smaku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę, ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski i dodajemy koperek. Majonez i jogurt razem mieszamy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowany sos wylewamy na sałatkę. Całość mieszamy i jeśli zachodzi potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Smak mojego domutortellini, za którym nie przepadałam. Przy okazji danie to powinno się nazywać "SOS", bo gdy nie mamy właściwie nic co wydawać by się mogło nadaje się na sałatkę, pojawia się właśnie ten przepis. ;) 1 opakowanie dowolnego tortellini (u mnie z serem, ale polecam z szynką, smakuje lepiej) ok. 250g pieczarek (można, a nawet wskazane dać więcej) 4 spore szalotki pęczek
Kuchenna Kontrrewolucyaopisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa z indyka. Moim wyborem jest szynka wieprzowa – pamiętajmy jednak, że poszczególne rodzaje wieprzowiny mają odmienne smaki
Kulinarna PokusaPizza w nieco innym wydaniu. Ciasta nie posmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi poświęcić równomiernemu rozłożeniu sera. Następnym razem będzie lepiej, obiecuję :) W lodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego
zadanie-gotowanieSmaczne danie obiadowe nie wymagające dużego nakładu pracy :) Składniki: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 papryka 2 cebule 2 pomidory słodka i ostra papryka kminek mielony
czarrna od kuchnipodana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka
Uwaga Babcia GotujeNa naszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana 18%ząbek
Walijskie Pichceniewielkości prostokątów z ciasta. Każdy plasterek szynki położyć na cieście i zrolować, tworząc zawijaski. Ułożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp.210 st C. Roztrzepać jajko, dodać 2 łyżki wody i posmarować zawijaski przy pomocy pędzelka. Piec przez około 25 minut. Sos:czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez
Moje domowe kucharzeniearomatyczne pulpety w koperkowym sosie Przepis ten jest kierowany do miłośników mielonego mięsa. Mam nadzieje, ze przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku(...)spod ugotowanych pulpetów, całość energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką) uważając aby nie powstały grudki. Rozmieszaną zasmażę z patelni, wlewamy do garnka z pulpetami. Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić pulpety) . Na koniec dodajemy śmietanę i posiekany pęczek koperku. Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez
Miód i pieprzziemniaczanych z warzywno-paprykowym sosem genialnie się komponuje. Oczywiście do gulaszu możemy użyć dowolnych składników i przypraw - tu rządzi całkowicie swoboda i nie stresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :)) Ma on nam po prostu smakować :) Składniki na gulasz : 0,8 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka,szynka 1 cebula, 2 ogórki(...)dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki i doprawiamy całość solą i pieprzem według uznania. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody.Przepis na placki ziemniaczane znajdziecie TUTAJ
Walijskie Pichceniepieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki
Mój Smak na Życietego sosu się nie gotuje (chyba że chcecie mieć jajecznicę z makaronem), polecam sparzyć jajka przed oddzieleniem źółtek. Po drugie - nie uznaję carbonary bez śmietany. Ok, jest to bomba kaloryczna, cholesterol i wiem, że niektórzy na to psioczą, ale jak coś ma być smaczne, to po całości ;) Po trzecie, zamiast boczku możecie użyć jakiejś fajnej szynki(...)makaron. W tym czasie kroimy boczek i cebulę w kostkę, a z żółtek, śmietany, sporej ilości pieprzu i większości sera (musimy wszak zostawić trochę do posypania z wierzchu) robimy sos. Gdy makaron zbliża się do uzyskania pożądanej przez nas twardości, na patelnię wlewamy oliwę, a na niej lądują cebula i boczek. Podsmażamy do zrumienienia. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy
Kulinarne zapędy Kokosasmaczniejszy :)) Dziś podam przepis na mój gulasz podstawowy, wzbogacony tylko o suszone grzyby. Dla mnie jest on strzałem w 10-tkę, mięso jest mięciutkie, dobrze przyprawione, a sos ciemny i aksamitny. Oczywiście można dodać do takiego gulaszu ... praktycznie wszystko co lubimy: suszone pomidory, pieczarki, paprykę, ogórki kiszone. Ale ja lubię tę najuboższą wersję tylko z grzybami - najbardziej. I właśnie(...)wołowiny, co może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny. Składniki:1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki)garść suszonych grzybów2 cebule3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegosólpieprzmielona papryka słodka i ostramajeranek2 ząbki czosnkuolej2 łyżeczki mąkiWykonanie:Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy dokładnie przyprawami i wstawiamy do lodówki co najmniej
Walijskie Pichcenie