sobie niedzielnego obiadu bez kotletów i moja rodzina należy do tego grona. Podczas, gdy jedni ubijają mięso na schabowe, ja gotuję soczewicę i kaszę, co stanowi bazę do moich wegańskich kotletów. Rośliny strączkowe w połączeniu z kaszą jaglaną tworzą idealny farsz. Kotlety takie bardzo łatwo dają się uformować, nie kruszą się zbytnio po upieczeniu, nie są zbyt twarde...po prostu
Jeść, by żyć w zdrowiuWarzywa zalewamy sosem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze 42 stopnie przez 3h. Po wysuszeniu, warzywa nakładamy na ciasto. Można posypać wegańskim parmezanem z mielonych migdałów i nieaktywnych płatków drożdżowych. Gotowe! Na zdrowie
Jeść, by żyć w zdrowiuFalafel! Wstyd się przyznać, że to jedno z najpopularniejszych dań wegańskich odkryłam dopiero kilka miesięcy temu. Bardzo mi posmakowały i często przygotuje je na obiad lub jako przekąskę. Moja wersja tych uroczych kotlecików zawiera szpinak i marchewkę, odróżniając się tymi składnikami od tradycyjnych falafli. Mogą one uchodzić za roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego
Jeść, by żyć w zdrowiupozostałymi składnikami. Dodajemy wodę na wysokość 0,5 cm ponad poziom kasz i blendujemy. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Podajemy z guacamole z TEGO przepisu, "WEGAŃSKIM" TUŃCZYKIEM lub inną pastą. Jeśli chcemy przyrządzić placuszki na słodko, to w miejce koperku i natki pietruszki dajemy wanilię i cynamon oraz nie przyprawiamy solą i pieprzem. W wersji deserowej można
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzeglądając przepisy na wegańskie i witariańskie dania, niejednokrotnie natrafiałam na makaron z cukinii. Jakoś nie przemawiał on do mnie. Wydawało mi się, że jego smak nie może przypominać pszenicznego makaronu. A jednak! Nitki z cukinii smakują podobnie do makaronu i, jak dla mnie, są dużo pyszniejsze. Nie do wiary, że można jeść bardzo smaczny, zdrowy MAKARON będąc na diecie witariańskiej
Jeść, by żyć w zdrowiudostarczają sporej dawki antyoksydantów. Jagody wspomagają pracę oczu, a także leczenie: infekcji skóry, chorób nerek, zaburzeń układu pokarmowego i moczowego. Wykorzystuję je jako dodatek do koktajlu, jogurtu roślinnego i ... wegańskich czekoladek ! W połączeniu z chia i daktylami tworzą dla nich idealne nadzienie. Przedstawiam zdrowe, naturalnie słodkie czekoladki, które można jeść bez wyrzeczeń. Składniki na 14 czekoladek: 16 łyżek nierafinowanego oleju
Jeść, by żyć w zdrowiupiękne ujęcia. Towarzyszy mi (czasem troszkę przeszkadza) w wykonywaniu potraw i ich fotografowaniu. Ale nie o piękne zdjęcia tu chodzi, a o przekaz, że odpowiednio zrównoważona dieta wegańska jest doskonała dla człowieka w każdym wieku, przy każdej formie aktywności: małego dziecka (patrz: moja Jagódka), kobiety karmiącej piersią (ja) lub bardzo aktywnego fizycznie - uczestnika ultramaratonów (patrz: mój
Jeść, by żyć w zdrowiuZakochałam się w surowych makaronach i będę Was często namawiać do spróbowania. Ta wersja jest jeszcze pyszniejsza od poprzedniej. A gdybym dodała do tego dania "wegańskie" mięso z TEGO przepisu - byłoby to najlepsze na świecie spaghetti "bolognese". Baaaaaaaaaardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 duże cukinie, 15 suszonych pomidorów eko, 4 łyżki oliwy, 1 duża cebula, 1 awokado (opcjonalnie
Jeść, by żyć w zdrowiuKolejna wersja wegańskiego pasztetu. Tym razem wśród głównych składników występują: kasza jaglana, kapusta i cukinia. Pasztety może nie są daniem błyskawicznym w wykonaniu, ale zazwyczaj stanowią obiad na dwa dni, więc tak naprawdę oszczędzają nasz cenny czas. :-) Muszę przyznać, że moja córcia nie jest wielką fanką pasztetów, ale ten jej bardzo posmakował. Zjadła 4 duże plastry na jeden posiłek
Jeść, by żyć w zdrowiuKolejna propozycja na zdrową, wegańską pizzę. Smakowo jest ona bardzo zbliżona do tradycyjnej pizzy, ale właściwości zdrowotne są nieporównywalne. Brak w niej białej mąki, drożdzy, tłuszczu, za to zawiera sporą dawkę warzyw i bogatego w białko, fitosterole, witaminy (A, D, E) i minerały (cynk, selen, miedź) skiełkowanego orkiszu. Taka pizza jest świetnym sposobem, by przemycić dla dziecka nielubiane
Jeść, by żyć w zdrowiukarobowym wnętrzem. Wyglądały super, smakowały jeszcze lepiej. W sam raz na poczęstunek dla gości. Rarytas!!! Składniki na 4 porcje: 2 brzoskwinie, 1/2 awokado, 2 łyżki karobu, 1 łyżeczka wegańskiego słodzidła: syrop z agawy, klonowy, daktylowy..., 1/4 łyżeczki wanilii w proszku, maliny. Wykonanie: Brzoskwinie pozbawiamy pestek i wypełniamy kremem z awokado (rozgniecione widelcem awokado + karob + wanilia + słodzik). Dekorujemy malinami
Jeść, by żyć w zdrowiuwłaśnie. Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo do wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu spowodował, że nie były one idealnie zwarte i bałam się, że w wodzie się rozpadną. Nie będę
Jeść, by żyć w zdrowiuWśród wegan panuje szał na czekoladę firmy Wedel nadziewaną masłem orzechowym. Spragnieni wegańskich słodyczy powinni jednak przed spożyciem przeczytać skład. Pozostawia on bowiem wiele do życzenia. Już na drugim miejscu znajdujemy tłuszcz palmowy, zaraz za nim lecytynę sojową, później olej palmowy i słonecznikowy. Czekolada oczywiście jest słodzona rafinowanym cukrem i glukozą, których ilość jest z pewnością zatrważająca. Nie warto! Można
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzedstawiam trochę inny flapjack: taki zdrowszy, taki wegański, bezglutenowy i pyszny. W zasadzie to tylko z wyglądu przypomina flapjacka, bowiem w moim batoniku brak płatków owsianych (składnika numer jeden dla flapjack'a). Zastępują je nasiona słonecznika, które w połączeniu z płatkami kokosowymi, owocami dzikiej róży i daktylami tworzą nieziemsko smaczny batonik urzekający każdego! Wśród składników moich batoników na szczególne uznanie
Jeść, by żyć w zdrowiubyły gotowe do konsumpcji. Wyszły pyszne, ich przygotowanie nie sprawiło mi większych trudności, nie zajęło wiele czasu, więc na 100 % moja rodzina i goście podczas świąt będą się zajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki: Naleśniki z TEGO przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
Jeść, by żyć w zdrowiu