Omleciki idealnie się sprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 50g czekolady Białka
Smakowy Rajlodówce zalegało pół porcji gotowego ciasta francuskiego - świeże, z owadziego sklepu. Wieczór ponury, bo za oknem zimowo. Trzeba go było szybko osłodzić. Takie ślimaczki robi się błyskawicznie, zrobiłam z cukrem i cynamonem, ale myślę, że wytrawna wersja też się uda. składniki: paczka gotowego francuskiego ciasta, rozwałkowanego brązowy cukier cynamon przygotowanie : ciasto rozwinąć, posypać równomiernie cukrem i cynamonem - kto lubi słodsze
Stare Garyczekolady 2 łyżki śmietany 50 g wiórek kokosowych WYKONANIE Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny. z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min. temperaturze 200 stopni. Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę
W kuchennym oknie EwyMinął kolejny rok z Wami. Szybkimi krokami zbliżam się do drugiej rocznicy prowadzenia bloga. Poniżej przedstawiam listę 15 potraw, które najbardziej mi smakowały w 2011 roku :) 1. Kapuśniak 2. Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką 3. Roladki z kurczaka z pancettą i pieczarkami 4. Ciasto Chamei: zielona herbata i masa z marakui 5. Ciasto czekoladowe z musem z białej
Przepisy AleksandryMacie jeszcze śliwki w zamrażarce? Jeśli tak, to zapraszam na szybki przepis na solidny kawał ciacha. Bardzo proste do zrobienia i smaczne. Przepis dostałam od mojej chrzestnej, dziękuję 💗 Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, jajka 5 szt, cukier 1,5 szklanki, śmietana 18% 1 szklanka, masło rozpuszczone 250 g, skórka starta z pomarańczy 1 łyżka, proszek
kulinarne odsłony patiMini pączki bez nadzienia – łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Twarogowe pączusie są miękkie, pulchne i rozpływają się w ustach. Przypadną do smaku dzieciom jak i osobom, które uwielbiają smażone przekąski na słodko. Pączusie przed podaniem posypcie cukrem pudrem :) Składniki na 1 duży talerz (dla 2-3 osób): 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej(...)Rozwałkować na 1,5 cm grubości. Za pomocą kieliszka wyciąć kółka. Olej przelać do wysokiego garnuszka i gdy będzie gorący to partiami wkładać kawałki ciasta. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Pączusie bardzo szybko uzyskują złoty kolor, dlatego podczas smażenia należy ich pilnować. Upieczone pączusie przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Ugotowaćwiadomo, ciasto francuskie nie jest produktem zdrowym, jednak szarlotka przygotowana za jego pomocą posiada co najmniej dwie zalety – jest mega szybka oraz wegańska! I oczywiście trzecia zaleta – jest pyszna Zapraszam, bo uważam, że warto poznać ten smak, a ciasto francuskie zjedzone raz na jakiś czas nie jest grzechem Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim moniczka Przepis na szarlotkę
Via Gustociasto francuskie nie jest produktem zdrowym, jednak szarlotka przygotowana za jego pomocą posiada co najmniej dwie zalety – jest mega szybka oraz wegańska! I oczywiście trzecia zaleta – jest pyszna Zapraszam, bo uważam, że warto poznać ten smak, a ciasto francuskie zjedzone raz na jakiś czas nie jest grzechem // Składniki (na 6 porcji): ciasto francuskie (1 sztuka) 3 jabłka
Via Gustowpływa na smak. Najbezpieczniej kupować ją w małych ilościach w miarę potrzeb, bo szybko jełczeje. Mąka ziemniaczana Ma postać zwięzłego, bezzapachowego proszku. Wykorzystywana głównie do zagęszczania zup, sosów, kisieli, do wypieku ciast i wyrobu pyz oraz klusek ziemniaczanych. Mąka z orzecha włoskiego Ma intensywnie orzechowy smak
BezglutenowaIzabelaWitam Kochani dziś coś bardzo szybkiego, prostego, ale przepysznego. Ciasteczka, które mnie urzekły, są rewelacyjne.Bardzo kruchutkie,z prażonymi orzechami włoskimi i powidłami, polecam :-) SKŁADNIKI CIASTO 1,5 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru-płaskie 100 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 18% PRAŻONE ORZECHY 150g orzechów
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasta, desery oraz wartościowe śniadania z wykorzystaniem tych słodkich owoców. Dzisiejszą tartę przygotowałam z okazji Dnia Taty. Jest niesamowicie szybka i zachwyca smakiem. Łączy bowiem kwaśny smak cytryny i słodycz truskawek. Doskonała z filiżanką kawy po posiłku :) Ciasto : 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 36 % Do miski wsypać mąkę
Chocolate Muffin BlogCiasto czekoladowe na bazie przepisu Nigelli. Niebywale wilgotne, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Mania Gotowaniaziemniaczanej Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu ciasta Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki muszą być wyciągnięte prosto z lodówki. Kiedyś ciasto kruche zagniatałam w rękach, albo rozcierając kawałki masła pomiędzy palcami a potem szybko zagniatałam lub siekałam nożem. Od jakiegoś czasu się "wycwaniłam" i wszystkie składniki umieszczam w dzbanku malaksera i miksuję do momentu uzyskania konsystencji mokrej
Blondynka GotujeSzybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Dzisiaj w oko wpadły mi czerwone, cudnie wyglądające truskawki. Mimo, iż sezon na truskawki jeszcze się nie rozpoczął, te pachniały tak jakby były zbierane w samym jego szczycie. I co było robić, musiałam je kupić Gdy wróciłam do domu od razu zaczęłam myśleć co by tu z nich zrobić. Stanęło na cieście, chociaż(...)długo, aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Truskawki kroimy na pół bądź na ćwiartki. Układamy na kremie. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej dwie godziny. Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Smacznego! Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Żelatyna, którą dodajemy do masy nie może być ciepła ale nie może
mecookssklepach są one cały czas dostępne! A skoro są – to trzeba to wykorzystać! Dziś mam dla Was błyskawiczny przepis na lekkie , biszkoptowe ciasto , które każdy zje z przyjemnością nawet w największe upały! Smacznie … szybko … tanio! SKŁADNIKI: - jajko – 6 szt - cukier – 1+1/3 szkl - mąka – 2 szkl - proszek – 2 łyżeczki - czereśnie – 300g(...)170C. Z czereśni usuwamy pestki. Jajka ubijamy mikserem powoli dodając cukier – na puszystą masę. Zmniejszając obroty dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cały czas ubijamy. 2/3 ciasta wylewamy do tortownicy i posypujemy czereśniami. Zalewamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 45-50 minut ( do suchego patyczka ). Gotowe posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodko