Wielkanoc to najstarsze I najważniejsze świeto w kościele katolickim, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielkanoc poprzedzona jest Wielkim tygodniem , gdzie wspominamy najważniejsze wydarzenia naszej wiary. W Wielką sobotę, święcimy pokarmy. Tradycja święcenia sięga VIII wieku, do Polski dotarła jednak w średniowieczu. Święcone pokarmy mają nam zapewnić zdrowie, pomyślność, miłość I dostatek. W naszej rodzinie jest to Święto radości, miłości, powiewu
Smaki EdytyTradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) Bułeczki te są pieczone na Wielkanoc w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Australii, Kanadzie i na Karaibach. Ja (co prawda w Polsce) również upiekłam je w Wielki Piątek, ale nie zdążyły pojawić się na blogu. Są jednak na tyle dobre, że można je przygotować nie tylko na Wielkanoc. Bułki są lekko słodkie, o aromatycznym
Pełny talerzkilka dni Wielkanoc, tradycyjnie nie może odbyć się bez jajek. W tym roku tradycyjne podanie jajek zamienię na nietradycyjne :) Zawsze farbowałam jajka ze skorupkami i zapewne w tym roku też tak zrobię, ale zrobiłam też nieco inna wariację na ten temat, pofarbuję białka ugotowanych jajek barwnikami spożywczymi. Będzie kolorowo, pysznie jak przystało na te święta. Kolor barwnika kompletnie nie zmienia(...)każde jajko nakładamy nasz farsz, szprycą lub łyżeczką, posypujemy zmieloną papryką. Tradycyjnie lecz inaczej, barwy są piękne i cieszą nasze oko a taka jest właśnie wiosna i Wielkanoc. Smacznego Basia
Basia w kuchniOstatnio awokado gości u nas bardzo często, w ięc z przy okazji wymyślania potraw na Wielkanoc pomyślałam - dlaczego nie jajka nadziewane awokado ? Wyszły bardzo smaczne - na pewno do powtórzenia :) SKŁADNIKI 5 jajek 1 dojrzałe awokado 1 mała cebulka szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy
Moje Kuchenne RewelacjeJuż niedługo Wielkanoc, więc mam dla Was kolejny przepis na babkę – tym razem kajmakową. Babka jest wilgotna i pyszna. Nawet mój tata, który nie przepada za suchymi ciastami, tą babkę zjadł ze smakiem. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 12 łyżek oleju ½ szkl. cukru 1 szkl. mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sody lub proszku(...)patyczka). Polewa: masę kajmakową i śmietankę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia ( nie zagotować) – przestudzić i polać wystudzoną babkę. Na koniec babkę posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!!! Kategoria: Babki , Ciasta , WIelkanoc
kuchcikowniamazurkami mam problem. Jako dziecko ich nie jadłam (a przynajmniej nie pamiętam), bo ani Mama, ani żadna z Babć ich nie robiły. W ogóle u mnie w domu na Wielkanoc to chyba tylko babki były, jeśli chodzi o tradycyjne wypieki. Mniejsza z tym. Kiedyś zdarzyło mi się spróbować mazurka - obłędnie słodkiego, w wersji mini, który mnie totalnie zauroczył. Cudnie udekorowany(...)pierwszego gryza, i domaga się powtórki. I na nic zdają się moje przekonywania, że to tylko próba była, bo takie ciasta robi się w Polsce tylko na Wielkanoc... Jeśli lubicie mazurki - musicie go spróbować. Jeżeli nie - tym bardziej go przygotujcie. Zmiana zdania gwarantowana. Koniecznie zajrzyjcie do Chantel i Panny Malwinny , żeby zobaczyć, jakie cudeńka one przygotowały. Mazurek kawowy z bezami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanoc zbliża się OGROMNYMI krokami, dlatego mam dla Was przepis na pyszne jajka faszerowane moimi ukochanymi pieczarkami. Grzyby zajadam codziennie, wręcz je uwielbiam. Nie mają wiele kalorii, a smakują świetnie. Surowe pieczarki to jedna z moich ulubionych przekąsek, te smażone wrzucam do kurczaka..makaronu..ryżu..i wszędzie gdzie się da. Jajka z pieczarkami to cudowne połączenie, są bardzo smaczne(...)Możemy się nimi zajadać nie tylko na Wielkanoc - świetnie sprawować się będą także na różnych imprezach jako przegryzka. Składniki 8 połówek: 4 jajka 75g pieczarek 1 zielona cebulka Sól morska/himalajska Pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę razem z cebulką. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż pieczarki będą ciemniejsze. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą. Obieramy
Czarnawisienkaprowadzi (my się wycwaniłyśmy, bo mamy swoje własne, osobiste w ilościach lekko mówiąc zadowalających). Mamy więc na talerzu bombę witaminowa wzbogaconą majonezem. Ta propozycja ląduje u nas zawsze na Wielkanoc jako jedna z królujących sałatek. Widok stołu przypomina więc Westeros (Gra o Tron), a ta Wiosenna to zdecydowanie Daenerys Targaryen - młoda, rześka, kusząca i rozsądna. VADEMECUM SAŁATKI: * Rzodkiewka(...)naszym małym mieście dorwanie ich było problemem. Na pewno można je kupić w takich sklepach jak Społem, Auchann i bodajże Tesco. Powiedzcie nam, czy u Was już widać Wielkanoc? Porządki, zakupy, coś? Powiedzcie, że nie jesteśmy same w słodkich nieprzygotowywaniu? A jeśli szukacie propozycji sałatkowej na stół, to prosimy klikać tu - sałatki . Aby Wam nic nie umknęło z naszych
Wypisz Wymalujweekend świętowaliśmy początek wiosny, miejmy nadzieję, że będzie coraz cieplej i wszystko się wkrótce pięknie zazieleni. Na razie jak widzicie na poniższym zdjęciu troszkę mało listków jest na drzewach :-). Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, już każdy z nas myśli o dekoracji domu, świątecznych przysmakach, jak ozdobić pisanki. My oczywiście również przeglądamy książki, gazety i zdjęcia, poszukując inspiracji. Pewnie pamiętacie jaki(...)jest najcenniejszy przetwór w naszej spiżarni? Oczywiście jest to konfitura z płatków róży, pyszna, aromatyczna, bardzo słodka. Wielkanoc to idealny czas, aby po nią sięgnąć. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na słodki, różowy mazurek różany. Kruche ciasto, aromatyczny krem i chrupiące migdały. Czego chcieć więcej? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćJajka na Wielkanoc to coś tak oczywistego, jak słońce latem :) Podajemy je na wiele sposobów i zawsze znajdujemy kolejny, równie smaczny i cieszący oczy. W moim domu w ogóle sporo jajek zjadamy. Są przecież źródłem białka, a ograniczając w diecie mięso trzeba tego białka szukać w innych produktach. No ale, nie dorabiając teorii, jajka po prostu lubimy(...)Możemy podać jeden większy półmisek z takimi jajkami lub stworzyć kilka mniejszych ozdabiając je zieleniną. Na pewno takie jajka staną się piękną ozdobą stołu wielkanocnego. Tym wpisem rozpoczynam Wielkanoc na blogu :) mam również propozycję dla Was, moi czytelnicy :) Jeśli macie ciekawe przepisy na potrawy, jakie u Was goszczą na święta, podzielcie się nimi. Chętnie
Codzienna kuchnia niecodziennarazem przepis wprost od mojej mamy:) Niestety tylko przepis, bo zdjęć niestety zrobić się nie udało, a już wkrótce Wielkanoc, więc przepis może się Wam przydać. Ciasto jest bardzo, ale to bardzo smaczne. Ciasto: 25 dkg mąki 10 dkg cukru pudru 10 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka miodu prawdziwego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka mleka Miód roztopić(...)zgęstnienia. Ostudzić. Margarynę utrzeć. Ucierając dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na koniec dodać zmielone orzechy. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Na górze ma być ciasto z orzechami. Kategoria: Ciasta , WIelkanoc
kuchcikowniapytanie. Ten przepis na najlepszy pasztet wielkanocny jest bardzo łatwy, poradzą sobie z nim nawet niezaawansowane w przygotowywaniu pasztetów osoby. Lubicie domowy pasztet? Czy pieczecie pasztety na Wielkanoc? Ja proponuję Wam przygotować pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa i warzyw. Ten pasztet można podawać na co dzień, na uroczystą kolację, na wielkanocne śniadanie. Czemu na Wielkanoc? Bo pasztety wpisują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię prezentuje na białym obrusie W moim domu do kakaowego ciasta dodawało się też wiórki kokosowe, które dają sernikowi delikatny posmak kokosa. W tym roku przygotuję ten sernik na Wielkanoc, ponieważ w naszym domu serniki są obowiązkowym ciastem świątecznym, zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Sernik upiekłam teraz, aby sobie przećwiczyć sposób jego przygotowania, a przyznam się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałą kiełbasę robimy regularnie, nie tylko od święta. A, że niedługo Wielkanoc postanowiliśmy przygotować wcześniej białą kiełbasę i ją zamrozić, potem będziemy mieć czas na inne potrawy. A Jak zrobić białą kiełbasę? To nic trudnego, trzeba zaopatrzyć się w mięso wieprzowe, osłonki / jelita, przyprawy, czosnek, oczywiście trzeba mieć maszynkę do mielenia mięsa (ręczną lub elektryczną) i nadziewarkę / lejek. Potem jest(...)białą kiełbasę przed zamrożeniem parzymy partiami przez ok. 15 minut w wodzie o temp. ok. 100 stopni C. Potem przestudzoną kiełbasę wkładamy do woreczków i mrozimy, na Wielkanoc będzie jak znalazł. Nikt mi nie powie, że domowa biała kiełbasa nie jest najlepsza! The post Jak zrobić białą kiełbasę? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię