Jeśli poszukujecie błyskawicznej przystawki, albo macie ochotę urozmaicić swoją kolację to polecam Wam jajka faszerowane rukolą . To połączenie delikatnego smaku jajek z odrobiną ostrości, którą nadaje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak ugotować makaron by się nie sklejał? Aby makaron się nie sklejał, idealnie się rozdzielał i był jędrny i zachował swój kształt zależy nam szczególnie wtedy
Dorota SmakujeChrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – prosta i szybka w wykonaniu sałatka – idealna na śniadanie, kolację, czy też w pudełeczko do pracy
Kulinarne PrzebojeDzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych. Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFawork i, lub inaczej zwane chrusty, chruściki to pyszne ciasteczka kruche smażone na głębokim tłuszczu i posypane dużą ilością cukru pudru. Przyrządza się je najczęściej
Kuchnia ŁukaszaTylko cztery składniki. Być może niektórzy z Was pomyślą,że zupełnie nie pasujące do siebie. I tu się mylicie. Po połączeniu składników i spróbowaniu sałatki
potrawyregionalneSame ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i
Ala piecze i gotujecharakternym sosem z masła orzechowego i stekiem Wtorek: Musaka pieczona w słoikach Środa: Skrzydełka z kurczaka w glazurze z masła orzechowego Czwartek: Marokańska soczewica w pikantnym, aromatycznym sosie Piątek: Sałatka z pomidorów, kuskusu, boczku i krewetek Minimalizm jest w modzie Przygotowując to menu wzorowaliśmy się na blogu Minimalistbaker, bardzo popularnym w Stanach, który wypłynął właśnie na prostych, kilkuskładnikowych daniach. Obserwujemy(...)inne danie wymaga doprawienia, nawet trywialny, jakby się mogło wydawać, ryż trzeba w odpowiedni sposób przyprawić. Zresztą po co odmawiać sobie tych wszystkich niesamowitych smaków i aromatów? Trzy super szybkie i 2 łatwe przepisy W menu na ten tydzień jest tylko jedno dnie wymagające nieco więcej czasu i uwagi: musaka. My zrobiliśmy tę klasyczną, grecką zapiekankę w słoikach, bo jest
Niedzielny kucharzSAŁATKA CAPRESE PODPŁOMYK Z KONFITURĄ Z CEBULI BRUSCHETTA Z POMIDORAMI FOCACCIA Z ROZMARYNEM PIZZA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PALUSZKI CHLEBOWE PRZEKĄSKA DO PIWA LUB WINA TARTY Z POMIDORAMI TARTA Z ŁOSOSIEM I MOZZARELLĄ HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI TRADYCYJNY HUMMUS HUMMUS Z SOCZEWICĄ PASTA Z KURCZAKA PASTA Z ŁOSOSIA WEDZONEGO PASTA Z MAKRELI PASTA Z WĘDZONEGO KURCZAKA SZYBKI
nietylkopasta.plIdealny obiad na lato to potrawka z cukinii i kaszy bulgur. Zdrowe danie z cukinii nie tylko dobrze smakuje, ale jeszcze bardzo szybko się przygotowuje. Kolejne danie z tych jednogarnkowych, które w wersji podstawowej jest lekkostrawne, a po dodaniu mięsa zaspokoi głód również osób potrzebujących bardziej energetycznego posiłku. Moja potrawka jest z bardzo smaczną kaszą bulgur, ale jeśli(...)macie, możecie ją zastąpić jęczmienną, gryczaną lub jaglaną. Cukinia z kaszą świetnie smakuje na ciepło, jak również i na zimno, jako sałatka. Składniki: (5 - 6 porcji) 500 g młodej cukinii (3 małe sztuki) 1 duża czerwona papryka 2 średnie marchewki 2 średnie pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek mała wiązka natki pietruszki 2 małe gałązki koperku
Kuchcik gotujezrobiłam lekki i delikatny w smaku pilaw z dodatkiem kopru włoskiego i marchewki oraz gotowanej na parze białej ryby. Rybę gotujemy na pilawie, dlatego wszystko dzieje się w jednym garnku, szybko i prosto. Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym, ale nie nudnym i mdłym w smaku jak niektóre potrawki z ryb i warzyw polecane w lekkostrawnych dietach(...)mojej potrawy jest koper włoski, inaczej fenkuł, przepyszne warzywo o lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie wykorzystuję go w kuchni. Robię z niego sałatkę z dodatkiem pomarańczy , surówkę z marchewką albo też duszę na oliwie i podaję na ciepło. Często też sięgam po koper w daniach rybnych, bo według mnie rewelacyjnie się z nimi
Chilli Czosnek i Oliwaszybko to trzeba mieć trochę cierpliwości przy jej przygotowaniu bo łatwo przedobrzyć i przesmażyć a przesmażona wątróbka nie jest dobra. Cebula musi być uduszona, ale nie powinna się zrumienić a wątróbkę trzeba usmażyć tak żeby pozostała lekko różowa i soczysta w środku. Jak to zrobić? Smaczna Pyza zaraz o tym opowie. Jeśli lubicie wątróbkę to spróbujcie dodać ją do sałatki
Smaczna Pyzaszybko się rozpuszczą. Smaczna jest i na ciepło, i na zimno. W Hiszpanii zimną podaje się jako przekąskę (tapas). Oryginalny przepis to same jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita i wymieszana dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię właśnie tak zrobioną – z mocno chrupiącymi ziemniakami na spodzie, kontrastującymi z soczystą, wilgotną, mocn0 doprawioną „górą”. Uzupełnijcie tortillę sałatką
Karo in the Kitchenszybko się utlenia, w oleju rzepakowym ulokowany jest w środku cząsteczki triacyloglicerolu, i tym samym jest szczególnie „chroniony” przed utlenieniem. Dlatego olej rzepakowy jest najdłużej utrzymującym świeżość tłuszczem kuchennym. Przechowywany po otwarciu w chłodnym i zacienionym miejscu nie straci swoich właściwości zdrowotnych i kulinarnych przez długi czas. Można stosować zarówno do smażenia, pieczenia, jak i na zimno, dodając do sałatek
Wiem co jem