tarta - 42848 przepisów (strona:358/2857)

Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 242

. Resztę bułki umieszczamy w głębokim talerzyku lub miseczce. Formujemy średniej wielkości (na każdego potrzeba ok. 2-2,5 łyżki stołowej mięsa), płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i odkładamy na deskę. Z tej porcji mięsa powinno wyjść ich 10. Spłaszczamy kotlety na grubość około 1,5-2cm. Możecie to zrobić dłonią albo tępą krawędzią noża(...)średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 1 jajko M olej i 2 łyżki smalcu do smażenia bułka tarta do obtoczenia, około 2/3 szklanki kilka łyżek zimnej wody

Karo in the Kitchen
Kotlet panierowany w płatkach owsianych 145

fajnie chrupiąca. karkówka (może być inne mięso wieprzowe lub drób) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: jajko mąka bułka tarta + płatki owsiane (płatki owsiane 2/3 i bułka tarta 1/3) (*) olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Każdy kawałek natrzeć przyprawami i obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i bułce tartej połączonej z płatkami owsianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.) (*) Same płatki owsiane słabo trzymają się mięsa

Di gotuje
Knedle twarogowe z śródziemnomorskim nadzieniem 153

szybko się je przygotowuje. Ciasto: 500 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki 4 łyżki oleju (lub stopionego masła) płaska łyżeczka soli Nadzienie kilka plastrów dobrej szynki 4 łyżki tartego żółtego sera kilka suszonych pomidorów kilkanaście zielonych oliwek pół łyżeczki ziół do pizzy Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka i olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto(...)łyżeczkę nadzienia, zlepiając brzegi formować w dłoniach kulki. Wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około 4 minut aż nieco "urosną".  Podawać gorące, okraszone bułką tartą zrumienioną na maśle lub z sosem pomidorowym

Czerwień i błękit
Paluszki rybne – czyli ryba na obiad ! 203

przeszły smakami.  Z masy formujemy za pomocą łyżeczki i ręki paluszek z naszej masy. Nie za gruby, nie za długi takie jakie chcemy.  Na głęboki talerz wysypujemy tartą bułkę, panierujemy w niej pierwszy paluszek. Rozgrzewamy na patelni olej tak na 2 cm głębokości. Smażymy pierwszy paluszek. Gdy już będzie brązowy z każdej strony wyjmujemy go ostrożnie(...)deskę wyłożoną papierem ręcznikowym, osuszamy i próbujemy czy jest dobrze doprawiony.   Jeśli wszystko jest ok, robimy kolejne paluszki, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Obracamy je delikatnie na patelni dwoma łyżkami. Potem wyciągamy i odkładamy na chwilkę na deskę wyłożoną papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe !    Z podanej porcji mi wyszło

Kuchnia na wzgórzu
Kurczak Parmigiana 195

Składniki: ª       3 spore piersi z kurczaka ª       150 g parmezanu ª       bułka tarta ª       mąka pszenna ª       jajko ª       500 ml passaty pomidorowej(...)solą  i na małym ogniu redukujemy aż stanie się gęsta i zmniejszy objętość o ok. ¼. Przygotowujemy trzy talerze: z mąką, z rozkłóconym widelcem jajkiem i z bułką tartą wymieszaną w proporcji 1:1 z Parmezanem startym na drobnych oczkach. Najlepiej zacząć od połowy Parmezanu (ok. 70g) i dodać do niego tyle samo bułki tartej. Każdy kotlet

Bazując na smaku
wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki 132

papryka, czarnuszka WYKONANIE: Fasolkę gotujemy do miękkości- ugotowaną blendujemy z tofu- następnie dokładnie mieszamy z przyprawami całość przekładamy do aluminowej/bądź wyłożonej papierem do pieczenia formy (w kształcie do tarty- tzw. "płytkiej miski") całość pieczemy(...)stopniach ząbek czosnku wyciskamy, dusimy razem ze szpinakiem w niewielkiej ilości wody (ok 8 min), pod koniec dodajemy natkę pietruszki , brukselkę parujemy/gotujemy- kroimy w plasterki upieczoną tartę wyciągamy z formy, nadziewamy szpinakiem i brukselka, na sam koniec posypujemy skruszonymi orzechami włoskimi

healthy dreams
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 183

Składniki: Bliny : 150 g aktywnego zakwasu żytniego 350 g mąki gryczanej 1 łyżka miodu 2 jajka 100 ml oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia 200 ml mleka 250 g tartych buraków 1 łyżeczka soli Majonez chrzanowy: 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka musztardy 200 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki(...)świeżo tartego chrzanu Dodatki: 6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych kawior koperek Przygotowanie: Bliny:  Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód, żółtka i tarte na małych oczkach buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy i wyrabiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z kalafiora i brokuła 158

mozzarellą zachwyci najbardziej wybredne gusta. Kotlety z kalafiora i brokuła Składniki: - 1/2 brokuła - 1/2 kalafiora - 1 kulka mozzarelli - 1 jajko - 150 g wędzonego boczku - zielona pietruszka - bułka tarta - olej - sól - pieprz Przygotowanie: Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem do ziemniaków(...)zostały widoczne różyczki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ubitych warzyw. Ostudzony boczek, jajko i około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, jeżeli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej

Kulinarne życie
Cukinia w panierce serowo-sezamowej 125

sezam drobno starty żółty ser twardy (np. parmezan) olej do smażenia sól, pieprz Umytą cukinię pokroić na plasterki (ze skórką). Oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać a bułkę tartą połączyć z sezamem i startym serem (wg uznania, ja dałam około 2-3 łyżek sezamu i tyle samo sera). Na patelni rozgrzać olej (dosyć sporo). Cukinię panierować kolejno(...)mące, jajku a następnie w bułce tartej z dodatkami. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Di gotuje
Domowe klopsiki w sosie pomidorowym 154

swojego smaku. Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę tartą (i oczywiście dodatki), aby było odpowiednio zwarte. Dodanie bułki tartej sprawia, że klopsiki stają się twardsze i bardziej suche, a nie o to przecież chodzi

Trzeci talerz
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6323

czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat(...)minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%. Rada: Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby - gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią konsystencję sosu

Kolorowy Przepisownik
Makaron z tartą cukinią w sosie śmietanowym 198

Makaron fusilli z tartą cukinią w gęstym sosie śmietanowym (Porcja jednoosobowa) Składniki: 70g makaronu fusilli lub świderki jedna mała cukinia lub 1/3 dużej 2- 3 duże łyżki śmietany 12% zółtko 20g tartego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie(...)Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj cukinię i wrzuć na suchą patelnię. Dopraw solą i pieprzem i tak smaż. W miseczce wymieszaj śmietanę, tarty parmezan i żółtko. Gdy makaron będzie już ugotowany, a cukinia podsmażona zdejmij patelnię z ognia i szybko gorący makaron i sos i dokładnie wymieszaj. Całość powinna ładnie zgęstnieć

Moja Micha
KOTLETY MIELONE SOJOWE NA SPOSÓB ORIENTALNY 174

jajko bułka tarta 1 cm.starego imbiru 1 łyżeczka curry suszona kolendra szczypta kozieradki szczypta cynamonu odrobina sosu rybnego i sosu chili pieprz chiński sól morska bułka tarta do panierowania ****************************************** Wszystkie przyprawy i starty imbir dodać do mięsa sojowego,jajko i odrobinę bułki tartej.Wymieszać , spróbować .Jak potrzeba Doprawić jeszcze.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet z selera 216

kukurydziana) 5 surowych, roztrzepanych jajek 1/2 szklanki wywaru grzybowego albo warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pozostałe składniki (tarty seler, czosnek, bułka tarta, roztrzepane jajka, wywar, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz) wszystko mieszamy.  Otrzymaną masę wkładamy do foremki "keksówki " o wymiarach

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety jajeczno – pieczarkowe 157

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 7 jajek 8-10 pieczarek w zależności od wielkości 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki bułki tartej dodatkowa 1 szklanka bułki tartej do obtaczania kotletów 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Zaczynamy od ugotowania 6 jajek na twardo i wystudzeniu ich ( siódme potrzebne będzie za chwilę " class(...)ugotowane i wystudzone jajka ( oczywiście obrane , żeby nie było zbyt chrupko " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , dodajemy posiekane drobno surowe pieczarki , szczypiorek , 4 łyżki bułki tartej i jedno surowe jajko . Doprawiamy gałką , solą , pieprzem i całość wyrabiamy ręką do uzyskania w masy . Następnie formujemy kulki średniej wielkości , obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania