lodówce i odczekać koło godziny. I tak zwlekaliśmy z tym deserem, aż do dzisiaj. Przypadkowo natknęliśmy się na fajny filmik, gdzie pani przygotowuje to ciasto w kilka chwil i postanowiliśmy przetestować przepis. Wyszło pysznie i szybko. SKŁADNIKI : mąka pszenna – 250 g + trochę do posypwyania cukier – 70 g olej słonecznikowy – 60 g proszek do pieczenia – pół łyżeczki olejek waniliowy – 3 krople(...)blat. Rozwałkować za pomocą wałka posypując mąką. Zrobić placek kilka centymetrów większy niż tortownica. Formę odwrócić do góry nogami. Nałożyć na odwróconą formę papier do pieczenia. Na papier nałożyć ciasto i jego boki obklejać w dół, żeby powstało coś na kształt miski. Taką odwróconą formę z tartą włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180º. Ustawić funkcję grzania góra/dół. Piec
kuchniabellissima.wordpress.comRewelacyjne ciasto ,prościej się nie da - przygotujecie je w 5 minut + pieczenie i będzie pyszne !!! Ja robię je z truskawkami ale super sprawdzą się również maliny
Swojskie jedzonkopieczenia. W środek kopczyka wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane na małe kawałki zimne masło. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je folią aluminiową i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki i z każdej z nich formujemy wałek grubości palca. Wałek ucinamy nożem na około 7 cm kawałki(...)szklanki gorącej wody. Kiedy przestygła wlałam syrop malinowy. Gdy galaretka zaczęła tężeć, tak że dało się ją układać na ciastach i nie spływała, porobiłam różne kleksy. Paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe Zobacz inne przepisy na ciastka i szybkie desery: Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką Ciasteczka owsiane z rodzynkami Drożdżowe paluchy z serem Szybkie oponki z serków homogenizowanych Mini
e-PrzepisyKulinarneW końcu nadeszły cieplejsze dni a z nimi oczywiście sezon na truskawki. Dziś więc zpraszam na pierwsze ciasto z ich udziałem. Padło na banalnie prosty i
Healthy food explorerNajlepsze ciasto z owocami.Jest niezwykle wilgotne i mięciutkie nawet na drugi ,trzeci dzień. Można użyć również innych owoców,świetnie sprawdzą się również borówki,wiśnie czy maliny
Swojskie jedzonkoMięciutkie, puszyste bułeczki z rabarbarem, waniliowym budyniem i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 3 jajka 50g świeżych drożdży 300ml mleka 100g masła 140g cukru szczypta soli Budyń: 400ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru pudru
Szalona Kuchnia EwelinyDziś przedstawiam zdrowsze ciasto na mące pełnoziarnistej. Robi się prosto i szybko. Pysznie smakuje. Polecam :) SKŁADNIKI NA FORMĘ KEKSOWĄ: 2,5 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850) 0,5 szklanki dowolnego cukru (brązowy, biały, brzozowy) łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 300 g jogurtu naturalnego 2 całe jajka 0,5 szklanki oleju rzepakowego
Pani na deserMuffinki to taki szybki wypiek. Wszystkie składniki miksujemy w jednej misce, ciasto wykładamy do papilotek, pieczemy i gotowe. Te upiekłam na sobotni podwieczorek. Wyszły idealne. Pięknie wyrosły. Smak obłędny. Pachną jagodami i makiem. Bardzo polecam. Udadzą się każdemu. Słodkich inspiracji życzę i udanych wypieków :) Miłej niedzieli :) Potrzebujemy: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 70 ml oleju
IzabelawkuchniWitajcie, Dzisiaj polecam Wam szybkie i przepyszne Muffinki. Wystarczy wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i utrzeć. Nie zajmie nam to więcej jak 5 minut i w niecałe 45 minut mamy pyszne ciacha Składniki: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3,2% 1 jajko 1 łyżka
Przepisy BabciWitajcie, Dzisiaj polecam Wam szybkie i przepyszne Muffinki. Wystarczy wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i utrzeć. Nie zajmie nam to więcej jak 5 minut i w niecałe 45 minut mamy pyszne ciacha Składniki: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3,2% 1 jajko 1 łyżka
Przepisy Babcicieple 28-30oC, potem uformować i przełożyć do koszyka lub foremki, zaczekać aż wyrośnie, u mnie 45 minut. Uwaga, żeby nie przegarować: ciasto robione na takim luźnym zaczynie rośnie dosyć szybko. Pieczenie w piekarniku rozgrzanym do 230-240oC 10 minut, obniżyć do 190oC i piec dalej 35 minut (jeśli w foremce to dłużej ok. 50 minut
Przepisy na domowy ser i chlebposmarowania wierzchu cukier do posypania (opcjonalnie) Kruche rożki z nadzieniem - przygotowanie: Mąkę, schłodzone masło/margarynę, cukier oraz jajko należy umieścić w misce i szybko zagnieść do momentu dokładnego połączenie się składników. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm. Placek pokroić na kwadraty o boku około 7 cm i na środku
Di gotujeprawdziwe niebo w gębie! Uroku i niespotykanego charakteru całości dodają urocze ciasteczka Fior di Sole zalane przezroczystą galaretką, które wspaniale zdobią całość i sprawiają, że ciasto jest idealnym pomysłem np. na imprezę! Łatwe! Szybkie! Pyszne! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24 x 30 ) SPÓD: * herbatniki bezglutenowe Fior di Sole – 1 op * masło min. 82% – 120 g * kakao – 0,5 łyżeczki
Ostra na Słodkozwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii makowców! Makowiec japoński
AleTorcikPyszne,mięciutkie,jak hiszpańskie pączki,od lat są hitem na moim blogu,dziś przypomnienie tego przepisu dla tych co jeszcze nie widzieli lub widzieli nie nie
Swojskie jedzonkoOd czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i zjeść kawałek dobrego ciasta. Delikatny sernik toffi to słodka propozycja Madzi na weekendowy deser. Serniczek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Paszteciki z ciasta francuskiego to super pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Mój przepis jest niezwykle prosty a paszteciki pomysłowe i bardzo atrakcyjne. Podaję je jako przekąskę na przyjęcia oraz na Święta. - świetne paszteciki do barszczu - szybki, prosty i uniwersalny farsz - zamiast pieczarek można dać grzyby leśne
AniaGotuje.plryżu. Można ją bez problemu przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nadaje się również do mrożenia oraz wekowania w słoikach. Pomysły na szybkie dania… ** Leczo z cukinią ** Jabłka smażone w cieście ** Domowe nuggetsy Składniki na 6 porcji: 400 g suchej białej fasoli 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej) 200 g boczku wędzonego lub parzonego
Kulinarny S.O.S.ryżu. Można ją bez problemu przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nadaje się również do mrożenia oraz wekowania w słoikach. Pomysły na szybkie dania… ** Leczo z cukinią ** Jabłka smażone w cieście ** Domowe nuggetsy Składniki na 6 porcji: 400 g suchej białej fasoli 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej) 200 g boczku wędzonego lub parzonego
Kulinarne S.O.S.Ciasto na herbatnikach kakaowych z dodatkiem jagód leśnych. Szybkie w przygotowaniu, lekkie, owocowe, nie wymaga pieczenia, a przede wszystkim jest bardzo smaczne. ok 300 g herbatników kakaowych KREM JAGODOWY: 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 szklanka jagód leśnych 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 szklanka wody KREM ŚMIETANKOWY: 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki
https:KKuchniaMniamMalinowa pokusa Malinowa Góra Lodowa - HIT! Deser owocowo - ciasteczkowy Ryż na mleku z malinami Jaglanka z malinami Deser malinowy z czekoladą Makaron z malinami Szybki deser z malinami Malinowa delicja bez pieczenia (ciasto) Domowe gofry z bitą śmietaną i malinami Sernik straciatella z malinami bez pieczenia Gofry z malinami w galaretce Placki na maślance z malinami i borówkami
Lena Gotujeużyć dowolnych kolorów galaretek i dowolnych owoców jakie tylko lubicie. Ja galaretką zalałam banany, ananasy i ptasie mleczko ( zobaczcie nowe smaki -klik). Ciasto to nie wymaga pieczenia, robi się dość szybko a przechowywane w lodówce jest długo świeże (oczywiście trzeba zwracać uwagę na owoce, które pierwsze mogą się popsuć). Myślę, że do letniej kawki na tarasie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedy zostanie nam większa ilość ciasta po świętach, imprezach, imieninach albo kiedy wyjeżdżamy czy przechodzimy na dietę a lodówka pełna, warto znać kilka zasadach dotyczących mrożenia
Dorota SmakujeTartę robi się szybko. A to dlatego, że wcale nie wkładam ciasta do schłodzenia. Uczestniczyłam w warsztatach z Beatą Śniechowską z Master Chefa. Na deser robiłyśmy szarlotkę, wysoką z malinami. Po wyrobieniu ciasta od razu wylepiłyśmy min formę. Zapytałam Beatę, czy nie schładza? Nie - usłyszałam w odpowiedzi - ciasto i tak się upiecze. I od tamtej pory
AZgotuj!mojej mamy. W pierwszej wersji miała być z tuńczykiem, ale zapomniałem kupić, więc stanęło na salami. Nieraz warto spróbować nieznanych połączeń. Ta pizza została równie szybko zrobiona jak i zjedzona :) Składniki i wykonanie ciasta i sosu z przepisu na pizzę pomidorowo - jabłkową Do obłożenia : - pikantne salami z zielonym pieprzem, - 2 ugotowane jajka, - ser żółty, - szczypiorek. Wykonanie : Na przygotowane ciasto
Przepisy Mikołajałatwa i przyjemna. Czyli: w sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce, lub dzbanku, składniki mokre. Wlej mokra mieszaknę do suchej i szybko, tylko w miarę dokładnie, wymieszaj. Rozdziel przygotowane ciasto pomiędzy papilotki i piecz około 20 minut, do czasu, aż będa złotawe i sprężyste w dotyku. Wyjmij i zostaw do ostudzenia na kratce
Lejdi of the housemasz pomysłu na szybki deser? Nie chce Ci się robić pracochłonnego ciasta, ale chodzi za Tobą "coś słodkiego"? W takim układzie crumble z jesiennymi jabłkami jest idealnym rozwiązaniem. Pyszne, obłędnie aromatyczne crumble posmakuje także dzieciakom :) ja uwielbiam je w towarzystwie gałki lodów waniliowych w wersji na ciepło :) Składniki na kruszonkę: 160g mąki pszennej 75 g masła 2-3 łyżki
ChilliJemySzybka i bardzo smaczna przystawka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 plasterków szynki 5 dużych plasterków sera żółtego przecier pomidorowy do posmarowania ciasta Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy przecierem pomidorowym i układamy na nim plasterki szynki. Na szynce układamy ser żółty. Ciasto zwijamy. Kroimy na cienkie kromeczki i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut
Kuchnia u Bietkiczwartek ? U nas w tym roku lany chrust, powiem Wam, że jestem zaskoczona smakiem, bo chrust jest niezwykle chrupiący. Robi się go bardzo prosto i szybko, bo wszystko mieszamy mikserem, później tylko powstałe ciasto musimy przełożyć do rękawa cukierniczego i na rozgrzanym oleju tworzymy esy floresy :-) Po usmażeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Chrust bardzo do gustu przypadł moim dzieciom
kruche babeczkirózgą cukierniczą. Do jajka z cukrem dodajemy mleko, olej, jogurt truskawkowy i mieszamy chwilę do połączenia skladników. Do mokrych składników wsypujemy suche i dokładnie, ale szybko mieszamy tylko do połączenia się składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wystawiamy babeczki do całkowitego ostygnięcia. Gdy babeczki są chłodne
Smaczna Stronazwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii makowców! Makowiec japoński
AleTorcikpolewę czekoladową jak za dawnych lat. Taką polewę przygotowywała często moja babcia. Prosta i pyszna, do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Błyszcząca, miękka, dobrze pokrywająca ciasto. Ja przeważnie polewam nią murzynka i inne szybkie wypieki. Spróbujcie. P.s. Jak Wam się podoba kubek, w którym ją przygotowałam? Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam emaliowane kubki . Takie jak za dawnych
Słodkie okruszkiskładników, starcie na tarce jabłek i zimnego masła oraz poukładanie ich warstwami w tortownicy i załączenie piekarnika. Przygotowanie tej szarlotki jest naprawdę łatwe i szybkie, a po upieczeniu otrzymacie pięknie pachnące jabłkami i cynamonem ciasto
Krokusowy DomMięciutkie, puszyste babeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Ciasto: 360g mąki pszennej 150ml letniego mleka 50g masła 80g cukru 2 jajka 30g świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka: 70g mąki pszennej 30g cukru 30g masła ekstra Dodatkowo: 400g
Szalona Kuchnia EwelinyTak właśnie - ciasto z bananami i nie jest to popularny chlebek. Banany w kuchni mam zawsze, co zresztą chyba widać przeglądając przepisy na blogu ;) Uwielbiam używać
Healthy food explorerPRZEKĄSKI DLA KAŻDEGO 🔜 PRZEPIS SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM 🔜 PRZEPIS WĘDZONY ŁOSOŚ Z PISTACJAMI 🔜 PRZEPIS GRZANKI Z OLIWĄ I PARMEZANEM 🔜 PRZEPIS ZDROWE FRYTKI 🔜 PRZEPIS MINI BABECZKI W CIEŚCIE OWSIANYM 🔜 PRZEPIS Wszystkie przepisy gorąco polecam - smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu! Zdrowe przekąski umilą każdy mecz, bo przecież wielu z Nas lubi sobie coś podgryzać w trakcie oglądania i emocjonowania się sportem. Polacy
MintTastewymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż powstanie kruszonka ( można również szybko wyrobić kruszonkę dłońmi ). Naczynie z kruszonką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnikapowstał trójkąt. Zewnętrzne rogi zlepiamy. Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia uszek, zwłaszcza przy ostatnich kwadracikach, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Uszka gotować w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Miłego lepienia! Post Uszka wigilijne z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami
Za drzwiami kuchnimniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy koła i lepimy pierożki Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Pierogi gotować w osolonej wodze do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Opcjonalnie można ugotowane pierożki przysmażyć na masełku. Smacznego! Post Pierogi z kapustą
Za drzwiami kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieDziś polecam Wam wilgotne ciasto z makiem . Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. U mnie gości na stole w święta, weekendy, jak i tak od po
Słodkie okruszkiTo zdecydowanie najprostsza wersja baby drożdżowej jaką kiedykolwiek robiłam i zapewniam, że każdemu powinna się udać. Dodatkowo można ją przygotować w wersji bez laktozy, dodając
Cynamonowe szczęścieprzestudzoną czekoladową masę mieszając energicznie, aby jajka się nie ścięły. Dosypujemy mąkę i proszek i mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy śmietanę i szybko krótko mieszamy. Składniki mają się jedynie połączyć. Ciasto powinno być dość gęste. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Jeśli używamy silikonowych pomijamy ten krok. W przypadku gdy nie mamy foremek z kominem
Kuchnia od dwojgaWilgotny i mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość
cool and mintyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Najłatwiejsze oponki jakie kiedykolwiek robiłam, tak zwane oponki dla zapracowanych :) Potrzebujemy jedynie gotowe ciasto
Słodkie zapomnieniegryczanej wypełnione aromatycznym mięsnym farszem z mięsa wieprzowego, świeżych pomidorów, pieczarek oraz czosnku, cebuli i pachnących ziół. Takie naleśniki to świetny pomysł zarówno na szybki obiad jak i na imprezową przekąskę. Składniki: Ciasto: 100g mąki pszennej 100g mąki gryczanej 2 jajka 2 szklanki mleka sól 1 łyżka oliwy Farsz: 350g wieprzowego mięsa mielonego 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki
Szalona Kuchnia Ewelinysól i cukier. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem jajka razem z mlekiem, olejem i ektraktem. Wlej mieszankę mokrych składników do mieszanki suchych. Wymieszaj szybko i delikatnie - nie za długo. Wyjmij połowę ciasta do osobnej miski. Wsyp kakao i delikatnie wymieszaj. Używajac łyżeczki nakładaj kolejne warstwy waniliowego i czekoladowego ciasta do papilotek. Piecz przez około 20 minut, do czasu
Lejdi of the housedzbanku roztrzep widelcem jajka, nastepnie wymieszaj z olejem i maślanka. Zrób wgłębienie w mieszance suchych składników i wlej mieszankę mokrych. Dodaj starte warzywa i całość szybko i delikatnie wymieszaj - nie za długo. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki. Piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będa ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotknięciu. Zostaw do przestudzenia przez 5 minut
Lejdi of the houseSzybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie ! Można oczywiście użyć każdego dżemu lub owoców z syropu. Spróbujcie koniecznie ! SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej ½ opakowania budyniu śmietankowego 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka ½ szkl. mleka 50 g cukru 15 g świeżych drożdży. PRZYGOTOWANIE: 1.Żółtka ucieramy z cukrem
Marcepanowa kuchniaśrednicy 24 cm. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Po kilku godzinach rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu połamaną czekoladę z olejem kokosowym. Szybko mieszamy, żeby czekolada się nie przypaliła. Polewamy ciasto i od razu posypujemy obranymi, pokruszonymi pistacjami i migdałami. Przechowujemy w lodówce. Wskazówki Do sernika użyłam sprawdzonego twarogu z wiaderka, który zapewnił mi gładką, kremową, konsystencję (Piątnica
Powiedz dietom niedzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki
Ostra na SłodkoDziś zapraszam Was na pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu sernik z masą makową i wiśniami . Idealny na świąteczny stół. My go uwielbiamy Spróbujcie i Wy
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienie/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniepachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 lekko kopiasta łyżka
IzabelawkuchniDzisiaj zapraszam na ekspresowe ciastka jaglane z akcentem kokosowym. Bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie i pyszne! Wystarczy 10 minut na przygotowanie ciasta i 20 minut w piekarniku. Składniki: 3 łyżki otrębów pszennych, np. TOTA 1 szkl wiórek kokosowych 1 szkl płatków migdałowych 1 szkl płatków jaglanych 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 banan Wykonanie
TrufelkowoCórka zażyczyła sobie na podwieczorek "coś dobrego" a wiem, że uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki to takie postanowiłam jej zrobić. Nie miałam konkretnego pomysłu więc zrobiłam szybki przegląd lodówki z tego co znalazłam ukręciłam ciasto. Placuszki bardzo jej smakowały, zresztą nie tylko jej. A ja przy okazji pozbyłam się białek, które zalegały mi w lodówce. Składniki na około 8 placuszków
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zapraszam was na ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami . Idealne, gdy mają nas odwiedzić niespodziewani goście, na spotkania z przyjaciółmi przy filiżance ulubionej kawy czy
Słodkie okruszkiWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszną babkę kawową z serem, prosta i szybka w przygotowaniu, na niedzielę zdążycie jeszcze upiec.Do ciasta użyłam Polewy od Helio, do świątecznych wypieków będzie w sam raz. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów
Sama słodycz i szczypta chiliZasłodzę was :). Kolejna propozycja to ponownie ciasto. Tym razem Marcinek na herbatnikach. To przepis szybki, ale w smaku jest przepyszne! Jedliście Marcinka? Składniki: 12 opakowań herbatników (każde po 50g) MASA: 1 duża śmietana 18% (400 ml) 1 duża śmietana 30% (400 ml) 1 mała śmietana 36% (200 ml) (może być też 30%) sok z cytryny - do smaku
Gotuj z Mąkąwsypujemy do niewielkiej miseczki i mieszamy. Wszystkie mokre składniki oraz cukier umieszczamy w większej miseczce i roztrzepujemy rózgą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i szybko łączymy je rózgą, tak aby nie napowietrzyć ciasta. Foremki delikatnie smarujemy olejem i przelewamy do nich ciasto (do wysokości 3/4). Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (grzanie góra
ChilliJemyDzisiaj proponuję najsławniejszą włoską potrawę, szybkie, proste danie czyli pizzę z grzybami. Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z farszem grzybowym smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty oraz Frisco, Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 600 gramów
Podróż w kulinariaGrzyby póki co w lasach nadal są i radze wam korzystać z nich ile tylko się da i przygotowywać przepyszne grzybowe dania. Dzisiaj proponuję szybkie, proste danie czyli tartę z grzybami. Samo ciasto na tartę jest idealne do różnych tart, do różnych farszów np do tuńczyka, boczku czy bolognese, ale z farszem grzybowym smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikRazem z Oliwką upiekłyśmy je na niedzielę do kawki ;) Rogaliki są przyjemnie kruche a zarazem bardzo delikatne. Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl śmietany 18% 200 g zimnego masła Dodatkowo: marmolada do nadzienia jajko do posmarowania cukier
Smakołyki Asibyć klejące i nie przywierać do dłoni. Formujemy kulę, po dsypujemy delikatnie mąka i przykrywamy ściereczką do po dwojenia objętości. W momencie kie dy ciasto nam wyrośnie, u derzamy je pięścią i szybko zagniatamy, dzieląc je na 4 części. Je dną część wykła damy na stolnicę (pozostałe pozostawiamy po d przykryciem, aby nie wyschło). Rozwałkujemy je na okrąg
ChilliJemyDziś zapraszam Was na puszysty piernik z malinową konfiturą . Gorące letnie dni minęły, spokojnie można włączyć piekarnik i… delektować się aromatami korzennych ciast. Och
Słodkie okruszkidzisiejszy przepis dedykuję wszystkim. Tym którzy lubią jeść racuchy i tym, którzy lubią je smażyć. Jest to przepis łatwy, nie wymaga żadnej wprawy. Szybko się robi, ale trzeba trochę poczekać, kiedy ciasto wyrasta. A potem to już z .... górki. Składniki: 500 g mąki pszennej (np. luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1, 5 szklanki
Kuchnia u KrysiSzybkie do zrobienia bułeczki...nie potrzeba długiego zagniatania ciasta, a nawet nie potrzeba wyrastania.Uformowane bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika i czekamy aż się upieką. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 0,5 łyżki miodu około 30 dkg mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie jajko
Moje domowe kucharzenieSernik to bez wątpienia jedno z ciast, które najczęściej gości na naszych stołach. Dzisiaj przedstawiam niecodzienną odsłonę tego deseru. Jest on bardzo prosty w wykonaniu
Smiling ShrimpRabarbar – niesamowicie smaczne i zdrowe warzywo o lekko kwaśnym smaku. Kilka dni temu na blogu mogliście znaleźć przepis na kompot z rabarbaru . Pisałem tam o
Gar Zdrowiaolej do smażenia - można też bez dodatku tłuszczu usmażyć na patelni do naleśników Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki, świetnie sprawdza się ręczna trzepaczka, ciasto ma być bez grudek - łatwe? Łatwe i szybkie! Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, czekamy aż jedna strona dobrze się usmaży, a brzegi będą rumiane i suche, wtedy delikatnie przekręcamy
Zasmakuj Kuchnidodatkiem suchego maku, poezja!!! Postanowiłam odtworzyć ten smak i zabrałam się za pieczenie. Wyszły bardzo smaczne, ale następnym razem muszę zrobić więcej, bo bardzo szybko znikają z talerza 😃 Składniki na 9 szt: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, mleko 1 szklanka, woda ciepła pół szklanki, drożdże suche 1,5 łyżeczki, cukier biały lub brązowy 1 łyżeczka, sól
kulinarne odsłony patiDziś zrobiłam taki obiadek na szybko. Filet z łososia z dodatkami zamknięty w cieście francuskim. Świeży łosoś do tego żółty ser i szpinak z suszonymi pomidorami to świetne połączenie. Może się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCiasto ze śliwką ! Uwaga ! TYLKO DLA ŁASUCHÓW ;) Śliwki uwielbiam, szkoda ze smaczne są tylko jesienią. Mój wpis jest inspirowany tym przepisem klik. Polecam zrobić także placek
Justa próbuje gotowaćsuszonymi śliwkami, przełożony powidłami śliwkowymi, z dużą ilością korzennych przypraw ma zdecydowany smak. Jest bardzo aromatyczny, pulchny i wilgotny. Pieczony na miodzie długo zachowuje świeżość. Ciasto na ten piernik można zrobić w miarę szybko i jeść zaraz po przygotowaniu, bo nie wymaga leżakowania. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne