prace. Delikatnie rozwijamy płat ciasta francuskiego. Zostawiamy go na papierze, w który był zapakowany. Ciasto układamy dłuższym bokiem do siebie i smarujemy go serkiem (wymieszanym wcześniej z mlekiem). Należy pamiętać, żeby z jednej strony nie smarować części ciasta (dłuższy bok u góry). Zagwarantuje nam to wtedy sklejenie się ciasta po zwinięciu go w rulon. Posypujemy ciasto z serkiem świeżo mielonym(...)pusty kawałek ciasta. Następnie zwijamy powoli ciasto. Nie robimy tego zbyt ciasno, żeby zostawić ciastu miejsce na wyrośnięcie. Teraz ostrym nożem kroimy nasz rulon w plasterki grubości ok. 2 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną czystym papierem do pieczenia. Każdy “zawijas” smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 min lub do momentu, aż ciasto zwiększy swoją objętość
gotować!Przepyszny torcik truskawkowo-śmietankowy Bardzo efektowny i niezwykle smaczny, a do tego łatwy oraz w miarę szybki w przygotowaniu letni tort owocowy. Super ciasto nie tylko na szczególne okazje, bo świetnie sprawdzi się także do niedzielnej kawki z rodziną. Polecam serdecznie. Do wykonania ciasta użyłam rantu o średnicy 19cm oraz folii rantowej ( nie jest ona niezbędna, ale dzięki niej łatwiej
Blog z Apetytemsąsiadki, bo ja dalej nie mam piekarnika ;(( ) z okazji odwiedzin na obozie harcerskim u moich dzieci. Od pięciu lat, jadąc ich odwiedzić przywożę dla kadry obozowej coś słodkiego , jakieś ciasto jednym słowem :) bo tego na obozie najbardziej im brak. Tak, więc było i tym razem, chciałam upiec coś pysznego i z tego co powiedzieli oddając mi formę – udało(...)było za gorące ) mąkę i jajka dokładnie wymieszane ( można ubić mikserem z cukrem ), razem wszystko porządnie wymieszałam i przykryłam ściereczką i znowu dałam na słoneczko żeby szybko wyrosło. Po około 45 minutach ciasto wyrośnięte przełożyłam na stolnicę i porządnie jeszcze raz wyrobiłam. Umyłam ręce i zaczęłam rwać ciasto tak żeby móc zrobić płaski placek wielkości spodu od szklanki, do środka
Kuchnia na wzgórzupodejrzenia TU. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać schłodzoną i twardą margarynę. Wszystko posiekać nożem lub siekaczką. Dołożyć żółtka oraz śmietanę i całość szybko wyrobić rękoma - ważna jest szybkość, aby ciasto jak najkrócej stykało się z ciepłymi rękami . Ciasto rozwałkować na cienki plaster i przełożyć go do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec
Grunt to przepis!Mając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany
potrawyregionalnesztywnej piany jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie miała "zważoną" konsystencję wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć
W Mojej Kuchni Lubięsuchych dro\u017cd\u017cy\r","3 \u0142y\u017cki suszonych pomidor\u00f3w\r","otr\u0119by do posypania blaszki"],"name":"Szybki pszenny chleb z pomidorami na dro\u017cd\u017cach","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagniatamy ciasto.\r","Odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia na godzin\u0119, przykryte \u015bciereczk\u0105.\r","Po godzinie sk\u0142adamy ciasto(...)dołu i boczki. Kilkukrotnie w czasie pieczenia warto przesmarować wierzch chleba zwilżonym wodą pędzlem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/szybki-pszenny-chleb-pomidorami-drozdzach/ MieszamWGarnku Artykuł Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMurzynek To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekę w temp.180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki. Dwa z nich smaruję dżemem z czarnej
potrawyregionalneNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaczasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy do mufinek delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej wiecej jedna duza łyżka na ciastko. Ciastka posypuję po wierzchu czekoladą. Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego
prawdziwe jedzenieDziś postanowiłam, że przygotuję torcik truskawkowy. Tak na Święto Mamy. Zrobiłam go szybko i już usłyszałam, "jutro powtórka" czyli znowu ciasto tyle że okrągłe. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieBezy doskonale nadają się do dekoracji wielu deserów i ciast, a także świetnie sprawdzają się w formie słodkiej przekąski. Przepis na bezy nie jest skomplikowany –
PysiaGotuje.plDziś serwuję Wam przepis na koperty z jabłkami, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego. Jest to wyśmienity pomysł na deser, który skradnie Wasze serca. Jeśli zastanawiacie się
PysiaGotuje.plpudru; - 350 g mąki pszennej (ja użyłam krupczatki); - 1 jajko; - 1 żółtko; - nasionka z 1 laski wanilii; - szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać
dom-agi.plGórę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Zresztą, co będę mówić. Spróbujcie sami! (przepis trochę zmieniony pochodzi z gazetki(...)Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia