Sezon na truskawki w pełni, więc pora to wykorzystać. Tegoroczny rok szybko i wcześnie zawitał z pysznymi truskaweczkami, bo aż w połowie maja. Osobiście nie mogłam się doczekać kiedy ich skosztuje, ale byłam cierpliwa i czekałam na krajowe polskie truskawki, bez dodatków jakich zbędnych substancji chemicznych. Jak zawsze kupuje od zaufanych mi sprzedawców i mam świadomość(...)naturalnie uprawiane. Dlaczego warto jeść truskawki? - Przede wszystkim zawierają witaminy: witamina C witamina A witamina E witamina B1 witamina B2 witamina B3 witamina B6 witamina PP - obniżają poziom cholesterolu - oczyszczają organizm ze zbędnych toksyn - dostarczają mikro i makroelementów: wapń, potas, fosfor, magnez - zawarty w nich błonnik prawidłowo kumuluję pracę jelit, zapobiega zaparciom - nie tuczą, spalają tłuszcz, więc każdy może
Truskawkowa Fiestabzika na punkcie truskawek i mogę je jeść pod każdą postacią. Drugim daniem, które ubóstwiam jest owsianka. Zdrowa i pożywna z dodatkami niskokalorycznymi, a do tego jakimi smacznymi! Najlepsza na śniadanie, które dodaje energii na resztę dnia. W dzisiejszym wpisie prezentuje ją z truskawkami i bananem. Pycha! Składniki: szklanka truskawek 1 mały dojrzały banan 3 łyżki płatków owsianych opcjonalnie(...)łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Robimy to 15 minut przed podaniem, ale można dzień wcześniej, aby płatki napęczniały i zmiękły. Truskawki wrzucamy do garnka, aby zrobiła się konsystencja jak na konfiturę. Do smaku można dodać łyżeczkę miodu. Jak płatki zmiękły i napęczniały wrzucamy do oddzielnego garnka i gotujemy (można dodać odrobinę wody
Truskawkowa FiestaGorąco i pić się chce więc polecam pyszny i orzeźwiający kompocik owocowy w którym dominuje czarna porzeczka. składniki: 500 g czarnych porzeczek 400 g truskawek(użyłam mrożonych) 300 g śliwek 1 szklanka cukru 2,5 litra wody Porzeczki dokładnie oczyścić i wypłukać. Śliwki wypestkować. Do garnka włożyć przygotowane owoce, dodać mrożone truskawki, cukier i wlać wodę. Wszystko zagotować i gotować
Monia miesza i gotujepodobne, ale nie jak w oryginale śnieżnobiałe, tylko delikatnie czekoladowe, a to za sprawą budyniu czekoladowego, a śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim. Obecnie na blogach królują jagodzianki i ciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. To kruche ciasto dodatkowo uzupełniłam konfiturą wiśniową. Upieczcie(...)wydajcie opinię co sądzicie o tym cieście? Ja z czystym sumieniem mogę to ciasto polecić. Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami: Galette z serem i truskawkami Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkolubny, sugeruję 3 łyżki - kto odczuwa wstręt przed cukrem, może zastąpić go melasą lub miodem. 1 łyżka oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100g świeżych truskawek 100g świeżych malin płatki migdałowe - do posypania Płatki owsiane zalać w miseczce gorącą wodą - ok 400ml . Odczekać 10 min aż napęcznieją i odcedzić, dociskając talerzykiem zawartość. W większej misce wymieszać(...)drugiej miseczce wymieszać produkty mokre - jaja, melasa, olej - a następnie przełożyć je do miski z suchymi, dodając jeszcze płatki owsiane. Wszystko krótko wymieszać łyżką - masa powinna wyjść dość gęsta . Truskawki pokroić w mniejsze kawałki - moje były drobne, więc wystarczyło przeciąć każdą na 4 części. Maliny podzielić na połówki - lub nie dzielić w ogóle :) Silikonowe foremki na babeczki wypełniać wg schematu
Grunt to przepis!początkowo rzodkiewka padła i myślałam że to koniec, a jednak sobie poradziła. Listki znowu stoją ku górze i zaczynają przypominać liście rzodkiewki. 17/04/2013 27/04/2013 12/05/2013 Pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, truskawki i poziomki. Niestety od poprzedniego razu nie ma dużych zmian. Pomidorki rosną, rozsadziłam je do małych kubeczków. Poziomka nie wypuściła nic. :( Papryczka coś tam puściła ale już nie pamiętam(...)przesadziłam czy padło. A truskawka wciąż ma na wierzchu małe coś. Będę musiała polować na sadzonki truskawek i poziomek. 17/04/2013 pomidorki 27/04/2013 pomidorki 12/05/2013 truskawka 12/05/2013 Tutaj kolendra. Też dość ciężko przeżyła moje nieumiejętne przesadzanie ale wygląda coraz lepiej i zaczyna przypominać kolendrę. 17/04/2013 27/04/2013 12/05/2013 Z koperku jestem bardzo zadowolona - wygląda na koperek. Też przesadziłam, też klapnął ale znowu
Brzuszki ŁakomczuszkiBardzo proste, słodkie i jaaaakie pyszne! Składniki: jeden płat ciasta francuskiego jedno żółtko wymieszane z łyżeczką cukru po pół szklanki truskawek i czereśni + 3 łyżki cukru waniliowego cukier puder Truskawki kroimy w ćwiartki i mieszamy z wydrylowanymi czereśniami i cukrem. Ciasto francuskie kroimy na 9 prostokątów, na środek każdego prostokąta kładziemy po łyżce owoców i szczelnie zamykamy "sakiewkę". Smarujemy każde
Mango PapajaOstatnie truskawki, do tego niezbyt już ładne. Za to bardzo słodkie. Pomyślałam, że zmiksuję je i przygotuję wegańskie muffiny. Wegańskie, bo wiem, że w przypadku zmiksowanych truskawek nie będę już potrzebować ani mleka czy jogurtu, ani jajka. Za to dodałam groszki czekoladowe, więc wegańskie jednak nie są. Tak dla przekory. Składniki: (na 12 sztuk) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)zmiksowanych truskawek (z ok 330 g) 150 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g oleju 30 g groszków czekoladowych (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek wymieszać w misce. Dodać zmiksowane truskawki i olej i wymieszać. Na koniec dodać groszki czekoladowe. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Piec w 190 stopniach przez około 20 - 25 minut
Sto kolorów kuchnikremu śmietankowego: 500 ml śmietanki kremówki 500 g serka mascarpone 6-8 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 1-1,5 kg oczyszczonych i odszypułkowanych truskawek (najlepiej nie za dużych i podobnej wielkości) 200 g borówek amerykańskich 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady Zaczynamy oczywiście od biszkoptu. Najlepiej jest upiec go dzień wcześniej, bo później(...)letnia) żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników. Wódkę, 60 ml soku z cytryny oraz cukier puder łączymy i dokładnie mieszamy. Połową nasączamy pierwszy blat. Na nim układamy dość ciasno truskawki (zwężającym się końcem do góry). Luki między nimi dokładnie wypełniamy połową kremu (najłatwiej zrobić to szprycą, wciskając krem między owoce), wierzch wyrównujemy. Układamy drugi blat ciasta, nasączamy go pozostałym pączem
Ratunku obiadDziś znowu deser truskawkowy, mam nadzieję, że mi wybaczycie. Truskawki u nas już się kończć, więc pragnę nacieszyć się nimi na cały rok. Zapraszam na leciutki, prawie dietetyczny sernik na chrupkim, ciasteczkowym spodzie, z delikatnym musem truskawkowym, jogurtem i serkiem ricotta. Pyszny i aromatyczny. Idealny na deser lub na podwieczorek dla naszych milusińskich. Nie licząc czasu chłodzenia ( najlepiej(...)jogurtu greckiego ( u mnie dość gęsty zwykły) 250 g serka ricotta 125 ml śmietany kremówki 36%( można pominąć, użyłam śmietany, ponieważ resztę zużyłam na dekorację) 500 g truskawek 5 łyżek cukru pudru ( ilość cukru zależy od truskawek) 25 g żelatyny (ok. 2 ½ czubate łyżki ) ¼ szklanki wody Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i energicznie mieszamy do czasu, aż się
Mia Cucina Sofietaramach czyszczenia zamrażarki powstał wczoraj taki prosty, orzeźwiający koktajl :) W sam raz na drugie śniadanie. Woda różana i truskawki to zdecydowanie udany duet. Już nie mogę doczekać się świeżych truskawek! A Wy? Składniki na 2 koktajle: 250 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki wody różanej 1-2 łyżeczki miodu akacjowego (opcjonalnie) listki(...)mięty do dekoracji Przygotowanie: Jeżeli truskawki są mrożone należy wyciągnąć je na ok godzinę przed przygotowaniem koktajlu. Chyba, że koktajl ma być zmrożony, wtedy można miksować nawet zamrożone jeśli ma się mocny blender :) Wszystkie składniki umieścić w podłużnym naczyniu i zmiksować przy użyciu blendera. Przelać do szklanek i udekorować listkami świeżej mięty
Ze smakiem i z pasjąsody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego łyżka surowego kakao 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szklanka dużych truskawek Jajka ucieramy z pokrojonym w kosteczkę bananem. Stopniowo dodajemy olej a następnie miksując na mniejszych obrotach wymieszane suche składniki. Na koniec dodajemy startą czekoladę oraz marchewkę. Mieszamy po czym masę(...)przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (użyłam formy o średnicy 21 cm). Na wierzchu układamy truskawki, lekko wgniatając je w masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogPotrzebujemy: Lody śmietankowe przepis znajdziecie tutaj Cukier różany przepis znajdziecie tutaj Dodatkowo: kilka bez 200 g truskawek łyżka miodu lipowego garść goździków alpejskich Połowę truskawek niezbyt dokładnie rozgniatamy. Drugą połowę kroimy w kostkę. Truskawki polewamy miodem i ostawiamy na kilka chwil by puściły trochę soku. Następnie wykładamy je na talerzyki. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki następnie obtaczamy w nich(...)gałce lodów. Każdą gałkę delikatnie układamy na truskawkach. Jeśli chcemy możemy je jeszcze obficie obsypać bezami. Następnie oprószamy cukrem różanym i ozdabiamy goździkami
Okolice Palnikawprowadzając niewielkie poprawki. Efekt mojej pracy widzicie na zdjęciach. a my zachwycamy się jego smakiem. Nuta migdałowa jest doskonale wyczuwalna, jednak nie dominuje i nie przytłacza deseru. A dodatek truskawek w postaci sosu jest jak kropka nad "i" Panna cotta migdałowa z truskawkami składniki: 200 ml śmietany 18% 300 ml mleka migdałowego 50 g cukru - opcjonalnie 4 czubate łyżeczki(...)żelatyny 200 g truskawek odrobina soku z cytryny do smaku wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Odstawiamy. Mleko i śmietanę wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wyłączamy. Odlewamy około 0,5 szklanki i rozpuszczamy w tym żelatynę, następnie przelewamy ją do pozostałego mleka i śmietany i mieszamy by się równo
Przysmaki Karolkimożna przygotować od razu więcej ;) Deser przygotowany na konkurs belVita. Składniki (3 porcje): - 100 g dowolnych ciastek belVita (użyłam kakaowych) - 200 g twarożku sernikowego - 200 g świeżych lub mrożonych truskawek - 50 ml mleka - opcjonalnie: cukier puder do smaku - świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1. W blenderze mielimy ciastka. Można też pokruszyć je ręcznie, ale będzie to trwało dłużej(...)połamać je na mniejsze kawałki. Rozdzielamy po równo do szklanek 2. Ser słodzimy do smaku cukrem pudrem. Układamy delikatnie na warstwie ciastek. 3. Na koniec blenderem miksujemy truskawki z mlekiem na mus. Można zmiksować świeże, rozmrożone lub po prostu wyciągnięte bezpośrednio z zamrażalnika. Te ostatnie będzie się troszkę trudniej nakładało. 4. Jeśli lubisz słodkie desery możesz dodać cukier puder również
Kraina Tysiąca Smaków