tarta pomarańczowa - 547 przepisów (strona:26/37)

SŁODKA PIRAMIDA:) 388

łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mą z proszkiem do pieczenia i orzechy z bułka tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Piec w formie tej samej wielkości co ciasto makowe około 40 minut w temp. 175 stopni. Ciasto czekoladowe(...)Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie zamieszać. Ciasto upiec w tej samej formie co poprzednie ciasta, około 30 minut w temp. 175 stopni. Masa pomarańczowa ·          3 pomarańcze ·          2 jabłka ·          1/2 szklanki

Moje Słodkie Piekiełko
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 181

łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny (u mnie Kasia) 30 gramów świeżych drożdży 500 gramów masy makowej (u mnie kupna z rodzynkami i skórką pomarańczową) Margarynę roztopić i ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku W misce wymieszać mąkę i cukier, dodać jajka, drożdże z mlekiem i stopioną margarynę Drewniana łyżką wymieszać dobrze składniki, a potem ugnieść(...)odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Następnie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na blacie podsypanym mąką tworząc okrągłe placki Piecyk nagrzać do 180 stopni C Formę na tartę posmarować margaryną i wysypać mąką. Ułożyć pierwszy placek i wyłożyć na niego porcję masy makowej. Ułożyć na masę drugi placek i wyłożyć na niego masę. Następnie trzeci, wyłożyć masę i przykryć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Keks piegus 148

suszonej żurawiny 50 g kandyzowanych owoców 50 g rodzynek 4 jajka 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rozpuszczonego masła lub margaryny 3 łyżki soku pomarańczowego 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki   maku Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.               Bakalie(...)dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać.          Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone

Na słodko lub wytrawnie
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 200

Koniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca

Słodkie Przyjemności
ŚWIĄTECZNY KEKS 174

jajek  2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody  2 łyżki wódki lub łyżka spirytusu 300 g różnego rodzaju bakalii(u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie)  Wykonanie: Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki i ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy kolejno po 1 żółtku i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy(...)sztywno i delikatnie mieszamy z naszą masą keksową. Bakalie obtaczamy w odrobinie mąki i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Keks nacinamy ostrym nożem wzdłuż, aby ciasto w tym miejscu ładnie nam "pękło".  Pieczemy w tem 185st ok 50-55min. (do suchego patyczka). Po wystudzeniu dekorujemy

Walijskie Pichcenie
Keks czekoladowy 186

margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka 2 łyżeczki olejku waniliowego 100 g czekolady gorzkiej ( 70 % kakao) 100 g suszonych śliwek 100 g orzechów włoskich 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo na wierzch: 70 g gorzkiej czekolady bakalie do przybrania Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić Masło lub margarynę utrzeć(...)pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu i wystudzeniu

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z bezą 117

mielonego* 4 dag mąki ziemniaczanej* 20 dag cukru* 6 jajek* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 10 dag żurawiny suszonej lub rodzynek* 5 dag kandyzowanej mieszanki skórek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej* kilka kropli olejku waniliowegobeza* 3 białka* 20 dag cukru pudru* 5 dag wiórków kokosowychpolewa czekoladowa* 10 dag mlecznej czekolady* 5 dag gorzkiej czekolady* 1 i 1/2 łyżki olejuSposób wykonaniaŻółtka utrzeć(...)mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie. Całość delikatnie wymieszać.Formę (24/32 cm) najlepiej z wyjmowanym dnem lub tortownicę (28 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do formy masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 1 godzinę, w temperaturze 190 stopni.bezaUbić pianę z białek, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać

Mix smaku
ciasto dyniowo-pomarańczowe... 181

Składniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, miąższ z dyni 2 szklanki, pomarańcza 1 duża, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek

W Mojej Kuchni Lubię
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 124

ratują od wyziębienia po wieczornych spacerach, a ja odnawiam kuchenny romans z piekarnikiem by upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury pomarańczowej. Składniki: 320 gram mąki pszennej 180 gram mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej wod (45 stopni Celsjusza) 7 gram drożdży suszonych 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli  Wykonanie: 1. W dużej misce(...)Podsyp mąką,prykryj ściereczką i odstaw na godzinę/półtorej w ciepłe miejsce. 4.  Przełóż do formy keksowej(wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonego i wysypanego bułką tartą) i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez godzinę (!) lub nastaw piekarnik na 50 stopni Celsjusza i włóż ciasto na 20 minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza

Fiolka w kuchni
Sernik kapitański 155

Składniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy 10 dkg masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy(...)cytryny na lukier do dekoracji. Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć

Luźna Kuchnia
Keks 214

szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakaliiZagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić(...)obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2). Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto długo zachowuje świeżość

Świat Ciasta
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 329

foremek, czym prędzej rzuciliśmy się na nie, połykając w milczeniu kawałek po kawałku - takie był pyszne. Jak już się najedliśmy, Teresa zdradziła kilka sztuczek, które można zastosować: zamiast tartej skórki z pomarańczy można zastosować skórkę z  cytryn, limonek, mandarynek, można użyć ekstrakt waniliowy, cynamon, można dodać rodzynki, siekane orzechy - co przyjdzie do głowy. Można też do połowy(...)Każde kolejne jajko dodaj po całkowitym wymieszaniu jajka poprzedniego. Dodaj mleko.Dodawaj stopniowo przesianą mąkę, cały czas miksując.Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane dodaj proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową (lub dodatek smakowy, który najbardziej lubisz) i dokładnie wymieszaj .Wysmaruj foremki tłuszczem i obsyp je tą samą mąką, którą użyłeś do zrobienia ciasta. Przełóż ciasto do foremek, nie więcej niż

Grahamka, weka i kajzerka
Irlandzkie ciasto świąteczne z bakaliami i rumem 247

szklanki mocnej herbaty) szklanka brązowego cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 220g masła Wykonanie: Dzień przed pieczeniem mieszamy ze sobą owoce (porzeczki, wiśnie), bakalie (migdały i rodzynki), skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny z przyprawami i 1/2 szklanki rumu/whiskey. Pamiętajmy by sparzyć skórkę z cytryny przed jej starciem. Zostawiamy na noc (w chłodnym miejscu(...)wykończenia składników. Mieszamy z namoczonymi dzień wcześniej owocami. Przelewamy masę do tortownicy (u mnie 26cm)  pokrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 140 stopni przez ok. 2 godziny. Już po 1,5 godziny dobrze jest sprawdzić czy przypadkiem ciasto nie jest już gotowe (najlepiej za pomocą drewnianego patyczka

Mania Wypiekania
babka drożdżowa z rodzynkami 149

wymieszać ręcznie lub mikserem z hakiem, dodać przygotowany zaczyn. Przygotować formę na babkę. Ja użyłam silikonowej, dlatego wysmarowałam ją tylko margaryną, przy metalowych należy posypać dodatkowo manną lub bułką tartą. Rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie zamieszać. Całość przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min lub do podwojenia objętości. Piec(...)mieć konsystencje gęstej śmietany, więc jeśli będzie za rzadki, dosypać cukru, a za gęsty, dolać wody lub soku z cytryny. Polać nim wierzch babki, opcjonalnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

zabawa smakiem
Babka ponczowa 130

składnikach. 500 g mąki, 50 g drożdży, 120 g cukru, 120 g masła, 10 żółtek, 25 ml rumu, łyżeczka do kawy soli, 200 ml mleka, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, poncz: 125 ml wody, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 łyżka soku cytrynowa, kawałeczek skórki cytrynowej Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100 mililitrów(...)wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć i podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 45 minut. Upieczoną babkę wyjąć, ułożyć na kratce i odstawić

królestwo garów
Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą 242

jestem naprawdę mile zaskoczona. Muffinki wyszły super! Miękkie, puszyste, aromatyczne i wilgotne jak lubimy.  Przepis pochodzi z bloga Miłość w brzuchu mam . Ja go nieznacznie zmodyfikowałam.   Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą Składniki na 12 muffinek: 240 g mąki 130 g cukru 130g ricotty Sok z jednej średniej pomarańczy Skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru(...)drugiej, mieszamy maślankę, jajka, olej, sok z pomarańczy i serek ricotta. Jeśli serek jest zbyt zbity, można przetrzeć go przez sitko.  Ścieramy skórkę z pomarańczy. Korzeń imbiru obieramy, trzemy drobno na tarce i dodajemy wraz ze skórką z pomarańczy  do mokrych składników. Mokre składniki wlewamy do suchych. Szybko mieszamy. Masę nakładamy do papilotek  (do 3/4 ich wysokości

Mia Cucina Sofieta