warzywa - 14856 przepisów (strona:524/991)

Pomarańcze i marchewka to para doskonała, z której możesz zrobić sos 219

Owoce i warzywa staram się kretywnie wykorzystywać do różnych celów. Sezonowe pomarańcze Navel , moje ulubione, wykorzystałam do zrobienia aromatycznego i bardzo zdrowego sosu, który można przerobić na zupę. Sos można dodać do mięs, ryb lub tofu. Jeżeli chcecie użyć ten przepis jako zupę, po prostu dodajcie proporcjonalnie większą porcję wody oraz pozostałych składników. Przepis można modyfikować przez dodanie większej ilości

Jem więc Jestem
Jak być fit do wiosny? 229

najważniejszy posiłek dnia, więc trzeba zjeść go po królewsku. Wykonaj pyszną i sycącą owsiankę czy słodką jaglankę. Jedz więcej zieleniny Wiosną bazary i hipermarkety, są zaopatrzone w świeże warzywa i owoce. Dzięki nim można przygotować wspaniały posiłek, ale również dostarczyć mnóstwo witamin. Wysypiaj się Dla naszego organizmu jest to najważniejsza czynność. Dzięki temu jesteśmy zrelaksowani i wypoczęci, a nasze ciało

Truskawkowa Fiesta
Zupa z Brukwi 211

Warzywa pokroić w kostkę,W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebule i przyprawy. Podsmażyć na małym ogniu.Następnie dodać pokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać.Dodać mięso lub kości .  Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i  gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso

w mojej kuchni
Marchewka gotowana w mleku sojowym. 158

który smacznie łączy się z marchewką. Taka surówka stanowi smakowity, ekonomiczny i łatwy do przygotowania dodatek do dań. Dlatego serdecznie go (jak i samą marchewkę) polecam. Bo marchewka to warzywo bogate we włókna roślinne (czyli błonnik). Dlatego świetnie reguluje tranzyt jelitowy. Tzn przyspiesza wypróżnianie u osób, które mają z tym problemy. Paradoksalnie zwalcza biegunki. Dlaczego ? Można to wyjaśnić

MODA NA BIO
Smażone kulki mięsne 360

Mój sposób na wykorzystanie porosołowego bądź pieczonego kurczaka: kulki mięsne z dodatkiem warzyw i ryżu (makaron też może być). Podczas ich przygotowywania jest trochę zabawy, gdyż najpierw obtoczyć je należy w mące, jajku i bułce tartej, ale dzięki temu zabiegowi kuleczki mają rewelacyjnie chrupiącą skorupkę. Mąkę i bułkę tartą zalecam wsypać do wyższej i szerokiej miski, wtedy jednorazowo obtoczyć można

Kraina Miodem Płynąca
Indian Chicken Curry 245

pietruszki sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka curry  Na patelni typu WOK podsmażam mięso. Gdy już będzie zarumienione dodaję do woka (średni ogień/średnia moc płyty) warzywa i zalewam wodą. Odpowiednio doprawiam. Podsmażam około 10 minut

ClauditteMissCooking
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 323

oprószamy solą - odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną i Wisienką Kandyzowaną 207

łyżkę cukru pudru. Wycisnęłam ubitą śmietanę do babeczek, na wierzchu każdej wetknęłam po jednej kandyzowanej wisience. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - taca z łupka ze sklepu Do Warzyw

Blondynka Gotuje
Kurczak nadziewany brokułami 1634

gdzie ta wiosna?! Szaro i ponuro, a do tego przyplątało mi się choróbsko ;/ Na poprawę humoru, proponuje delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem jednego z moich ulubionych warzyw- brokuła!:)) Zachęcam!:) Z przepisu powstały 4 porcje. Składniki: podwójna pierś z kurczaka brokuł 2 papryczki chili szklanka mleka łyżka mąki łyżka masła 2 serki topione śmietankowe pieprz, sól W każdej z połówek

Czerwona Porzeczka
Ragoût miesno-warzywne 223

Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.    SKŁADNIKI: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek

Pyry na Gaz
Kotleciki z zielonego groszku 180

owsiane /do panierowania Wykonanie: -Groszek ugotować i odcedzić,3/4 zmiksować resztę pozostawić w  całości. -Marchewkę i cebulę  pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Do podsmażonych warzyw  przełożyć masę groszkową, dodać płatki, siemię, przyprawy,  groszek w całości  i mąkę. -Masę wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na ok.10-15  minut. -Jeśli po upływie tego

Zakamarki mojej kuchni
Kapuśniak z kiszonej kapusty 270

około 40 minut do miękkości. Kapustę kiszę z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego, oraz dużą liościa marchwi. Jeśli używasz kupnej kapusty musisz dołożyć przyprawy do gotowania ziemniaki i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą i ugotować w drugim garnku do miękkości oba ugotowane wywary połączyć słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Słoninę podsmażyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 206

Paprykę w cienkie paski, czosnek posiekać.  W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, smażyć przez ok 5 minut, często mieszając i pilnując aby warzywa się nie zbrązowiły. Wlać wino, dodać pomidory, ośmiornicę, bulion, wrzucić pokrojone w kostkę bataty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać kardamon i mielony imbir. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Surówka z białej kapusty 328

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę Wszystko razem wymieszać i doprawić solą. W kubeczku przygotować sos. Wszystkie składniki razem wymieszać i zalać warzywa. Dokładnie wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki. Surówka jest smacznym dodatkiem do obiadu

O kuchni z uczuciem
Pasta z awokado 236

jego dodatku. Z dodatku czosnku czy cebuli można zrezygnować, a sok z limonki zastąpić sokiem z cytryny. Pasta ma kremową konsystencję, ale jeśli ktoś woli pastę z kawałkami warzyw to może zetrzeć awokado na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i tak samo jajka. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska