kuchnią indyjską. Połączenie zwłaszcza imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nada tak przyrządzonemu kurczakowi oryginalnego wyrazu. Uzupełnimy to słodką czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami oraz migdałami. Podajmy z ryżem, najlepiej basmati. Efekt końcowy jest tyleż oryginalny smakowo, co i całkiem dobrze wygląda. Z jednej strony, z racji prostoty, łatwo dostępnych składników i niedługiego czasu przyrządzenia, danie to nada się(...)osób) 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (900g) 2 średnie czerwone cebule 1 średnia cytryna 30g grubo krojonych migdałów 75g suszonych słodkich śliwek 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Do podania ryż (najlepiej basmati) Instrukcje Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy
Kulinarna Pokusasię spodziewać. Tikka masala lekko bulgocząca w garnku to prawdziwa eksplozja smaków! Tikka masala u mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi(...)kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta jak udka, a przy tym bardzo aromatyczna. Przepis na tikka masala Składniki: 4 – 6 porcji Kurczak tikka masala 800 g piersi z kurczaka 150 ml greckiego jogurtu 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm imbiru
codojedzeniaspróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki 200 g słodkiej śmietany
O kuchni z uczuciemkurczaka, które urozmaiciłam dodając na szpadki świeżego ananasa, jako dodatki postawiłam na ryż jaśminowy, ale gotowany w mleku kokosowym i karmelizowaną kapustę pak czoi. Prosto ale nietuzinkowo! Prosto ale zaskakująco pysznie! Spróbuj! PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA: - 2 filety z kurczaka (lub mięso z udek) - 1/2 świeżego ananasa (w zastępstwie ten z puszki) - oliwa z oliwek - słodki sos chilli, sól
SMYKWKUCHNIbyłam zaskoczona, że są tak smaczne! Przepisy wkrótce na blogu... Składniki: 1 udko lub ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki lub pęczek młodych ½ selera ½ cebuli pęczek zielonych szparagów 1 mała papryczka chili (użyłam żółtej) 2-3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki lub koperek 2/3 szklanki ryżu arborio 1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich sól 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka(...)plastry. Po kilku minutach dodać ryż, pokrojoną w paseczki papryczkę, starty na drobnej tarce seler, pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Po 10 minutach dodać pokrojone na kawałki (bez zdrewniałych końcówek) szparagi – najpierw środkowe części, a po 3 minutach końcówki. Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki, zioła, jarzynkę oraz sól. Zabielić śmietanką. Udko wyjąć, obrać z kości
Czerwień i błękitminut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed
Cztery Fajeryminut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataminut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan Przed podaniem można posypać posiekaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapaprykowo-czosnkowy to doskonały dodatek do różnego rodzaju zapiekanek, pizzy a także do drobiu i czy też dań z ryżem. Może być spożywany na zimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych udek. Danie smakowało wybornie. składniki na 4 porcje 4 udka z kurczaka 1 łyżka oleju sól sos paprykowo - czosnkowy Reypol przepis
Smakowite Daniasypko kolorową komosą ryżową, ale świetnie jako dodatek do tak upieczonego mięsa i sosu sprawdzi się ryż, chrupiąca bagietka i gotowane albo upieczone ziemniaki. Przepis jest prosty i niewymagający – kupcie jak najlepszego kurczaka, to on jest tutaj gwiazdą! Do tego przepisu możecie użyć udek kurczaka, albo całego kurczaka z wolnego wybiegu – polecam Wam tą drugą opcję, wtedy jest szansa(...)tego przepysznego, świeżego sosu. Pieczony kurczak naprawdę może być letni, lekki i świeży. Spróbujcie! SKŁADNIKI składniki na 4 porcje 1,5kg kurczak z wolnego wybiegu (albo taka sama ilość udek z kurczaka z wolnego wybiegu) 450ml domowego rosołu drobiowego 5 ząbków czosnku 1 pełna (z lekkim czubem) łyżka mąki pszennej T500-550 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 pełne
Karo in the Kitchentrudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka po chińsku. W określeniu „po chińsku” nie na grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają(...)foremki do pieczenia skórą do góry. Niech marynata będzie również pod udkami. Wstaw do piekarnika i piecz w 160 stopniach przez 30 minut. Po 25 minutach podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz 20 minut. Ostudź, porwij przy pomocy widelców na małe kawałki. Podawaj z ryżem lub z papierem ryżowym. Smacznego! Artykuł Niedzielny obiad: Szybka kaczka po chińsku pochodzi
Niedzielny kucharztrudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka po chińsku. W określeniu „po chińsku” nie na grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają(...)foremki do pieczenia skórą do góry. Niech marynata będzie również pod udkami. Wstaw do piekarnika i piecz w 160 stopniach przez 30 minut. Po 25 minutach podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz 20 minut. Ostudź, porwij przy pomocy widelców na małe kawałki. Podawaj z ryżem lub z papierem ryżowym. Smacznego! Artykuł Wtorek: Kaczka po chińsku pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharztego mix sałat, lub dla większych głodomorów ryż i obiad w zapracowany dzień gotowy. Składniki: - 2 ćwiartki z kurczaka - 4 gałązki rozmarynu Marynata: - 2 łyżki ulubionej musztardy - 5 posiekanych gałązek rozmarynu - łyżka majonezu - 3 posiekane ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku Kurczaka płuczemy. Ostrym nożem rozdzielamy każde udko w chrząstce na dwie części. Nacinamy skórkę w kratkę
Cook&Loveszybkie i pyszne curry. Ostatnio ulubiony nasz przepis, bo robi się sam, szybko i pysznie smakuje. Tym razem wykorzystałam udka z kurczaka i zdecydowanie więcej warzyw w tym paprykę, pomidory, mrożony szpinak do Poltino i brokuły. Do tego ugotowany tylko ryż i obiad gotowy. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki do zup 18% 1,5 litra rosołu z udek kurczaka Przepis tutaj Rosół gotujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i mieszamy. Podajemy z makaronem razowym lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszenie