szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki soku pomarańczowego Tymbark 2 jajka, szczypta soli, olej do smażenia, 1 pomarańcza, 175 g serka homogenizowanego waniliowego 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: W miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy sok pomarańczowy i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnię(...)duże naleśniki. Obraną z błon pomarańczę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy serek z pokrojonymi cząstkami pomarańczy. Masą smarujemy przestudzone naleśniki. Zwijamy naleśniki i kroimy na skos. Posypujemy tartą czekoladą. Dekorujemy świeżymi listkami melisy aby uspokoić nerwy po tak ekscytującym posiłku Podajemy do popicia 2/3 szklanki soku pomarańczowego. A Ty zawsze pamiętasz o 1 z 5 porcji warzyw, owoców
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępłaty makaronu Lubella lasagne 3 kwaśne jabłka 3 łyżki cukru brązowego 100 g migdałów 150 g serka mascarpone 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru cynamon tarta biała czekolada Wykonanie: Zagotować wodę w dużym garnku. Do gotującej się wody wrzucić makaron. Zgasić płomień. Po 5-6 minutach wyjąć płaty lasagne. Ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce(...)stopniach 10-12 minut. Wyjąć, ostudzić. Ser mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym. Makaronowe koszyczki napełnić jabłkami z migdałami, udekorować kleksem z serka mascarpone, posypać tartą białą czekoladą. Smacznego
kolorowotorcikowoszklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe + woda Wierzch: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan-fixy tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka, ubijamy. Delikatnie wmieszamy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wykładamy na blaszkę(...)galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią. 5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Animinut w 180 stopniach. Wystudzić biszkopt. Z każdego blatu biszkopta wykroić szklanką kółka i w ciemny włożyć te jasne a w jasny blat te ciemne. Kremówkę lekko ubić, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodne i cienkim strumieniem ubijać razem z kremówką. Mi wyszła pół płynna, ale w lodówce wszystko się idealnie połączy. Pół masy wylać na dobrze nasączony, wodą z cytryną(...)lodówki, żeby całość stężała oraz smaki się połączyły. Ozdobić wedle uznania - u mnie plasterki banana ze skórką, którego trzeba koniecznie skropić sokiem z cytryny, oraz tartą czekoladą
Magiczne Życie Martyłyżki kakao Krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30% 350-450 g masy krówkowej (według smaku) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki mocny napar herbaty tarta gorzka czekolada do ozdoby kandyzowane czereśnie Sposób przygotowania: 1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem(...)nasączyć, posmarować dżemem i znów wyłożyć krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć herbatą. 4. Pozostałym kremem udekorować tort. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać tartą gorzką czekoladą i wyłożyć kandyzowane czereśnie. Smacznego
Kuchnia domowa Anitowarzystwie owoców stanowi doskonałe zwieńczenie posiłku. Przygotowujemy je podgrzewając śmietankę, ale nie doprowadzając jej do wrzenia i zalewając nią posiekaną drobno czekoladę. Całość na chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada zmiękła. Następnie mieszamy i schładzamy. Zanim naszym ganache przełożymy tort należy je jeszcze ubić na puszystą masę mikserem i gotowe. Gdy mamy przygotowane ciasto, krem i ganache oraz poncz(...)smarujemy kremem. Gdy pokryjecie cały tort, a jeszcze trochę Wam zostanie, możecie zrobić z kremu dekoracje (o ile macie szprycę, ja chwilowo nie posiadam). Gotowy tort ozdabiamy np. tartą czekoladą i wiśniami. Przed podaniem koniecznie schładzamy w lodówce minimum 2-3 godz. Dobrze jest go zrobić dzień wcześniej, ponieważ następnego dnia o wiele lepiej będzie się kroił
Ratunku obiadmasła 80 ml rumu 200 g cukru pudru polewa: sok z 1 cytryny 200 g cukru pudru ok. 80 ml gorącej wody i trochę czekolady do dekoracji świeża mięta do dekoracji. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą(...)morelowym i odstawić do lodówki do stężenia. Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą. cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatyszklanki wody (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki (36 %) 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki startej czekolady. Biszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem żółtka(...)Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzatyjednym na raz) i ubijamy mikserem lub rózgą. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (jeśli go używamy), pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Czekoladę z żółtkami dodajemy do ubitej śmietanki. Najpierw tylko trochę, delikatnie mieszamy masę łyżką do połączenia składników, a później stopniowo resztę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy(...)ostatni raz wstawiamy formę do lodówki. Tym razem na minimum 2 godziny. Po tym czasie kroimy ciasto np. w kostkę lekko zwilżonym nożem. Przed samym podaniem posypujemy wierzch tartą czekoladą lub posypką. PS. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej zjeść je w ciągu jednego, maksymalnie dwóch dni od przygotowania. PPS. Jeśli nie będziecie podawać całego ciasta od razu
Ratunku obiadjogurtu greckiego 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 3 łyżki ekstraktu waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 2 owoce granatu sok z limonki 50 g czekolady do dekoracji Do rondelka z wrzącym mlekiem i wodą wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, do miękkości kaszy, jednocześnie płyn(...)pomocą silikonowej łyżki. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o śr. 20 cm. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy deser stężeje posypujemy go resztkami ziaren granatu i tartą czekoladą. Smacznego The post Deser z kaszy jaglanej z granatami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanki kremówki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Warstwa waniliowa: 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 100 g startej czekolady do posypania Najpierw należy przygotować biszkopt, ponieważ to on będzie stanowił podstawę naszego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie pomału dodać żółtka. Wymieszać. Przesiać(...)jednolitą masę. Przelać masę waniliową na zastygniętą warstwę jagodową (fot.2) , wyrównać i wstawić ponownie do lodówki. Odczekać około 2 godzin. Gdy ciasto stężeje, całość posypać tartą czekoladą. Źródło: eksplozjasmaku linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat CiastaKremowy Deser Kokosowy z uwielbianą przez wielu Nutellą. Czekolada z Kokosem to niemal połączenie idealne tworzące elegancką, pięknie prezentującą się Panna Cottę. Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a dość efektowny, pyszny w smaku i sycący - już jeden pucharek zasyci naszą potrzebę "na słodkie". Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą - Składniki: (ok. 6 deserów) Warstwa kokosowa: 350 ml śmietanki(...)tylko warstwa kokosowa stężeje wykładamy kolejną łyżeczkę Nutelli a na to pozostałą część Panna Cotty - studzimy w lodowce. Śmietankę ubijamy i wykładamy na wierzch każdego deseru. Możemy przyozdobić tartą czekoladą oraz wiórkami kokosowymi. Moje posty
Słodka Stronazawsze czuć Waszą wyjątkową obecność. I Twoją Karolko też... MAZURKI CZEKOLADOWE Z CHLEBA RAZOWEGO /cytuję wersję oryginalną - piekłam z 1/3 porcji/ Wziąć 3 kubki tartej czekolady, 3 kubki miałkiego cukru, 1 kubek słodkich siekanych migdałów, 4 kubki przesianej mąki z ususzonego chleba razowego i 6 całych jaj. Wszystko to dobrze utrzeć w donicy, nałożyć
KUCHARNIAjeden biszkopt, wykładamy na niego część śmietany. Na śmietankę kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało. Smacznego
kgwjanczewomasę krówkową. 10. Układamy biszkopty. 11. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru pudru. (lub robimy krem dr. Oetker śmietankowy). Wykładamy na resztę składników 12. Gorzką czekoladę trzemy na tarce. Posypujemy ciasto przed podaniem, aby nie zgorzkniało
Kuchnia Pełna Pasjiwstawić do lodówki na ok. 4 godziny do schłodzenia. Schłodzoną piankę odwrócić do góry dnem, tak żeby warstwa biszkoptów była spodem, zdjąć formę i folię. Można udekorować tartą czekoladą lub bitą śmietaną
Mix smakudowolnym smaku galaretki * 1 kg jabłek masa cappuccino * 500 ml śmietany kremówki 36% * 3-4 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego * 5 łyżek żelatyny * tarta czekolada Sposób przygotowania ciasto Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Do żółtek dodać proszek do pieczenia
Mix smakumasą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem. deser z mascarpone
Bon Appetit Małgorzatyczekolady deserowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 10 łyżeczek kropelek czekoladowych 2 łyżki kakao Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju Przepis: Czekoladę trzemy na dużych oczkach. Dodajemy do mąki, proszku do pieczenia, sody, kakao i 8 łyżeczkami kropelek czekoladowych - wszystko dokładnie mieszamy. Jajko wraz z mlekiem i olejem mieszamy. Łączymy składniki mokre
Emcia Pichcifusów. Ubić przy pomocy s pieniacza. Jeśli nie posiadacie s pieniacza, kawę przelać do większego słoika, mocno zakręcić i potrząsać. Zrobicie tak samo dobrą :) Posypać tartą czekoladą. Costa Rica "Tarrazu" Charakteryzuje ją wyraźny, bardzo silny, bogaty i czysty aromat oraz miękki, ale bardzo silny, wyrazisty i bogaty, pełny, czysty, cielisty, zharmonizowany, delikatnie „przyprawowy” smak. Cena: 21zł
kolorowotorcikowo