Składniki: 100 g mąki pszennej 150 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g czekolady deserowej 100 g masła 200 g truskawek świeżych- jeśli są mrożone- muszą być całkowicie odmrożone przed dodaniem ich do ciasta 1/2 łyżeczki whisky- opcjonalnie Dekoracja: kakao do oprószenia Przygotowanie: 1. Do garnka wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu(...)alkohol, zmieszać. 5. Następnie dodać masę maślaną. i znów zmieszać do całkowitego połączenia się składników. 6. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7. W ciasto włożyć truskawki i odstępach co kilka centymetrów. Piec: około 20-45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe bądź zimne. Oprószyć ciasto kakao przed podaniem. Uwaga: Ciasto ma być mokre, wilgotne
KreatywnePinyżelatyny - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) * mus z brzoskwiń : - 1 puszka brzoskwiń w syropie - 1-1,5 łyżki żelatyny - 1/3 szklanki wrzątku - cukier wg smaku - 2 łyżki konfitury z truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać w 3 turach cukier, dokładnie go wymiksować z białkami. Następnie dodawać po 1 żółtku (kolejne dodawać dopiero, kiedy wcześniejsze dokładnie się(...)czas ubijania śmietany. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo schłodzoną masę jajeczno-mleczną, w partiach. Delikatnie mieszać. Gotową masę przelać na biszkopt, który wcześniej posmarować konfiturą z truskawek (cienka warstwa). Wsadzić do lodówki, aż masa delikatnie się zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę
CookYourselfTradycyjnym wielkanocnym ciastem jest baba wielkanocna. Dzisiaj zrobiłam jej miniaturki, małe biszkoptowe babeczki , które przełożyłam bitą śmietaną z truskawkami. Jedną bez przełożenia zostawiłam do święconki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 cukier wanilinowy Delecta Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żótka i mąkę(...)Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do ciasta można dodać trochę gotowej masy makowej, wtedy otrzymamy makowe babeczki. Przestudzone babeczki przekrajamy na pół, nakładamy bitą śmietanę, ozdabiamy truskawkami. Górną część babeczek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smakówszklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżka -cukier waniliowy domowy -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy(...)papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą warstwę i nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Sos: -kilka łyżek mleka -łyżka masła -tabliczka czekolady gorzkiej -skórka pomarańczy -cukier waniliowy -śmietanka
BaRepasserami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej cebuli. W sumie, to ciężki wybór, która wersja jest lepsza ;) Składniki dla 4 osób: Sorbet truskawkowy 250 g truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie 1 łyżkę można zastąpić rumem lub wódką ) 6-8 ziaren marynowanego zielonego pieprzu garść liści bazylii kilka listków mięty szczypta(...)soli Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera lub miksera kielichowego, zmiksować na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Zimną masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, włożyć do zamrażarki na ok. 6 godzin. Podczas mrożenia kilka razy zmiksować, aby nie tworzyły się kryształki lodu. Na koniec uformować porcje sorbetu, wstawić do zamrażarki. Łosoś 600 g filetu
Pełny talerzpół szklanki miodu duża łyżka cukru z prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki sody oczyszczonej świeże truskawki i listki świeżej mięty Na lukier: szklanka cukru pudru 1 łyżka wody barwnik żółty Do dzieła! Zaczynamy od szpinaku. Świeże listki myjemy, oczyszczamy, po czym miksujemy w blenderze(...)piekarnika i pieczemy 45 minut. Dekorujemy lukrem: cukier łączymy z wodą, rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy żółty barwnik. Dekorujemy ostudzoną babkę, stroimy truskawkami i miętą. Stawiamy na świąteczny stół. SMACZNEGO
Sajkofanka smakuzblendowałam ją na gładką masę, która przypominała budyń! Wyszło pysznie! Składniki (1 porcja): 30 kaszy jaglanej słodkiej Fresano 250 ml mleka stewia wg upodobań suszona żurawina Fresano duża truskawka Zagotuj mleko. Dodaj kaszę i gotuj do miękkości, około 15-20 minut. Przełóż do malaksera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed podaniem ułóż na wierzchu suszoną żurawinę(...)dodaj truskawkę
