Witam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto
moj przepis naRzadko używam cykorii w mojej kuchni, jest jakaś taka dla mnie nieprzyjemna w smaku, cierpka i gorzka. Jednak kiedy zobaczyłam piękne zdjęcia i przepis Gordona Ramsaya
karmelowyOstatnio nachodzi mnie ochota na bułeczki drożdżowe i tak sobie wymyśliłam, że są idealne na kolację z mlekiem. Co prawda fit nie są ale nie odbierajmy
Niezły MłynekW końcu dzielę się z Wami przepisem na ciasto, które od chyba kilkunastu już lat gości na stole w każde święta. To moje ulubione, ale sama
Kuchnia w czekoladziemiód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów włoskich pół szklanki suszonej żurawiny szklanka cukru(...)udaje!): jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote. Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga. DRUKUJ PRZEPISY Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Smacznego :) Paula PS. Ten wpis jest częścią akcji Dary
Patchworkgorących patelniach - wcześniej z nimi się nie spotkałam, ale okazało się, że to wielu osób chrupiące wspomnienie z dzieciństwa! Kiedy ciasto jajeczno-semolinowe było gotowe do dalszej pracy szybko je rozwałkowaliśmy w maszynce do makaronu i mogliśmy przygotować raviolo z płynnym żółtkiem i masłem szałwiowym. Kto nigdy takiego raviolo nie jadł niech koniecznie nadrobi zaległości, bo to niesamowite danie(...)kozim serkiem i stworzenie cudownego sosu na bazie orzechów i octu balsamicznego było najpiękniejszym zakończeniem naszej Akademii! Do domu znowu wróciłam z siatami pełnymi jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły na ich wykorzystanie już są spisane, więc bądźcie czujni! :) Przyznaje się bez bicia, że makaronu domowego nie robię i tu moglibyśmy
Plate of Joynajbardziej smakował mi smalec. Przypominały mi się lata dziecięce na wsi u mojej babci, gdy jadło się chleb ze smalcem po całym dniu zabawy na dworze. Dania były wydawane szybko, w krótkim czasie od złożenia zamówienia ..... Ja wybrałam sałatkę z gruszką i orzechami bez mięsa, gdyż miałam ochotę na coś lekkostrawnego. Mój mąż wybrał kotleta schabowego z ziemniakami. Dania były(...)obsługiwała klientów w lokalu, wykazała się dobrą organizacją i kulturą osobistą. Z lokalu wyszłam najedzona i mimo sporej porcji nie czułam przejedzenia. Wybór restauracji "Chłopskie Jadło" na leniwy, niedzielny obiad był trafnym wyborem! Tekst i zdjęcia: Agnieszka Kaim CHŁOPSKIE JADŁO Wołoska 12, Warszawa Telefon
Projekty ze smakiemrównież ten placek. Byłam z niego bardzo dumna, ponieważ, wyglądał fikuśnie i pachniał zachwycająco dobrze. Tak jesiennie. I wszystko było by OK, gdyby nie fakt, że jadąc na niedzielny obiad do dziadków wzięłam wszystkie przygotowane później, skromniejsze słodkości, ale o nim zapomniałam. Oczywiście wszyscy domownicy znaleźli w tym fakcie ogromny pozytyw - będzie więcej dla nich po powrocie do domu :) Fakt(...)przyprawy co wyżej)Dodatkowo:białko z 1 jajkałyżeczka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z przyprawami, migdałami, solą i cukrem pudrem. Jajko i masło łączymy ze sobą dosypując mąki. Ciasto szybko ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut ( ja przyspieszam zawsze ten proces wkładając ciasto do zamrażalnika).Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Jabłka obieramy i kroimy je na cienkie plasterki
Słodkie PrzyjemnościWiosenne serowe kulki Polecam super smaczny przepis na chrupiące, zielone kulki z twarogu i mrożonego zielonego groszku.Przygotowanie tego dania zajmie Wam tylko kilka minut. Wiosenne kulki
zielonacukinkaHreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia
CzarnawisienkaKońcówka rabarbaru… więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne… nic tylko
moj przepis naJak wiadomo nie ma drugiego dania bez zdrowej i pysznej surówki. Bynajmniej, tak jest w moim domu, że na stole nie może zabraknąć zielonego akcentu
Słodkie okruszkiprzyznaje, oj nie ;]Miss Polski, obecnie bardzo aktywnie udziela się w sferze kulinarnej. Jej programy w Polsacie można oglądać w soboty, w godzin południowych. Osobiście lubię Jej kuchnię. Jest szybka, smaczna i przystępna dla każdego. Korzysta ze sprawdzonych przepisów, ale nie tylko.Jednak skoro znana postać w eterze, nie będę już dalej się rozpisywać.Nie posiadam się z radości, to dlatego(...)wieku jedenastu lat oraz pani Zosia. Atmosfera przednia.Nagranie ma zacząć się o trzynastej, ale czekamy. Przed nami odbywa się inne nagranie, na Wawelu, jak się później dowiadujemy. Dostajemy obiad, catering spisał się świetnie, ale po obfitym śniadaniu w ekskluzywnym hotelu nie zjadłam zbyt wiele. W końcu jednak przybywa reszta ekipy wraz z główną bohaterką programu, Ewą Wachowicz.Zaczyna się lekkie poruszenie
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam tzw "zieleniny". Takie surówki bardzo szybko się przyrządza, są zdrowe i świetnie smakują. Dzisiejszą propozycją zieleniny jest surówka z 3 składników : 2 rodzaji sałat, szpinaku oraz dresingu. ZDROWA ZIELENINA Z DRESINGIEM Składniki: 2 rodzaje sałat 2 garści świeżego szpinaku Składniki Dresingu: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki zimnej przegotowanej wody 2 łyżki octu(...)ocet a następnie dodajemy suszone zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i limonki Całość dokładnie mieszamy Zawartość kubka wylewamy na sałaty i szpinak Dokładnie mieszamy Surówkę podaję do obiadu, do mięsa i ryb SMACZNEGO
Gotowanie PatkiSałatka z falafelem i granatem Przez długie lata sałatki nie były pozycją w menu, po którą sięgałbym z miłą chęcią… Wręcz nigdy po nie nie
Blendman