warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:574/829)

Stir-fry z klopsikami 151

Przedstawię Wam dzisiaj przepis na bardzo smaczny azjatycki makaron chow mein z mięsnymi klopsikami i warzywami. Danie przygotowane jest metodą stir fry, dzięki czemu jest bardzo szybkie, a jednocześnie zdrowe. Metoda ta polega na bardzo krótkim smażeniu produktów na bardzo rozgrzanej i niewielkiej ilości oleju. Należy tutaj pamiętać aby wszystkie składniki mieć przygotowane zanim zaczniemy je smażyć. Makaron chow mein(...)imbiru 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 dymki 50g makaronu chow mein 2 listki limonki kafir mielona słodka papryka garść zmielonego sezamu + 2 łyżki uprażonego na suchej patelni olej Przygotowanie: Mięso mielimy, dodajemy zmielony sezam, łyżeczkę uprażonego sezamu, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu oraz mielonej papryki. Imbir ścieramy na tarce, papryczkę chili siekamy bardzo drobno. Masę dobrze wyrabiamy

Życie ze smakiem
Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym 198

Lato 😎 to moja pora roku ulubiona, bo słońcem  ☼ , radością  😁wypełniona.  Świeże warzywa 🍆🍅🍈 i owoce 🍏🍎🍑🍒🍓 to znaki rozpoznawalne, kolorowe, smaczne, dla innych pór roku niepowtarzalne. Na targu, w ogródku, a lesie mienią się kolorami i kuszą smakami.  Mnie 👱  jagody leśne na ciasto 🍰 namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym(...)opakowanie galaretki o smaku owoce leśne, 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l), ponadto: jeżyny, listki mięty, jagody leśne. Przygotowanie: spód kruchy: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik i całość miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem

Moniki Smakołyki
CHRUPIĄCA TARTA SEROWA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ + KONKURS 191

Lubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo warzywami ). Dziś pokażę Wam fajny pomysł, który można wykorzystać na nachodzące wielkimi krokami Święta! Pewnie większość z Was będzie robić sałatki – śledziowe, jarzynowe, z kurczakiem i inne, na których widok pocieknie ślinka(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciastem francuskim , nakłuwamy na spodzie i podpiekamy w nagrzanym do 190C piekarniku przez 5 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser i doprawiamy

Ostra na Słodko
Wegańska zupa chrzanowa 200

żeby smaki z warzyw się uwolniły. Im dłużej gotujemy, tym wywar ma mocniejszy smak, więc warto potrzymać go na ogniu trochę dłużej. 2. Kiedy wywar mamy gotowy wyjmujemy warzywa i przyprawy. Zostawiamy ziemniaki, które będą nam potrzebne w dalszym etapie. 3. Śmietankę sojową przelewamy do miski i dokładnie mieszamy ją z chrzanem. Dodajemy odrobinę gorącego bulionu do miski i ponownie(...)zupy, a całość blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. 7. Tak gotową zupę dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni z dodatkiem oliwy i granulowanego czosnku. Można również w analogiczny sposób upiec grzanki w piekarniku). Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku 155

względu na jego zdrowotne i lecznicze właściwości. Wieść gminna niesie, że jak spróbujesz czosnku wyhodowanego własną ręką, to nigdy już nie sięgniesz po kupny. Jest to wdzięczne do uprawy warzywo, gdyż z łatwością można go wyhodować w skrzynce, na balkonie czy parapecie. My tak robimy i jesteśmy zadowoleni z efektów. Czosnek sadzi się na jesień (ok. 20 października(...)łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce. Dodajemy posiekane pędy czosnku, posiekana natkę i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżka stołową układamy porcje placków i spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoty i słoneczny kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Takie

Marder&Marder Manufacture
Kurczak imbirowy z miodem 186

żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Kukurydzę odcedzić. Do dużej patelni lub woka wlać olej, rozgrzać i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, a po chwili kurczaka i dusić pod przykryciem około 8 minut. Po tym czasie dodać imbir, kolendrę, miód, gorczycę(...)czasie wymieszać. Gotować w niezbyt szerokim garnku, wtedy woda tak szybko się nie wygotowuje. Czas gotowania ryżu zależy również od jakości ryżu, najlepiej pod koniec gotowania sprawdzić. Zobacz również: Warzywa z kurczakiem gyros Kurczak z przyprawą gyros

Kuchcik gotuje
Fit zawijańce a la krokiety. 195

Krokiety chyba wszyscy znają i wszyscy lubią. Niestety nie jest to zbyt lekkie i dietetyczne danie... Od czasu do czasu można sobie pozwolić a częściej proponuję

Tagebuch po polsku
CUKINIA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 203

Cukinia w cieście naleśnikowym  zmodyfikowany przepis znaleziony w starym zeszczycie mamy ;) // 2 porcje ~1 średnia cukinia (lub jak u mnie - pół gigantycznej) ~80g mąki pszennej

chili & sugar
Smażony indyk z ryżem 227

zarumienić, jednak w szczególności czosnek nie może się przypalić. Dodajemy posiekany szczypior i dokładnie mieszamy z mięsem i czosnkiem, ale go nie smażymy, aby pozostał zielony i jędrny. Zestawiamy patelnię z ognia. W międzyczasie gotujemy ryż, który po osączeniu z wody jeszcze gorący dodajemy do mięsa. Dodajemy również tymianek oraz resztę soli. Wszystko dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby możemy(...)float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-36 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-36 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone mięso i warzywa Mięso obsmażamy i podgotowujemy w soku Następnie dodajemy czosnek i dymkę Na końcu mieszamy z ugotowanym ryżem Gotowe danie Smażony indyk z ryżem - zbliżenie Post Smażony indyk z ryżem pojawił

Kulinarna Pokusa
Szparagi 170

pełni. Poniżej przedstawiamy kilka rad (dla niewtajemniczonych), jak się zabrać za te małe białe i zielone cuda natury :) Przygotowanie szparagów Szparagi dokładnie myjemy. Białe szparagi należny obrać obieraczką do warzyw lub małym nożykiem. Obieramy dokładnie, aby pozbyć się wszystkich włókien, od główki w dół. Na końcu odcinamy zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać (moim zdaniem to ich zdecydowany atut(...)zależności od grubości szparagów czas może się nieco zmieniać. Zielone gotujemy od 4 do 10 minut. Białe od 10 do 15 minut. Smażenie Zielone szparagi możemy również smażyć na patelni lub grillować na grillu. Zachowują wówczas znacznie więcej wartości niż podczas gotowania w wodzie

Kolizje Smaków
Szparagi gotowane na parze 206

Sezon szparagowy w pełni ! Najszybszym sposobem przygotowania szparagów jest ugotowanie ich na parze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 235

przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a  w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami....  W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień.  W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie  karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie(...)które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Rabarbar kroimy w plastry. Na małą suchą patelnie wsypujemy 100 g  cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor

Kulinarne przygody Gatity
Burrito z chorizo i mango 296

Pyszne burrito z dodatkiem mojego ulubionego pikantnego chorizo. Do tradycyjnych składników takich jak fasola czy papryka dodałam również mango i to był strzał w dziesiątkę bo

Mienta blog
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 222

Jeśli podczas grillowania macie ochotę na coś więcej niż kiełbaski i kaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i

Pasja Smaku
Sałatka Waldorf z surowym brokułem i odchudzonym sosem majonezowym 193

zachować jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Pyszna, szybka i bardzo widowiskowa sałatka – i całkiem zdrowa, bo odchudzona!   Amerykańska sałatka Waldorf to szczególne połączenie słodkiego i wytrawnego – owoców i warzyw. Po raz pierwszy została podana w Nowym Yorku, w hotelu Waldorf-Astoria w roku 1896. Jej bazą są jabłka – czerwone i zielone, seler naciowy, winogrona, orzechy włoskie i majonezowy(...)Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obieramy marchew, ścieramy ją na najgrubszych oczkach tarki lub kroimy na drobne zapałki. Orzechy włoskie dzielimy nożem na mniejsze kawałki, następnie podprażamy orzechy na patelni o grubym dnie bez dodatkowego tłuszczu do czasu, aż orzechy zaczną mocno pachnieć i lekko się zrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł i jabłko dokładnie myjemy. Odcinamy od brokułu podstawę – grubą

Karo in the Kitchen
Risotto grzybowe. 160

litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem  olej 1 łyżeczka masła szczypta soli pieprz  Przyda nam się teraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy olej, dodamy do niego masło. Na to wsypiemy zsiekaną w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Doprawiamy to odrobiną soli. Teraz czas na wsypanie ryżu. Zalewamy(...)wszystko łyżką oleju. I przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek.  Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce

Kuba Gotuje
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami 221

mięsa kurczaka usuwamy błonki, chrząstki i inne niepożądane elementy. Płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę o boku ok. 2cm. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na nią mięso. Smażymy intensywnie przez 3 minuty ze wszystkim stron. Na zewnątrz mięso powinno się zrumienić, natomiast w środku(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-15 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-15 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i usmażony kurczak Składniki po wymieszaniu ze sobą Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami Post Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Kurczak z selerem w tempurze i surówką marchewkową 219