Zdrowie na języku :POwsianka. Czy tu jest potrzebny jakiś komentarz? Czego użyłem? -płatki owsiane -miód -czekolada gorzka starta -jogurt naturalny -truskawki -ciastko pełnoziarniste Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, czekamy do momentu, aż zaabsorbują wodę i zmiękną. Łączymy je z łyżeczką miodu. Ciasteczko kruszymy, posypujemy płatki. Z wierzchu ścieramy kawałek gorzkiej czekolady. Jogurt miksujemy z truskawką. Podajemy wg uznania
BaRepasSkładniki: 150 ml świeżo zaparzonej kawy około 50 ml śmietany 36% garść płatków migdałowych kilka pokruszonych pistacji 2 suszone truskawki syrop migdałowy-pół łyżeczki Przygotowanie: Syrop migdałowy wlać na dno kieliszka. Następnie dodać lekko przestudzoną kawę. Krem: Kremówkę lekko ubij z cukrem pudrem, dodaj płatki migdałowe, pokruszone suszone truskawki. Udekoruj kawę kremem, na wierz posyp płatkami migdałowymi i pokruszonymi
KreatywnePinyświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek pół szklanki piwa 1 łyżeczka soli farsz: 6 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka stołowa cukru 2 bardzo duże truskawki deserowe 1 banan sos: 100 g serka mascarpone 2 szczypty cynamonu 2 szczypty cukru waniliowego syrop do polania: 2 łyżki miodu z aronii 4 łyżki marmolady truskawkowej do dekoracji: cukier(...)odrobiną wody, cynamonu i cukru. Kiedy jabłka zmiękną wykładać na pizzę. 2. Banany pokroić w plasterki i wykładać na około jabłek, by utworzył się pierścień 3. Pokroić truskawki wzdłuż w plastry i ułożyć w pierścień na środku jabłek Piec: 25-25 minut w temperaturze: 200-230 stopni. Po upieczeniu przygotować syrop miodowo truskawkowy. Syrop: Podgrzać w rondelku miód
KreatywnePinymleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki whisky 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: puszka kajmaku dekoracja: odrobina kajmaku cukier waniliowy śmietana 36% świeże truskawki Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces, wstawmy naczynie w którym jest rozczyn(...)powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :) Nadziewaj ochłodzone pączki kajmakiem, Nakładaj odrobiną kajmaku na wierzch, posyp odrobiną cukru waniliowego, połóż kleks śmietany 36 % i kawałki świeżej truskawki Smacznego
KreatywnePinyświeżych drożdży 1,5 łyżki likieru jajecznego 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru dekoracja: serek mascarpone świeże truskawki pokrojone w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces, wstawiamy naczynie w którym jest(...)Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :) Nadziewaj ochłodzone pączki nadzieniem, posmaruj serkiem na wierzchu i posyp pokrojonymi w kosteczkę truskawkami. Smacznego
KreatywnePinyłyżeczki cukru pudru kilka kropel ekstraktu z wanilii (opcjonalnie zamiast nadzienia z mascarpone można użyć: kajmak) dekoracja serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel ekstraktu z wanilii świeże truskawki Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk; w razie czego dodawać odrobinę mąki by ciasto miała jednolitą konsystencję(...)każdej ze stron. krem: Zmieszać wszystkie składniki. nakładać na ostudzone pączki Nadziewać pączki po ostudzeniu. Nakładać krem taki jak w nadzieniu na wierzch i dekorować plastrami świeżej truskawki. (Bitą śmietanę z nadzienia można zastąpić kajmakiem) Smacznego
KreatywnePinydrożdży 50 g cukru 3 jajka 170 g masła 1/2 łyżeczki soli 1-2 jajka do posmarowania dekoracja: niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru) płatki migdałowe płatki suszonej truskawki rozdrobnione pistacje do wykrawania: małe i duże kółeczko- foremki do ciastek bądź szklanka i kieliszek o małej średnicy Przygotowanie: Zrobić rozczyn z drożdży. Wymieszać mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki(...)papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem. piec: około 15 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu i ostudzeniu pączków, polukrować i posypać posiekanymi pistacjami, suszonymi pokruszonymi truskawkami i płatkami migdałów. Można również nadziewać oponki po upieczeniu. Smacznego
KreatywnePinySkładniki: galaretka czerwona x 2 galaretka zielona mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka do dekoracji: pokruszone pistacje pokruszone suszone truskawki foremka do wycinania ciastek w kształcie serca. Przygotowanie: Zrobić jedną galaretkę czerwoną wedle instrukcji na opakowaniu i wylać na spód tortownicy, bądź wysokiej blaszki do ciasta. Wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała. Gdy czerwona galaretka w tortownicy jest już(...)powtarzamy z drugą połową mleka i tężejącą galaretką czerwoną. Deser jest gotowy gdy Pianka różowa stężeje. Wyjmujemy deser z lodówki i wykrawamy serduszka, Posypujemy je pokruszonymi pistacjami i suszonymi truskawkami. Smacznego :) Wpis dodaje do akcji
KreatywnePiny