kilka dni dlatego przychodzę do Was z przepisem na niezawodne i szybkie w wykonaniu babeczki udekorowane jak czapka Mikołaja .Idealny pomysł na mikołajkowe słodkości dla dużych i małych :) Babeczki są wilgotne a w tym przyapdku też dwukolorowe. Polecam gorąco SKŁADNIKI *z proporcji wychodzi 12 muffinek CIASTO -1 jajko -100 ml mleka -100 ml oleju -100 ml wody -1,5 szkl
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajek dać zaczyn drożdżowy, letnie mleko i stopiony tłuszcz letni, szczyptę soli, ocet, mąkę przesianą i mikserem spiralami wyrabiać na szybkich obrotach z 10 minut przykryć ręcznikiem i zostawić w cieple na 40 minut do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto znowu wyrobić ale ze 2 minuty i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać
W Mojej Kuchni LubięCiasta na zimno z galaretką to w moim domu chyba najbardziej lubiane ciasta, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Ja natomiast ciasta na zimno lubię za to, że są proste do zrobienia, zawsze wychodzą, nie wymagają wielu składników, więc nie są skomplikowane i drogie, a są ładne i kolorowe. Najważniejsze natomiast jest dla mnie to, że robi się je etapami(...)kuchni nawet cały dzień, ale przy małych dzieciach często jest to niemożliwe. Śmietanowiec na biszkoptach powstał pod wpływem chwili, po szybkim przeglądzie lodówki. Chciałam zrobić frajdę dzieciom i przygotować jakiś lekki deser na gorące dni. Chyba się udało, bo ciasto znikało błyskawicznie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kilkanaście okrągłych biszkoptów 500ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1 galaretka truskawkowa
Waniliowe ImprowizacjePyszne, aromatyczne, mocno kokosowe muffiny. Bardzo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Delikatny, mięciutki środek i chrupiąca skórka. Do tego polewa z białej czekolady i kokosowa posypka, mniam. Zróbcie do popołudniowej kawy! Z podanych składników wychodzi 18 muffinek. Składniki: 300 g mąki, 100 g wiórków kokosowych, 200 g cukru, 2 jaja, 250 ml mleka, 90 ml oleju(...)pieczenia. W drugiej składniki mokre: jajko (roztrzepane widelcem), mleko i olej. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać niedbale łyżką. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Po wystygnięciu muffiny polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi
Moja kraina smakówPachnące racuchy drożdżowe z jabłkami to pyszny i szybki deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami pozwoli w pełni cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem tych tradycyjnych placuszków. Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie racuszkami drożdżowymi? Zapewne chociaż części z nas te rumiane placki z jabłkami kojarzą się z babciną kuchnią kaflową i drugą połową(...)nici z puszystych racuchów. Kolejna bardzo ważna sprawa to smażenie i właściwa temperatura tłuszczu. Nie może on być zbyt gorący, ponieważ wtedy nasze racuchy drożdżowe z jabłkami się bardzo szybko zrumienią, a wewnątrz będą surowe. Zbyt zimny spowoduje natomiast, że placuszki „napiją” się tłuszczu i będą zwyczajnie niejadalne. W przepisie podajemy najlepszą metodę, jak sprawdzić idealną temperaturę smalcu
Kuchnia Na WypasieSezon na szparagi niebawem się kończy, więc nie prześpijcie ich! Można jeść je na milion sposobów. My proponujemy szybki numerek – tartę. Można je też podawać duszone, smażone lub gotowane, z szynka parmeńską, sosem holenderskim lub berneńskim, fetą, jajkiem sadzonym. Cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat(...)płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem, dodajecie jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby nie obeschło). Im krócej będziecie je międlić w dłoniach, tym bardziej kruche będzie, więc działajcie szybko! Szparagi myjecie pod bieżącą wodą i obieracie. Nie zapomnijcie odkroić kawałków o długości 3-4 cm od dołu
GRUBY WAŁEKkońca. Dlatego właśnie uznałam, że czas podzielić się z Wami tym rewelacyjnym przepisem. Ciasto jest dość rzadkie, tak więc nie potrzeba wiele siły aby je wyrobić. Zajmuje to zaledwie kilka minut. Myślę, że ten przepis również u was pozostanie oznaczony jako ten szybki, prosty i sprawdzony. Składniki 1kg mąki 750 ml ciepłej wody 3 łyżeczki soli 4 łyżki oleju (kilka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisybabeczki motylki. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Mają jeszcze jedną wadę, bo bardzo szybko znikają. Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki. Z podanej porcji wychodzi około 20 babeczek. Jeśli macie ochotę na takie słodkości to zapraszam po przepis. Składniki Ciasto 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru 75 g mąki pszennej 75 g mąki
O kuchni z uczuciemnależą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. POTRZEBUJEMY: 150 g serka waniliowego typu Almette lub serek śmietankowy +cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 żółtko Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki. 0,5 kg rabarbaru 3 łyżki dżemu z owoców leśnych
WYSPA SZCZĘSLIWAprzesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce.Przygotować okrągła foremkę dosyć wysoką ,ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłem jajka z cukrem ubić
Moje domowe kucharzenieczęsto, gdy w okresie karnawału lub wielkanocnym zostaje nam sporo białek po domowych wypiekach. Na naszym blogu prezentujemy kolejny przepis na ciasto na białkach , tym razem jest to dwukolorowa babka czekoladowo-waniliowa. Jest ona prosta do wykonania, szybka i oszczędna, a smakiem i konsystencją nie różni się od tradycyjnych babek ucieranych. Udostępnij Babka marmurkowa na białkach – składniki 2 szklanki(...)najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3 / 4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały wzory. Babkę na białkach wstawić
niecodziennikparyTyle wytrwać, bo to już trzeci rok! :) Nawet nie zauważyłam jak szybko to minęło. Niestety tortu nie było, ale za to świętowałam urodziny bloga przy czekoladowym cappuccino, skubnęłam trochę sernika na zimno i ciasta marchewkowego. Blog przeszedł trzy zmiany i szykują się kolejne. Będą remonty, przebudowy, modernizacje i optymalizacje. Miejmy tylko nadzieję, że zmiany wzniosą blog na wyższy poziom
Pink Envelopetrwają przygotowania do zbliżającego się Sylwestra czy karnawału. W tym czasie polecam Wam przygotować moją roladę, a z pewnością będą idealnym dopełnieniem każdego przyjęcia. Przygotowanie rolady jest proste i szybkie. Jednak wiele osób unika robienia rolad. Boją się bowiem odwracania biszkoptu i zwijania go. Wszystko to wydaje się nam kłopotliwe i trudne. Ale na całe szczęście to tylko pozory! Polecam(...)stole czystą, bawełnianą ściereczkę. Musimy zabezpieczyć biszkopt, żeby nie zasechł i się nie połamał później przy zwijaniu. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, razem ze ściereczką w roladę. Tak zwiniętą roladę, odstaw do przestudzenia, na czas robienia masy. W tym czasie, musimy szybko przygotować masę czekoladową. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na drobno czekoladę z dodatkiem słodkiej śmietanki. Następnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneciastami u mnie jest bardzo krucho. Ale cały czas staram się wszystkiego nauczyć (idzie dosyć opornie, ale cały czas do przodu ;P) Składniki: (mała blacha) -300g herbatników -masa kajmakowa ( u mnie o smaku krówki) MASA BUDYNIOWA: -100g masła - 2 budynie waniliowe (u mnie budynie na 3/4l mleka) - 4 łyżki cukru - 4 szklanki mleka MASA ŚMIETANOWA: - 500ml śmietany(...)Układamy trzecią warstwę herbatników. 6. Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Wlewamy żelatynę, szybko i dokładnie miksujemy. Wykładamy na trzecią warstwę herbatników. 7. Gorzką czekoladę ścieramy i posypujemy nią wierzch ciasta. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcaszybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym musem malinowym. Pyszne… Składniki na naleśniki 1 szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 2 jajka szczypta soli szczypta cukru olej do smażenia Składniki na mus malinowy 150g mrożonych malin 3 łyżki cukru Przepis na naleśniki Składniki przekładamy do miski i przy pomocy miksera mieszamy do uzyskania gładkiem konsystencji ciasta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!