35cm 8 białek w temperaturze pokojowej 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków Szczypta soli 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 100g wiórek kokosowych (ok 1 szklanka) Krem truskawkowy: 400g mrożonych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe 150ml słodkiej 36% śmietanki Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, gdy się spienią dodajemy szczyptę soli(...)przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy truskawki puszczą sok i zaczną się gotować dodajemy galaretki w proszku. Mieszamy a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z odrobiną masy truskawkowej, a następnie przekładamy do pozostałych owoców. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zauważymy, że krem robi się twardszy, rozwijamy delikatnie roladę i nakładamy na całości. Zwijamy i owijamy ciasno
Kuchnia w czekoladzieCześć! No to sezon truskawkowy uznaję za otwarty ! Jupiii!!!! Kocham truskawki pod każdą postacią. Najsmaczniejsze są takie rwane prosto z krzaka, skąpane i rozgrzane w słońcu…wytarte o ubranie… Czuć wtedy całą słodycz truskawki. Umyte stają się kwaśne. Jednak na takie szaleństwo z dzieciństwa można sobie pozwolić na polu. W kuchni oczywiście ma być wszystko wyszorowane i wypłukane(...)mniej skomplikowane pomysły na truskawki. Ten jest banalny i pewnie każdy z nas ucierał truskawki z cukrem lub z jakimś innym dodatkiem. Uznam, że tym koktajlem rozpocznę serię truskawkową na moim blogu. Osobiście uwielbiam połączenie truskawki i banana. Na kolację jak znalazł. Wystarczą tylko trzy składniki: * truskawki * banany * jogurt naturalny Wszystko oczywiście w dowolnej ilości. Jak robię ten koktajl
Pieprzyć z FantazjąTruskawkowe tratwy to pyszne bezy kakaowe z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Połączenie jest fantastyczne i orzeźwiające. Deser nie jest skomplikowany, tylko trzeba trochę wcześniej się zorganizować, żeby bezy miały czas się wysuszyć w piekarniku. Truskawkowe tratwy są tak pyszne, że nawet sceptycy bezy chcą więcej Przetestowałam. Składniki na 10-12 bez: 3 białka (żółtka możemy wykorzystać do zrobienia kruchego(...)zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Bezy suszymy 60 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na wystygnięte bezy (można zrobić to szprycą). Całość dekorujemy truskawkami i gotowe Smacznego Artykuł Truskawkowe tratwy pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentTruskawkowa radość Nie ma nic lepszego jak ciasto truskawkowe do kawy w dni upalne. Składniki: · 2 galaretki czerwone · 2 galaretki pomarańczowe · 2 galaretki zielone · 2 galaretki żółte · 4 serki homogenizowane(...)truskawkowe · 2 śmietany 36 % 200 g · ½ szk cukru pudru · Serek śmietankowy 500 g · Opakowanie biszkoptów · Czekolada mleczna · ½ kg truskawek Sposób przygotowania
Kulinarna ChwilaPRLu” w kawiarniach czy restauracjach – teraz raczej omijane tam szerokim łukiem! Dziś jednak postanowiłam troszkę powspominać dziecięce smaki i taki deser galaretkowy przygotowałam właśnie na bloga. Truskawkowa galaretka pełnia świeżych owoców pokryta jogurtową warstwą i świeżymi owocami jest wspaniałym pomysłem na deser w upalny dzień! Gwarantuję, że nie tylko starsze pokolenie będzie zachwycone! Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 pucharki(...)galaretka truskawkowa – 1 op * jogurt naturalny – 250 ml * świeże truskawki – 250 g * cukier puder – 2 łyżki * galaretka przezroczysta – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretkę truskawkową rozrabiamy w 400 ml wrzątku. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 160 ml wrzątku. Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem ( ilość do smaku! ). Na dno pucharków wkładamy świeże pokrojone w kosteczkę owoce. Zalewamy
Ostra na Słodkoniego 2 opakowania bitej śmietany i wyszedł świetny. Bita śmietana sprawia że pod wpływem temperatury sernik, aż tak się nie rozpływa. Polecam wypróbować ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 kg sera z wiaderka 2 opakowania bitej śmietany w proszku winogrona zielone mango brzoskwinie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: W misce rozpuszczamy 2 galaretki o smaku cytrynowym(...)proszku. Dodajemy również owoce takie jak mango, brzoskwinia i winogrono, a następnie całość dokładnie miksujemy. Przygotowaną masę wylewamy do blaszki i czekamy aż się trochę zetnie. Następnie mieszamy 2 truskawkowe galaretki (również warto dać mniej wody) i czekamy aż lekko przestygną. Na masie serowej układamy nasze owoce i zalewamy je truskawkową galaretką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLbudyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 3/4 szklanki cappuccino o smaku czekoladowym 250 g margaryny z dodatkiem masła 0,5 litra mleka 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt ciemny- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Masa kawowo - czekoladowa - ugotować budyń z 2 opakowań budyni śmietankowych w 1/2 litra
Ciastka - domowe słodkościSklepowe lody truskawkowe nigdy nie były moimi ulubionym, ale za to te domowe są przepyszne! A lody truskawkowe z mascarpone to już jedne z tych, którym nie da się oprzeć. Są pysze, kremowe i nie wymagają mieszania podczas mrożenia, chyba, że wolicie bardziej puszystą wersję lodów. Koniecznie spróbujcie! 500g truskawek + 3 łyżki cukru 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)całość zblendować na jednolitą konsystencję. Schłodzony serek mascarpone zmiksować z zimną śmietanką oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powinien powstać gęsty krem, do którego należy ostrożnie dodać puree truskawkowe. Wszystko razem wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników, przełożyć do pojemnika (*), przykryć oraz wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. (*) Użyłam pojemnika
Di gotujecukru pigwy z nalewki 2 galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym Pigwę z nalewki przesmażamy z cukrem. Następnie do gorącej dodajemy sypkie galaretki. Chwilę smażymy. Składniki na masę truskawkową: ok. 500 g świeżych truskawek przesmażonych z 3 łyżkami cukru 2 galaretki truskawkowe + łyżka żelatyny Truskawki przesmażamy z cukrem do momentu, aż odparuje z nich sporo wody. Dodajemy sypkie galaretki(...)Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Masa stężeje w lodówce w ok. 20 minut. WYKONANIE: blat kruchy masa pigwowa masa śmietanowa – 2/3 całości masa truskawkowa masa śmietanowa 1/3 całości okruszki z blatu ciasta Smacznego! Ps. Pozwólcie mu trochę zmięknąć w lodówce- najlepszy na 2gi dzień
Domowe ciastaDzisiaj pomysł na dodatek idealny do jogurtów, mleka czy też samodzielnego podjadania - domowa granola przygotowana z płatków owsianych górskich, ziaren słonecznika, sezamu i musu truskawkowego. Prosto i pysznie 😊 Poniższa granola nie jest zbyt mocno słodka w smaku. Jeżeli lubicie słodkie dodatki do jogurtów to wystarczy granolę polać miodem. Składniki: 300 g obranych, słodkich truskawek 1,5 szklanki(...)łyżki sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika garść orzechów włoskich ewentualnie 2 łyżeczki cukru z wanilią Truskawki zmiksować na gładki mus. Do miski wsypać suche składniki i wlać mus truskawkowy. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli według Was masa jest zbyt mokra to wsypcie odrobinę więcej płatków owsianych. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie przełożyć granolę. Całość wyrównać. Wstawić
Ugotowaćzakończenie sezonu truskawkowego proponuję Wam lekkie ciasto kokosowe z galaretką i truskawkami. Delikatny olejowy spód, rozpływająca się w ustach masa z mleczka kokosowego i niezawodne truskawki. Pyszności :-) składniki: (na małą tortownicę o średnicy 17 cm) 1 jajko 4 łyżki cukru 1 łyżka oleju 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g mleczka kokosowego 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Jajko ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego
babka w formiePrzepis idealny na teraz? Mrożony i z truskawkami! I taki mam dziś dla Was – mrożone kwadraty z truskawkowym musem z dodatkiem nasion i kokosowym spodem. Niesłodki, zimny deser z truskawkami. Sprzymierzeniec w upałach i doskonały pomysł na przerobienie nadmiaru truskawek. Niskokaloryczny, bezglutenowy, wegański, mrożony smakołyk na powitanie lata. Jak znosicie upały? Emi w basenie u dziadków, ja w klimie(...)pracy, jakoś trzeba sobie radzić.. chociaż wolałabym opcje z basenem:) Print Mrożona kostka truskawkowo-kokosowa Najlepszy deser na lato i upały – mrożony mus truskawkowy na kokosowym spodzie Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Mrożenie 2 hours Ingredients SPÓD 2 szklanki wiórków kokosowych 50 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego 1 szczypta soli WIERZCH 2 szklanki
Cooking for Emilywymaga użycia miksera, wystarczy kilka galaretek, serki homogenizowane i odrobina cierpliwości. GALARETKOWIEC Składniki: 3 serki waniliowe homogenizowane (po 200 g każdy) 1 galaretka przezroczysta 3 galaretki kolorowe (np. truskawkowa, wieloowocowa i kiwi) 10-15 szt truskawek Przygotowanie: Truskawki myjemy, obrywamy szypułki, przecinamy na połówki. Truskawki układamy na dnie foremki. Zalewamy je przezroczystą galaretką rozrobioną według przepisu na opakowaniu (przestudzoną(...)lekko tężejącą). Foremkę odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. W tym czasie rozrabiamy kolejną galaretkę (truskawkową) i studzimy. Połowę ostudzonej galaretki mieszamy z serkiem homogenizowanym i przelewamy na stężałą galaretkę z truskawkami. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Kiedy warstwa z serkiem stężeje polewamy ją pozostałą częścią galaretki truskawkowej i ponownie odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amieszklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy rumowy Nasączenie: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku karmelu Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody 0,5 kg truskawek ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda
Ciastka - domowe słodkościhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Truskawkowy sezon w pełni więc zapraszam do przygotowania tego lekkiego, soczystego w smaku idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml(...)dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił przestrzenie pomiędzy nimi. Kolejno na biszkopty połowa masy śmietanowej. Następnie powtórzyć warstwę maczanych w musie biszkoptów
W garach u Gosi