tradycyjne bitki z wołowiny . Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek? Składniki: 50 dag szynki wieprzowej sól, pieprz(...)stron oprószamy solą, papryką i pieprzem i obtaczamy w mącę. Obsmażamy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju, podlewamy wrzącą wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy posiekane kurki, oprószamy otartym majerankiem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (ewentualnie uzupełniamy wrzącą wodą gdy sos za wcześnie odparuje). Jeśli jest potrzeba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki. Oregano(...)Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki. Lebiodka pospolita
w mojej kuchniprzed duszeniem. I ten garnek daje mi taką możliwość bez konieczności stania i pilnowania. w taki sposób smaży się mięso - bez przypalania i przywierania do dnaPowłoka garnka ma takie właściwości, że nic się do niej nie przykleja, a zatem mięso nie jest poszarpane i ponadrywane podczas obsmażania. Jest to idealny garnek do duszenia mięsa(...)gdyż wszystkie etapy wykonujemy w jednym naczyniu. Nie musimy smażyć na patelni, a do duszenia przekładać do rondla. W jednym garnku udało się zmieścić funkcje patelni i garnka. Dołączony do garnka durszlak jest bardzo stabilny, choć wykonany z silikonu. Górna obręcz i uchwyty mają w środku sztywne (przypuszczam, że stalowe) wzmocnienia. Cały durszlak jest składany
Codzienna kuchnia niecodziennaŻeberka duszone w sosie własnym to bardzo prosty obiadek, który bardzo lubię. Gotowe żeberka można podać z różnymi dodatkami, pasują do nich i kluski
Monia miesza i gotujezimowa, bo z pierzynką ;) A pod nią ukrywa się aromatyczna dziczyzna z warzywami. Gwarantuję, że będzie pysznie. Jeżeli jednak nie lubicie dziczyzny, możecie zamienić ją na wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku
Pełny talerzZapraszam do śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj. Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWieprzowina po myśliwsku to pyszne, aromatyczne mięso duszone w pachnącym lasem sosie. Danie jest idealne na niedzielny obiad! Jego przygotowanie wymaga nieco uwagi, ale efekt wychodzi bardzo zadowalający i z pewnością wynagrodzi poświęcony czas. W przepisie, który prezentuję wykorzystałam karkówkę i schab w proporcjach pół na pół, bo akurat to miałam w lodówce, ale danie możecie przygotować z samej(...)karkówki albo schabu, albo z łopatki czy szynki. Musicie tylko pamiętać, aby całość dusić na tyle długo, aby każdy rodzaj mięsa był miękki. Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków. [embed]https://youtu.be/OBT6nzYk-hU[/embed] Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku: 250 g karkówki 250 g schabu bez kości 2 cebule
e-PrzepisyKulinarnesuszonego oreagano 1 łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki mąki pszennej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu) sól i pieprz do smaku 50 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab duszony w sosie pomidorowym – Wykonanie: Plastry schabu umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Następnie z obu stron doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką oraz oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej(...)Ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Schab w sosie pomidorowym możemy podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą. Smacznego! Jeśli lubicie wieprzowinę w sosie, to polecam spojrzeć również na ten przepis: Schab w sosie. Schab duszony w sosie własnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Schab duszony w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojegarść niesolonych orzeszków ziemnych 2 płaskie łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu (może być też ziemniaczana, ale tym razem jej nie miałam) 2 woreczki (200 g) naturalnego, brązowego ryżu Wieprzowinę myjemy i kroimy w paseczki (ok. 1,5 na 4 cm). Błonki możemy powykrawać. Ja tak zrobiłam, bo ich nie znoszę ;) Czosnek siekamy drobniutko, imbir ścieramy na tarce, a papryczkę(...)misce!). Obsmażamy szybko ze wszystkich stron i przekładamy do sporego garnka. Dolewamy pozostałości marynaty z miski oraz tyle wody, by przykryła mięso, ale nie więcej. Dusimy do miękkości. Kiedy wieprzowina zmięknie, dodajemy marchew, kukurydzę i dymkę. W razie potrzeby dolewamy troszeczkę wody i dalej dusimy. Teraz już cały czas pilnujemy i uważamy, by nie rozgotować warzyw. Marchewka powinna zostać
Ratunku obiadDuszona łopatka w sosie własnym Zima , to okres , kiedy u nas w domu mają zejście wszelkie duszone mięsiwa , najlepiej w sosie własnym . Oczywiście z
Ogrodnik w podróżywędzonych koncentrat pomidorowy sól kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca kilka liści laurowych przepis Suszone grzyby moczymy kilka godzin . Cebulę dusimy z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną i wędzonym boczkiem . Kapustę świeżą szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z uduszoną wieprzowiną kiełbasę i boczek
Smakowite DaniaSosik z duszonej wieprzowinki z dodatkiem pieczarek. Taki gulasz podaje zazwyczaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, można też podać z tłuczonymi ziemniakami. Do tego kiszony ogóreczek i mamy pyszny obiadek. składniki: 700 g wieprzowiny (łopatka,szynka,kawałki gulaszowe) 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 2-3 listki laurowe sól,pieprz woda 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki(...)smażenia kasza jęczmienna Wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni aż zmieni kolor. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną cebule oraz majeranek i liście laurowe Wszystko zalać wodą aby przykryła mięso. Pieczarki przekroić na pół i również dodać do garnka. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić na wolnym ogniu
Monia miesza i gotujekoniec duszenia mięsa. Inaczej wołowina będzie twarda. Gulasz wołowy wymaga długiego (3 - 4 godziny) i cierpliwego (na małym ogniu) duszenia - wówczas mięso będzie miękkie i soczyste. Podczas duszenia gulasz wymaga częstego mieszania, aby się nie przypalił. Mięso należy pokroić na w miarę jednakowej wielkości kostkę, wówczas wszystkie kawałki mięsa równomiernie się obsmażą i ugotują w tym samym czasie. Kosteczki(...)swój smak właśnie podsmażaniu papryki w proszku na rozgrzanym smalcu. Gulasz można przygotować także z mięsa wieprzowego, najlepsza będzie szynka, łopatka, biodrówka oraz karkówka (nieco bardziej tłusta). Wieprzowina wymaga nieco krótszego duszenia, a jest równie delikatna i miękka. W przypadku gdyby gulasz był zbyt rzadki można go zagęsić mąką (w niewielkiej ilości zimnej wody - około 125 ml - dokładnie wymieszać
Gospodyni Miejskaprzyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale .... ;)Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi. Przyznam się, że byłam bardzo ciekawa efektu i postanowiłam, że jeśli smak mnie nie zachwyci, to nie przyznam się nikomu do takiego eksperymentu ;) Smak(...)krótko cały czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta.Żeby było do końca "po polsku" ugotowałam kaszę jaglaną zamiast ryżu :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: Na pulpety - 1kg mielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3łyżki bułki tartej - pół cebuli - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki tartej marchwi - 2 łyżki tartego selera - sól, pieprz
Kulinarne blogowanie