szynka - 15846 przepisów (strona:883/1057)

DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł 411

DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE (5 min): ;”> NOC PRZED DUSZENIEM. Jeśli mamy łopatkę która nie jest w dużym okrągłym kawałku, warto uformować ją w formę szynki i obwiązać sznurkiem. My nie mieliśmy, więc wyszły nam 2 kawałki. Do małej miseczki wlewamy olej, dodajemy wszystkie składniki marynaty wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem (nie solimy jej!), mieszamy

Nerds Kitchen
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 233

czosnkiem, Fritalle di Melanzane e Mentuccia Selvaggia di Lampedusa - placki z bakłażanów i dzikiej mięty z Lampedusy)   Sardynia (np. Cosciotto di Maiale al Coccio del Pastore Sassarese - duszona szynka a la świniarz z Sassari, Aragosta Fredda Algheritana - pieczony homar na zimno z Alghero) Brzmi przepysznie, a to tylko część propozycji. Co ciekawe książka nie zawiera zdjęć. Jednak połączenie anegdoty

Brzuszki Łakomczuszki
Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym 218

czasochłonne ale warte swego smaku :) Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice  SKŁADNIKI 1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie) 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 25 dag pieczarek 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 duża cebula pęczek natki pietruszki masło sól, pieprz, wegeta, słodka papryka FARSZ Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle

Moje Kuchenne Rewelacje
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 691

znajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII

Nerds Kitchen
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 339

gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego mięsa

Nerds Kitchen
Pizza hawajska. Pizza hawaii. 318

The post Pizza hawajska. Pizza hawaii. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Papryka faszerowana 154

papryka, farsz z mięsem mielonym oraz ryżem jaśminowym i mnóstwo przypraw. Dla grzechu plasterki mozzarelli. Smacznego! Składniki : * 4 równe czerwone papryki * 200g ryżu jaśminowego  * 400g mięsa mielonego z szynki bądź z fileta drobiowego * 4 pomidory * ząbek czosnku * cebula * oliwa z oliwek * przyprawy do smaku - bazylia, oregano Przygotowanie : Ze wszystkich papryk odciąć ogonki, tak by się nadawały jako przykrywki. Oczyścić

Magiczne Życie Marty
Perliczka po staropolsku 252

najwięcej. Kiedy tuszka perliczki była już pełna farszu pozostałą ilość owoców rozmieściłem dookoła perliczki. Perliczkę z góry przykryłem plasterkami parzonego boczku - można użyć również boczku wędzonego, lub cienko krojonej szynki. Zabieg ten ma na celu uniemożliwienie nadmiernego wysuszenia się delikatnego mięsa perliczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim perliczkę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym

Wyprawy kulinarne
Muffiny z żółtym serem i boczkiem 314

suszonymi pomidorami. Wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i miękkie w środku. Doskonałe jako przekąska np. do pracy lub na kolację. Boczek można zamienić na szynkę oraz wybrać dodatki wg swoich upodobań. Polecam. Post Muffiny z żółtym serem i boczkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pizza krucha z pomidorami, oliwkami i warkoczem oscypkowym! 146

wody - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1/5 świeżych drożdży - zioła Ciasto zagniatamy dość sprawnie odstawiamy do wyrośnięcia. NA WIERZCH: - warkocz oscypkowy - garść oliwek - pomidor malinowy - świeża bazylia - szynka dojrzewająca - cebula czerwona Na cieście układamy pomidory, oliwki, cebulę i pozostałe składniki. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 239

same odpadają, wypróbowane u mnie już kilkakrotnie. Piach odpada również.  Składniki: - grzyby leśne (u mnie siniaczki ale moga być dowolne) ilość wedle uznania - kawałek wędzonego boczku, ogonówki lub szynki - 1-2 cebule - jogurt naturalny - szczypior do posypania (nie trzeba) - sól i pieprz do smaku - 1-2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (tylko gdy mamy zbyt chudą wędzonkę) - paczka

Smaczne Zdrowe
Małe czosnkowe kanapeczki z prosciutto i mozzarellą 162

Składniki (na ok. 7 kanapeczek): 1/2 mozzarelli 1/2 małej bagietki 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta oregano 2 plasterki prosciutto rukola do przybrania 1

My Culinary Art
Wiosenne wrapy (wersja light) 188

wrapy: Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos:   Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki.   Przepis na sosy znajdziesz tutaj! Wszystkie składniki wrapów mieszamy ze sobą

Kolizje Smaków
Szparagi - pochodzenie, historia i inne ciekawostki 170

potrzeby obierania (mówimy o zielonych). Następnie gotuję we wrzątku przez 2-3 minuty, dzięki czemu pozostają jędrne i chrupiące. Szukasz szybkiego i prostego przepisu na szparagi? Owiń ugotowane szparagi szynką parmeńską (szwarcwaldzką, hamon..) i opiekaj w piekarniku przez 10 minut. Posyp parmezanem. A voila! Źródła: W czasie pisania posta korzystałam z Wikipedii oraz książki Mediterranean Vegetables, Clifforda A. Wright

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 205

również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej

Chilli Czosnek i Oliwa