Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na blogu spory ruch w poszukiwaniu świątecznych wypieków, sałatek itp. W ubiegłe Święta Wielkanocne zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą mleczną i bakaliami. Był pyszny, a jego słodycz była przełamana kwaśnym dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :) Składniki (24x28 cm): Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki
Kuchnia domowa AniZostawiam dziś Wam z samego rana przepyszną sałatkę z jajem. Może4 ona znaleść swoje miejsce również na Wielkanocnym stole, wszak jajo rządzi w ten dzień! Składniki: 3 jajka 1/2 brokuła kilka pomidorków koktajlowych tymianek, rozmaryn, bazylia po pół łyżeczki łyżka prażonych pestek słonecznika sos czosnkowy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na połówki. Brokuła gotujemy al dente
Z Majeczką w kuchnigdzie można dokonać takiego zakupu, naprawdę warto, to zupełnie inny smak. Taka dobra, wiejska szynka przygotowana tym sposobem, to rozkosz dla podniebienia. Cudownie aromatyczna, bardzo soczysta, przepyszna. Idealna na wielkanocny stół, ale nie tylko, w ciągu roku też coś trzeba jadać... Wodę od parzenia takiej szynki można wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznych zup, m.in. żurku, barszczu,itp. Można również
Smaczne ZdroweMazurek kajmakowy to klasyk wśród wielkanocnych mazurków. Bardzo często w przepisach wykorzystywana jest gotowa masa lub ta powstała z mleka słodzonego skondensowanego gotowanego w puszce, ale jest to bardziej masa krówkowa. Klasyczny kajmak przygotowuje się z mleka, cukru i masła. Jest to sposób czasochłonny, gdyż gotowanie mleka z cukrem może trwać kilka godzin. Ja przygotowałam szybszą wersję kajmaku na bazie
Smakołyki Berenikiczas już na koszyki, stroiki... czas na wiosnę, pierwsza partia... Wielkanoc WIĘCEJ PROPOZYCJI KOSZYCZKA WIELKANOCNEGO NA NASZYM BLOGU LIFE IN THE CITY Wszystkie te cudeńka możecie dostać w Nowym Sączu w sklepie przy u. Piotra Skargi
Anioły w kuchnimoże być całkiem smaczne. Ma nietypowy smak, inny od dań śledziowych, które jadłam do tej pory. Jest interesująca. Pomysł na tę zupę znalazłam wśród przepisów Remigiusza Rączki jako wielkanocną zupę z regionów Wodzisławia. Dla reszty Polski znana jest jako zupa śledziowa. Zupa jest postna wiec idealnie nadaje się na Wielki Tydzień. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo prosta, smaczna propozycja na przekąskę podczas Śniadania Wielkanocnego. Wystarczy zmieszać elementy sosu, ułożyć ugotowane jajka i gotowe. Sos można dowolnie doprawić wedle preferencji domowników, dorzucić do niego czosnek lub ostrą paprykę. Szczypiorek można zastąpić koperkiem lub rzeżuchą. Co kto lubi J Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 6 jajek przepiórczych 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kolizje Smakówskórki się scukrzą i będą twarde). Gorące przelewamy do słoika, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, zostawiamy do ostudzenia. Tak przygotowane skórki będą długo przydatne do spożycia. Ja do Wielkanocnego przepisu, użyłam zapasów zrobionych w grudniu. Post Mazurek kajmakowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuHelio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje naprawdę bardzo pysznie. U mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne Post Makowiec na kruchym cieście pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDziś zapraszam na babkę pachnącą pomarańczami. To doskonała propozycja na wielkanocny stół. Każdemu będzie smakować. ZAPRASZAM!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny (125g), skórka otarta z jednej pomarańczy, 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy, Dodatkowo: 150g cukru pudru, 1,5 łyżki przegotowanej
Tradycyjna kuchnia Kasinaszym domu zagościła wiosna, na stole nie może zabraknąć świeżych kwiatów. Bukiety z pięknych żonkili, tulipanów, hiacyntów, stokrotek czy bzu ozdobią stół i dodadzą mu wiosennej energii. Podczas Świąt Wielkanocnych na stole możemy dodatkowo rozłożyć pojedyncze kwiatki przy serwetkach lub spontanicznie rozrzucić płatki kwiatków. Innym sposobem na wiosenny stół jest ustawienie na nim ziół w doniczkach . Mięta, tymianek pospolity, rozmaryn
Kuchnia w opałachdosmaczam pieprzem kolorowym prosto z młynka. Zalewam tym śledzia. Dodaję bardzo dużo świeżego szczypioru, który sama hoduję na parapecie z malutkich cebulek. Śledzik pierwsza klasa, niezastąpiony na Śwęta Wielkanocne u mnie...i na śniadania, gdy gości w domu moc...To moja ulubiona wersja śledzia, tak prosta, że prościej się nie da! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidrożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym
Ostra na SłodkoTaka przystawka sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w ciągu całego roku. Fajny pomysł dla gości, jak i na co dzień. Jednak najlepsza będzie latem, kiedy mamy świeże, pyszne i pachnące warzywa. Składniki: 0,5 kg twarogu tłustego 50 ml śmietany 18% 100 g zielonego ogórka 5-7 rzodkiewek 50 g żółtego sera 0,5 łyżeczki
Ala piecze i gotujealuminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości
Pyry na Gaz