kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia. Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami. Warzywa możemy również
Kuchenne aromatypodudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach skrapiamy warzywa cytryną
upichconakaszy, warzyw, dressingu i gotowe :) Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej? Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku, garść bobu, 5-6 pomidorków koktajlowych, 2 rzodkiewki, 40 g twarogu 1/2 natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, ząbek czosnku, olej rzepakowy - kilka łyżek ew. wędzona ryba, jajko, pierś kurczaka Fasolkę szparagową
Plate of Joypiersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa. Kiedy już
Kuchnia po mojemuUmytego kurczaka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą , dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną pianę na powierzchni. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Pora, kapustę, cebulę i natkę opłukać. Do wywaru dodać przygotowane warzywa , natkę pietruszki
MarciochaKucharzykotlety:4 kotlety z indyka ( lub kurczaka) po 100-120 g2 spore marchewki4 lyzki migdalow w slupkach2 lyzki maki3 lyzki oleju lub masla ghee1 jajkosol,pieprz1/2 cytryny Wykonanie:Mieso poporcjowac,umyc, osuszyc recznikiem papierowym i rozbic przykryte platem foli.Przyprawic sola i pieprzem , jednak mocniej niz zazwyczaj.Marchew umyc,obrac i zetrzec na tarce do warzyw na grubych oczkach.Wymieszac ze slupkami migdalow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cudownie świeże, warzywa pachną oszałamiająco, a tym razem zobaczyłam też wyjątkowo dorodne dynie (zbyt dorodne, żebym miała je dźwigać taki kawał). Nie zawiodłam się - kasztany też były. Kupiłam kilka garści, okazało się, że akurat na zupę.Gotował C., ja tylko podpatrywałam i pomagałam obierać kasztany. Zupa wyszła pyszna - bardzo kremowa, a smaku kasztanów nie zakłócają zbędne dodatki. Kurczak i pieczarki
Pożeraczka, czyli raz adobrzenielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy
prawdziwe jedzeniekurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek. Uwagi: Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami
Gorący kąsekmasakrowała każdą kromkę, a Fiskars opracował całkiem inną bajkę dla tego typu noża i to im się udało. Ja często używam ten nóż również do miękkich owoców i warzyw kiedy ten mniejszy z zestawu jest poza zasięgiem ręki. Ciekawostką dla Was może okazać się fakt, że nóż do pieczywa idealnie kroi wszelkiego rodzaju torty i ciasta z kremem, lepiej niż(...)firmę Fiskars osobiście "przesiadłam" się na nóż typu santoku (ale o tym za chwilkę). Nóż szefa kuchni stał się nożem do zadań cięższych, czyli porcjowania dużych kawałków mięsa, dzielenie kurczaka na części, krojenie arbuzów, tortów lodowych. Ale wbrew pozorom jest często używany, bo stał się podręcznym nożem mojego nastoletniego syna. To taki trochę dziwny widok jak dziecko operuje tak dużym
Blondynka Gotujekurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego - 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie rosołu: Cebulę obieramy i opalamy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w talarki. Pora myjemy i kroimy w talarki. Mięso i warzywa wkładamy do garnka
Życie zamknięte w smakuDomowy, letni obiad. Lekki, prosty i szybki. Z dodatkiem grillowanych owoców i sezonowych warzyw. Czego chcieć więcej w letnie popołudnie? Mi tyle wystarczy, no może przydałaby się jeszcze do takiego obiadu mrożona herbata. Co Wy na to? Odpowiedni smak, mięso zyskuje dzięki dodaniu świeżych ziół, a słodycz i soczystość nadają grillowane nektarynki. Kto z Was ma ochotę na taki(...)około 20-25 minut - na garnek nakładamy durszlak do którego wrzucamy umytą fasolkę szparagową, od której wcześniej odcinamy końcówkę z szypułką. Gotujemy na parze razem z ziemniakami.Pierś z kurczaka myjemy, a następnie kroimy na niewielkie paski. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę świeżego tymianku i świeżego oregano, następnie na patelnię wrzucamy pokrojone mięso, które posypujemy
Słodkie Przyjemnościcebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska lub kostka rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, posypać obficie chili i podsmażyć(...)przesadzać, bo zupa będzie za ostra ! W garnuszku zagotować około 1 l wody,( rosół jeszcze lepszy) wrzucić obsmażone mięso, później dodać garść makaronu, pokrojone pieczarki Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu gdy mięso będzie prawie miękkie Pod końcem gotowania doprawić zupę- solą, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie przyprawą chińską czy kostką
Proste Potrawykurczaka papryka żółta - średnia wielkość 1 mała cukinia 1/2 średniego pora 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia Przygotowanie Mięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry. Olej rozgrzać, wrzucić mięso - podsmażyć. Dodać warzywa - dusić
kolorowotorcikowokurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.Wywar przecedzić na sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie 10 wydmuszek wystarcza 1 litr wywaru.Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.Zala
Świat Domowej Kuchniświeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;) Składniki: kapusta świeża 1/4 główki papryka 1 szt pomidory 2 szt marchew 2 szt ziemniaki 4-5 szt koperek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku oliwa lub olej filet z indyka lub kurczaka
głodny alergikszkl. mąki razowej 0,5 szklanki maki pszennej 50 ml. mleka ciepłego 50 ml. wody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni(...)włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy w tem. 180 st. przez 30 min. Pizze podałam z sosem czosnkowym przepis tu !!! Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push
NaKońcuJęzykaOleje smakowe chętnie robię sama, choć te w saszetkach bardzo mnie zaciekawiły. Dlatego kupiłam kilka smaków i chętnie biorę udział w konkursie KUJAWSKI ZE SMAKIEM DO
Magiczne Życie Martykawy i herbaty oraz specjalność Soffi - torty bezowe. Menu przejrzyste, zazwyczaj po parę dań z każdej kategorii. Dzięki temu jedzenie jest świeżo przygotowywane a w kuchni wykorzystywane są sezonowe warzywa i owoce. Wszystkie dania są pięknie przybrane i estetycznie podane. Obsługa miła, dbająca o klienta, znająca potrawy i sposób ich przyrządzania. Osobiście nie lubię opisów potraw, według mnie to sprawa(...)Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii
Atlas Smakówwarzywami, mięskiem, a wszystko to skąpane w sosiku na "chińską nutę". Lubię takie dania nie tylko ze względu na ich niesamowity smak, ale również dlatego, że pełnią one funkcję wymiatacza resztek z lodówki. Tym razem został mi kawałek wieprzowiny, gotowanej w ziołach i przyprawach, ale równie dobrze możemy użyć każdego innego gotowanego mięsa, albo podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Danie
Rozpustne gotowaniekurczaka to dziś tylko dodatek (o tym innym razem). SKŁADNIKI: 10-15 brukselek kilka różyczek kalafiora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta 1 łyżka startego żółtego sera (w moim przypadku Mazdamer) sól A jak to zrobić: Brukselkę ugotować al dente w wodzie wymieszanej z mlekiem (pół na pół), a kalafior w osolonej wodzie. Warzywa odcedzić
Kuchnia w opałachkurczak 2-3 marchewki 1-2 pietruszki 1 cebula kawałek por seler natka pietruszki I selera naciowego sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy Wykonanie: Kurczaka myjemy I porcjujemy. Wkładamy do garnka z wodą na średnim gazie- gotujemy. Jak pojawią się szumowiny-usuwamy sitkiem. Po usunięciu szumowin dodajemy ziarenka pieprzu, liść laurowy, 1 łyżkę soli I zielę angielskie(...)gotujemy na bardzo małym gazie - rosół ma 'pykac' okolo 1,5 do 2 h. Im wolniej gotujemy , tym klarowniejszy rosół. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy następna godzinę. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Rosół podajemy z makaronem rosołowym , natką pietruszki i cieszymy nasze podniebienia królową zup. :) Smacznego
Smaki Edytykurczaka (nieduże, ogólnie 1 pierś na 1 osobę) pesto (ja wykorzystałam kupne, w tej chwili w Lidlu można znaleźć cudowne pesto w małych plastikowych kubeczkach, wzięłam 2) Obtaczamy piersi w pesto (1 kubeczek) tak aby było całe pokryte cudowną zieloną masą. Kładziemy na suchą, podgrzaną patelnię teflonową i na delikatnym ogniu smażymy. W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa
Brzuszki Łakomczuszki