serkiem mascarpone, a na wierzchu beza posypana płatkami migdałów. Takie zestawienie smakuje naprawdę wyśmienicie. Aczkolwiek, to tylko jedna z wersji tego ciasta. Doskonale będą do niego pasowały maliny, truskawki, czy też inne owoce, które wystarczy wstawić w miejsce wiśni oraz dopasować do nich smak galaretki. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaSezon wiosenno-letni rozpoczęłam od rabarbaru. Potem były truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest... I tak przerabiając po kolei różne sezonowe owoce (i warzywa) doszłam do śliwek. Kojarzą mi się one z końcem wakacji i już trochę jesiennym klimatem (nie bez powodu zresztą), ale jesień jeszcze przed nami, więc cieszmy się latem i ciepłymi dniami (nawet mi się zrymowało ;-) A zatem zapraszam
Arabeska waniliowakremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom i innym świeżym owocom. Dodawany jest także do śmietankowych deserów lodowych i wyrafinowanych koktajli. I w końcu król octów balsamicznych Gocce Riserva e Gocce Patriarca starszy niż 20 lat, który oprócz
mojej kuchnipare różnic. Szarlotka to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe
Rita creativeBardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodatkowo: dowolne owoce( najlepiej sprawdzą się pestkowce, bo długo zachowują świeżość) , plasterkami pomarańczy i truskawkami dekorujemy tort na 1 godz przed podaniem liście świeżej mięty WYKONANIE: blat bezowy pokrywamy całością kremu kawowego dekorujemy owocami UWAGA : tortu bezowego nie przechowujemy w lodówce, która ma tendencję
Domowe ciastajeszcze jakieś witaminki w wodzie zostają ;) Kompocik Składnikami są owoce. Robię różne połączenia, ale kompocik z samych jabłek, śliwek czy samej gruszki też jest pyszny. Nasze ulubione zestawienia to: Truskawki, borówki, gruszka Gruszka z jabłkiem 1. Owoce zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 5 minut. 2. Kompocik przelewamy do szklaneczek lub dzbanka przez sitko. Ja dodaję jeszcze wody mineralnej, szczególnie jak gruszki
Na moim talerzusitku gorącą wodą. 2. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i mieszamy. 3. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody. 4. Dodajemy owoce, mieszamy. Placuszki Możemy użyć różnych owoców borówek, truskawek, malin, ale koniecznie spróbujcie z brzoskwiniami (mogą być z puszki) są pyszne. Podałam z owocami z kompociku. Składniki: (na 2-3 porcje, około 6-7 dużych puszystych placuszków) Jogurt naturalny
Na moim talerzucukru do wypieków 1/4 kostki masła (50 g) + do posmarowania 2 żółtka (można też użyć 1 całego jajka, ale na żółtkach są smaczniejsze) do nadziania: powidła, dżem, nutella, świeże truskawki (można też upiec puste) cukier puder do posypania Do dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy w niej dołek, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dolewamy trochę ciepłego mleka. Zgarniamy część mąki
Poezja smakuDodać jogurt, mąki oraz wodę i połączyć składniki Dodać orzechy/pestki/przyprawy wg uznania Masę wylać na blaszkę włożoną papierem do pieczenia Na górę położyć owoce (u mnie kawałki banana i truskawki) Piec w temperaturze 180 stopni 20-30 min aż omlet się zrumieni Smacznego
HealthyCreationsRównie dobrze sprawdzi się w szkole czy pracy jako szybka przekąska ;) Potrzebne nam (na 1 porcję): - łyżka chia - 8-9 łyżek mleka kokosowego - garść mrożonych owoców (u mnie mix truskawek, porzeczek i borówek) - pół garstki orzechów nerkowca - odrobina kokosa i jakiś świeży owoc (u mnie persymona) do dekoracji Przygotowanie: Chia wrzucamy do młynka i delikatnie rozdrabniamy. Łączymy z mlekiem
W poszukiwaniu inspiracjiśmietanki 30 lub 36% (mocno schłodzonej) 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru (można też dodać rozpuszczony w małej ilości wody ksylitol) Ulubione owoce: u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny PRZYGOTOWANIE Herbatniki kruszymy blenderem, masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami i kakao. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wykładamy kakaową masą. Dociskamy równomiernie na środku i bokach
Moje Kuchenne Rewelacjepewno placuszki będą lepszym rozwiązaniem, niż bułka drożdżowa ze sklepu. Oto moje pomysły na słodkie śniadania dla dzieci: Placuszki na maślance Placuszki na zsiadłym mleku Placuszki na kefirze z truskawkami Placuszki z kaszy manny Placki jaglane Placuszki na mące kasztanowej Potrzebujemy: 350 g waniliowego serka homogenizowanego 200 g mąki pszennej 3 jaja 50 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MamaOskarkabułką tartą. Absolutna rewelacja. Podstawowy przepis na masę ziemniaczaną do knedli. Wykorzystując ten podstawowy przepis na knedle ziemniaczane możecie przygotować knedle z nadzieniem serowym, z pieczarkami, ze śliwkami, truskawkami lub brzoskwiniami. Knedle można przygotować bez nadzienia, wówczas podajemy kluski okraszone masłem, śmietaną, bułką tartą, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy
Moja Książka Kucharska