wegańskie - 10389 przepisów (strona:331/693)

Nieserniczki marchewkowo-kokosowe 155

  Muszę się trochę ogarnąć i z okazji różnych świąt wrzucać przepisy z owymi świętami związane. Problem polega na tym, że my nie świętujemy. Jesteśmy zaproszeni

Gotuj z Blue Raven
Pierwszy mazurek najwspanialszy 260

Dziś bez długich wstępów, bo zaraz Wielkanoc i trzeba piec warzywne pasztety, gotować żurek, przygotowywać wegańskie pasty (bez)jajeczne i jajka, no i oczywiście mazurki. Ten nie jest za słodki, trochę w wersji fit. Burak gra główną rolę w masie, a spód nie jest z tej ''okropnej'' mąki pszennej tylko z gryczanej. Taki to mazurek, trochę fit, trochę z olejem

wegetalerze
Pieczone kotlety z soczewicy i pietruszki. 241

połowie czasu ostrożnie przekręcić na drugą stronę. Jeżeli chcesz pysznego burgera, będą potrzebne Ci jeszcze: ->bułka ->coś zielonego, sałata, pomidor, ogórek -> sos: tu idealnie sprawdził się wegański majonez i sos musztardowy .. i to tyle, zostaje tylko jeść

More food, love and dreams
trochę lata. 232

truskawkami i daktylami  *na dnie mus, na wierzchu całe-mrożone  i może ktoś mnie poratuje, z racje, że miałam więcej czasu rano postanowiłam się zabrać za zrobienie wegańskiego majonezu z mleka sojowego, skoro już mam wszystkie składniki i czas, jednak ten w ogóle nie chciał mi zgęstnieć, robiłam wszystko według przepisu, nie wiem, możliwe, że to wina mojego

More food, love and dreams
Wegańska fasolka z pomidorami i ryżem :) 169

Pyszna, szybka i bardzo zdrowa propozycja obiadowa :)  Wegetariańska, wegańska potrawka z warzyw z dodatkiem ryżu parabolicznego. Składniki (2 porcje): 70 g ryżu parabolicznego (Targroch) 450 g mrożonej fasolki szparagowej  2 starte drobno marchewki  1 puszka pomidorów  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch)  przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz

Zdrowie na języku :P
.1221. bo wiosna 159

dobrze :D Ogólnie całe to ciasto bylo wielką improwizacją, a wyszło obłednie pyszne! ♥ Chciałam jeszcze tylko napisać, że 18 marca minęło poł roku od kiedy przeszłam na dietę wegańską ! ♥ To była wspaniała decyzja i wiecie, że bardzo zachęcam Was, abyście również spróbowali przejść na zieloną stronę mocy :D Gdyby ktoś z Was wciąż myślał, że trudno zblinasować dietę roślinną

breakfast of dreams
Wegański bezglutenowy mazurek kajmakowo-wiśniowy 184

mazurkiem. Do Świąt pozostał już tylko tydzień. Zastanawiam się więc nieustannie nad świątecznymi przysmakami. A mazurek to obowiązkowa pozycja w menu. Ten, wymyślony wczoraj przeze mnie, jest oczywiście wegański i bezglutenowy. A do tego nie zawiera cukru, jest banalnie prosty, tani i szybki w przygotowaniu! Składniki (blaszka 25 x 25 cm): SPÓD (ciasto półkruche): - 1/2 szklanki kaszy jaglanej

Smakuje zdrowo
Bezglutenowy makaron z wegańskim sosem serowym i brokułami 225

Dzisiaj przepis na pyszny, bezglutenowy i wegański mac and cheese ! Do tego dodatek brokuła - coś pysznego! Sos serowy nie zawiera grama sera ani mleka/śmietany itp Jest idealny. Jeśli nie jesteście osobą na diecie bezglutenowej, śmiało możecie wykorzystać w tym przepisie zwykły makaron - idealnie będzie pasować makaron w kształcie kolanek, kokardek czy tak jak tutaj -penne. Sam sos serowy idealnie

CookYourself
Frytki z piekarnika 411

sprawą dyskusyjną ;). Jakby nie było - ziemniak jest rośliną, a frytki z piekarnika mają o wiele mniej tłuszczu od frytek smażonych, więc ten przepis ma prawo się znaleźć na blogu wegańskim ;). Góra fryteczków i dobry film (w jeszcze lepszym towarzystwie) to świetny sposób na przyjemnie spędzony wieczór!  Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 łyżki oleju sól Ziemniaki obrać i pokroić

Tani Weganizm
Coś zdrowego na ząb, czyli orzeszki sojowe 169

Dzisiaj krótki przepis na orzeszki sojowe, czyli idealną alternatywę dla niezdrowych, słonych przekąsek. Nie bez przyczyny soja jest jednym z podstawowych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej. Zawiera ona bowiem pełnowartościowe białko oraz jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Oddzielny post dotyczący soi obiecuję napisać już wkrótce :), a teraz wrócę do orzeszków sojowych. Nie ma sensu pisać dokładnych składników, gdyż

Smiling Shrimp
Typowe jesienne smaki, czyli zupa-krem dyniowo-marchwiowa 147

choć jest to wątpliwe, gdyż zupka jest nieziemska. :) Składniki:  jedna duża dynia zwyczajna 3-4 marchewki 500 ml wody kostka warzywna łyżeczka masła (lub oleju roślinnego w wersji wegańskiej) imbir w proszku sól i pieprz Do podania: pestki dyni (ok garść na jedną porcję) kiełki lucerny (również garść na porcję) Przygotowanie: Obierz marchew i pokrój ją na średnie kawałki

Smiling Shrimp
Soja nie tylko dla wegetarian 119

Japonii, Chinach, czy Korei tę roślinę strączkową uważa się za ,,świętą'' .  Jej właściwości odżywcze są nie przecenione.  Tajemnice soi Powszechnie wiadomo, że soja jest głównym składnikiem diet wegańskich i wegetariańskich. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Soja zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, którego skład i aminokwasy są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Toteż weganie i wegetarianie powinni spożywać

Smiling Shrimp
Czarny ryż ze szparagami i zielonym groszkiem 196

  Dziś nadzwyczaj skromnie, choć i sycąco i pysznie. Trochę zaklinania wiosny, bo zmęczyła mnie już ta zima. Niby kilka dni słońca, niby cieplej, pojawiły się

Gotuj z Blue Raven
Falafele z kaszy jaglanej 133

razem jednak zmieniłam główny składnik na... kaszę jaglaną! Falafele są przepyszne, mają delikatny smak, są chrupiące i najlepsze zaraz tuż po usmażeniu. Jest to sztandarowe danie wegańskie w kuchni arabskiej, gdzie falafele podawane są w picie jako alternatywa dla kebaba. Nie powiem, jest to całkiem smaczna alternatywa ale i bardzo zdrowa. Do kaszy jaglanej nie muszę nikogo przekonywać, wszyscy doskonale

Mango Papaja
Bezglutenowe wege kotlety z soczewicy i jarmużu :) 189

kotlety! Bazą jest zielona soczewica, klasyczne dodatki, takie jak cebula i czosnek plus wspomniany na początku jarmuż. Masa wyszła przepyszna i już myślę nad podobną do wykorzystania na pasztet wegański/wegetariański. Kotlety są chrupiące i przypieczone z wierzchu, natomiast środek jest mięciutki i kremowy. Były pyszne! Polecam :) Składniki: 100 g zielonej soczewicy  1/3 dużej czerwonej cebuli kilka małych

Zdrowie na języku :P