Taka sałatka będzie w sam raz na zbliżające się Święta Wielkanocne. Możecie dodać więcej jajek bo to święta jajeczne jak to niektórzy mówią. Ale według mnie takie proporcje są w sam raz. Sałatka jest smaczna i szybo się ją robi. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikupować gotowce w proszku czy w butelce, skoro to aż tak proste? Żur i biały barszcz to dwie bardzo podobne do siebie, kwaśne zupy. Obie obecne na naszych wielkanocnych stołach, ale smakują świetnie przez okrągły rok. Obie podawane zarówno z kiełbasą jak i jajkiem ugotowanym na twardo. Gdzie więc jest różnica? Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki
Karo in the Kitchenbardzo czekoladowy mazurek mistrza Pawła Małeckiego, który mieliśmy okazję upiec podczas warsztatów kulinarnych. Mazurek bez mąki i spulchniaczy, żeby był puszysty trzeba dobrze ubić białka (nie za szybko). Wielkanocne wypieki z Lidlem mogą być bardzo proste, w ofercie świątecznej znajdziecie wszystkie potrzebne produkty spożywcze, bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym
SzczyptaSmaQpiramidkach czuć go intensywnie. Jednocześnie nie zabija on smaku kokosowego. Całość to idealna, mała słodycz do kawy. No i ten złoty kolor! Myślę, że idealnie będą pasowały na naszym wielkanocnym/świątecznym stole. Przepis jest na 10 małych kokosanek ale radzę podwoić ilość składników i użyć wtedy 0,5 g szafranu. Znikają szybko! SKŁADNIKI / 10 piramidek: *100 g wiórków kokosowych
MohiellaSzukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. 250 g mąki, 40 g drożdży, 250 ml mleka, 100 g masła, 150 g cukru pudru, 100 g migdałów, 1 laska wanilii, 3 jajka, sól, Do oryginalnego przepisu dodałam większą ilość
królestwo garówsmaku, a tuż po wystudzeniu zaskoczy was nie tylko swoją esencjonalnością, ale i strukturą, która sprawi że będziecie chcieli więcej ... i więcej. U mnie będzie gościła z pewnością na wielkanocnym stole. Zatem zapraszam do degustacji :). Składniki : 200 g masła 180 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka (duże) 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%/ 18 % 100 g mąki pszennej
vaniliowoczekoladowasałatki były odpowiednie na świąteczny stół. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę śledziową z jabłkiem, fasolą i kaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka
Trzeci talerzniebawem Wielkanoc. Pora na kolejny numer magazynu "Życie ze smakiem". Jak zawsze, udostępniamy wersję do przeglądania oraz z możliwością pobrania. Ten numer poświęcony jest wiośnie i nadchodzącym świętom wielkanocnym. Wraz z pozostałymi autorkami życzymy Wam miłej lektury oraz korzystania z przepisów. "Życie ze smakiem nr 3" - do pobrania "Życie ze smakiem nr 3" - do przeglądania
Codzienna kuchnia niecodziennaRóżowe jajka będą hitem na moim wielkanocnym stole :) Możecie przygotować je na dwa sposoby: marynować obrane, bez skorupek lub w lekko obtłuczonej skorupce. W przypadku wyboru pierwszej metody uzyskacie całe różowe jajka, a w drugim przypadku - marmurkowe. Zachęcam do takiego podania ugotowanych jajek. Wbrew pozorom zakwas buraczany nie jest zbyt mocno wyczuwalny. Składniki: zakwas buraczany* jajka sól, pieprz
UgotowaćSernik ma konsystencję bardzo kremową, bardzo wilgotną masę. Smakuje super, idealny na zbliżające się święta wielkanocne Konsystencja inna jak nasze pieczone serniczki, pyszny. Przygotowanie masy z ciastek – ciasta pokruszyć, orzechy potłuc na drobno. Ciastka i orzechy wymieszać razem. Masło roztopić i wlać do ciastek i orzechów, wymieszać i wyłożyć nimi dno formy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Pokoleńrazem robimy odstępstwo od reguły, która mówi, że to Marcin robi muffinki. Postanowiłam zrobić muffinki na bazie ciasta z babki wielkanocnej. Podobno wyszła bardzo dobra. Pomyślałam, dlaczego by nie zrobić jej w wersjach mini, z dodatkiem pysznego kajmaku i niespodzianką w środku? Myślę, że będzie nadawać się do święconki 40 min 15 muffinek składniki: 100 g masła 2/5 szklanki mąki
Ania i Marcin gotująSeromakowiec to ciasto, które piekę na każde święta. Nie zabraknie go również na tegorocznym wielkanocnym stole. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 100g margaryny, 1,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa makowa: 400g maku mielonego MAKAR, 1/2 kostki margaryny, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
Tradycyjna kuchnia KasiWielkanoc to tradycja która jest pięknym świętem i dlatego co roku piekę mazurki, dziś będzie to zając :) Mazurek wielkanocny zając: Składniki na trzy zające 3 szklanki mąki krupczatki 4 kopiaste łyżki cukru pudru 200 g l margaryny 5 żółtek dodatki: rodzynki królowej Helio płatki migdałowe Helio masa orzechowa z kawałkami orzeszków Helio galaretka
Różowa kuchniabardzo lubię sałatki, a najbardziej te, które przygotowuje się błyskawicznie do takich należy właśnie ta sałatka. Sałatka jajeczna z delikatną nutą chrzanową doskonale pasuje na zbliżające się Święta Wielkanocne, u mnie na pewno będzie powtórka i to z podwójnej porcji. Sałatka doskonale pasuje do wędlin, kiełbasek i pieczonego mięsa. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 czerwona cebula - puszka
Kuchnia z widokiem na ogródKochani dzisiaj postanowiłam już pomyśleć o Świętach Wielkanocnych. Wczoraj udało mi się po pracy późnym i wieczorem skoczyć na błyskawiczne zakupy do Tigera, ależ ten sklep zawsze zaskakuje! Kupiłam kilka gadżetów do fotografii na Święta. I to wszystkie w moim ukochanym stylu, pasujące do mojej szarej skandynawskiej kuchni. Nie mogę się doczekać już kilku dni wolnych i atmosfery przedświątecznej. Myślę
SMYKWKUCHNI