złocistym słońcu, mieni się radością. Wstaję wraz z pierwszymi ptasimi trelami, a odpoczywać zaczynam wraz z zachodzącym słońcem. Raduję się na samą myśl o kwitnących kwiatach i dojrzewających truskawkach. Lato, co zbliżasz się wielkimi krokami. Czuję Cię całą sobą. Tym razem zapraszam na dawkę pozytywnej zielonej energii w postaci chlorofilowego koktajlu, który dobroczynnie zadziała na nasz organizm. Gwarantuję Wam porządne
W kuchni Karmel-itkiZaznaczam, że koktajle zazwyczaj przygotowuje na maślance. Próbowałam jogurtów, mleka, kefiru, ale najbardziej zadowalający efekt był właśnie z maślanki. KOKTAJL BANANOWO-TRUSKAWKOWY - 200 ml maślanki naturalnej - 1 banan - kilka truskawek Przepis jest banalnie prosty, a mianowicie wrzucamy wszystkie składniki do blendera, miksujemy, przelewamy do szklanki i gotowe. Smacznego
Zgrabne Gotowaniemuzyki i gier była również mapka, która pokazywała w którym miejscu aktualnie jesteśmy. Dzisiaj już na szczęście zjadłam śniadanie po swojemu, czyli owoce, płatki i jogurt naturalny :) Kupiłam truskawki, które oczywiście nie dorównują naszym polskim, ale nie były tragiczne. Oprócz tego pyszne nektarynki. Niestety jedzenie tutaj jest bardzo drogie, więc nie spodziewajcie się wykwintnych dań :) Będę też
Zgrabne Gotowaniepiekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok 25-40 minut. Ja je piekę do momentu,aż nabiorą rumianego koloru. Zamiast jabłek i bananów, można użyć brzoskwinie, borówki amerykańskie, truskawki. SMACZNEGO
Blondynka GotujeNajwyższy czas, aby w końcu pojawił się przepis mojego urodzinowego tortu. Wszystko szło nie tak. Truskawki w ciągu nocy jakimś cudem spleśniały, nie mogłam kupić nowych, bo święto, wszystkie sklepy pozamykane. Całą wizję szlag trafił. W domu tylko pomarańcze i kolorowe cukierki ech. Jakoś wybrnęłam i powstał taki oto awaryjny tort i do tego bardzo dobry:) Biszkopt: 6 jajek
Blondynka Gotujekremówki 36% 70 g białej czekolady Kremówkę ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, lekko ją studzimy, po czym delikatnie mieszamy z ubitą kremówką. DODATKI: mus z truskawek 100 g cukierków kolorowych typu M&M 2 - 3 łyżki białej czekolady startej na tarce 1 opakowanie rurek deserowych Pierwszy blat biszkopta cienko smarujemy musem truskawkowym, który
Blondynka Gotujewylewam galaretkę. Padało, więc i deser wyszedł "chmurkowy". Składniki: 0,5 l zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub śmietany 1/2 szklanki cukru 5 dag żelatyny 3/4 szklanki zimnego mleka truskawki, jagody lub maliny galaretka Wykonanie: Zsiadłe mleko, kefir lu śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę w szklance zalać zimnym mlekiem, jak napęcznieje rozpuścić (podgrzać w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce). Ostudzić
Blondynka Gotujeowocami w całości, więc w taki sposób przemycam mu te owoce, których nie chce jeść w całości i popija taki napój szklankami, co mnie bardzo cieszy! Składniki: kilka truskawek świeżych lub mrożonych kilka malin świeżych lub mrożonych 1 banan maślanka cukier do smaku - ja tą linijkę pomijam Wykonanie: Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę dla uzyskania konsystencji jaką
Blondynka GotujeUwielbiam czekoladę, Panna Cotta i truskawki, więc dlaczego tego wszystkiego nie złożyć w jeden deser. Udało się. Wyszło pysznie i ładnie. Dzięki sklepowi internetowemu Garneczki mogłam Wam pokazać czekoladki o ślicznym kształcie. Na poniższych zdjęciach możecie dostrzec jak te foremki idealnie odcisnęły każdy detal na czekoladzie. A wiecie, że wcale nie są drogie? Chcecie takie same albo inne
Blondynka Gotujemój syn zjadł resztę. Rzadko widzę aby się tak zajadał. Brownie miałam podać z bitą śmietaną i musem, jednak syn poprosił, abym posypała je cukrem pudrem i polała zmiksowanymi truskawkami. Jak mogłabym odmówić własnemu dziecku? Nie mogłam :) Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej
Blondynka Gotujecukru trzcinowego) 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (dałam 60 g) 1/4 szkl. oleju słonecznikowego Ponadto 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce) cukier puder do posypania Przygotowanie Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje
coolinarnastrefa.blogspot.comolej ryżowy) Dodatkowo Masa budyniowa: gotowy budyń waniliowy/śmietankowy przyrządzony z 0,5 l mleka lub własny Owoce: 4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub ś wieże (pasują też truskawki, maliny, gruszki, borówki) Glazura: 2 łyżki konfitury/dżemu brzoskwiniowego lub morelowego Przygotowanie Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Połówki brzoskwiń odsączyć i pokroić na mniejsze cząsteczki. Przesiać mąkę, dodać
coolinarnastrefa.blogspot.comLidl) 250 g masła roślinnego 2 łyżki kakao Poncz ok. 1 szkl. soku z puszki ananasów kieliszek wódki albo rumu Dodatkowo 2 galaretki owocowe dowolne owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie Przygotowanie Biszkopty maczać w przygotowanym ponczu (ale tylko chwilkę) i wyłożyć nimi dno tortownicy. Utrzeć masło na puch i dodawać serki. Masę podzielić na 2 części
coolinarnastrefa.blogspot.comszkl. soku pomarańczowego (można zastąpić wodą) ekstrakt waniliowy 1 łyżka miodu/syropu z agawy/stewii//ksylitolu/cukru trzcinowego (ilość można dopasować do własnych upodobań) 3 łyżki wiórków kokosowych owoce, najlepiej świeże: np. truskawki, maliny, śliwki, banany lub owoce z puszki np. mandarynki, ananas, brzoskwinie, nektarynki Przygotowanie Kaszę opłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem (pozbywamy się w ten sposób ew. posmaku goryczki). Kaszę
coolinarnastrefa.blogspot.compół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Nadzienie serowe . Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera. Usmażone i lekko ostudzone naleśniki przekładać masą serową, można dodać pokrojone banany, truskawki (nabyłam w jednym z supermarketów) lub inne ulubione owoce. Posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com