Dziś w domu mamy małe Kinder Party. Do synka wpadła na przeróżne zabawy kuzynka. Paweł lubi kruche ciasto z owocami, stąd pomysł na szybką tartę. Składniki: -150 gram przesianej krupczatki -żółtko -75 gram miękkiego masła -dwie łyżki cukru brązowego -4 jabłka -3 gruszki -cynamon Mąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy(...)lodówki. Na patelni karmelizujemy cukier i łączymy z pokrojonymi w kostkę owocami. Posypujemy cynamonem, smażymy kilka minut. Na posmarowaną masłem tarte wykładamy w formie kopca owoce. Przykrywamy rozwałkowanymi płatami ciasta. Pieczemy w 210 stopniach ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ok 15 minut i przewracamy do góry dnem na większy od naczynia tarty talerz. Podajemy z lodami
BaRepasszpinaku siekanego z Frosty 5 jajek sól, pieprz , czosnek do smaku 1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ; Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem
Sama słodycz i szczypta chiliSzybko i smacznie. 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 jajko 0,5 szkl. oleju 1 szkl. mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Suche składniki wymieszać w jednej misce,a w w drugiej mokre, następnie połączyć i wymieszać łyżką do połączenia się składników.Dodać pokrojoną w małe(...)kawałki czekoladę.Nastawić piekarnik na temperaturę 200 stopni. Ciastem wypełnić foremki do mufinek.Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około
Moje domowe kucharzenieuwierzyć ale naprawdę bardzo szybko można go przygotować. Większość dnia spędziłam na tzw. babskim shoppingu a późnym popołudniem przygotowywałam ten oto torcik. Poszło jak po maśle. Szybki, prosty a efektowny. W smaku taki jak lubię – wilgotne, ciężkie, czekoladowe blaty i maślany, nutellowy krem. I choć wielką fanką kremów maślanych nie jestem, tak powoli się do nich przekonuje i całkiem(...)umilał rodzinne spotkanie znajomego (Irlandczyka) mojego męża. Z racji, że Irlandczycy uwielbiają kremy maślane nie było możliwości żeby torcik im nie smakował. Był pyszny. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 470 g mąki pszennej 140 g kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 400 g cukru kryształu 225 g masła 390 ml mleka
Made By Mom And SonZbliża się sobota I przydałoby się ciasto do kawy :) Samo ciasto robimy 5-10 min. Więc szybko I bez żadnych trudności. Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr drobnego cukru 225 gr self raising mąki* 4-5 jaj 100 gr wiórek kokosowych puszka czereśni bez pestek cukier puder *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde(...)zwykłej mąki. Wykonanie: Masło, jajka I cukier- razem miksujemy. Dodajemy do miski mąke I wiórki kokosowe. Łączymy. Nagrzewamy piekarnik do 160 C . Wylewamy ciasto do formy (23 cm ) . Wykładamy czereśniami. Pieczemy 45-55 min. Po upieczeniu, posypujemy cukrem pudrem I podajemy
Smaki EdytyBajaderki – pyszne kuleczki. Dziś przepis (pomysł) na pyszny, prosty deser, który będzie idealnym rozwiązaniem w przypadku, gdy zostaną Wam jakieś suche kawałki ciast i połamane
Słodkie okruszkiCiasto budyniowo śliwkowe Puszyste, delikatne ciasto z owocami, bez masy. Bardzo szybko, prosto się robi. Składniki: · 200 g margaryny · 1 szklanka cukru · 5 całych jajek · 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)cukrem. 2. Następnie wbijamy pojedynczo jajka, wsypujemy suche budynie i wlewamy mleko. 3. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta cały czas miksując. 4. Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm. 5. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i polówki utykamy w ciasto. 6. Pieczemy
Kulinarna ChwilaWitam serdecznie Propozycja na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z malinami. Ciasto z malinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie nadaje się do upieczenia gdy mamy mało czasu a chcemy podać coś słodkiego do kawy lub herbaty:). Będziemy potrzebować: 250 g mąki pszennej 160 g cukru pudru 240 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowe 5 jajek(...)łyżeczka cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny około 300 g malin opcjonalnie cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta wymiary foremki 24 cm x 20 cm Link do filmu z przygotowania: Ciasto z malinami https://www.youtube.com/watch?v=yfuuwr29qzk&lc=z12mgt5hdvrpddzfe232trvhgle4jxflz Przygotowanie: Ciasto możemy przygotować robotem, mikserem lub w makutrze (jeżeli użyjemy makutry to białka ubijamy oddzielnie
Uwaga Babcia Gotujekolację. Pizzomaniacy zjedzą ją nawet na śniadanie. Ta pizza ze szparagami i jajkiem była gotowa w 30 minut. Gotowe ciasto na pizzę znacznie skróciło czas spędzony w kuchni (ale to domowe zawsze będzie najlepsze!) . Wegetariańska, lekka i optymistycznie zielona. Szybka i sycąca wiosenna pizza z tylko kilku sezonowych składników. Pierwsze wrocławskie upały, kilka ważnych rzeczy na głowie – tu robota(...)miękki ser robi robotę. Można tez odkrajać fragmenty placka od zewnątrz i maczać je sobie w płynnym żółtku. I koniecznie jeść szybko, bo ci co skończą pierwsi pytają, czy zostawisz jeszcze gryza SKŁADNIKI 1 opakowanie (400g) gotowego ciasta na pizzę albo domowe ciasto z TEGO przepisu 350-400g zielonych szparagów 1 duży ząbek czosnku 5 małych szalotek (90g) 100g
Karo in the Kitchennadzieniem przygotujecie bez miksera i to w zaledwie 35 minut - wliczając czas pieczenia. Do doskonała propozycja na wypiek dla niespodziewanych gości lub po prostu szybkie zaspokojenie własnej ochoty na "coś słodkiego". Ciasto jest miękkie i puszyste oraz idealnie pasuje do kubka kawy, herbaty i mleka! Kolejną jego zaletą jest to, że za każdym razem możecie nadać mu inny
Di gotujetylko propozycja na „ piątkową rybę ” ale świetnie sprawdzi się również w inne dni tygodnia. Rybę podamy tym razem z pysznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem tatarskim. Dorsz w cieście piwnym – składniki 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki piwa 1 jajko łyżeczka ostrej papryki szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500g dorsza olej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanka mąki szklanka wody pół kostki masła łyżeczka soli 4 całe jaja sezam biały i czarny, pieprz Wodę zagotuj z masłem, dodawaj mąkę i szybko mieszaj ok 2-3 minuty aż ciasto będzie błyszczące. Odstaw i ostudź. Wbijaj jaja i miksuj do momentu jednolitego, gęstego ciasta. Wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie. Posyp gruboziarnistą solą pieprzem
AZgotuj!kontrastowały z jasną masę ciasta. Ciasto lodowa góra Zachwyca swoim oryginalnym wyglądem. Sposób wykonania góry lodowej. Ciasto Góra Lodowa przygotowywałam około 1 godziny. Powiem szczerze, że więcej jest pracy przy myciu misek i czasu oczekiwania na ostygnięcie, niż przy samym przygotowywaniu ciasta 🙂 . Góra lodowa jest prosta w przygotowaniu i nieziemsko pyszna. Przed przystąpieniem do robienia ciasta, przeczytaj cały przepis(...)wbijając je lekko w masę budyniową jak na zdjęciu poniżej. Tak przygotowane ciasto odkładam w chłodne miejsce i zabieram się za przygotowanie jasnej i ciemnej polewy. Krok 4. Przygotowuję jasną i ciemną polewę. Polewę robię dopiero jak mam cała ciasto przygotowane, ponieważ masa z mleka w proszku szybko stygnie i nie ma czasu na zwlekanie z polewaniem . Do garnuszka wlewam
Ania gotujejestem dobra w pieczeniu ciasteczek. Wolę robić ciasta, są dla mnie bardziej… konkretne. Ale koniec listopada i grudzień to taki wyjątkowy czas, że niekiedy się przełamuję. Wtedy wchodzę do kuchni i piekę malutkie ciasteczka, w sam raz na dwa kęsy. Tak było i dzisiaj. Ugotowałam obiad, wyprawiłam Młodego, który wracał na studia i zamiast odpocząć, doszłam do wniosku, że zrobię(...)naczynia Thermomixa włożyć wszystkie składniki (bez wody). Połączyć 30 sekund/7 obrotów. Przełożyć do miski. 2. Jeśli nie mamy Thermomixa, wszystkie składniki (bez wody) zagniatamy szybko na jednolitą masę. 3. Jeśli ciasto (wyrobione w TM5 lub ręcznie) będzie się nadmiernie kruszyć, dodać wodę i ponownie zagnieść ciasto. 4. Z ciasta napierać porcję łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. 5. Jedną
W mojej kuchnijednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez(...)cukrem pudrem. Dodajemy budyń i żelatynę (może być jeszcze ciepła, aby masa zbyt szybko nam nie stężała przed wylaniem na placek). Gotowy krem szybko wylewamy na biszkopt i przykrywamy ciastem orzechowym. Galaretkę rozpuszczamy 1 1/2 szklance wrzątku, gdy będzie lekko tężała dodajemy śmietanę i ubijamy, aby pojawiły się pęcherze. Wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy
Jadło i czytadło