truskawka - 16921 przepisów (strona:664/1129)

Mrożona herbata owocowo-kwiatowa 128

sezonowych owoców, oraz pachnących kwiatów zatopionych w lodowych kostkach. Nie dość, że taki prosty napój doskonale gasi pragnienie, to w dodatku pięknie się prezentuje :) herbata owocowa świeże owoce np. truskawki, jagody, maliny, agrest jadalne kwiaty np. dzikie róże, chabry, bratki Umyte jadalne kwiaty przekładamy do foremek na lód i zalewamy wodą. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, a jeśli

Mienta blog
Ciasto czekoladowe z malinami i bitą śmietaną 215

pomyślę to lista jest długa. Tym razem rodzina chciała coś czekoladowego i niezbyt skomplikowanego. Nie mogłam oczywiście przygotować ciasta czekoladowego bez dodatku owoców sezonowych. Świeże owoce takie jak maliny, truskawki, borówki czy jeżyny obłędnie łączą się z czekoladą. Ciasto czekoladowe i maliny, bo to po nie sięgnęłam, połączyłam warstwą bitej śmietany. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Owoce - kiedy i jakie jeść? 156

powinny wówczas zjadać owoców na kolację. Co to znaczy porcja owoców na II śniadanie lub podwieczorek? Tak naprawdę 1 porcja owoców to np. 1 duże jabłko, miseczka czereśni lub truskawek, 2 kiwi, garść winogron, 1 banan lub 1 pomarańcza. Co ciekawe - świeżo wyciskany sok pomarańczowy może mieć więcej kalorii niż 1 pomarańcza, a to właśnie 1 pomarańczą zjedzoną w całości

MintTaste
Relacja z warsztatów kulinarnych WINIARY z Davidem Gaboriaud 146

już i tak bardzo „słodki” dzień. Ciasto (znakomite, kruche , idealne) i krem migdałowy, przygotowaliśmy wcześniej, ponieważ wymagałY schłodzenia. Ciasto zostało podpieczone, następnie nałożyliśmy kolejno krem, podsmażony rabarbar i świeże truskawki. Jeszcze raz do pieca i po 30 min, zajadaliśmy z dodatkiem pistacji, śmietanki i musu rabarbarowego. Tarta była pyszna, chociaż David polecał ją jeść po całkowitym schłodzeniu. Niestety nie mieliśmy

Moniki Smakołyki
Ratafia 159

owoców należy zasypać cukrem i zalać alkoholem. Co jakiś czas należy wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. A tak to wyglądało rok temu: 5.07. 300 g umytych i pokrojonych truskawek 250 g malin 250 g czerwonej porzeczki 2 szklanki wódki 350-400 g cukru 9.07 250 g wiśni bez pestek 250 g czereśni bez pestek 300 g brzoskwiń bez pestek

Kuchnia domowa Ani
bób z boczkiem 150

będzie to wspólny dzień, R idzie do pracy można by powiedzieć jak prawie zawsze;) A my za to pojedziemy na działkę. Podlejemy co trzeba, zbierzemy truskawki i poziomki i wsadzimy ogórki i po prostu odpoczniemy :) I popatrzymy jak rośnie nasz bób. Nasz dopiero kwitnie. ale na szczęście już możemy zajadać się  kupnym. Uwielbiamy go pod każdą chyba postacią stąd

Gotowanie z pasją
bób z boczkiem 190

będzie to wspólny dzień, R idzie do pracy można by powiedzieć jak prawie zawsze;) A my za to pojedziemy na działkę. Podlejemy co trzeba, zbierzemy truskawki i poziomki i wsadzimy ogórki i po prostu odpoczniemy :) I popatrzymy jak rośnie nasz bób. Nasz dopiero kwitnie. ale na szczęście już możemy zajadać się  kupnym. Uwielbiamy go pod każdą chyba postacią stąd

Gotowanie z pasją
Rabarbarowy chutney z jabłkami 167

smakuje doskonale, do jego przygotowania użyłam naszych pysznych i pełnych witamin Jabłek Grójeckich. Na blogu sa też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane ciasto z jabłkami

Kulinarne przygody Gatity
Ekspresowe ciasto na maślance z owocami bez miksowania :) 129

szklanki Cukier waniliowy łyżeczka Olej 1/2 szklanki Jajka 2 duże Mąka tortowa 2 i 1/2 szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Dowolne owoce 300 g ( u mnie maliny, truskawki, borówka) Przygotowanie: Jajka oraz maślanka powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy maślankę, olej dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia

Kulinarne przygody
Ciasto orzechowe z wiśniami – kuchnia podkarpacka 213

masę: 2 budynie w proszku 3 szklanki mleka 200 g masła 1 kieliszek rumu (lub innego mocnego alkoholu) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: słoik drylowanych wiśni (lub świeże truskawki) 2 galaretki wiśniowe (lub truskawkowe) Zaczynamy od upieczenia 2 blatów orzechowych. Ubijamy w misce 4 białka dodając pod koniec ubijania 100 g cukru (łyżka po łyżce). Do ubitych białek dodajemy

Trzeci talerz
Szachownica truskawkowo-borówkowa 115

Truskawki i borówki...dla mnie świetny duet. A zestawiony w dwukolorowym biszkopcie z kremem mascarpone... poezja

Z Hrabiną w kuchni
Naleśniki z twarogiem 159

podgrzewać na patelni. Podawać posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem lub bitą śmietaną -u mnie zostało trochę masy twarogowej , więc dodałam do niej jeszcze trochę śmietany i truskawki, maliny i zmiksowałam

Moje domowe kucharzenie