tarta - 42848 przepisów (strona:1388/2857)

Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 113

kubeczki creme fraiche dalej delikatnie mieszając do połączenia składników. Dodajemy podsmażoną szynkę, grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i mieszamy. W trakcie gdy przygotowujecie farsz, w formie do tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze ze wszystkich stron, nakłujcie widelcem i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany

Szybko Tanio Smacznie
Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym 170

Polecamy też pieczonego kalafiora z sosem romesco. Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: Kalafior – mała główka 1/2 opakowania makaronu spaghetti (lub wedle uznania) Tarty parmezan Siekana bazylia lub pietruszka do posypania Sól i pieprz Sos pomidorowy 400 ml passaty pomidorowej Pół główki cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masla Liść laurowy Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz
Kostka alpejska 561

formy wykładamy biszkopt, nasączamy go kawą. Na wierzch wykładamy krem kajmakowy z pokruszonymi bezami. Chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Po tym czasie wykładamy warstwę śmietankową, którą posypujemy tartą czekoladą. Ponownie wstawiamy do lodówki. Inspiracja na ciasto ze strony mojewypieki.com

Słodki Zakątek
Kurczak po tajlandzku w panierce kokosowej. PRZEPIS 261

wiórkach koksowych. Smakuje niesamowicie! Przepis na kurczaka po tajlandzku w panierce kokosowej Składniki: filety z piersi lub udek kurczaka, wiórki kokosowe wymieszane pół na pół z bułką tartą (najlepiej użyć azjatyckiej bułki panko), jajka, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia, a także na sos warzywny ćwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów mun, 2 marchewki

Kulinarna Polska
Klopsy z pieczonego kurczaka i kalafiora 156

bardzo drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę z tarczą z dużymi oczkami. Dodać jajka, posiekaną drobno cebulkę, wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, kalafiora zgniecionego widelcem i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, Uformować klopsy. Na patelni rozgrzać tłuszcz i położyć klopsy. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Następnie zmniejszyć

Kuchnia Pokoleń
Jak obchodzi się Tłusty Czwartek we Włoszech? 174

obszar, który pozostaje bardziej miękki. Źródło Mapa karnawałowych wypieków: ABRUZZO: cicerchiata , gnocchetti di carnevle . BASILICATA: chiacchiere, taralli al naspro .  CALABRIA: pignolata , chiacchiere.  CAMPANIA: struffoli , zeppole, wytrawna tarta .  EMILIA ROMAGNA: sfrappole , lasagnette . FRIULI VENEZIA GIULIA: frittelle , le castagnole.  LAZIO: frappe , castagnole.. LIGURIA: bugie .  LOMBARDIA: tortelli .  MARCHE: scroccafusi . MOLISE: scorpelle.   PIEMONTE: bugie

365 dni dookoła kuchni
Placek lotaryński (Quiche Lorraine) 181

Wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą zasmakuje każdemu. Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 250 g wędzonego boczku 1 duża cebula 200 g żółtego sera 0,5 pęczka szczypiorku Masa jajeczna: 3 jajka 200 g śmietany

Krokusowy Dom
Tarta z łososiem i mozzarellą 216

Rewelacyjna łososiowa tarta z mozzarellą. Świetny pomysł na lekki obiad lub ciepłą kolację. Doskonale sprawdzi się również z dodatkami, np. soczystymi pomidorkami koktajlowymi, różyczkami brokuła lub młodym szpinakiem. Poniżej przedstawiam wersję podstawową. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 150 g wędzonego łososia

Krokusowy Dom
Żur z kiełbasą (bez zakwasu) 233

prosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam. Składniki: woda liście laurowe i ziele angielskie pieprz ziarnisty czosnek majeranek suszony chrzanu tarty ocet sól mąka, woda, śmietanka 30% kiełbasa jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach.  Gotujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Kawowa Panna Cotta 216

Schłodzoną panna cottę wykładamy na talerz można to sobie ułatwić wkładając foremki z deserem na kilka sekund do gorącej wody. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao lub tartą czekoladą. Smacznego

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania