wielkanocne - 4748 przepisów (strona:46/317)

Barszcz wielkanocny 157

Taki barszcz wielkanocny robiło się w moim domu rodzinnym od zawsze. To nasza tradycyjna, wielkanocna  potrawa na Zamojszczyźnie. Robimy go raz w roku i zawsze kojarzy nam się ze świętami. A po świętach jeszcze przez kilka dni zjadamy go ze smakiem, jeśli oczywiście zostało nam trochę zakwasu. Do barszczu wrzucamy wszystkie rodzaje mięsa jakie mamy (gotowane, pieczone, wędzone

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jajka faszerowane na 3 sposoby 209

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka ? jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem ? są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką(...)dodatkiem rzodkiewki i curry, smakują wyśmienicie. Wszystkie 3 przepisy są szybkie i proste w wykonaniu. Polecam na zbliżające się Święta Wielkanocne Do dekoracji nie zapomnijcie użyć szczypiorku, kiełek rzodkiewki lub koperku. Jajka podałam na pięknym ceramicznym półmisku od M.krasnakornak Jajka faszerowane na 3 sposoby Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka

Marta Gotuje
Wielkanocne potrawy z Marco Ghia - warsztaty kulinarne 183

Wielkanocne potrawy z Marco Ghia - warsztaty kulinarne Ostatnią sobotę przed Wielkanocą spędziłam na pysznych warsztatach zorganizowanych w  Akademii Kulinarnej Whirlpool , która znajduje się na warszawskiej Pradze na terenie Soho Factory przy ul. Mińskiej 25. Bardzo lubię to studio kulinarne, że względu na bardzo fajną atmosferę jaka tam panuje. Dobrze jest się uczyć i szkolić w przyjaznym do tego miejscu(...)Warsztaty poprowadził Szef Marco Ghia, a ich tematem przewodnim - bo jakże mogło by być inaczej o tej porze roku - były włoskie potrawy wielkanocne. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: terrinę z wątróbki cielęcej po wenecku terrinę wieprzową z suszonymi owocami i pistacjami jagnięcinę po neapolitańsku z zielonym groszkiem duszony ogon wołowy alla vaccinara smażone placuszki z ryżu po florencku Wszystkie dania wyszły

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek Paryski Wielkanocny 219

Mazurek Wielkanocny powinien charakteryzować się pięknymi ozdobami - to wręcz dzieło artystyczne! Do przyzdabiania ciasta nadają się różne bakalie, migdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy wierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj(...)smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny, okrągły, w każdej wersji prezentuje się wspaniale. Ile wersji, tyle smaków, Wielkanoc jedna:) I choć Mazurek jest typowo Wielkanocnym deserem - mogłabym go przygotowywać w różnych wersjach na inne okazje, nie tylko na Wielkanoc - jest taki prosty w przygotowaniu, a prezentacja - jak tylko poniesie nas kulinarna fantazja! Składniki: na ciasto

Zasmakuj Kuchni
Galaretkowe jajka 234

obowiązków oraz przygotowania do świąt sprawiły, że zaniedbałam odrobinę bloga :) Dlatego teraz szybciutko nadrabiam zaległości ! Pomiędzy pieczeniem mazurków a dekorowaniem babeczek przygotowałam te oto galaretkowe jajka! Idealne na Święta Wielkanocne, gdyż skorupki po jajkach - które wykorzystywałam do wypieków idealnie nadały się jako formy na galaretki. Składniki: 10 skorupek po jajkach 4 plasterki szynki konserwowej kawałek czerwonej papryki groszek konserwowy kukurydza

Taste Therapy
Schab gotowany. Wędlina na kanapki czy na pieczeń na obiad? 191

archiwum.                                            "Podróże małe i duże" Kwiaty wielkanocne Żonkile, narcyzy, tulipany to kwiaty których nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole, są piękne, pachną cudnie i dodają blasku na każdym stole. W tym roku dołączył do nich także pełnik

Moje Małe Czarowanie
LEKKI SERNIK MIGDAŁOWY 98

przepisach na chleb i babkę przyszedł czas również na sernik, który co roku gości na Naszym Wielkanocnym stole :) Tym razem w lekkiej i jogurtowej odsłonie z delikatną dekoracją. Warto upiec go nie tylko od święta ! 🐣    🐣        🐣    🐣 Korzystając z okazji pragnę życzyć Wam,  aby te święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość

Marcepanowa kuchnia
Radosnych Świąt Wielkanocnych (Buona Pasqua) 114

Życz ę  Wam Kochani, aby te święta  Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadziej ę . Wesołych Świ ą t Wielkanocnych! **** Che questo giorno così speciale le ricordi che la felicità alberga nelle piccole cose e nella gioia di avere una famiglia. Auguri

La grande e la piccola cuoca
Babka Wielkanocna piaskowa 183

może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Od razu pokazuje jakie święta właśnie nadeszły. Wersji jest mnóstwo. Można przygotować ją z dodatkiem żurawiny lub rodzynek, udekorować czekoladą, polewą i obsypać bakaliami, płatkami migdałów. Ciasto piaskowe to połączenie obu mąk w stosunku 1:1: pszennej i ziemniaczanej. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo - cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna. Jest wiele(...)wersji, wiele smaków, a Święta jedne - i łączy je jedno - smaczna i charakterystyczna w kształcie Babka Wielkanocna! Smacznych Świąt Wam życzę!:) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu cytrynowego 2 łyżki oleju masło do smarowania formy (pojemność formy 2,5 litra, wymiary około

Zasmakuj Kuchni
Barszcz wielkanocny na zakwasie 172

Jest to tradycyjny wielkanocny barszcz z południa Polski domowy zakwas 1 kg żeberek 0,5 kg kości karkowych 0,3 kg kiełbasy wiejskiej 4 białe surowe kiełbaski 6 ząbków czosnku 3 ziela … Czytaj dalej Barszcz wielkanocny na zakwasie

czarrna od kuchni
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 124

właśnie książki pochodzi przepis autorstwa blogerki Joanny Drzazgi, który dla Was wybrałam - tarta z karmelem czekoladowym i orzechami włoskimi, która jest naprawdę pyszna. Może na te święta Wielkanocne już nie zdążycie jej upiec, ale zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu przy najbliższej okazji. Życzę Wam pięknych, wiosennych Świąt Wielkanocnych! Porcja dla 6 osób Czas przygotowania: 40 min Pieczenie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZWYCIĘSKI PRZEPIS: WIELKANOCNA ŻÓŁTA TARTA Z RZODKIEWKĄ I PRZEPIÓRCZYMI JAJAMI 168

Składniki na ciasto: 1 jajko 50 g masła 50 g... Artykuł ZWYCIĘSKI PRZEPIS: WIELKANOCNA ŻÓŁTA TARTA Z RZODKIEWKĄ I PRZEPIÓRCZYMI JAJAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
wielkanocny chleb z warkoczem 282

początek wszystkim czytelnikom mojego bloga chciałabym złożyć serdeczne życzenia zdrowych, radosnych i pełnych ciepła Świąt Wielkanocnych! Trochę późno na przepis, wszakże większość już poświęciła swoje tegoroczne koszyki, niektórzy dopiero później, ale już raczej nikt za pieczenia chlebka brać się nie będzie. Ale koniecznie muszę zapisać ten przepis, żeby się nie zgubił, nie zawieruszył - jest bardzo dobry. Proporcje wystarczą(...)małe chlebki w sam raz do wielkanocnego koszyka. Z ciastem pracuje się dobrze, chlebki wychodzą wspaniałe: rumiane i chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Warkocz ładnie się trzyma, dodaje niesamowitego uroku. Zainspirowałam się tutaj . składniki: zaczyn: 250 ml ciepłej wody 50 g świeżych drożdży łyżka mąki pszennej łyżka cukru ciasto właściwe: 450 g maki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

6niebo
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 226

Mazurki wielkanocne to ciasta, które goszczą w naszych domach tylko raz w roku. Kiedyś już wspominałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków, bo traktowano je jako ciasta mało smaczne i gorszego sortu. Piekę je więc na Wielkanoc od niedawna i teraz nie wyobrażam sobie(...)obwodzie, dogniatając do boków i formując brzeg ciasta. Paski przykleić na wodę. – Z pozostałego ciasta powycinać małe kwiatuszki, listki i ozdoby wielkanocne, u mnie kurczaczki. Kwiatki i listki przykleić wodą do pasków ciasta na obwodzie. – Nakłuć spód widelcem i piec w 180 st.C przez 20 minut

To co kocham
Jajka faszerowane łososiem 282

wielkanocnym stole oczywiście nie może zabraknąć jajek. W moim rodzinnym domu jajka z koszyczka wędrowały do wielkanocnego żurku , ale i tak razem z mamą przygotowywałyśmy jeszcze jajka z rożnymi nadzieniami. Dziś chcemy Wam pokazać jak przygotować szybkie jajka wypełnione wędzonym łososiem. To doskonały przepis, kiedy w świątecznym rozgardiaszu czujecie, że brakuje Wam czasu. Jajka te przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania