tarta - 42848 przepisów (strona:1246/2857)

Krokiet z farszem grzybowym 236

gałązki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Grzyby siekamy jak najdrobniej się da . Cebulę także siekamy drobniutko . Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim najpierw cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak zmięknie , dodajemy posiekany drobniutko boczek , grzyby(...)wystudzonego farszu dodajemy posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem . Rozkładamy naleśnik i kładziemy łyżkę farszu , następnie zwijamy brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym   Post Krokiet z farszem grzybowym pojawił

Ogrodnik w podróży
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 217

też bardzo polecam  (przepis) ! Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 torebki ugotowanego ryżu 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu sól pieprz Przygotowanie: Na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Bakłażany kroimy wzdłuż, każdy na dwie części. Wydrążamy z nich miąższ, uważając żeby nie przeciąć skóry. Wydrążony miąższ dodajemy(...)Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulą z bakłażanem. Przyprawiamy solą, pieprzem. Farsz wkładamy do wydrążonych bakłażanów, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bakłażany posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem

Smakowity Blog Kulinarny
Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej mąki z cynamonową śmietaną 193

cukier i masło - staramy się robić to przy użyciu robota, żeby masło nie rozpuściło się nam w rękach. Dodajemy jajko i mleko - ponownie mieszamy. Masą wykładamy formę do tarty, podpiekamy ją przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa dyniowa: - 500 mililitrów puree z dynii - 200 mililitrów śmietanki 36% - 100 gram cukru - 2 jajka - 1 żółtko(...)cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki Przygotowanie masy dyniowej: Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika. W pierwszej fazie, przez 10-15 minut, pieczemy tartę w temperaturze 220 stopni. Potem temperaturę obniżamy do 180 i pieczemy jeszcze przez 35-45 minut. Ciasto przed podaniem powinno zostać schłodzone w lodówce. Składniki na cynamonową śmietanę: - 200 mililitrów

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 231

danie (po 45 minutach), okazało się, że jest… dziwne. A tak ładnie wyglądało… 3/10 7. Marcello 2/10 pkt Comber z królika, faszerowany pęczakiem, podany na plackach z tartej brukwi z sosem pesto z pokrzywy i carpaccio z kiszonego czerwonego buraka Gdybym miała odradzić Wam którąś z restauracji z tegorocznego festiwalu, odradziłabym właśnie Marcello. Już sam sposób podania(...)zniechęca swoją niedbałością. Plastry buraka miały różne grubości, dodatkowo część z nich była porwana.  Placki z brukwi smakowały nam najbardziej, chociaż były raczej z miksowanej brukwi, a nie tartej. Chociaż, kto wie, czy w ogóle była to brukiew? Smak wskazywał jedynie na coś smażonego. Absolutnie najgorszy był sam królik. Twardy, bez smaku z równie pozbawioną smaku kaszą

Życie zamknięte w smaku
Wiosenna tarta z truskawkami i serkiem mascarpone 208

ostatniej chwili a czasu na jego wykonanie mamy niewiele. Oto prosty przepis na lekkie i pełne smaków świeżych owoców i zapachów rozpoczynającego się lata ciasto. klasyczne ciasto na tartę 200 g masła 100 g cukru 300 g mąki 1 jajko pozostałe składniki 1 opakowanie serka mascarpone 1 galaretka owocowa truskawki Wykonanie: Zagniatamy ciasto na tartę z wymienionych wyżej składników. Ciasto(...)rozwałkować i dopiero umieścić w formie ). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni ( koniecznie nagrzanym ) przez 30 minut. W czasie pieczenia po około 10 minutach tartę smarujemy jajkiem ( zostawiłam odrobinę z z tego do ciasta ) i pieczemy dalej. Po schłodzeniu na tartę rozsmarowujemy serek mascarpone, układamy przekrojone na pół truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną, lekko gęstniejącą galaretką

