goździki, dużo pomidorów, cebulkę i czosnek, a podajemy z plasterkami cytryny, posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Można tutaj wykorzystać udka, skrzydełka, ale najlepiej jest postawić na filet piersi, bo można podać ten naturalnie gęsty sos także do makaronów. To apetyczne danie jednak fajnie pasuje do ryżu - wtedy mamy całkiem niskokaloryczny (około 300 kcal porcja), ale sycący obiad
Poezja Smaków - blog kulinarnymajeranek i cząber, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotowac na mniejszym ogniu z40-45 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie udka wyjąć na talerz, do wywaru wsypać mąkę i mikserem wszystko zmiksować, zagotować do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami np. czerwoną kapustą z mojego przepisu "zobacz TUTAJ" - smaczne, aromatyczne danie z gęsią..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędań. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj , a uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Sos W małym garnku rozgrzać masło
O kuchni z uczuciemcebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżka przyprawy garam masala 100 ml mleczka kokosowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo : 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 czerwona papryka Przygotowanie Udka kurczaka po umyciu i osuszeniu naciąłem ostrym nożem. Składniki marynaty wymieszałem. Włożyłem do niej podudzia. Odstawiłem na 2 godziny do lodówki
R'n'G Kitchenobiad. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia do zapiekania i poczekać, aż się upiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem
e-PrzepisyKulinarne3-4 udka 1 duża papryka 2 pomidory 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 2 szkl rosołu (500 ml) sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa turecka lub
Gotowanie jest łatwePyszne danie obiadowe przy którym nie ma wiele pracy. Składniki: udka z kurczaka, skrzydełka, podudzia (ilość według potrzeb) marynata do kurczaka: 2 łyżki oliwy, łyżka sosu sojowego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, papryka wędzona, pieprz kolorowy, sól, bazylia ziemniaki do ziemniaków: (2 łyżki oliwy, tymianek, rozmaryn) Przygotowanie Kurczaka myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje. Składniki na marynatę łączymy ze sobą
e-PrzepisyKulinarnebędziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny
Kolizje Smakówgałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu - 2 ząbki czosnku - tymianek - pół łyżeczki suszonego imbiru - pół łyżeczki papryki słodkiej - pół łyżeczki papryki ostrej Mięso umyć, wysuszyć, każdą ćwiartkę rozdzielić na udka i podudzia, nasolić. Marynatę zrobić z podanych składników i natrzeć nią mięso. Odstawić na minimum godzinę
Zgrabne Gotowaniepieprzem. Powidła śliwkowe wymieszać z tymiankiem i 1 łyżką gorczycy. Nadzienie umieścić we wnętrzu kurczaka. Związać udka nicią kuchenną. Przełożyć kurczaka do naczynia do zapiekania. Bulion i wino wlać na dno naczynia. Dodać przekrojone na pół czosnek. W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę. Doprawić solą i pieprzem i polać marynatą kurczaka. Kurczaka przykryć folią aluminiową i piec przez
Moja Galeria Smakudzisiejszy obiad polecam pyszną duszoną kaczkę w sosie musztardowym. Mięso jest miękkie i rozpływa się ustach. Kaczkę można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 udka z kaczki, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 2 szklanki wody, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki, sól(...)pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Udka z kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso duszę na małym ogniu około godziny. 2. Następnie do mięsa dodaję suszoną żurawinę. Musztardę mieszam z mąką i odrobiną wywaru spod mięsa. Masę dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasibardzo - dajecie mi odczuć obrazę spadkiem wyświetlalności. Mam nadzieję, że kiedyś wszystko wróci do normy :) TORTILLA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM MAJONEZOWO-MUSZTARDOWYM Składniki na farsz mięsny: - 500 gram mięsa z kurczaka (u mnie wyluzowane i pozbawione skóry udka) - przyprawy: sól, pieprz czarny, kolendra mielona, papryka słodka, chili, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, kmin rzymski (odrobinę) - olej Przygotowanie farszu mięsnego: Mięso(...)opcjonalnie) - pomidor - cebula Przygotowanie farszu warzywnego: Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i kroimy. Sałatę kroimy na kawałki mniejsze, niż kciuk. Pomidory w plasterki lub półplasterki. Cebulę w piórka. Składniki na sos majonezowo-musztardowy: - 4-5 łyżek majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej lub dijon - 2 łyżeczki soku z cytryny - pieprz - sól Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki łączymy. Ilością musztardy możemy operować według własnego
Życie zamknięte w smakuziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, kostka rosołowa (niekoniecznie), magii (niekoniecznie), śmietana do zup i sosów, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić. Gotować je w małym garnku z łyżką masła, odrobiną soli i 250ml wody (szklanka). Porcje rosołowe, udka lub skrzydełka opłukać i zalać 3.5L wody (potrzebny duży garnek, ponieważ dojdą jeszcze warzywa
W kuchni u Monikiżółta kilka pieczarek mała cukinia cebula Składniki przyprawy: 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki kurkumy po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej łyżeczka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony Ponadto: 3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Do mojego dania użyłam udka i podudzia kurczaka. Wszystkie składniki przyprawy wymieszałam i obtoczyłam w niej przygotowane części kurczaka. Odstawiłam na około(...)chwili wsypałam paprykę, a na koniec cukinię. Wszystko chwilę podsmażyłam. Chodzi właściwie o to, żeby warzywa dobrze połączyła się ze sobą i lekko obtoczyły w tłuszczu i w sosie, który się w trakcie smażenia wytworzył. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 °C. Czas na smażenie mięsa. Rozgrzałam 1 łyżkę oleju i na gorący wyszyła mięso razem z resztkami przyprawy. Do naczynia
Kuchnia u Krysipysznej maślankowej marynacie. Składniki Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki oliwy 3 łyżki pikantnego sosu chili 2 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki tymianku
R'n'G Kitchenkilku lat, ale jakoś zawsze nie było okazji. W końcu go zrobiłam i żałuję, że tak późno - jest nieziemsko pyszny! Do przygotowania tej potrawy użyłam mięsa z udek kurczaka, które są dostępne w Biedronce. Od dawna chciałam spróbować, gdyż słyszałam, że to mięso jest znacznie delikatniejsze i smaczniejsze w porównaniu do piersi z kurczaka. Nie wiedziałam, że różnica(...)pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda i wiórowata. Z dodatkiem boczku, pomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :) Kurczak po myśliwsku: 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości 3 małe cebule 1 ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szklanki
Cooking Monsterząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Musztardę mieszamy z miodem, sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem, olejem i szczyptą soli. Umyte i osuszone mięso wkładamy do miski zalewamy marynatą. Mieszamy aby równomiernie pokryła każdy kawałek. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Udka układamy na dużej blasze skórką do góry i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Qchnia po prostuminut, następnie rozciąć rękaw i na termoobiegu w 160C piec 10 minut. - najlepsze pieczone z dużą ilością cebuli w rękawie udka kurczaka, tak przygotowane nie są suche i są aromatyczne, wywar z pieczenia można wykorzystać do sosu, zupy lub zamrozić.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjestem chora, no nie zmienisz człowieka! No i nastał kolejny smaczny dzień w naszym domu:) W środku tygodnia u nas pieczone udka z oliwkami, bardzo aromatyczne, ziołowe, soczyste podane z kluskami śląskimi i surówką. Mięso w świetnym sosie słodko-ostrym pięknie pachnące czosnkiem i papryką wędzoną. Idealny rodzinny obiad, nie tylko od święta. Kiedy ja na to wszystko znajduję czas
Zasmakuj KuchniDelikatne gołąbki z mięsa drobiowego, gotowane w sosie pomidorowym. Sos jest dość rzadki, taki lubię 🙂 Jeśli wolicie, możecie go bardziej zredukować. 600 g mięsa z udek kurczaka (bez kości
Bullioobieramy, kroimy na plastry (2-3 mm), mieszamy z olejem i przyprawą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierz wykładamy plastry boczku. Udka z kurczaka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Majonez mieszamy z musztardą, wrzucamy mięso, dokładnie łączymy z sosem. Na plastry boczku układamy mięso, które oprószamy przyprawą do kurczaka. Całość zapiekamy 50 min pod przykryciem w temperaturze 200°C, następnie
R'n'G Kitchenpodać z nadzieniem jak do tortilli. Jak pomyślałam, tak też zrobiłam. 😋 plaski ziemniaczane przepis ---- > TU Nadzienie: wędzone udko kurczaka 2 garści szatkowanej kapusty pekińskiej cebula papryki w różnych kolorach 0,5 zielonego ogórka Sos: kubek gęstego jogurtu łyżka majonezu ząbek czosku sól i pieprz do smaku łyżka ostrej musztardy 2 łyżki szczypiorku Z mięsa usuwamy skórę
Dieta moja pasjaprzykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min. Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :) Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka, to z piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy szpinak, ser, mięso
chleba naszegoGdy nie mamy ogródka lub jest brzydka pogoda a mamy ochotę na obiad z grillowanym mięsem, polecam domowe szaszłyki z piekarnika. Podałam je z ryżem (z
Ana Mari's worldWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 85 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 4 udka z kurczaka, 2 łyżeczki musztardy ostrej (najlepiej z chili ciętym), 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka ziół toskańskich, około 1/3 łyżeczki soli. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę; mieszam olej, sos sojowy, musztardę, zioła toskańskie i sól. Kurczaka dokładnie
JejKuchniakurczakiem z makaronem po tajsku i produktami #House of Asia. Składniki: ok. 0,8-1kg kurczaka – piersi lub udka 400 ml mleka kokosowego House of Asia 120 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 60 ml sosu rybnego House of Asia 40 ml soku z limonki 2-3 papryczki chili 60 g masła orzechowego, naturalnego, czyli niesłodzonego i niesolonego
Pociąg Do Kuchnitortille, pizza Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę dziękuję
kruche babeczkimieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę w słoiczkach, - puszki groszku konserwowego - puszki kukurydzy - puszki białej i czerwonej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichrupiące pałki z kurczaka. Pyszna i do tego tania propozycja. Spróbujcie. W podobny sposób możecie przygotować inne części kurczaka, np. małe udka czy skrzydełka. Takie chrupkie pałki z kurczaka idealnie smakują w towarzystwie ulubionego ketchupu i domowego sosu czosnkowego . Uwaga: Ja na swoich pałkach ugotowałam wcześniej rosół. Jeśli chcecie użyć surowych warto je wcześniej ugotować, np. w towarzystwie kostki rosołowej
Słodkie okruszkiEkspresowe dania często są przygotowane bez namysłu i zrobione dosłownie w kilka chwil. Po obiedzie zostało pieczone udko z kurczaka, dodałam co nie co, ugotowałam makaron i wyszło smaczne danie. Do dania wykorzystałam sos cygański, który świetnie się sprawdził w daniu na ciepło. Do tej pory sos ten zajadaliśmy przeważnie do kanapek z wędliną. A tu takie miłe zaskoczenie
Ewa w kuchni