tarta - 42848 przepisów (strona:562/2857)

Kotlety mielone pod kołderką z pora 103

sera żółtego ·        125 ml śmietany 30% ·        2 łyżki bułki tartej+ do panierki ·        Pieprz ·        Sól ·        2 łyżki przyprawy gyros   Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski(...)dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i wyrabiamy mięsa robimy duże kulki, rozpłaszczamy ręką na cienkie kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 2.    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojonego w krążki pora, doprawiamy pieprzem

Kulinarna Chwila
KLOPSIKI Z IKEA – ORYGINALNY PRZEPIS! DLACZEGO OLEJ RZEPAKOWY JEST IDEALNY DO SMAŻENIA? 86

czyli zdrowy. SKŁADNIKI: KLOPSIKI: * mielone mięso wołowe – 500 g * mielone mięso wieprzowe – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * jajko – 1 szt * bułka tarta – 100 g * mleko – 5 łyżek * sól, pieprz – do smaku * olej rzepakowy – do smażenia klopsików SOS: * masło – 40 g * mąka pszenna(...)łyżeczki * musztarda Dijon – 1 łyżeczka * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KLOPSIKI: Mieszamy oba gatunki mięsa. Dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy jajko, mleko, bułkę tartą. Wszystkie składniki doprawiamy, wyrabiamy dłońmi. Przygotowujemy w małej miseczce trochę wody. Zwilżamy w niej dłonie i formujemy małe klopsiki – wielkości orzecha włoskiego każdy. Układamy na talerzu, przykrywamy np. folią

Ostra na Słodko
Domowe Reese’s 165

Zamiany, zamiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą czyli za pomocą diety ketogenicznej. Uwielbiam ten styl

moj przepis na
Domowa pizza bez drożdży 116

ciasto 1 szklanka mąki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki 200 ml passaty pomidorowej oregano salami tarta mozzarella oliwki pieczarki cebula papryka ząbek czosnku Oczywiście taką pizzę dobrze podać z sosem czosnkowym. Sprawdźcie przepis na dietetyczny sos czosnkowy Domowa pizza bez drożdży – przepis Zaczynamy(...)razu możemy je cienko rozwałkować i ułożyć na blaszce do pieczenia. Następnie mieszamy passatę z oregano i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Przygotowanym sosem smarujemy pizzę. Układamy następnie dodatki, posypujemy tartą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na ok. 15 minut. Pizzę powinniśmy podać po Polsku z sosem czosnkowym. Smacznego! Artykuł Domowa pizza bez drożdży pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z soczewicy na Wielkanoc 136

ilości potrzeba będzie połowy składników z głównego przepisu. Składniki: soczewica czerwona - 1 szklanka dynia kawałek ok. 1 szklanki marchew - 1 szt. czosnek 1 sztuka cebula mała 1 szt. bułka tarta bezglutenowa lub mielone siemię lniane- 1 łyżka kurkuma - 1 łyżeczka rozmaryn - 1 łyżeczka cząber - 1 łyżeczka sól do smaku papryczka chili do smaku koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka olej(...)małe kawałki. Rozgrzać rondel, wlać olej i dodać warzywa. Udusić do miękkości ( ok. 15 minut) pod koniec dodając koncentrat pomidorowy. Soczewicę i warzywa przełożyć do malaksera dodać bułkę tartą lub mielone siemię lniane zmiksować oraz przyprawy. Przełożyć do foremek na babeczki ( użyłam silikonowych) posmarowanych cienką warstwą olejem. Piec 30 minut w 180 stopniach C. Podawać z chrzanem

AZgotuj!
Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną rybą 104

wędzona rybą , z wędzoną makrelą. 1 kg obranych ziemniaków, 180 ml mleka, 2 jajka, gałka muszkatołowa, masło, 200 g oczyszczonej z ości wędzonej makreli, 1 cebula, sól, bułka tarta, Rybę posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na 1 łyżce masła. Przestudzoną cebulę wymieszać z rybą. Jajka rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować. Do ziemniaków(...)wlać mleko z jajkami, dodać 2 łyżki masła i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Połową masy ziemniaczanej wyłożyć dno formy. Na niej ułożyć rybę. Przykryć drugą częścią ziemniaków. Posmarować łyżką roztopionego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około

królestwo garów
Faszerowane bataty (wegańskie) 118

Bataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz pomidorkami

Kuchnia MagdaLeny
Wegański pasztet z kaszy jaglanej, warzyw i orzechów 110

pestek dyni 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz czarny Dodatkowo: bułka tarta i olej do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE pasztetu wegańskiego z kaszy jaglanej i warzyw: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody i odstawić(...)laurowe i ziele angielskie, dodać starte warzywa, smażyć na małym ogniu ok. 10 min. aż warzywa zmiękną, co jakiś czas zamieszać.  Keksówkę wysmarować olejem i obficie obsypać bułką tartą. Do dużej miski przełożyć usmażone warzywa i ugotowaną kaszę jaglaną. Dodać olej, rozdrobnione orzechy i pestki dyni oraz starty czosnek. Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i posiekaną natką

kulinarnyJa
Sernik chałwowy 132

Sernik z chałwową masą serową, na spodzie herbatnikowym oraz kremową polewą chałwową na wierzchu. Posiada zbitą i kremową konsystencję. Jest naprawdę pyszny!  Masa serowa wykonana

Kuchnia MagdaLeny
Grecki Hamburger czyli Bifteki-Μπιφτέκι 99

minut 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 450 g mielonej wołowiny 10% tłuszczu 1 czerwona cebula pokrojona drobno 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego Bułka tarta Świeża pietruszka 1 łyżka suszonego oregano Świeża mięta 1-2 jajka Sól Pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka octu winnego Ser feta Skórka z cytryny Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego Kilka(...)cebulę, czosnek, pietruszkę, mięta i zmiel pulsacyjnie. Niewątpliwie składniki znikają dość szybko, więc teraz bardzo wymieszaj ze sobą zawartość miksera z mięsem, jajkiem, octem, skórką z cytryny i bułkę tartą, tyle by mieszanka, była dość zwarta. Teraz musimy zrobić kotlety, dlatego podziel mięso na 3-4 części, połóż pierwszą część na dłoni, włóż w środek kawałki fety

RafalCook
kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym... 93

Składniki: podgardle świeże 50 dag, mintaj mrożony kostki 1 kg, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, bułka pszenna 1 sztuka, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 1 szklanka sos pomidorowo-warzywny: włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 3 łyżki, sól(...)mintaja i podgardle świeże zmielić na dużych oczkach sitka w maszynce do mięsa, na koniec zmielić 1 cebulę i 1 bułkę pszenną. Do masy rybnej wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wyrobić na kleistą masę. Formować z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w mące pszennej i kłaść na gorący olej rzepakowy, smażyć na rumiano

W Mojej Kuchni Lubię
Zielony keks z bakaliami "GRINCH" 110

oleju rzepakowego 60g orzechów włoskich 100g suszonej żurawiny 40g kandyzowanej skórki z pomarańczy Dodatkowo: sok z 1 cytryny i cukier puder do przygotowania lukru masło i bułka tarta do obsypania keksówki Dekoracja: lukier i bakalie (orzechy, płatki migdałowe, żurawina suszona) PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, przełożyć do malaksera, dodać olej, sok z 1 cytryny, zblendować na gładką(...)masę i odstawić. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.  Orzechy posiekać, przełożyć do miseczki, dodać żurawinę, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, całość wymieszać z łyżeczką mąki i odstawić. W drugiej misce utrzeć mikserem jajka z cukrem na kremową masę. Dodać masę

kulinarnyJa
Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami 109

garść rodzynek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki śmietany 18% 1 pomarańcza kandyzowana skórka pomarańczowa cukier puder na lukier bułka tarta do obsypania formy Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami – przepis Jajka, masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz (przy zakupie upewnij się(...)połączenia się składników. Rodzynki odsącz z wody, obtocz w odrobinie mąki (dzięki temu nie opadną). Wmieszaj delikatnie w ciasto. Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Wyłóż do niej ciasto, po czym wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto przestudź

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz gyros drobiowy 163

Gulasz gyros przygotowany z filetów z kurczaka, z dodatkiem pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. Wychodzi naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Fani gyrosowych smaków z pewnością będą

Kuchnia MagdaLeny
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 131

Czekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą

Kuchnia MagdaLeny