Witajcie, pomysł na te wafelki chodził za mną od dłuższego czasu. Jednak trudno było znaleźć dobry przepis na kruche ciastka, które nadawałyby się do tego. Po wielu próbach powstała jednak receptura idealna. Kruche wafelki z nadzieniem kakaowym to świetna przekąska. Zdrowe i bez białego cukru oraz białej mąki. Z podanej porcji wyszło mi 6 wafelków. Jeden wafelek to: 151 kcal
Health-Fit-LifeLodowe kanapki to bardzo proste w wykonaniu domowe lody zamknięte między dwoma wafelkami. Przygotowuje się je bez maszyny do lodów i długotrwałego mieszania , a także bez użycia jajek . Wystarczą jedynie 4 składniki , aby przyrządzić takie lodowe kanapki. Kanapki są puszyste w środku dzięki dodatkowi bitej śmietany. Całość smakuje delikatnie śmietankowo, a forma podania między dwoma wafelkami, ułatwia konsumpcję. Z podanych(...)sztywny, jak bita śmietana, ale na tyle gęsty, żeby końcówki miksera pozostawiały na nim ślady) - ubitą śmietanę przełożyć do kremu, delikatnie wymieszać - na dnie formy ułożyć połowę przygotowanych wafelków - przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu masy ułożyć pozostałe wafelki, delikatnie przyciskając je do masy - całość zafoliować i włożyć do zamrażarki - chłodzić przez co najmniej kilka godzin lub przez
Smakołyki Berenikipół łyżeczki proszku do pieczenia Beza czekoladowo-migdałowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 g startej na tarce gorzkiej czekolady 2 opakowania wafelków z kremem kakaowym typu Grześki (każde po 34g) szklanka pokruszonych płatków migdałowych Krem Rocher: 500 g serka mascaropne 350 g nutelli 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej(...)przestudzonej Dodatkowo: 1 łyżka przegotowanej wody 2 łyżki likieru czekoladowego 4 pokruszone słodkie wafelki do lodów płatki migdałów Do przygotowania biszkoptu i bezy użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany
PatiGotujetylko ... W moim domu zawsze na urodziny przygotowujemy takie pyszności. Tym razem tort z żywymi kwiatami, który okazał się idealny smakowo i wizualnie. Pod śmietaną kryje się masa z wafelkami oraz cappuccino, a całość z konfiturą z czarnej porzeczki. Tort cappuccino z żywymi kwiatami Składniki : biszkopt : 7 dużych wiejskich jajek 3/4 szkl 250ml drobnego cukru 1 czubata szkl(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli masa wafelkowa 300 ml śmietany 30% 1,5 opakowania fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 duży wafelek duży typu prince polo itp masa cappuccino 300 ml śmietany 30% 2 łyżki kawy cappuccino czekoladowej 1,5 opakowania fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru masa
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybkie ciasto bez pieczenia dla amatorów czekolady i wafelków. Z mnóstwem bakalii i czekolady to propozycja dla leniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy. Składniki 2 opakowania wafli Chrups śmietankowych firmy Cukry Nyskie 200 g miękkiego masła 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 1/2 szkl startego razowego chleba kilka suszonych śliwek 1/4 szkl orzechów włoskich migdały Targroch suszona żurawina dżem truskawkowy(...)puszystą masę. Dodajemy startą na tarce czekoladę i chleb. Dokładnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, orzechami, żurawiną, migdałami i chipsami kokosowymi. 2. Na dnie podłużnej formy układamy pierwsza warstwę wafelków śmietankowych. Smarujemy dżemem truskawkowym i połową masy z bakaliami. Dalej znów kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySzybki i nieziemsko smaczny deser? Ależ proszę bardzo. Kuleczki na bazie wafelków i kremu czekoladowego polecają się dla każdego łasucha ;) Przepis powstał specjalnie na konkurs organizowany przez Lusette . Bardziej wydobyć smaku tych pysznych wafelków już chyba się nie da. Czekolada jeszcze bardziej podkreśla ich smak, wydobywając najlepsze doznania smakowe. Składniki: 200 g wafelków Lusette 250 g kremu czekoladowego(...)prażonych orzechów z karmelem łyżka mleka tabliczka 100 g mlecznej czekolady Wykonanie: Wafelki kroimy na maleńkie kawałeczki, dodajemy do nich krem czekoladowy i drobno posiekane orzechy w karmelu. Wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w garnuszku wlewając łyżkę mleka. Formujemy kuleczki, każdą polewamy czekoladą, możemy posypać prażonymi orzechami z karmelem
Z Majeczką w kuchniponury zimowy wieczór nam dla Was przepis na pyszny deser z kremem ciasteczkowym i musem truskawkowym. Deser ucieszy niejedno podniebienie. Warto go przygotować. SKŁADNIKI: 5 wafelków Lusette smak mleczny , 250ml śmietany 30%, 4 łyżki serka mascarpone, 200g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 łyżeczki cukru, PRZYGOTOWANIE: 1. Cztery wafelki kruszę w pył. Połowę wsypuję na dno pucharków. 2. Schłodzoną śmietanę(...)ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone. Ubijam. Trzy łyżki masy zostawiam do dekoracji. Do pozostałej masy dodaję resztkę wafelków. Mieszam. Masę nakładam do pucharków. 3. Truskawki razem z cukrem ugniatam widelcem. Mus nakładam do pucharków. 4. Wierzch deseru dekoruję pozostałą masą oraz wafelkami
Tradycyjna kuchnia KasiKakaowy biszkopt z mocno czekoladowym kremem, wzbogaconym o chrupiące wafelki będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort. Polecam :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 660ml śmietanki 30 % czekolada deserowa 2 śmietan fixy 2 łyżki(...)ciemnego kakao 4 łyżki cukru pudru 2 wafelki Lusette smak czekoladowy Dodatkowo: 2/3 tabliczki czekolady mlecznej czekoladowa posypka melisa do dekoracji Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać
Smakołyki AsiPyszne mleczne kule o smaku toffi osadzone na spodzie z mocno czekoladowych wafelków Lusette, a do tego nuta ajerkoniaku. Prawdziwa bomba ... nie tylko kaloryczna, przede wszystkim apetyczna. Na 2 sztuki Galaretka toffi: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Spód: 2 wafelki czekoladowe Lusette 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek likieru ajerkoniak(...)karmelu. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Tak przygotowaną galaretkę wlać do dwóch półkulistych pucharków. Wstawić do lodówki na czas stężenia. Przygotować spód deseru: Wafelki pokroić nożem na drobno, dodać orzechy, bardzo miękkie masło, cukier puder, likier, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Na stężałe galaretki toffi wykładamy masę z wafelków, delikatnie dociskając i wyrównując powierzchnie
Jadło i czytadłozaszalałam.😊 Ciasto: szklanka mąki szklanka wody gazowanej 0,5 szklanki mleka jajko łyżka cukru waniliowego szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masło do smażenia Nadzienie: 2 wafelki Lusette 200 g serka naturalnego duża pomarańcza cukier puder Składniki na ciasto miksujemy razem, odstawiamy na około 20 min aby sobie odpoczęło. Chodzi o to aby mąka namokła i zagęściła(...)odpowiednio ciasto. Wafelki kroimy w drobną kostkę, nie może być za gruba, ponieważ utrudni nam zwijani placków. Do serka ścieramy skórkę z połowy pomarańczy. Resztę obieramy i owoc także kroimy na niewielkie kawałki. Gorącą patelnię przecieramy kawałkiem masła, smażymy z obu stron, na słomkowy kolor. Gorące naleśniki smarujemy serkiem, rozkładamy kawałki pomarańczy, obficie posypujemy pokrojonymi wafelkami i rolujemy. Ciepło
Dieta moja pasjawafle Lusette czekoladowe - 4 wafle Lusette mleczne - 250 g serka mascarpone - 1 biała czekolada - 1 mleczna czekolada - dodatki ( kokos, kakao, mleko w proszku, posypki) Przygotowanie: Miksujemy dokładnie wafelki czekoladowe, dodajemy do nich 125 g serka mascarpone i miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. To samo robimy z wafelkami mlecznymi. Z przygotowanych mas formujemy kulki i wkładamy do zamrażarki(...)minut. Rozpuszczamy mleczna czekoladę i zanurzamy część kulek z mlecznych wafelków. W białej czekoladzie zanurzamy z czekoladowych wafelków. Posypujemy posypkami. Pozostałe kulki obtaczamy w kakao, kokosie i mleku w proszku. Odstawiamy do lodówki do stwardnienie czekolady. Trufle przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku
Kulinarne życiekremem cytrynowym i owocami sezonowymi, ach…tęsknię za latem! Moja propozycja którą widzicie na zdjęciach to tort bezowy z miękkim piankowym wnętrzem, kremem z gorzkiej czekolady i pokruszonymi wafelkami Lusette , wyborny, dla wielbicieli czekoladowych smaków , obłędnie słodki, wbrew pozorom wcale nie trudny do wykonania, można torcik jeszcze polać sosem karmelowym ale uznałam że dość słodyczy! Składniki: 3 blaty(...)białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli Krem: 1 tabliczka gorzkiej czekolady ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 wafelki mleczne Lusette 1 wafelek czekoladowy Lusette Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy
Wanilia i KardamonIdealny deser dla małych jak i dużych koneserów pysznego wafelka Knoppers :) Dla dwóch osób potrzebujemy: 4 łyżki lodów śmietankowych 4 łyżki lodów czekoladowych 2 wafelki Knoppers 400 ml mleka Wafelki Knoppers kruszymy na miał. W wysokim naczyniu umieszczamy lody, mleko oraz pokruszone wafelki, całość miksujemy/blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe do spożycia zaraz po przyrządzeniu
Kolejny blog o gotowaniuOwoce zatopione w galaretkach oraz bita śmietana z chrupiącymi wafelkami. Czy może być coś pyszniejszego 😋 Koniecznie spróbujcie! Składniki: -trzy galaretki w rożnych kolorach: czerwona, pomarańczowa i zielona -200 ml śmietany 30% -dowolna mieszanka owoców w syropie ( u mnie:jagody, maliny, porzeczki oraz wiśnie ) -cząstki mandarynek lub pomarańczy - kilka wafelków mlecznych LUSETTE Rozpuszczamy(...)pucharków, zalewamy zimną, czerwona galaretką. Odstawiamy do lodówki, aby stężały. Ubijamy śmietanę na sztywno. Nakładamy część do pucharków z owocami w galaretce, na to posypujemy warstwę pokruszonych wafelków i przykrywamy pozostałą bitą śmietaną. Na wierzchu układamy cząstki mandarynek polewając gęstniejącą pomarańczową galaretką. Robimy kleksa z galaretki zielonej. Kolejnego wafelka tniemy na paseczki i układamy na wierzchu deseru
Kulinarne przemysleniaciasto jest jak straciatella - krem z serków a w nim mocno czekoladowe kawałki pysznych wafelków Lusette :). Pycha! Ciasto jest lekkie i smaczne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:). Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem wafelkowy: 500g serka mascarpone 300g serka waniliowego homogenizowanego 4 łyżki(...)cukru pudru 6 wafelków Lusette o smaku czekoladowym 1. Spód blaszki (30x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce
Szefowa kuchni