wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:141/310)

Mazurek daktylowo-chałwowy 185

potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta! To ostatni już przedświąteczny przepis, zatem wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, radosnych i pełnych smaku Świąt Wielkanocnych! Składniki na spód: 200 g mąki orkiszowej 450 125 g masła 65 g ksylitolu/cukru 2 ugotowane żółtka Składniki na nałożenie: 300 g świeżych daktyli 2 łyżki tahini 1/4 szklanki wody/mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wesołych Świąt Wielkanocnych 108

Drodzy, życzę Wam ciepłych i pełnych radości Świąt Wielkanocnych.  Wiele radości i satysfakcji w życiu prywatnym i zawodowym

Kuchcik gotuje
Wielkanocna Inka z koglem moglem 111

wysokich szklanek sypiemy po 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Błonnik. Zalewamy wrzątkiem, po czym wlewamy kogel mogel. Dekorujemy kwiatami. Smacznego :) Wpis powstał we wspołpracy z marką Inka. Artykuł Wielkanocna Inka z koglem moglem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Schab nadziewany mięsem mielonym 292

Jeśli lubicie domową wędlinę na wielkanocnym stole to polecam Wam ten nadziewany mięsem mielonym schab :) Składniki: - 1 kg schabu - 200 g mięsa mielonego - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - majeranek - olej - sól - pieprz Przygotowanie: W kawałku schabu za pomocą długiego noża robimy kieszeń. Schab smarujemy z każdej strony olejem, oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso mielone łączymy

Zainspirowana w kuchni
Różane kruche ciasteczka Wielkanocne 239

kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie? Składniki (na 60 ciastek): 350 gram mąki pszennej tortowej  200 gram masła  3 białka  2 łyżki kwaśnej śmietany  1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli

Mango Papaja
Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem+ film 215

Zapraszam dzisiaj na sałatkę w świątecznym, wielkanocnym wydaniu, którą tworzy kompozycja słodkich i pikantnych sałat z jajkiem na twardo, rzodkiewką i parzoną białą kiełbasą. Całości smaku dopełnia pyszny sos majonezowo- chrzanowy z dodatkiem jogurtu oraz kiełki rzeżuchy. Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu i pięknie prezentuje się na stole.     składniki na 3 porcje opakowanie mixu sałat 3 jaja

Smakowite Dania
Babka drożdżowa z kiełkami 162

każdym świątecznem stole stoi babka wielkanocna. Czy to pisakowa czy drożdżowa zazwyczaj jest na słodko. Ja dzisiaj proponuję wersję wytrawną babki drożdżowej z dodatkiem aromatycznego kminku oraz kiełków. Babka wychodzi mięciutka i puszysta. Można ją podać do jaj lub wędlin zamiast pieczywa.  BABKA DROŻDŻOWA  z KMINKIEM i KIEŁKAMI Składniki: 100ml mleka 40 g drożdży świeżych 3 łyżki cukru

Bon appetit mon amie
Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym 179

podaję z wołowym gulaszem, kwaśną śmietaną albo twarogiem roztartym ze śmietaną. Zawsze w wersji na słono. Ostatnio zrobiłam eksperyment i dodałam do twarogu nieco chrzanu. To tak chyba w wielkanocnym klimacie. Bardzo mi ta chrzanowa wersja smakowała i poczułam już przedsmak Wielkanocy... Bo przecież chrzan to dodatek obowiązkowy na święta. Placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 3-4 ząbki czosnku

Czerwień i błękit
Pasztet mięsny z żurawiną 178

Kolejnym daniem bez którego według mnie Święta Wielkanocne nie istnieją, to oczywiście pasztet mięsny. I oczywiście taki, który został upieczony w domu. Szczerze powiedziawszy do tych kupnych nie mam zaufania, wolę sama go przygotować. Wiem, wiem, zaraz będa głosy, że z takim domowym pasztetem jest dużo roboty 😉. Pracy faktycznie trochę jest, ale upieczony pasztet doskonale nadaje się do zamrożenia. Można

Kulinarne przygody Gatity
Zupa chrzanowa 156

dawna chciałam przygotować zupę chrzanową i doszłam do wniosku, że okres wielkanocny to dobry pretekst, aby taką zupę w końcu ugotować. Chciałam przygotować czystą zupę bez dodatków ziemniaków (taką może zrobię przy innej okazji), w ten sposób powstała klarowna zupa z chrzanem, bazującą na pysznym rosole, który ugotowałam dzień wcześniej. W tej zupie bardzo istotny jest wywar, ponieważ

Codzienne Gotowanie
Zupa chrzanowa 156

dawna chciałam przygotować zupę chrzanową i doszłam do wniosku, że okres wielkanocny to dobry pretekst, aby taką zupę w końcu ugotować. Chciałam przygotować czystą zupę bez dodatków ziemniaków (taką może zrobię przy innej okazji), w ten sposób powstała klarowna zupa z chrzanem, bazującą na pysznym rosole, który ugotowałam dzień wcześniej. W tej zupie bardzo istotny jest wywar, ponieważ

Codzienne Gotowanie
Bezowy bukiet róż 255

róż bardzo podobałby się mojej kochanej mamie.  Choć nie przepadała za bezami, moje zawsze jej smakowały.  To będzie taki mały mój dodatkowy wkład  w tegoroczne menu Wielkanocne.   Składniki: 6 białek 375 g cukru 150 g cukru pudru opcjonalnie barwniki spożywcze w paście/w proszku Wykonanie: Białka mieszamy z cukrem kryształem w metalowej misce. Następnie umieszczamy

Malinowe Pocałunki
Przekąska wielkanocna z jajkiem przepiórczym 222

Jeśli szukacie pomysłu by urozmaicić wielkanocne śniadanie to proponuję zrobić takie przekąski z jajkiem przepiórczym i wędzonym łososiem.  10 jajek przepiórczych 10 szt mini sucharów 100 g serka kanapkowego naturalnego kawałek plastra wędzonego łososia  rzeżucha garść mieszanki sałat Jajka ugotować i obrać ze skorupek. Serek kanapkowy przełożyć do szprycy i wycisnąć porcję na każdym sucharku formując gniazdko

Kolorowa kuchnia Elki
cytrynowa babka na serku homogenizowanym 256

nadzieję, że przy okazji zbliżających się świąt uda mi się ugotować i obfotografować więcej potraw, które będą warte podzielenia się nimi tutaj; z Wami:) Dziś pierwsza z (około)wielkanocnych potraw: babka. Ale nie jest to zwykła babka; ciasto na bazie waniliowych serków homogenizowanych, z dodatkiem cytryny - ma niesamowity smak i aromat! Jest również wyjątkowo wilgotna, choć nadal puszysta

6niebo
Mazurek z białą czekoladą i dżemem malinowym 176

tajemnicze. Ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji.  Słodycz mazurka miała być nagrodą za 40 dniową wstrzemięźliwość w jedzeniu podczas wielkiego postu, stąd tradycja podawania go na Święta Wielkanocne.  Do mojego mazurka przemyciłam mąkę pełnoziarnistą, a zamiast lukrem czy kajmakiem pokryłam  go malinowym dżemem i białą czekoladą. Zniknął w oka mgnieniu i nie doczekał Wielkanocy, więc polecam

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania