIERNIK 205

Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 291

Etap I   W ślad za telewizyjnymi reklamami świątecznymi również i ja postanowiłam rozpocząć przygotowania do świat Bożego Narodzenia. Najlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych

RAROSSA
PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI 269

Pierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco

RAROSSA
SERNIK ANIELSKI MIX 314

Czyli sernik z pierniczkami, co prawda zainspirował mnie sernik czarno-biały  s. Aniely. Jednak ja na moje potrzeby przepis trochę zmodyfikowałam

RAROSSA
KOMPOT WIGILIJNY 188

Fotka z książki   POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z

RAROSSA
PIERNICZKI BRUKOWCE 376

Miały być  pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny

RAROSSA
CHATKA Z PIERNIKA 162

Cieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J  jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza

RAROSSA
ZAKWAS BURACZANY 221

Zakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku

RAROSSA
PIERNICZKI STAROPOLSKIE 176

Do świąt już tylko tydzień, nadszedł czas aby zacząć piec piernik i pierniczki  z    ciasta , które leżakowało ponad  miesiąc. Jako pierwsze

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 233

Etap II Etap I    Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na   piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z

RAROSSA
BARSZCZ WIGILIJNY 512

Po 5 dniach   zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie  dodamy zakwas

RAROSSA
MASA MAKOWA 167

Mak jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia

RAROSSA
SERNIK Z MAKIEM 187

Ulubiony sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co

RAROSSA