straganach pojawiły się już polskie truskawki - na blog powraca zakładka z truskawkowymi pysznościami :) KLIK! KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjetortowej ( szklanka 120 g ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka śmietany 18 % ( około 300 ml ) 300 g świeżych truskawek 300 g świeżego rabarbaru 3 łyżki cukru do owoców(...)PRZYGOTOWANIE : Truskawki i rabarbar wyjemy, oczyszczamy, rabarbar tniemy na małe kawałki a truskawki w talarki. Owoce przekładamy do miski, wsypujemy 3 łyżki cukru i mieszamy. Budyń gotujemy na dwóch szklankach mleka, słodzimy. Ciasto - białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy żółtka i cukry, chwilę ubijamy. Wlewamy ojej i ucierając stopniowo dodajemy śmietanę. Na koniec
Kulinarne Fantazje MarioliMięciutkie, puszyste, pełnoziarniste bułeczki z świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką z delikatną nutą kokosa to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 60g cukru 90ml mleka 40g masła 24g świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: 24 truskawki 1 jajko do posmarowania bułek Kruszonka kokosowa: 50g mąki pszennej 25g cukru 30g masła(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, uformować z nich kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć po 4 truskawki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut, następnie wystudzić
Szalona Kuchnia EwelinySezon na rabarbar w pełni i pieczemy ciasta z jego udziałem. Dzisiaj mam dla Was kruche ciasto przekładane rabarbarem i truskawkami, które nadają lepszy smak. Ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na ciasta z rabarbarem i nie tylko. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)części upiec placek (przed pieczeniem ponakłuwać widelcem) na blaszce (23x38cm) wyłożonej papierem. Piec w temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Masa 1 kg rabarbaru 8 truskawek 200 g cukru 1 galaretka cytrynowa Cukier puder do oprószenia Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na 15 minut. Dodać truskawki i przesmażyć stale mieszając
O kuchni z uczuciemkoniecznie nieco rabarbaru i zróbcie to znakomite kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem w roli głównej: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar(...)truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 4 jajka 1 1/4 szklanki
Kulinarne przygody Gatitywww.makro.pl/swiat-produktow/grill Z okazji rozpoczęcia sezonu grillowego przygotowałam wyjątkową sałatkę, która najlepiej smakuje z Prosecco. Sprawdziłam i smak jest idealny! Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką i truskawkami / 2 porcje Składniki : 6 łodyg zielonych szparagów 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 garście rukoli 8 kuleczek mozzarelli lub 1 duża kula 2 pomidory rzymskie 2 łyżki posiekanej dymki (zielona cześć(...)truskawki 2 łyżki wiórków parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myjemy. Odłamujemy zdrewniałe białe i jasnozielone końcówki. Zagotowujemy wodę z solą. Wkładamy szparagi. Gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy. Wkładamy do wody z lodem, aby zachowały piękny kolor. Ten proces to hartowanie. Odsączamy. Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski. Na talerzach rozkładamy
Moja smaczna kuchniapółtłustego bez laktozy Mlekovita 5 żółtek kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 mango 12 sztuk truskawek 5 kiwi Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować dokładnie mikserem i podzielić ciasto na 3 równe części. Następnie dodać do jednej porcji ciasta szpinak(...)Nadzienie: Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, ekstrakt waniliowy, cukier puder, startą skórkę, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać. 4. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na grubsze kawałki, truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki, a mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki w kształcie kwadratu. 5. Naleśniki posmarować nadzieniem serowym, zwinąć w rulon i ponownie lekko
Szalona Kuchnia Ewelinycynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców i chrupiących orzeszków to świetny pomysł na pełnowartościowy, letni obiad. Składniki: 700g wątróbki drobiowej 130g mix sałat 1 mango 300g truskawek 80g orzeszków ziemnych 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa olej sól i pieprz Dressing: 6 łyżek oleju arachidowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego sól świeżo(...)zmielony pieprz Wykonanie: 1. Mix sałat umyć i osuszyć. 2. Mango obrać i pokroić w kostkę. 3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki. 4. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni. 5. Wątróbkę umyć, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa i usmażyć na rozgrzanym oleju. 6. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić
Szalona Kuchnia EwelinyPołączenie smaków wyszło wybornie. Teraz czekamy na „nasze” polskie truskawki, te zawierają mnóstwo słodyczy. Składniki 200 g kaszy gryczanej 200 g truskawek kilka rzodkiewek 1/2 główki sałaty lodowej 1 krótki ogórek 1 cebula czerwona 100 g ulubionego sera żółtego 1 garść bazylii 3 łyżki sosu chrzanowego sól, pieprz Przygotowanie P Kaszę gotujemy na sypko. Ogórek (obrany), truskawki i rzodkiewki kroimy
R'n'G Kitchenplacków ale dzisiaj spróbowałam upiec placki bez nich i wiecie co wcale nie są złe. Dodałam trochę błonnika aby polepszyć ich konsystencję. Do placków zmiksowałam pyszne smoothie z truskawek, jagód i migdałowego mleka z dodatkiem chia. Dla mnie idealne śniadanie lub deser – podwieczorek. Nie przepadam za wegańskimi potrawami ale placki szpinakowe mogę polecić z czystym sumieniem. Jest to również(...)nasion konopi, łuskanych 100 g szpinaku, świeżego 150 ml wody 1 łyżeczka błonnika witalnego ½ łyżeczki soli olej kokosowy do smażenia Smoothie truskawkowo – jagodowe ½ l migdałowego mleka 250 g truskawek 100 g mrożonych jagód 2 łyżki nasion chia miód do posłodzenia Wszystkie składniki na placki szpinakowe oprócz kokosowego oleju zmiksuj w malakserze na gładką masę. Rozgrzej olej kokosowy na patelni
codojedzeniaidzie? W sklepach zaczyna pojawiać się coraz więcej sezonowych owoców, czyli idealna pora na zdrowe koktajle. Dziś polecam pyszny i szybki w przygotowaniu koktajl z truskawek i kiwi z dodatkiem nasion chia. To doskonała dawka witamin, zdrowe drugie śniadanie :) Lubicie pić koktajle? Składniki: * 300 g świeżych truskawek * 3 kiwi * 2 łyżki nasion chia (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Kiwi obrać(...)skórki, truskawki oczyścić z szypułek. Owoce umieścić w wysokim naczyniu, zmiksować przy pomocy blendera. Do koktajlu wsypać nasiona chia, wymieszać. Odstawić koktajl do lodówki na pół godziny, po tym czasie koktajl można rozlewać do szklanek
Zrób to smacznieWiosną zawsze potrzebuje koloru, witamin i tak bardzo mam ochotę właśnie na smoothie. No cóż na świeże owce to jeszcze sobie trochę poczekamy bo dopiero te najlepsze i najsmaczniejsze truskawki to będą w czerwcu, a potem w lecie będziemy mogli się objadać wiśniami, agrestem, porzeczką czerwoną czy czarną no i jagodami! O losie zapomniałam o czereśniach w czerwcu! Aż cieknie(...)roku mrożę bardzo dużo świeżych owoców, tak aby starczyły na całą długą zimę i właśnie na wiosnę. Zazwyczaj zamrażam olbrzymie ilości borówki amerykańskiej, porzeczek, jagód i co raz mniej truskawek, niestety te tracą na smaku. Ostatnio mroziłam też wiśnie i to był strzał w dziesiątkę, smak smoothie z wiśniami jest fenomenalny! Warto zamrozić też jeżyny, które nie tylko będą pięknie
SMYKWKUCHNISkładniki (na 1 porcję) - 10 truskawek ok. 150 g), - łyżeczka cukru (ok. 5 g), - 1 1/2 łyżeczki żelatyny (ok. 8 g), - 1/4 szklanki wody, - opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g). Sposób przygotowania 1. Truskawki z dodatkiem cukru miksujemy na mus. 2. Żelatynę łączymy z zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 min do napęcznienia. 3. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy (nie gotujemy(...)przelewamy do pucharka i wstawiamy na lodówki na kilka godzin . Miniserniczek truskawkowy jest bogaty w: - wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów, - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest przeciwdziała procesom starzenia się. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia: 197 ,7 kcal Białko: 15,4 g Tłuszcze: 4,2 g Węglowodany
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachOdżywczy, naładowany witaminami koktajl z czerwonego buraczka i owoców to świetna propozycja na przekąskę między posiłkami. Składniki: 100g ugotowanego buraczka 120g truskawek 320g arbuza 1 banan 1/2 szklanki lekko gazowanej wody 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: 1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze części. 2. Buraczek i arbuza pokroić w grubszą kostkę(...)banana obrać i pokroić w plasterki. 3. Truskawki, arbuza, buraczek i banana wrzucić do malaksera, wlać wodę i zmiksować na koktajl. Doprawić miodem, sokiem z cytryny i całość ponownie zmiksować. Podawać schłodzony
Szalona Kuchnia Ewelinynasiona, jogurt naturalny i znakomicie orzeźwiający mus ze szpinaku i kiwi to doskonała propozycja dla fanów niezbyt słodkich deserów ze świeżych warzyw i owoców. Idealnie komponuje się ze słodkością truskawek. Składniki: 330g jogurtu naturalnego 5 łyżek nasion chia Mus zielony: 50g szpinaku 2 kiwi 1 banan 100ml soku ze świeżej pomarańczy Mus czerwony: 500g truskawek 1 banan 1 łyżka miodu(...)umyć, osuszyć, kiwi i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, przełożyć do malaksera. Następnie dodać sok i zmiksować blenderem na mus. Gotowy mus przelać do pucharków. 3. Truskawki, umyć, pozbawić szypułek, a banana obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Następnie przełożyć do malaksera, dodać miód i zmiksować do postaci musu. Gotowy mus przelać do pucharków
Szalona Kuchnia Eweliny