tani obiad - 3757 przepisów (strona:60/251)

Gulasz z serduszek indyczych z pieczarkami 210

Pyszny gulasz z indyczych serduszek z dodatkiem pieczarek w połączeniu np. z kaszą pęczak to bardzo pożywne i tanie danie – doskonałe na obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie nie jest to potrawa „na już”, ale dużą jej zaletą jest to, że po wrzuceniu wszystkich składników do garnka praktycznie robi się sama :) Zamiast serc indyczych z powodzeniem możecie użyć serduszek kurczaka

MyCookBook.pl
Marchewka z groszkiem - jarzynka do obiadu 185

Składniki: 4 marchewki pół szklanki groszku mrożonego 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki pszennej sól Sposób wykonania: Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w

Qchnia po prostu
Potrawka z kurczaka 567

Składniki: 1 kurczak (około 2 kg) 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera cebula 2 łyżki masła 5 łyżek mąki pszennej 20 dag śmietany 18% sok z

Qchnia po prostu
Baked Beans – pieczona fasolka 296

W Polsce króluje fasolka po bretońsku – w Stanach zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich – „baked beans”, czyli fasolka pieczona, wykorzystywana głownie jako dodatek do innych potraw. Moja

Karo in the Kitchen
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 257

Ten „stek” to protoplasta dzisiejszych hamburgerów. Danie powstało w końcówce XIX wieku, koło roku 1888. Było jednym z przepisów lekarza wojskowego J.H. Salisbury’ego i jego

Karo in the Kitchen
Zupa krem brokułowa 185

Składniki: około 70 dag brokułów 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób

Qchnia po prostu
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 316

Baba ziemniaczana to tradycyjny przysmak z Białorusi. U nas najbardziej popularna jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie, ale znana i lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest

Karo in the Kitchen
Kurczak po tajsku – tajskie kokosowe curry z kurczakiem 273

To curry jest przyjemnie pikantne, ale nie pali i jego jedzenie nie boli. Jest też niesamowicie kremowe i świeże – mleko kokosowe i sok z limonki to

Karo in the Kitchen
Zupa krem z żółtej cukinii 176

Składniki: 1 duża cukinia pęczek włoszczyzny 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 ziemniak 4 pomidory oliwa z oliwek kurkuma pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku sól

Qchnia po prostu
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 267

Miska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh

Karo in the Kitchen
Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce 273

Kiełbasa pieczona w piwie to żadna nowość. Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na

Karo in the Kitchen
Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem i puree ziemniaczanym 203

Wędzona makrela najczęściej ląduje w paście kanapkowej. Z tej popularnej ryby możesz również wyczarować tani, pożywny i smaczny obiad. Polecam zapiekankę, bez jajek, kubka śmietany, prostą do przygotowania, o wspaniałym smaku i aromacie dymu wędzarniczego. Składniki: 250 g szpinaku 800 g ziemniakow 1 duża wędzona makrela 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko lub śmietana 1 łyżka masła sól, pieprz gałka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa koperkowa z ziemniakami 262

Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki pół selera 5 ziemniaków pół pora ok. 2,5 litra wody 2 pęczki młodego kopru 20 dag śmietany

Qchnia po prostu
Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika 215

Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 224

Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych

Karo in the Kitchen