tarta - 42848 przepisów (strona:562/2857)

Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną rybą 118

wędzona rybą , z wędzoną makrelą. 1 kg obranych ziemniaków, 180 ml mleka, 2 jajka, gałka muszkatołowa, masło, 200 g oczyszczonej z ości wędzonej makreli, 1 cebula, sól, bułka tarta, Rybę posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na 1 łyżce masła. Przestudzoną cebulę wymieszać z rybą. Jajka rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować. Do ziemniaków(...)wlać mleko z jajkami, dodać 2 łyżki masła i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Połową masy ziemniaczanej wyłożyć dno formy. Na niej ułożyć rybę. Przykryć drugą częścią ziemniaków. Posmarować łyżką roztopionego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około

królestwo garów
Faszerowane bataty (wegańskie) 138

Bataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz pomidorkami

Kuchnia MagdaLeny
Wegański pasztet z kaszy jaglanej, warzyw i orzechów 132

pestek dyni 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz czarny Dodatkowo: bułka tarta i olej do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE pasztetu wegańskiego z kaszy jaglanej i warzyw: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody i odstawić(...)laurowe i ziele angielskie, dodać starte warzywa, smażyć na małym ogniu ok. 10 min. aż warzywa zmiękną, co jakiś czas zamieszać.  Keksówkę wysmarować olejem i obficie obsypać bułką tartą. Do dużej miski przełożyć usmażone warzywa i ugotowaną kaszę jaglaną. Dodać olej, rozdrobnione orzechy i pestki dyni oraz starty czosnek. Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i posiekaną natką

kulinarnyJa
Sernik chałwowy 152

Sernik z chałwową masą serową, na spodzie herbatnikowym oraz kremową polewą chałwową na wierzchu. Posiada zbitą i kremową konsystencję. Jest naprawdę pyszny!  Masa serowa wykonana

Kuchnia MagdaLeny
Grecki Hamburger czyli Bifteki-Μπιφτέκι 127

minut 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 450 g mielonej wołowiny 10% tłuszczu 1 czerwona cebula pokrojona drobno 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego Bułka tarta Świeża pietruszka 1 łyżka suszonego oregano Świeża mięta 1-2 jajka Sól Pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka octu winnego Ser feta Skórka z cytryny Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego Kilka(...)cebulę, czosnek, pietruszkę, mięta i zmiel pulsacyjnie. Niewątpliwie składniki znikają dość szybko, więc teraz bardzo wymieszaj ze sobą zawartość miksera z mięsem, jajkiem, octem, skórką z cytryny i bułkę tartą, tyle by mieszanka, była dość zwarta. Teraz musimy zrobić kotlety, dlatego podziel mięso na 3-4 części, połóż pierwszą część na dłoni, włóż w środek kawałki fety

RafalCook
kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym... 106

Składniki: podgardle świeże 50 dag, mintaj mrożony kostki 1 kg, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, bułka pszenna 1 sztuka, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 1 szklanka sos pomidorowo-warzywny: włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 3 łyżki, sól(...)mintaja i podgardle świeże zmielić na dużych oczkach sitka w maszynce do mięsa, na koniec zmielić 1 cebulę i 1 bułkę pszenną. Do masy rybnej wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wyrobić na kleistą masę. Formować z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w mące pszennej i kłaść na gorący olej rzepakowy, smażyć na rumiano

W Mojej Kuchni Lubię
Zielony keks z bakaliami "GRINCH" 126

oleju rzepakowego 60g orzechów włoskich 100g suszonej żurawiny 40g kandyzowanej skórki z pomarańczy Dodatkowo: sok z 1 cytryny i cukier puder do przygotowania lukru masło i bułka tarta do obsypania keksówki Dekoracja: lukier i bakalie (orzechy, płatki migdałowe, żurawina suszona) PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, przełożyć do malaksera, dodać olej, sok z 1 cytryny, zblendować na gładką(...)masę i odstawić. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.  Orzechy posiekać, przełożyć do miseczki, dodać żurawinę, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, całość wymieszać z łyżeczką mąki i odstawić. W drugiej misce utrzeć mikserem jajka z cukrem na kremową masę. Dodać masę

kulinarnyJa
Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami 121

garść rodzynek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki śmietany 18% 1 pomarańcza kandyzowana skórka pomarańczowa cukier puder na lukier bułka tarta do obsypania formy Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami – przepis Jajka, masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz (przy zakupie upewnij się(...)połączenia się składników. Rodzynki odsącz z wody, obtocz w odrobinie mąki (dzięki temu nie opadną). Wmieszaj delikatnie w ciasto. Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Wyłóż do niej ciasto, po czym wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto przestudź

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz gyros drobiowy 182

Gulasz gyros przygotowany z filetów z kurczaka, z dodatkiem pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. Wychodzi naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Fani gyrosowych smaków z pewnością będą

Kuchnia MagdaLeny
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 150

Czekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą

Kuchnia MagdaLeny
Babka kartoflana na drożdżach 108

obranych surowych kartofli, 420 g mąki pszennej tortowej, 3 jajka, 1,5 płaskiej łyżki soli, 170 ml mleka, 17 g suchych drożdży, 1 łyżka masła lub smalcu, bułka tarta do wysypania formy Kartofle zetrzeć na tarce do kartofli, lub na tarce z drobnymi oczkami. Mleko lekko podgrzać i wsypać do niego drożdże. Dodać cukier, wymieszać i na kilka(...)wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować smalcem i wysypać bułka tartą. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia. Ciasto posmarować roztopionym tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę. Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki

królestwo garów
Kokardki karnawałowe (chrust pieczony) 127

Faworki pieczone zwane też chrustem przygotowane w kształcie kokardek to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla tradycyjnych faworków, dedykowana szczególnie osobom liczącym kalorie. Mają mniej kalorii

Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze Domowe Nalewki - 15 przepisów (Ebook) 156

Już jest dostępny! E-book z naszymi najlepszymi przepisami na domowe nalewki 🍷 E-book "Najlepsze Domowe Nalewki" zawiera 15 sprawdzonych przepisów na różnego rodzaju trunki alkoholowe

Kuchnia MagdaLeny
Murzynek budyniowy na białkach 154

Ciasto czekoladowe typu murzynek, przygotowane na samych białkach oraz mleku zagęszczonym niesłodzonym, z dodatkiem czekoladowego proszku budyniowego. Wychodzi mocno czekoladowe, wilgotne i nie za słodkie - jeśli

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak po kujawsku 2185

Kurczak po kujawsku pieczony w piekarniku to danie idealne na obiad lub kolację. Świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych pieczonych udek. Składniki udka z kurczaka bułka tarta czosnek sól pieprz słodka papryka zioła prowansalskie majonez ketchup Przygotowanie Udka posypać czosnkiem, solą, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć do miseczki, przykryć i odstawić na około pół godziny. Następnie udka(...)przełożyć na blaszkę, posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem posypać bułką tartą. Blaszkę z mięsem przykryć folią i do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopni. Autor przepisu: Jolanta Gozdal Artykuł Kurczak po kujawsku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania