Kruche babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy. Składniki: Ciasto: 290g mąki pszennej 140g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska Mus truskawkowy: 500g świeżych truskawek 4 łyżki wody(...)minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus truskawkowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przełożyć do garnka, dodać miód, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż truskawki się
Szalona Kuchnia EwelinyKluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :) Artykuł Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plszklanki mąki pszennej tortowej (120g) 3 łyżki kakao (płaskie) Krem: 660 ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru (płaskie) 2 śmietan-fixy truskawkowe (mogą być zwykłe + odrobina soku truskawkowego) Nasączenie: 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200g dżemu truskawkowego niskosłodzonego Ponadto: 1 opłatek na tort około
Di gotujewymaga pieczenia a jego przygotowanie jest łatwiejsze niż może si ę wydawać . Baz ą tortu s ą biszkopty savoiardi nasączone syropem truskawkowym, które odpowiednio uformowane tworz ą kształt kuli. I tu czeka na nas smaczna niespodzianka. Zuccotto wypełnione jest przepysznym, delikatnym kremem na bazie serka mascarpone, bitej śmietany, cukru pudru(...)acqua 250 g di savoiardi 300 ml di panna da montare 400 g di mascarpone 1 bacca di vaniglia 3 cucchiai di zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Syrop truskawkowy Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w kawałeczki. Do garnuszka wlewamy 100 ml wody, wsypujemy cukier i wrzucamy truskawki. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając
La grande e la piccola cuocalatin; mso-fareast-language:EN-US;} Wiecie co? Czas na coś zabawnego i pysznego! Coś , co sprawi, że myślą powrócimy do lat dziecięcej beztroski, smaku „nicnierobienia”, smaku… gumy balonowej. Truskawkowa, soczysta guma Hubba Bubba( smak lat 90tych-pamiętacie). Tak mi smakuje to ciasto… Wcale jednak nie gumowa, a kremowa „hubbowo-bubbowa” 😊 masa w waniliowym biszkopcie przykrytym pierzynką cukru pudru(...)blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Kroimy na 3 równe blaty. Składniki na masę: 2 kisiele z cukrem o smaku truskawkowym 2 galaretki o truskawkowe 1/2 l wody do gotowania kisielu 0,5 szklanki gorącej wody do rozrobienia galaretek 125 g margaryny Kisiele rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnej wody
Domowe ciastaczyli serniczek z likierem truskawkowym Możecie upić ricottę dowolnym likierem. Ja wykorzystałam truskawkowy. Kremowy smak likieru idealnie podkręcił dość mdłą ricottę. Wystarczyło dodać owoce dla przełamania smaku i deser dla pełnoletnich gotowy. Podczas gotowania wprawdzie alkohol odparowuje, jednak nigdy do końca. Dlatego też nie polecam dań z dodatkiem alkoholu dla dzieci. Nawet jeśli ten dodatek jest niewielki. Tu akurat wcale(...)mały :) 2 duże lub 4 mniejsze porcje: 1 szklanka likieru śmietankowo-truskawkowego 2 łyżki agar-agar lub żelatyny 250 g serka ricotta pół szklanki owoców jagodowych płatki migdałów do dekoracji Likier zagotowujemy razem z agar-agar, gotujemy ok. 2-3 minut. Jeśli używacie żelatyny – zagotujcie likier, a następnie zdejmijcie rondelek i dodajcie do gorącego żelatynę i wymieszajcie, aż się
KucharzycaTorcik śmietanowo-kokosowy z truskawkami. Masa jest puszysta niczym puch, a biszkopty delikatne i wilgotne. Truskawki dopełniają wszystko. Idealnie wkomponowują się do tortu. Między ciastem a kremem jest warstwa truskawkowego dżemu. Biszkopt upieczony jest na miodzie. Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 05 szkl miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki cukru 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki(...)śmietanki kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych DEKORACJA: truskawki posypka czekoladowa dżem truskawkowy herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać ze sobą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką
Kuchnia w oparachokresie jesienno-zimowym odporność całej naszej rodziny wzmacnialiśmy domowym syropem . VisolVit Junior dostarcza dziecku wysokiej jakości witamin i minerałów. Do grona produktów marki dołączyły saszetki o smaku truskawkowym. Wcześniej dostępny był musujący proszek pomarańczowy oraz soczyste żelki. VisolVit Junior Truskawka to zestaw witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania dzieci i młodzieży. Zawiera między innymi witaminę(...)nerwowego. Witamina D - potrzebna jest do prawidłowego wzrostu, a także utrzymania zdrowych zębów i kości. Witaminy z grupy B - wspierają pracę mózgu i układu krwionośnego. Jego truskawkowy smak i musująca forma dodatkowo daje uczucie orzeźwienia. VisolVit Junior Truskawka jest szczególnie polecany: - w okresie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy - w czasie intensywnego wysiłku fizycznego oraz umysłowego VisolVit Junior
Di gotujecórcia w tamtym tygodniu miała urodzinki i musiał być tort, koniecznie z różowym. Więc mama myślała i myślała i wymyśliła taki oto ;-) Ciasto z dodatkiem szpinaku, środek to mus truskawkowy i do tego świeże truskawki. Tort wyszedł pyszny, córci smakował bardzo, nawet ciasto ze szpinakiem było pyszne ;-) Tort przyozdobiony truskawkami i kwiatuszkami cukrowymi, które kupiłam w Lidlu.Miłego piątku kochani(...)upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 5. Po wystudzeniu ścinamy górę ciasta, tak żeby go wyrównać (ciasto kruszymy i zostawiamy) oraz przekrawamy na dwa blaty. Mus truskawkowy: około 500 g mrożonych truskawek 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 50 g cukru 6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: świeże truskawki kwiatuszki cukrowe do ozdoby (niekoniecznie) 1. Żelatynę dajemy do miseczki
kruche babeczkiZapraszam na pyszne ciasto szpinakowe z pianką śmietanowo-truskawkową. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie i aromatyczne. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty. Ja użyłam mrożonego szpinaku Hortex-ma on więcej witamin niż świeży o tej porze roku, podobnie inne mrożone warzywa i owoce mają więcej witamin niż świeże wczesną wiosną. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Składniki(...)szpinaku od Hortex 2 jajka 3/4 szkl mąki z płaskurki (pszennej) 4 łyżki ksylitolu (cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju 250 ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody) 1 galaretka truskawkowo-malinowa (na 375 ml wody) oraz tortownica o śr. 16 cm Przygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy szpinak na durszlak i odstawiamy do rozmrożenia, odciskamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneczerwonej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody Krem: 250g serka mascarpone 250ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka kiwi Szczypta zielonego barwnika 1 galaretka truskawkowa 1 mleczna czekolada Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku i przelewamy np. do wąskiego, a długiego pojemnika. Możemy też użyć sylikonowego pojemnika na lód. Zieloną (kiwi) rozpuszczamy(...)oraz serkiem mascarpone. Powoli dodajemy tężejącą zieloną galaretkę oraz szczyptę barwnika, do uzyskania pożądanego koloru (można oczywiście pominąć). Odrobinę kremu od razu wykładamy na środkowy pas herbatników, układamy paski truskawkowej galaretki i nakładamy pozostałą masę. Przy pomocy folii podnosimy boczne paski tworząc trójkąt- chatkę baby jagi. Po schłodzeniu folię odwijamy, a chatkę dekorujemy. W tym celu podgrzewamy 50ml śmietanki, wrzucamy
Kuchnia w czekoladziektóry jako dziecko jadłam, paradoksalnie, tuż po przyjeździe do Szwecji. Pamiętam, że strasznie się kiepsko wtedy czułam i lód bardzo pomógł 🙂 ). Obecnie w Warszawie dostępne są 3 shaki – Truskawkowy, Czekoladowy, Karmelowe espresso i Waniliowy. Już się nie mogę doczekać na „nasze” limitowane edycje. 🙂 Myślę, że wiśniowy byłby hitem! Albo śliwkowy… Albo jeżynowy! Ponieważ przekąski, frytki(...)wegańskie to jeszcze na ostro – niebo! Nie napisałam wyżej zbyt dużo o shake-ach. Pierwszego dnia spróbowaliśmy 3 z 4… Karmelowe espresso to czysty obłęd, w truskawkowym znajdziesz masę kawałeczków truskawek, czekoladowy pełny jest wiórków czekoladowych.. Wszystkie je łączy smakowita baza, bita śmietana i sos (odpowiednio – karmelowy, truskawkowy i czekoladowy). Już czekam na kolejną porcję Czas
SandraFrej.compodstawa, jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości i profesjonalnie przygotować drinki we własnym domu. Ale margarita nie musi być tylko klasyczna! Powstało wiele różnych wersji smakowych margarity, jak np. truskawkowa, malinowa, arbuzowa, mango, żurawinowa, kokosowa, piwna, a nawet są wersje ziołowe oraz mrożone, więc jest w czym wybierać. Możecie również poeksperymentować i stworzyć własny autorski drink. W dzisiejszym moim wpisie pokażę(...)przygotować margarita na 3 sposoby... Oczywiście nie może się obyć bez przepisu na margaritę klasyczną, ale oprócz niej znajdziecie przepis na margaritę truskawkową oraz kokosową. Zapraszam do degustacji! 1) MARGARITA KLASYCZNA To od niej wszystko się zaczęło! Klasyczna margarita to idealna propozycja dla osób lubiących kwaśne i orzeźwiające drinki. Tu obowiązkowa jest crusta z soli, bo to element charakterystyczny właśnie
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj przepis na pyszne i lekkie deserki truskawkowe. Polecam. SKŁADNIKI : 1 galaretka truskawkowa 500 g truskawek, mogą być mrożone 250 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny rozmieszanej w 1/4 szklance wrzątku kilka bez do dekoracji(...)Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, rozlewamy do 6 pucharków, chłodzimy aż zastygną. Truskawki rozmrażamy, dodajemy cukier i blendujemy. Następnie wlewamy jogurt, rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i mieszamy. Mus truskawkowy rozlewamy do pucharków i ponownie chłodzimy. Na zastygnięte deserki rozkruszamy kilka bez i kilka rozkładamy na wierzch. Podajemy schłodzone. Deserki są bardzo smaczne
Kulinarne Fantazje Marioli