pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczka chili w proszku sól (do smaku; uważać bo oliwki są słone; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g żółtego sera 50g salami (może być szynka) 10 oliwek Calamata Jumbo z pestką 1 cebula (mała) 2 suszone pomidory 1/3 pęczku szczypiorku Wierzch: plastry salami do dekoracji żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem
Di gotujejajkołyżka pszennej mąkikilka plastrów szynki, wędzonego łososia albo boczkuser typu feta albo zwykły twarożek2 łyżki jogurtu naturalnegokilka pomidorków koktajlowychszczypiorekpęczek koperku1 czerwona cebulasól świeżo zmielony kolorowy pieprzolej do smażeniaZiemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę. Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy(...)tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy po kleksie na kółko ziemniaczane, dodajemy cienki plasterek szynki, ćwiartkę pomidorka, krążek cebuli, szczypiorek oraz zdobimy koperkiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Bon Appetit Małgorzatypieczenia trochę farszu wypłynie ale to tylko wzbogaci smak potrawy Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 2 pojedyncze piersi z kurczaka szynka parmeńska ok. dwóch opakowań 2 serki topione z ziołami (hochland w złotku) kilka plasterków sera żółtego czerwona cebula Marynata 4 łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżeczki oregano 6 ząbków czosnku- przeciśniętych przez praskę do czosnku sól,pieprz,masło(...)małe kawałki ale takie mają być. Jedną stronę kotlecików opruszamy odrobiną soli i pieprzu drugą natomiast smarujemy marynatą - dość grubo. Każdy kotlet kładziemy na plaster szynki parmeńskiej na kotlet pasek zóltego sera, 0,5cm-1cm. serka topionego i kawałek czerwonej cebuli, zwijamy całość w zgrabną roladkę. Roladki panierujemy najpierw w mące co pozwoli na uszczelnienie środka( mocno ściskamy
Kubki smakupisała ( mam 15 min. do wyjścia), tylko zaproszę Was tu wszystko po kolei jest tam opisane. Tymczasem przygotujcie: Składniki: pieczarki ok 40 dag szynkę gotowaną w kawałku 30 dag ser żółty twardy 35 dag oliwki 2 białe części pora oliwę przyprawy Sposób przyrządzenia: Por, pieczarki dokładnie oczyścić, wypłukać, przemyć. Pokroić w małe(...)części i smażyć na oliwie ok. 10 min. W międzyczasie szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do smażonych warzyw. Przykryć i dusić ok. 7 min. Na sam koniec dodać starty ser, poczekać aż się rozpuści. Farsz doprawić ulubionymi przyprawami. Na każdy naleśnik posypać pokrojone oliwki, dodać po jednej łyżce farszu. Złożyć, jeść na gorąco :-) Smacznego
pieprzny smaczekkostki świeżych drożdży (25g) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru szczypta soli zioła prowansalskie bazylia oregano farsz: 5-6 plastrów szynki oliwki kukurydza konserwowa pomidory z puszki (sos zostawiamy do posmarowania ciasta) zioła prowansalskie 200g sera żółtego Sos Kielecki czosnkowy firmy WSP SPOŁEM Ketchup extra Kielecki łagodny firmy WSP SPOŁEM Sposób wykonania: Świeże drożdże pokruszyć do miski, posypać(...)podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Wierzch ciasta smarujemy sosem z pomidorów i na połówce ciasta układamy pomidory, posypujemy ziołami, kładziemy szynkę, oliwki, kukurydzę i posypujemy startym serem żółtym. Zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem
Prosto i Smacznie z Anetąłyżki sezamu 1/2 szklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy(...)liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w paski. Ser feta kroimy w kosteczkę. Szynkę podsmażamy z obu stron (bez tłuszczu) na patelni do momentu aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni smażymy pomidory suszone. Dodajemy fetę. Smażymy jeszcze jakieś
Mania GotowaniaSKLADNIKI500 g mielonej piersi drobiowej200 g szynki gotowanej 1 jajko 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 3 łyżki mleka 2 łyżki tartego sera typu Parmezan(...)nać pietruszkiPANIERKA1 jajko2 łyżki mlekaszczypta soli bułka tartaolej do smażenia SPOSÓB POSTEPOWANIAZmielić szynkę.Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane, 3 łyżki mleka, tarty ser, pokrojoną nać pietruszki.Roztrzepać 1 jajko z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Formować nieduże płaskie kotleciki, każdy obtoczyc najpierw w bulce tartej potem w jajku
zielonacukinkajest ze śmietaną, ale dla lubujących się w smaku majonezu proponuje ją po prostu zastąpić :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo pół papryki 3 plasterki szynki natka pietruszki pół cebuli łyżka śmietany 10dag żółtego sera świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i przecinamy na pół. Drelujemy je z żółtek, które wrzucamy do miski. Drobimy(...)widelcem. Szynkę, cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Cebule lekko solimy. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Natkę pietruszki siekamy i razem z serem, wędlinę i warzywami wrzucamy do miseczki z żółtkiem. Dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Część natki pozostawiamy do opruszenia nią jajek. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych jajek i posypujemy pieprzem oraz pietruszką. Pycha
ChilliJemyalternatywą do zwykłych kanapek, jest ciepła, sycąca a przede wszystkim bardzo smaczna. Przekąska szybka w wykonaniu, która mam nadzieję wszystkich zachwyci. Składniki: bułki ciabatty pomidor ser mozzarella kilka listków sałaty lodowej świeża bazylia szynka szwarcwaldzka (wędzona szynka) lub jakaś inna długodojrzewająca oliwa z oliwek czosnek Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciabatty kroimy wzdłuż i dosłownie(...)pozostał aromat. Dalej układamy sałatę lodową (lub inną jeśli akurat tej nie macie w domu), pomidora, plaster mozzarelli i znowu wkładamy do piekarnika aż ser się zacznie rozpuszczać. Na patelni, na odrobinie oliwy, podsmażamy szynkę szwarcwaldzką, by była chrupiąca. Szynkę wykładamy na wierzch, dodajemy jeszcze świeżą bazylię, przykrywamy drugą częścią bułki i przekąska gotowa do spożycia
upichcicjednak z papryczką, gdyż danie nie może być za ostre, zabije do całkowicie smak szpinaku. Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami Składniki (na 2-3 osoby): 400 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku łyżka oliwy 8 pomidorków koktajlowych(...)pomidorów suszonych 300 g kolorowych świderek 2 łyżki starego parmezanu ½ papryczki chili 6 plastrów szynki włoskiej lub innej dojrzewającej sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Pomidorki przekrajamy na pół. Ser feta kroimy w kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szynkę
Mania Gotowaniaodwracając do góry dnem , „wrzuć” ponownie na patelnię. Plastry Goudy lub kawałek Goudy Ryki , pokrój na kawałeczki i posyp serem omlet, przykryj , aż ser się rozpuści. Na jeden plaster Goudy połóż sałatkę, szynkę, ja dałam jeszcze marynowanych grzybków. Zwiń w rulonik i zwiąż paseczkami marchewki.Jak chcesz przygotuj na plasterku Goudy ładną dekorację, dodaj oliwek.Pokrój omlet w kawałki.Podawaj
Z Kuchni Do Kuchnikwaśnej śmietany gałka muszkatołowa 200 g zielonego groszku 150 g szynki sól i pieprz margaryna Wykonanie: Makaron ugotować al-dente. W międzyczasie wymieszać śmietanę, starty ser, jajka- dodając odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Szynkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić razem z groszkiem i sosem do ugotowanego makaronu. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wlać gotowy makaron. Piec w rozgrzanym
Tradycyjna Kuchniaposiedliście potrzebną wiedzę, zapraszam po przepis: Dla 4 osób: 350 g ryżu do risotto litr rosołu mała butelka (0,33 l) ciemnego piwa 100 g masła trochę szynki parmeńskiej 150 g tartego sera grana padano cebula sól, pieprz Najpierw kilka uwag: - grana padano można zastąpić parmezanem - my do zrobienia rosołu użyliśmy naszej domowej bulionetki - moim zdaniem najlepiej tutaj spisze się(...)zapraszamy na patelnianą imprezę drobno pokrojoną szynkę parmeńską. Dodajemy ryż i po chwili podlewamy piwem (pamiętajcie o temperaturze płynów!). Gdy piwo wsiąknie zaczynamy powoli dodawać bulion. Czekamy aż część płynów wsiąknie w ryż, część się zredukuje. Żeby nam się nie przypaliło ruszamy patelnią na boki. Nie mieszamy! Pod koniec dodajemy pozostałe masło i ser i mieszamy by uzyskać kremową konsystencję
Marder&Marder Manufacturefocaccii, (przepis tutaj), przygotowanej wcześniej - odgrzana np. w mikrofali smakuje jak świeża 4 jajka 2 pieczarki 1/4 szklanki mrożonego groszku 2 plasterki szynki lub boczku 2 kawałki żółtego sera w plasterkach 2 kawałki suszonych pomidorów z oleju pęczek szczypiorku sól, pieprz 1 łyżka masła Przygotować foremki prostokątne do smażenia form na patelni. Jeżeli nie mamy takich(...)nich wbijamy po dwa jajka, żółtka przekłuwamy, solimy i pieprzymy, na to układamy po suszonym pomidorze, pieczarki pokrojone w plasterki, szynkę i groszek. Jajka smażymy na bardzo wolnym ogniu, tak aby całość się ścięła. Na focacci układamy plasterki sera i podgrzewamy w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, na to nakładamy sadzone jajka i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ulubionym
Jadło i czytadłosię na wynos, np. do pracy lub szkoły. Składniki: 4 ciabatty (ja użyłam bezglutenowych) 4 łyżki majonezu garść jarmużu 4 plastry sera cheddar 4 plastry sera brie 4 plastry pomidora malinowego 4 plastry szynki parmeńskiej garść fasoli szparagowej zielonej sól Bułkę podpiekam w piekarniku przez 4 minuty w temperaturze 200 stopni, następnie kroję każdą na pół i smaruję majonezem. Szynkę(...)się chrupiąca. Fasolkę pozbawiam końcówek i gotuję w osolonej wodzie przez 7-8 minut, odcedzam. Na posmarowaną majonezem część bułki układam jarmuż, plaster sera: brie lub cheddar w zależności od upodobań. Następnie kładę chipsa z szynki, plaster pomidora i fasolkę szparagową. Przykrywam drugą połową bułki i mocno przyciskam. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja