udka w sosie - 1461 przepisów (strona:23/98)

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem (gyros) 257

wyluzowanych udek z kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego ½ puszki kukurydzy ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Udka umyć, osuszyć, przyprawić mieszanką gyros i polać olejem. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc (tak, aby mięso "przegryzło się(...)przyprawami"). Na drugi dzień udka pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć kawałki udek z kurczaka. Usmażyć i ostudzić. W międzyczasie kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, a seler naciowy w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać sos (jogurt wymieszać z majonezem) oraz całość przyprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Kurczak zapiekany z ziemniakami w sosie szpinakowym. 1134

wymieniając za każdym razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny kurczak z ziemniakami w sosie szpinakowym będzie najlepszy! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 4 ziemniaki 150 g młodego szpinaku 300 g śmietanki 30% 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki startego(...)większym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę. Wymieszać i dodawać porcjami śmietankę cały czas mieszając. Dodać z grubsza posiekany szpinak oraz parmezan, wymieszać i podusić około 1 minuty. Sos doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku i przenieść do naczynia z kurczakiem i ziemniakami. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 - 40 minut

zadanie-gotowanie
Roladki z udek kurczaka, z pieczarkami 143

domowy obiad. Mięso można przyprawić ulubionymi przyprawami, ale do pieczarek najbardziej odpowiada mi tylko z solą i pieprzem. Podane z delikatnym sosem z duszenia, ziemniaczkami i buraczkami stanowiły bardzo sycący i apetyczny posiłek. Polecam serdecznie :) Składniki: 6 udek z kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz mąka do obtoczenia woda do podlania sosu natka(...)udka bez kości nałożyć porcję farszu pieczarkowego i zwinąć ciasno roladkę. Każdą roladkę obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło klarowane i obsmażyć roladki na złoto z każdej strony. Podlać wodą tyle, aby zakrywała mięso. Nakryć pokrywę, zmniejszyć moc palnika i poddusić aż mięso będzie miękkie, zajęło mi to 60 minut. Po tym czasie roladki wyjąć z powstałego sosu

Kocham..lubię..gotuję..
Rolada drobiowa z kaparami i sos pieczeniowy 185

jajko 3 łyżki mąki jaglanej sól pieprz pieprz ziołowy 1 łyżka kaparów 1 mała cebulka garść natki pietruszki sos pieczeniowy 1 szklanka ładnego wywaru z pod pieczeni szczypta suszonych grzybów sól pieprz 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Udka umyć, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Mięso zemleć razem z chlebem, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i jajko, kapary można(...)wolno gotującej się wodzie przez 45-50 min. Wyjąć i przestudzić. Wywar z pod pieczeni wlać do rondelka, dodać grzyby, i zagotować, śmietanę rozmieszać z mąką, dodać gotującego się sosu i wymieszać by śmietana nam się nie zważyła. Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry

Gotowanie jest łatwe
Azjatycki rosół 145

dziesiątkę okazał się pyszny, rozgrzewający azjatycki rosół, który ugotowałam wczoraj. Azjatycki rosół - przepis na 8-10 porcji Do przygotowania rosołu będziesz potrzebować: 2 udka z kurczaka, 250g wołowiny, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 50ml sosu sojowego, 2,5 l wody, 2 marchewki, 2 papryczki chili, łyżeczkę mielonej trawy cytrynowej, łyżeczkę suszonego lubczyku, pół łyżeczki mielonego anyżu, szczyptę kardamonu, 5 goździków(...)obierz ze skóry - dzięki temu rosół będzie trochę mniej tłusty i ograniczysz ilość cholesterolu, który głównie znajduje się właśnie w skórze. 4. Udka i wołowinę włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj czosnek i paprykę i zalej wszystko połową sosu sojowego. 5. Włóż naczynie z mięsem do piekarnika i piecz 30 minut. 6. Po upieczeniu przełóż wszystko do garnka, dodaj przyprawy

Z notatnika dietetyka
Sałatka jajeczna z kurczakiem wędzonym w sosie majonezowo chrzanowym. 251

wędzone udka z kurczaka - 6 jajek ugotowanych na twardo - puszka groszku konserwowego - 1 mniejsza cebula czerwona - 3-4 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 1 łyżka majonezu ( u mnie Folwark ) - sól i pieprz biały do smaku Wykonanie Udka obieram ze skóry, mięso oddzielam od kości. Jajka, mięso z kurczaka i cebulę kroję w kostkę ( cebulkę drobniutko) dodaje odsączony groszek, sos majonezowo

Kuchnia z widokiem na ogród
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 238

przyprawy . Ziarna gorczycy białej, będącej głównym składnikiem musztardy, były tłuczone na proszek używany do przyprawiania mięs. Później zaczęto je ucierać z octem lub oliwą i ziołami, aby powstały sos nie tylko dodawał smaku potrawom, ale też ułatwiał trawienie. Średniowiecze to dla musztardy renesans . Wtedy rozkwitła jej popularność, a na dworze papieskim we Włoszech powstał zawód musztardnika. Dopiero w XIII wieku(...)smaku. Jest w czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem dressingu. Jak zrobić dressing z musztardą? Wystarczy wymieszać 3 łyżki ulubionej

Codogara
Zapiekane muszle z wędzonym kurczakiem, szparagami, w sosie z kozim serem 128

mielona słodka papryka 2 łyżki masła półtora łyżki mąki gałka muszkatołowa sól cukier pieprz biały 200 ml mleka     Przygotowanie Z udek zdjąłem skórę, mięso podzieliłem na mniejsze kawałki. Makaron ugotowałem w lekko osolonej wodzie. Przygotowałem sos beszamelowy, dodając do niego ser kozi. W żaroodpornej formie ułożyłem na dnie wędzone skórki z udek kurczaka, na nich rozłożyłem ugotowane muszle

R'n'G Kitchen
Udko pieczone 258

majeranek. Nie żebym miał coś przeciwko tym przyprawom, tylko wydaje mi się, że na hasło udko pieczone wszyscy jak jeden mąż kombinują w taki sam sposób. Moja propozycja jest nieco inna, aromatyczna marynata na bazie: sosu sojowego, miodu, sosu chilli i imbiru…brzmi dobrze?   Pamiętajcie aby w miarę możliwości użyć drobiu(...)kawałek imbiru wielkości korka od wina 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki słodkiego sosu chilli 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1/2 limonki Do dekoracji: orzeszki ziemne i szczypiorek dymka   Udka z kurczaka przypraw solą i pieprzem. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Tę czynność wykonała za mnie

kuron.com.pl
Udko w Jack Daniels BBQ Smokey Sweet 240

poście nie będzie jakiegoś nadzwyczajnego przepisu. Pieczone udko z zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką. Pokazuję je Wam, bo chcę podzielić się wrażeniami dotyczącymi Sosu Barbecue Jack Daniels, który możecie nabyć również w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Cena nie jest szczególnie wysoka, bo 275 g kosztuje 15,80 zł. Jeśli chodzi o produkt, to faktycznie jest to oryginalny amerykański produkt, jak zresztą(...)kilka, ja wybrałam słodką Smokey Sweet. Zapach intensywny.... dla mnie dziwny. Nie mam pojęcia z czym mogę Wam go przyrównać. Konsystencję sos ma gęstą, ale dobrze rozprowadza się go pędzelkiem po mięsie. Dodatkowym plusem jest wydajność produktu. Upieczone udko nabrało fajnego koloru, skórka lekko chrupiąca, może byłaby bardziej chrupiąca gdybym dłużej piekła, nie chciałam przesadzić z pieczeniem, bo nie wiedziałam

Blondynka Gotuje
Szybki ryż z kurczakiem i papryką 183

Szybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z warzywami sezonowymi 130

udek kurczaka bez kości, 200 g fasolki szparagowej żółtej, 300 g groszku cukrowego, 600 g młodych, małych ziemniaków, 3 łyżki sosu sojowego(...)Kikkoman, 3 łyżki dobrego octu jabłkowego, 15 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki groszku świeżego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła. Każde udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do miski, wlać sos sojowy i ocet, wymieszać i odstawić na 4 godziny. Fasolkę i groszek obrać, odcinając końcówki ściągając „łyko”. Fasolkę ugotować al dente w lekko

królestwo garów
Filety kurczaka z boczkiem 121

jakie smaczne! Pysznie smakuje z kluskami, makaronem lub ziemniakami. Takie danie kaszą i ryżem też nie pogardzi. Bierzcie, smakujcie. Delektujcie się soczystym mięsem w wyśmienitym sosie. Składniki: 500 g filetów z udka kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 4 łyżki oleju rzepakowego (suszony pomidor i bazylia) 1 łyżeczka estragonu 4 liście laurowe

R'n'G Kitchen
Wrorek: Kurczak po koreańsku 183

gustu patent stosowany w Korei, prosty a bardzo skuteczny. Dakgangjeong – bo tak się nazywa – to smażony, chrupiący kurczak w słodko- słonej glazurze. Skrzydełka, albo udka wcześniej można zamarynować w mieszance sosu sojowego, octu ryżowego, miodu i czosnku, potem usmażyć, a na koniec obtoczyć w glazurze, ale można też pójść na skróty, pominąć etap marynowania i gotowego kurczaka zanurzyć

Niedzielny kucharz
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 483

rozpusty. Tylko komu chce się wtedy stać przy kuchni i gotować? Proponuję kilka niezawodnych dań, które nie wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina w pomarańczach

Kulinarne Inspiracje
Kacze udka pieczone w cydrze z gruszkami, żurawiną i jarmużem 291

Kaczka lubi być królową świątecznego stołu i dzisiaj propozycja, którą możecie wykorzystać właśnie na świąteczny, bożonarodzeniowy obiad. Cudownie miękkie w środku, z chrupiącą skórką, kacze udka upieczone z dodatkiem aromatycznego cydru, sosem gruszkowo-żurawinowym i duszonym jarmużem. Powiem krótko - niebo w gębie! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku

Smaczna Pyza
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 322

Polecam prosty i smaczny sos musztardowy do pieczonego indyka. Dawno się przekonałam, że musztarda świetnie pasuje do drobiu. Kurczęce udka pieczone w musztardzie czy pierś z kurczaka w winnym sosie musztardowym to nasze domowe hity. Musztardę lubię bardziej niż ketchup, a ostra gruboziarniasta moim zdaniem jest najlepsza. Robiąc musztardowy sos dodaję również świeżo uprażonej gorczycy aby jeszcze badziej podkreślić smak

codojedzenia
Naleśniki z mięsem (z rosołu) 205

ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką i sosem jogurtowym. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli co najmniej 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego

Ugotować
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 185

bulionem. Zagotowujemy i wkładamy pod przykryciem na 25 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni termoobieg, lub 185 funkcja góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy im odpocząć; przygotowujemy sos. Do bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką

BaRepas
Udka z chrupiącą skórką i gotowaną kukurydzą 227

Pyszny obiad w amerykańskim stylu, z surówką Colesław i gotowaną kukurydzą.  Składniki na chrupiące udka: 4 udka bądź podudzia kurczaka 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżka sosu cajun 1 łyżka sambal oelek pół łyżeczki soli szczypta pieprzu, kuminu, chili w płatkach  Passatę pomidorową, sos cajun, sambal oelek, sól i inne przyprawy mieszamy w miseczce. Następnie dokładnie nacieramy marynatą

Mango Papaja
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 176

wiśniami nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka. Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego. Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą

Pasja Smaku