Seler naciowy to jedno z moich ulubionych warzyw (zresztą, którego ja nie lubię ;) ?). Nigdy nie wiedziałam, co zrobić z tymi środkowymi młodymi listkami. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł wykorzystania ich w tempurze. To był strzał w dziesiątkę. Dziś podałam ją na obiad z aromatycznymi kotlecikami z piersi kurczaka w sosie pomarańczowym. Dopiero gdy wykładałam danie na talerze, zdałam sobie(...)talerzyku, polać olejem i posypać przyprawami. Odłożyć na kilka godzin do lodówki (warto przykryć folią spożywczą, by w lodówce nie rozchodził się zapach kozieradki). Po kilku godzinach smażyć na patelni z obu stron, po czym wycisnąć na patelnię sok z pomarańczy. Trzymać na ogniu do zredukowania sosu. Chrzanowa surówka z marchwi: kilka marchewek 3 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego (można

Weekendy w domu i ogrodzie
RYŻ NA MLEKU Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI. 195

poranki, kiedy budzisz się, a w mieszkaniu chłód - aż nie chce się wyjść spod kołdry. Jednak w końcu trzeba się zmusić, iść na pobliski bazar, kupić świeże owoce i warzywa. Piękne śliwki uśmiechają się tak zalotnie, aż żal zostawić je na pastwę innych klientów. Dziś propozycja, która na dobrą sprawę może być słodkim obiadem, sycącym śniadaniem na ciepło bądź porządnym(...)zwykły oraz masło. Gotuję na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż do chwili, gdy ryż wchłonie płyn, zgęstnieje i zmięknie. Śliwki płuczę pod bieżącą wodą,kroję na połówki. Na suchej patelni rozgrzewam i rozpuszczam cukier, a kiedy zbrązowieje, delikatnie wlewam wodę, ciągle mieszając. Zimna woda może spowodować, że zrobi nam się twardy karmel,  dlatego radzę dodać wody cieplejszej, letniej. Kiedy

W kuchni Karmel-itki
Papryka faszerowana ryżem i kurkami 198

Mamy sezon grzybowy. A ja  mam dla Was paprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się

O kuchni z uczuciem
Naleśniki pełne fasolki i sera 148

Dziś naleśniki w dwóch wersjach. Nie znudziłam Was jeszcze? Jeśli lubicie  fasolkę szparagową możecie  zjeść ją w naleśniku. Wystarczy ugotować fasolkę z dodatkiem cząbru

Gotuj Sam!
Krokiety z cukinią 243

Przyjemna i lżejsza w smaku odmiana krokietów, które w swoim wnętrzu zamiast ciężkiego mięsa i wzdymającej kapusty skrywa pełną słońca cukinię. Warto wypróbować przy okazji swoich

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti po sycylijsku. 168

Kuchnia włoska ma to do siebie, ze jest pyszna! po przepisy sięgam bardzo często, a oto jeden z nich. Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100

Radość kipiąca uśmiechem.
Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą 166

Dodatek do obiadu, który uwielbiam odkąd sięgam pamięcią. Zielona czy żółta… nieważne. Każda jest pyszna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do

Oryginalny smak
Fritatta botwinkowo-serowa z truskawkową salsą 119

Bardzo lubię przyrządzać fritattę, bo jest to szybkie danie które smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy dodać do niej przeróżne składniki

Mienta blog
Pierś z kurczaka gotowana na parze, marchewki glazurowane i surówka z białej kapusty. 189

piersi z kurczaka (po jednej na osobę) sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta mięty  szczypta bazylii pół łyżeczki słodkiej papryczki 300

Gotowanie jest łatwe
Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika 249

Zapraszamy na kolejną odsłonę, wybornej fasolki szparagowej. Tym razem podałyśmy ją z przesmażonym boczkiem, pestkami słonecznika i natką pietruszki. Jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej fasolki

Kolizje Smaków
KISZKA ZIEMNIACZANA 447

Pochodzę z Podlasia. Miłość do tej kuchni , do tradycyjnych potraw mojego regionu zaszczepiła do mnie moja babcia, u której to często na stole gości kiszka ziemniaczana

Z Majeczką w kuchni
Delikatne spaghetti z cukinią i prażonymi migdałami 252

Delikatne, aromatyczne i wiosenne. Zielona cukinia fajnie komponuje się z prażonymi migdałami. Nawet mojej mamie smakowało, choć nie lubi ona eksperymentów.   Pogoda brzydka.. pada

Czarnawisienka
Grillowany filet kurczaka z salsą arbuzowo-melonową 225

Kolejna inspiracja z Biedronki. Początkowo nie byłam do niej przekonana, bo nie lubię takich połączeń, ale przyznam, że bardzo mi smakowała. Cebula świetnie uzupełnia się z

Pasja Smaku