kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.)Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek. Gotować do miękkości warzyw.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy(...)Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Kukurydza konserwowa zbyt długo gotowana staje się twarda, dlatego należy dodać ją do zupy, jak warzywa będą już prawie ugotowane i zupa prawie gotowa.Zupę można dodatkowo zagęścić mąką pszenną. Należy wówczas do miseczki ze śmietaną dodać mąkę, wymieszać, następnie wlać zupę, wymieszać i dodać do garnka z zupą
Gospodyni Miejskacebuli i chwilę podsmażać. Dodać pieczarki, oprószyć solą i dalej podsmażać. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać, aż cała woda z pieczarek i papryki wyparuje, a warzywa będą miękkie. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wysypać równomiernie połowę kaszy, na to wyłożyć pieczarki z cebulą i papryką. Warzywa przykryć pozostałą kaszą.Tak przygotowaną zapiekankę(...)papryki o dowolnym kolorze.Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie myję pod bieżącą wodą i kroję w plastry razem z ogonkami.Zapiekankę można przygotować także bez jajek.Kaszę i smażone warzywa należy dobrze przyprawić solą i pieprzem, aby zapiekanka miała wyrazisty smak.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaZupa z fasolką szparagową...Delikatna w smaku i pełna warzyw zupa.Z kawałkami zielonej fasolki szparagowej.Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną.Bogactwo warzyw przez cały rok.Zapraszam!Składniki:450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona);2 duże marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;6 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;4 ziarna pieprzu;1 łyżka(...)dodać pokrojoną fasolkę i gotować kolejne 20 minut w przypadku fasolki mrożonej i około 10 minut w przypadku świeżej.Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia.Dodać drobno posiekany koperek.Zup
Gospodyni Miejskazupa, rozgrzać 5 łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora i chwilkę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i często mieszając, podsmażać wszystko krótką chwilę.Lekko podsmażone warzywa zalać około 1 litrem zimnej wody (wody ma być tyle, aby przykryła wszystkie warzywa), dodać ulubioną przyprawę do zup i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie
Gospodyni Miejskapienić dodać pokrojoną w kostkę ceublę i kurczaka. Podsmażyć na złoty kolor.Do podsmażonego kurczaka z cebulą dodać pokrojone pieczarki, paprykę, papryczkę chili i przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Kurczaka z warzywami przyprawić solą i pieprzem.W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i drobno posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku(...)Wymieszać.Na dno naczynia żaroodpornego (lub każdemu oddzielnie na talerz) wyłożyć gorące frytki, posypać startym żółtym serem. Na ser wyłożyć kurczaka z warzywami. Całość oblać sosem czosnkowym.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Frytki można zastąpić ryżem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Sos czosnkowy najlepiej przygotować chwilę wcześniej, aby składniki miały czas się przegryźć.Z dodatku sera i/lub koperku można całkowicie
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią...Warstwa sprężystego makaronu.Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym.Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.Smacznego!Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka;500 g makaronu penne;700 g cukinii (waga przed obraniem(...)przez praskę czosnek, starty, żółty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę makaronu, na to połowę podsmażonych warzyw, polać połową przecieru pomidorowego, na to wyłożyć całe mięso, znów warzywa, pozostałą część przecieru, resztę makaronu, a na końcu polać śmietaną z czosnkiem, serem i pietruszką.Zapiekankę wstawić do piekarnika
Gospodyni MiejskaŚledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+ .Składniki(...)galaretka się zetnie dodać pozostałe jabłka i galaretkę, posypać listkami tymianku, odstawić do lodówki. Śledzie pociąć na mniejsze kawałki, każdy położyć na prostokącie galaretki cydrowej, obok wyłożyć porcję warzyw z marynaty, całość skropić Olejem Kujawskim z bazylią, posypać świeżym pieprzem
SzczyptaSmaQtakże przy niezapowiedzianych gościach, bo czasu na ich przygotowanie nie trzeba zbyt wiele. SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili. Jeśli ciasno je zwiniecie nie będą potrzebne sztućce. Można sajgonkę wziąć w dłoń i maczać(...)agawy do smaku,Przegotowana woda. Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.Warzywa umyć, marchewkę obrać i pokroić w słupki, jarmuż oderwać od grubych nerwów, Grzyby oczyścić, newelle pokroić w słupki.Marchewki i jarmuż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować
SzczyptaSmaQProsta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu.Czas przygotowania:15 minutPorcje:2 Składniki
SzczyptaSmaQkości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos)- gdy kości dochodzą w piekarniku, obieramy warzywa kroimy na większe kawałki, układamy na blaszce polewamy oliwą i posypujemy solą morską.- wkładamy na 15 minut do piekarnika i równie je przypiekamy doda to smaku i koloru(...)kości i warzywa są gotowe układamy w garnku jedną partię kości na to w środek warzywa i kolejną partię kości - zalewamy wszytko zimną wodą i gotujemy ok 1h - po ugotowaniu przecedzamy do innego garnka doprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy - aby sos był bardziej ciemny możemy zrobić karmel na patelni podlać woda i dodać do sosu - jednym
Basia w kuchnimusztardy (można pominąć) sól, pieprz, majonez Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa, jabłko oraz jajka kroimy w kosteczkę, pora siekamy drobniutko, dodajemy groszek oraz majonez z musztardą, dokładnie mieszamy
Delicious Titbitsłyżka mąki dużo pieprzu sos sojowy 3 łyżki oliwy opcjonalnie starty sergarść czarnych oliwek ( Jerzy przepraszam, musiałam coś od siebie dać)Sposób przyrządzenia : Warzywa dokładnie umyć, pokroić na kawałki mniejsze większe, jak lubicie. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i najpierw podsmażyć obie papryki. Kiedy puści soki i trochę odparuję przełożyć ją do miski(...)Analogicznie robić tak samo z pozostałymi warzywami jednocześnie skrapiając je odrobiną sosu sojowego. Jerzy twierdzi, że dzięki temu będzie pewność, że frittata w trakcie smażenia nie podejdzie wodą. Następnie roztrzepać jajka z mąką, mlekiem, startym serem ( frajda dla dzieci będzie się ciągnąć jak dawne krówki ciągutki) i przyprawami i zalać nimi warzywa w misce, dokładnie wymieszać.Dorzucić oliwki
pieprzny smaczekoknem buro i ponuro a to jeszcze przecież lato. Korzystajmy więc z letnich smaków, świeżych warzyw, owoców i ziół. Dzisiaj zaproponuję coś dla miłośników kremów a będzie to zupa z kalarepy posypana bobem i zieleniną. Bardzo lekka i bardzo sycąca. W sam raz dla osób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready(...)masła 1 litr bulionu sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki200 g bobu natka pietruszki parmezan lub inny starty ser Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać
pieprzny smaczekokresie zimowym kiedy brakuje witamin, warto sięgać częściej po owoce, warzywa. Ku mojej uciesze moje dzieciaki bardzo lubią różne zupki jarzynowe. Często je więc przyrządzam i lubię patrzeć jak pałaszują ze smakiem do pustego talerzyka :) Dziś u mnie zupa kalafiorowa dla odmiany z makaronem.Składniki:3 litry wody2 udka kurzeszklanka marchewki kostka - ja użyłam mrożonej1/2 kalafiorapor- zielona częśćsól, pieprz4 łyżki(...)Czanieckie MakaronyWykonanie:Do gotującej się wody, wkładamy udka, kiedy zaczną się gotować łyżką szumówką zbieramy powstałą pianę, dokładamy podzielonego na różyczki kalafiora, marchewkę,pokrojonego w półplasterki pora. Dodajemy suszone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką papryką, można też ulubionymi ziołami.Gotujemy ok 30 minut, zabieramy mięso z zupy, dokładamy makaron.Gotujemy do miękkości makaronu. Podajemy z pieczywem. Zupa wyszła
Z Majeczką w kuchniczosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chili.Smażymy na małym ogniu, a gdy czosnek zacznie się rumienić zdejmujemy patelnię z ognia. Nie przypalcie czosnku, gdyż zupa będzie gorzka.2. Przekładamy usmażone warzywa do garnka, dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą, na około 2-3 cm nad poziom(...)warzyw. Lekko solimy.3. Gotujemy zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia, wyciągamy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego, następnie za pomocą blendera miksujemy zupę na krem.4. Zabielamy zupę odrobiną śmietany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Śmietanę mieszamy w kubeczku stopniowo dolewając do niej zupy, a następnie przelewamy małymi porcjami do garnka z zupą cały czas
W kuchni Katie