Smaki Ewy
Pulpety w pomidorach 173

królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Mleko Sól, pieprz Pomidory z puszki(...)marchewki Kawałek korzenia pietruszki 1 cebula woda Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę ( ok.500 - 600 ml ), dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wolno gotujemy. Do bułki tartej wlewamy ok ½ szklanki mleka, po chwili całość wsypujemy do mięsa mielonego. Ponadto do mięsa dodajemy 2 jajka, solimy, pieprzymy , formujemy pulpety. Pulpety umieszczamy w wywarze, gotujemy kilka minut, następnie

Smaki Ewy
Barszcz czerwony z fasolką 234

fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 3 ząbki czosnku Kwaśna gęsta śmietana Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Marchew(...)się wywaru razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem ,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę,  buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500 gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem barszczu czerwonego. Całość tylko zagotowujemy. I gotowe. Podajemy z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Paprykowe pulpety 191

kolor - w tych pulpetach i w sosie nie ma  pomidorów. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej ½ papryki zielonej 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 100 mleka Sól 1 łyżeczka papryki słodkiej + ½ łyżeczki ¼ łyżeczki ostrej papryki Kostka bulionowa 100 ml śmietany 18% słodkiej 1 ½ łyżeczki mąki Wykonanie: Papryki podpiekamy przez około 15 minut(...)chodzi o to aby zdjąć skórę ). Do mięsa mielonego dodajemy sól ( około 1 łyżeczki ) ½ łyżeczki papryki słodkiej i ¼ ostrej oraz wbijamy jajko. Mleko dodajemy do bułki tartej i również dodajemy do mięsa mielonego. Obrane papryki dzielimy na połowę. Jedną część drobno kroimy i dodajemy do mielonego. Masę mieszamy i formujemy pulpety. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową

Smaki Ewy
Sernik z jabłkami lub jabłecznik z sernikiem na kruchym spodzie 242

gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak. Cukru wanilinowego 3 – 4 jabłka Wykonanie: Zagniatamy ciasto, schłodzonym ciastem wlepiamy formę ( okrągłą do tarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o  C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy

Smaki Ewy
Pasztet z cukinii - przepis 210

prawdziwy pasztet. Pasztet z cukinii - przepis Składniki: 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 200 gram sera żółtego np. Złoty Mazur 4 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju 0,5 kostki masła sól, pieprz, papryka słodka Pasztet z cukinii - przepis Wykonanie: Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie

Pyza i Surówka
Krokiet z farszem pieczarkowym 291

umiała piec naleśników ) 0,5 kg pieczarek 2 cebulki średniej wielkości 2 łyżki masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej pieprz , sól do smaku Pieczarki kroimy dość drobno . Cebulkę siekamy . Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak już zmięknie , dokładamy pieczarki , solimy , dodajemy gałkę i smażymy(...)brzegi do siebie i w rulonik , jak dywan przed trzepaniem Jajka roztrzepujemy widelcem na miseczce lub głębokim talerzu i obtaczamy w nich krokiet , a następnie turlamy go w bułce tartej . Smażymy na średnio rozgrzanej patelni z obu stron , na złoty kolor . Gotowe – smacznego     Post Krokiet z farszem pieczarkowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Tarta z warzywami 232

mąki 8 dag zimnego masła  sól łyżka zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto na tartę, włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Taka tarta może być daniem obiadowym dla wielu osób. Przepis podpatrzyłam w "Moje Gotowanie ekstra" 1/2015

Proste Potrawy
Żeberka panierowane 215

były całe zakryte. Dodać przyprawy i gotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso osuszyć. 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia Każdy kawałek mięsa obtoczyć w bułce tartej . Na patelni rozgrzać olej i smażyć żeberka z każdej strony na rumiano. żeberka panierowane

O kuchni z uczuciem
Tarta z kurkami i orzechami włoskimi 155

talerze - i to w różnych postaciach. Oprócz klasyków, jak sos kurkowy czy jajecznica z kurkami, od czasu do czasu przygotowuję tarty. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą tartę z kurkami, serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Pyszna i aromatyczna - smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Milion Smaków
Chłodnik ogórkowy 225

porcje. Składniki: 400 g ogórków gruntowych 150 g rzodkiewek 200 g jogurtu naturalnego gęstego 250 g kefiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego chilli Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Przepis: Ogórki(...)rzodkiewki myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania