szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:873/2080)

Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 170

domowe jabłka ze słoika – ja właśnie tak zrobiłam. Dzięki czemu zrobienie szarlotki, już z pieczeniem zajmuje mniej niż 1,5 godziny. :) Szybki i bezproblemowy wypiek, na dużą, rodzinną blaszkę! Składniki na blaszkę 35×24 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 720 lub pszennej krupczatki, innej pszennej czy żytniej lub bezglutenowej. 100 g zimnego masła

moj przepis na
Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca 191

orzechów, to upieczenie pysznych ciasteczek zajmie nam niewiele czasu. Francuskie ciastka z gruszkami i delikatnymi orzechami nerkowca są i szybkie do przygotowania, i pyszne. No i znacznie ładniej się prezentują niż standardowe ciasteczka ze sklepu ;) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 gruszki orzechy nerkowca 3 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego(...)ziela angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać.  Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej grubości plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmarować miodem z przyprawami, na środku układać plastry gruszek, a na nich orzechy nerkowca. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury

Codzienna kuchnia niecodzienna
Małpia kostka 269

Małpia kostka to kolejne ciasto z niemieckiego przepisu. I jest ono znane i lubiane w Niemczech. Pewnie dlatego, że jest przepyszne, mocno bananowe, łatwe i szybkie do zrobienia. Jako pierwsze znika na imprezach, szczególnie na 18-tkach. Kakaowy biszkopt, krem z budyniu i banany posmakują wszystkim gościom. Ciasto z bananami warto jest przygotować wcześniej, bo z dnia na dzień jest

dolcevitainmykitchen
Ciasto kruche z bezą i rabarbarem 136

drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania:  Ciasto kruche: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać schłodzone i pokrojone na kawałki masło lub margarynę , żółtka, całość szybko zagnieść . Owinąć w folię spożywczą schłodzić  30 minut w lodówce. Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra

Wanilia i Kardamon
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI 215

bazie pysznych, wilgotnych muffinek , które totalnie skradły nasze serca, a raczej podniebienia ;-) Jak wszystkie muffiny przygotowuje się je bardzo szybko: osobno składniki mokre, osobne suche, wszystko mieszamy razem i gotowe. Ja dodałam jeszcze kruszonkę (dla nas kruszonka to mus przy ciastach z owocami...). To takie ciacho na raz gdy mamy gości lub na 2-3 dni do kawki (gdy gości

Smaczne Zdrowe
Ciasto ze śmietaną i malinami,, Zatrzymać lato"( Schmandkuchen) 172

Ciasto ze śmietaną i malinami. Edyta Guhl. Zimne, zamglone poranki, zapach palonego bukowego drewna, coraz więcej liści pod drzewem. Jesień wkracza szybkimi krokami do Eifel, chociaż tak bardzo chciałoby się zatrzymać lato. Podaję popołudniową kawę w ogródku, żeby złapać ostatnie promienie slońca. Piekę ciasto z malinami, pyszne, pachnące, na koniec lata. Nikt nie zwraca uwagi

dolcevitainmykitchen
Lubicie ciasta piaskowe...? 158

pełna wspaniałych zdjęć, uwielbiam do niej zaglądać tylko po to, żeby popatrzeć na te cuda), kiedy natrafiłam na cytrynowe ciasto z tymiankiem. Ponieważ był dopiero piątek, stwierdziłam, że przyda się coś słodkiego na teraz . Ciacho bowiem jest wyjątkowo nieskomplikowane, dość szybkie w wykonaniu, a jednak ciekawe ze względu na takie a nie inne połączenie smaków, oraz syrop, który jest tutaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowa chmurka 226

mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, może się trochę lepić, ale tak ma być. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Warstwa malinowa: 4 galaretki malinowe około 1 kg malin świeżych lub mrożonych (u mnie mrożone) 4 szklanki wrzącej(...)studzimy. Do jeszcze ciepłej (nie gorącej) galaretki ja wrzuciłam nie do końca rozmrożone maliny (wyjęłam je dosłownie 10 minut wcześniej z zamrażalnika), które szybko ostudziły galaretkę i szybciej się zastygła. Tężejącą galaretkę z malinami wykładamy na ciasto kruche. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka stężała. Krem śmietanowy: 650 ml śmietany kremówki 36 % 350 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru

kruche babeczki
Chleb pszenny z otrębami na jogurcie 235

miski. Całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dosypałam łyżkę soli i dodałam 4 łyżki zakwasu pszennego. Ciasto jest gęste, nie klei się do rąk. Wyrabiałam w misce ok. 3 minuty - całość szybko zaczęła odstawać od brzegów naczynia. Przykryłam i odstawiłam łącznie na 1 godzinę - w połowie tego czasu chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam

apetytnapieczenie
Szybkie mini pączki z mascarpone 180

tylko czas narodowego odchudzania i zdrowego odżywiania, ale także, czas karnawału Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie mini pączki z mascarpone Ten przepis spodoba się przede wszystkim osobom, które cierpią na brak czasu oraz nie mają tyle cierpliwości, aby zabierać się za przygotowywanie ciasta drożdżowego, w którym jak wszyscy wiemy cierpliwość to podstawa. Tutaj tej cierpliwości nie potrzeba. Potrzebujemy jedynie(...)kawałki i formuj z nich kulki. Postępuj tak, aż do wykończenia ciasta. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Pączki smaż ok. 4-5 minut. Po usmażeniu odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Mini pączki przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Szybkie mini pączki z mascarpone pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki 171

urzekło i mojego męża też. No może masa z nutelli mogłaby być zastąpiona czymś innym. Na pewno ciacho ląduje w czołówce moich ulubionych ciast, ponieważ nie miałam z nim żadnych kłopotów, jest proste i dość szybkie w przygotowaniu no i do tego ten smak: brownie, wiśnie, kawa naprawdę pyszne. A przy okazji: myślicie, że nazwa jest odpowiednia czy zaproponowalibyście coś(...)dodajemy mąkę i czekoladę. Wszystko razem delikatnie miksujemy, żeby składniki dokładnie się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przelewamy do foremki i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zrobiła mi się na cieście delikatna górka więc ścięłam ją nożem, żeby ciasto było płaskie. Dodatkowo: – 0,5 szklanki wiśni z kompotu odsączonych – około

Relaxtime
Zebra 138

Zebra to ciasto, które jest puszyste, wilgotne oraz pięknie wyrasta. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a do tego świetnie smakuje do kawy czy herbaty. Moją Zebrę upiekłam w Multicookerze Philips, ale równie dobrze można ja upiec w tradycyjnym piekarniku i też wychodzi piękna :) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku(...)masła/margaryny Wykonanie: Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo (na przemian z wodą) dodawaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszaj olej. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki i delikatnie wymieszaj. Misę (tortownicę) natłuść i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Na środek wylewaj

Kulinarna (nie)codzienność
Rogaliki z marmoladą mirabelkową i waniliową kruszonką. 122

Rogaliki robi się bardzo szybko jednak trzeba swoje odczekac, lubię czasami tak się pobawić... dodatkowo robię miejsce na tegoroczne przetwory, więc czas wykorzystać te które zalegają z ubiegłego roku! do dzieła! Składniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru 2 jajka mały słoik marmolady z mirabelek jajko do posmarowania(...)odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy mąke, wbijamy jajka i  wlewamy podrośnięte drożdze. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie  ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinke mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki

Radość kipiąca uśmiechem.
JABŁKA W CIEŚCIE 241

Jabłka w cieście nie są jakąś wyrafinowana przekąską (deserem?).  Ale czasem szukamy czegoś prostego, szybkiego i smacznego. Czegoś co udałoby nam się zrobić nie stojąc pół dnia w kuchni.  Smażone jabłuszka są wg mnie właśnie takim... powrotem do dzieciństwa :-) Składniki: 1,5 szkl.  mąki szczypta soli 1 łyżka stołowa cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka(...)misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej wody i całość dokładnie wyrabiamy.  Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie   obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy

Walijskie Pichcenie
Bułeczki z czekoladą / Chocolate Chip Buns 65

Dziś zapraszam na drożdżowe bułeczki z kawałeczkami czekolady. Do ich przygotowania możemy użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej - przy stosunkowo małej ilości cukru w cieście warto wybrać czekoladę mleczną lub trochę zwiększyć jego ilość przy użyciu gorzkiej. Słodycz bułeczki zawdzięczają głównie czekoladzie, ale wielbiciele słodkości mogą je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Smacznego:) na 15 bułeczek: 540 g mąki(...)reszty składników (oprócz masła). Wyrabiać około 10 -15 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło, a na końcu kawałeczki czekolady (czekoladę zagnieść szybko, inaczej zacznie się roztapiać - można wcześniej włożyć ją do lodówki). Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (można też włożyć na noc do lodówki, ciasto przez ten czas wyrośnie

Lekcje w kuchni