ciasto było dla mnie hitem tegorocznych Świąt (Ewo, dziękuję! 😊). Na Nowy Rok postanowiłam wykonać je we własnej kuchni, bo jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. W smaku przypomina mi nieco mój kaszak "Dzieciństwo Mańki" , choć brak w nim owoców dodających deserowi świeżości. Dlatego świetnie nadaje się na zimowy czas. Skąd jego nazwa? Nie mam pojęcia. Podejrzewam, że męska odmiana wynika(...)warstwą herbatników. W małym garnku zagotować wodę, zmniejszyć moc palnika i ustawić na garnku miskę z czekoladą połamaną na kawałki. Stopić czekoladę i dodać śmietanę. Szybko i dokładnie wymieszać. Masę czekoladową wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Górę ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawić do ostudzenia. Można podawać już po godzinie
Weekendy w domu i ogrodzieprzesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie. W szklance wody, bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90°C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki. Wyjmujemy ciasto z miski na blat i staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto
Karo in the Kitchenprzesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie. W szklance wody, bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90°C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki. Wyjmujemy ciasto z miski na blat i staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto
Karo in the KitchenCiasto jogurtowe ze śliwkami to przepyszny, szybki i bardzo prosty wypiek, który można przygotować bez użycia miksera. Jest to znakomita propozycja dla wielbicieli śliwek ale wyśmienicie smakuje również z innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami. Ciasto jogurtowe ze śliwkami to świetny pomysł na podwieczorek, idealny do popołudniowej kawy. składniki na tortownicę 26 cm 2,5 szklanki mąki pszennej
Smakowite Daniakażdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez
Słodkie okruszkijest wegańskie i bezglutenowe) Ciasto z jabłkami, pomelo i kajmakiem – ciasto wielu smaków, które łączą się w pyszną całość. Przepis – https://viagusto.pl/ciasto-wielu-smakow-z-jablkami-pomelo-i-kajmakiem/ Ciasto z bananem i czekoladą – bardzo proste i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki. Propozycja dla wszystkich, którym zależy na czasie Przepis – https://viagusto.pl/proste-ciasto-bez-jajek-z-bananem-i-czekolada/ (ciasto jest wegańskie) Babeczki marmurkowe – czyli muffinki(...)uwielbiane ciasteczka, które przerobiłam na wersję wegańską. Są niesamowicie pyszne! Przepis – https://viagusto.pl/weganskie-ciasteczka-warszawskie-sloneczka/ (ciasteczka są wegańskie) Owsiane kruche ciasteczka – najprostsza propozycja ciasteczek, których przygotowanie jest bardzo szybkie. Przepis – https://viagusto.pl/owsiane-kruche-ciastka-z-polewa/
Via GustoTakich uniwersalnych owoców, jak banany nie ma chyba zbyt wiele. Można je kupić przez cały rok, nie psują się szybko i do tego wychodzą z nich fajne ciasta ;) Ja uwielbiam dodawać banany do swoich śniadaniowych miseczek, ale kiedy nazbiera mi się już trochę takich naprawdę dojrzałych, szukam pomysłu na jakiś ciekawy wypiek. Najczęściej piekę słodkie chlebki z różnymi dodatkami
FitKotszybką babkę z rodzynkami (na krupczatce). Pyszna, prosta w przygotowaniu dodatkowo wzbogacona bakaliami. Idealna do weekendowej jak i codziennej kawy lub herbaty. U mnie zaraz po upieczeniu dosłownie znikła w oczach Bakali w niej jest mało, bo w moim domu jedni je lubią bardziej, a drudzy mniej, więc postawiłam na kompromis Spróbujcie. Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Ciasto
Słodkie okruszkiMuffiny dyniowe z bitą śmietaną, przepis szybki do wykonania Uwielbiam budzić moją rodzinę zapachem ciasta w sobotę ;) Muffiny dyniowe robi się szybciutko, a potem błogi zapach rozchodzi się po domu. Czy jest coś fajniejszego niż rano budzący Cię zapach ciasta ? :) Żartuję nie codziennie taki zapach budzi moją rodzinę ! W weekendy ja jak zwykle budzę się w okolicach godziny(...)wysokości ciasto. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 35-45 minut – aż patyczek będzie suchy ( to zależy od piekarnika ). Wyciągamy muffiny, pozwalamy im wystygnąć ( aczkolwiek ciepłe też są pyszne). Ubijamy schłodzoną śmietanę i dekorujemy nią nasze muffiny. Pyszne i proste :) Wpis powstał w ramach współpracy z Poltino.pl Muffiny dyniowe z bitą śmietaną, przepis szybki do wykonania
Kuchnia na wzgórzuFakt, że przechodzimy na dietę, nie musi już oznaczać całkowitej rezygnacji z deserów, wypieków, ciast czy lodów. Wystarczy nauczyć się przygotowywać je w domu, stosując zdrowe zamienniki kalorycznych produktów. W ten sposób nasze desery nie stracą na smaku, ale zdecydowanie stracą na kaloriach. Czym zastępować cukier? Oczywiście najwięcej kalorii w deserze dostarcza nam cukier. Popularnymi zamiennikami są miód, syrop(...)deserami na diecie Właśnie zbilansowana dieta, w której znajdzie się miejsce na dietetyczne desery, jest kluczem do sukcesu. Kiedy pozbawimy się całkowicie przyjemności płynącej z jedzenia lodów, ciast i deserów, to prawdopodobnie szybko wrócimy do starych nawyków. Stosujmy zamienniki, wybierajmy mniej kaloryczne desery i wprowadźmy do swojego żywienia zdrowe nawyki. Pamiętajmy też, że desery zawsze można spalić dzięki aktywności fizycznej
Słodkie okruszkiPstrąg pieczony ze szparagami to świetny pomysł na szybki, piątkowy obiad . Soczysta, pieczona ryba i miękkie, lekko skarmelizowane szparagi to idealne połączenie. Pstrąg pieczony – pomysł
Na-talerzu.plPomysł na coś słodkiego, szybkiego, prostego i oczywiście pysznego. Ciasto z dodatkiem maślanki. Wypatrzyłam je ostatnio w programie telewizyjnym. Musiałam koniecznie wypróbować, ponieważ uwielbiam takie zwykłe ciasta z kruszonką. Nie zawiodłam się, jest naprawdę smaczne. Tym bardziej, że zbliża się lato i sezon na świeże owoce. To będzie idealny czas na to ciasto. Ja będę piekła
Agusiowe smakołykiPomidorowe risotto z przepisu Jamiego Olivera to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa. Jest super kremowe, sycące i ma mniej kalorii niż typowe risotto, dzięki sprytnemu
Na-talerzu.plmąkę, siemię lniane oraz sól. Zamontuj hak do ciasta drożdżowego i chwilę wymieszaj składniki na małej prędkości. Stopniowo dodawaj wodę z drożdżami, a następnie oliwę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Jeżeli nie masz robota kuchennego, możesz wyrobić ciasto na pizzę ręcznie. Miskę posmaruj oliwą i umieść w niej wyrobione ciasto. Przykryj folią plastikową i odstaw do wyrośnięcia(...)brązowy. Wtedy przy pomocy łopatki odwróć ciasto na drugą stronę. Rozłóż na nim farsz szpinakowy, zrób w nim wgłębienia i wbij jajka. Przykryj pokrywką i smaż na średnim-małym ogniu przez ok. 8 minut, aż jajka się zetną, a ciasto przysmaży na złoto od spodu. Jeśli ciasto będzie rumienić się za szybko, po prostu obniż moc palnika. Gotową
Chilli Czosnek i Oliwaciasto, które będzie odchodziło od rąk i od ścianek naczynia. Należy wyrabiać około 20 min, starając się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h ). Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią lub ponownie chwilę wyrobić. Zanurzając dłonie w mące, odrywać kawałki ciasta(...)rozgrzać tłuszcz. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175°C * . Najłatwiej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego, ale można poradzić sobie bez niego - należy wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu 45 sekund do 1 minuty, to znak, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, stroną
Opowieści z piekarnikamnie wersja z solą morską kilka pistacji Pakman Przygotowanie: Jak przygotować kruche babeczki? Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Szybko zagniatamy składniki, robimy z ciasta kulę, owijamy w folię i schładzamy 30 minut w zamrażalniku lub 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie i wycinamy kółkami ciut większe od średnicy
Słodkie okruszki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybka s ałatka z porem, ananasem i szynką to idealny wybór, na różnego rodzaju okazje. Z pewnością posmakuje każdemu z Was. Składniki: 1
Przepiski.plCiasto z truskawkami i agrestem - szybkie i łatwe. Mięciutkie i długo zachowuje swoją świeżość. Składniki: 4 jajka, 2 szklanki maki, 1 szklanka oleju, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, łyżka kakao, szczypta soli, 400 g truskawek, 150 g agrestu zielonego, Przygotowanie: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, agrest na pół W jednej misce łączymy jajka i olej
Lena Gotujewyszło 10 naleśników. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia. Patelnię dobrze nagrzewam. Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju, smaruję patelnię pędzelkiem. Ciasto nakładam chochlą do zupy, szybko rozprowadzam na boki. Gdy widzę, że brzegi się “ścinają” przekręcam naleśniki na drugą stronę. Układam na talerzu, przykrywam folią spożywczą. Gotowe naleśniki posypuję cukrem pudrem
Zasmakuj Kuchniciasto z mojego domu rodzinnego, które pojawia się na każdej imprezie rodzinnej. Pyszny orzechowiec z dużą ilością prażonych orzechów. na jednym blacie ciasta. Następnym razem zrobię podwójną ilość prażonych orzechów, które wyłożę dwa blaty ciasta. W tradycyjnym przepisie ciasto jest przełożone masą z kaszy manny minusem jest ze ciasto musimy zjeść w miarę szybko
Kulinarne pyszności Molkikrem cytrynowy Lemon Curd np. z tego przepisu cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier puder, pokrojone w kostkę lub posiekane masło i żółtka. Szybko zagnieść całość na jednolite ciasto pod koniec dodając łyżkę bardzo zimnej wody. Wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nastawić
wyzwania kuchennepszennej 50 g cukru + 2 łyżeczki cukru z wanilią opcja: cukier do obtoczenia ciasteczek PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam cukier, cukier z wanilią, mąkę i posiekane, zimne masło. Szybko zagniatam, by powstało gładkie ciasto, które zbijam w kulę. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia
Zasmakuj Kuchnirozgrzać tłuszcz. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175°C. Najłatwiej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego, ale można poradzić sobie bez niego - należy wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu 45 sekund do 1 minuty, to znak, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, stroną
Opowieści z piekarnikabrzuszkami do dołu. Przygotowałam kruszonkę. Masło, cukier i mąkę roztarłam w dłoniach i posypałam ciasto. Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego! Lidka Artykuł Ciasto ze śliwkami – proste i szybkie w wykonaniu pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąwilgotne, a zarazem puszyste! Ciasteczka pozostają chrupkie, a po rozgryzieniu wylewa się z nich idealnie kremowe wnętrze. Czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? Mi tak! Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie, dlatego też jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości! Jest w 100% bez glutenu, ale gwarantuję Wam, że zachwyceni będą nawet Ci, którzy bez glutenu nie wyobrażają sobie
Ostra na Słodkoilości maku, chrupiących orzechów, zdrowego miodu i cytrusowej skórki z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość oblana aromatycznym, mocno waniliowym sosem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 280g maku 500ml mleka 4 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru pudru
Szalona Kuchnia Ewelinynadziane słodkim farszem z dużą ilości białego sera, cynamonu i przypraw korzennych z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość posypana cynamonem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy. Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 250ml ciepłej wody 50g masła extra 1 całe jajko 1 żółtka szczypta soli Nadzienie serowo-piernikowe: 350g białego twarogu 1 żółtko 170ml śmietany
Szalona Kuchnia Ewelinyżadnymi przyrządami. Tylko poruszamy garnkiem! Do garnka wlewamy ciepłą śmietankę. Intensywnie mieszamy a następnie dodajemy masło i sól. Gotujemy aż masa zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Polewamy wierzch ciasta jeszcze ciepłym karmelem. Posypujemy szybko uprażonymi migdałami, posiekanymi w słupki. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 60 ' Stopień trudności: łatwe Kaloryczność: 28 0 kcal/ kawałek
Pyry na Gazbananem i ser połączony z soczystym mango wykończony kwaśną galaretką stworzył idealny smak dla mnie. Degustatorzy byli tak zachwyceni, że od razu połowa została zjedzona. Koszt takiego ciasta jest niewielki, dodatkowo bardzo szybko się go wykonuje. Do tego nawet ładnie wygląda, także polecam go na jakieś uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (12) 169 kcal
zdrowo i aktywnieSłodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem jeżynowym i puszystą bitą śmietaną to fajny pomysł na szybki deser do kawki. Składniki: Ciasto: 150g masła 1 jajko 280g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70g cukru pudru Mus jeżynowy: 60ml wody 400g świeżych jeżyn 1 łyżeczka żelatyny 6 łyżek cukru Dodatkowo: bita śmietana świeże jeżyny masło do wysmarowania foremek
Szalona Kuchnia Ewelinytygodniu ziemniaków z sadzonym jajkiem, – dotychczas Twoim zdaniem „termoobieg” oznaczał doroczny bieg pracowników firm zajmujących się ogrzewaniem. Będzie więc łatwo, szybko i przyjemnie. Potrzebne składniki: Ciasto francuskie - 300 g Szparagi – pęczek Szynka Szwarcwaldzka/ Parmeńska/ Ser 100 g (użyłem Ementaler, może być Wasz ulubiony) Oliwa z oliwek, sól, pieprz, Papier
Mango Papajabananem i ser połączony z soczystym mango wykończony kwaśną galaretką stworzył idealny smak dla mnie. Degustatorzy byli tak zachwyceni, że od razu połowa została zjedzona. Koszt takiego ciasta jest niewielki, dodatkowo bardzo szybko się go wykonuje. Do tego nawet ładnie wygląda, także polecam go na jakieś uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (12) 169 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzupuszysta, biała masę. Wmiksuj jajko i wanilię. W osobnej misce wymieszaj makę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do masy maślanej i delikatnie, ale szybko i pewnie wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje się zbyt klejace wsyp odrobinę maki ( u mnie potrzeba było dodatkowo około 1 łyżki ), ale nie za dużo, bo będzie twarde. Uformuj kulę, dociśnij, aby powstał dysk
Lejdi of the housemąką. A jeśli jest za twarde, to dodajemy jeszcze odrobinę śmietany. 4. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. 5. Sprawdzamy temperaturę oleju, czyli wrzucamy mały kawałek ciasta do oleju i jeśli szybko wypływa i rumieni się, to znaczy, że olej jest gotowy. 7. Na rozgrzany olej wkładamy porcjami pączki i smażymy na rumiano przewracając po chwili. 8. Osączamy
dobra gospodyni dom wesołym czynirozgrzać tłuszcz. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175°C. Najłatwiej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego, ale można poradzić sobie bez niego - należy wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu 45 sekund do 1 minuty, to znak, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, stroną
Opowieści z piekarnikaBardzo szybki i prosty przepis na sernik na zimno. Praktycznie zrobimy go bez użycia miksera, co jest jego dodatkową zaletą. Jest delikatny w smaku i nie przesłodzony. Myślę, że to aromatyczne ciasto podbije serca tych, którzy kochają serniki bez pieczenia 😍 Ja mój sernik zrobiłam na dużej, prostokątnej blaszce, dlatego nie jest zbyt wysoki. Jeśli chcemy, aby był wyższy
Walijskie Pichceniepieczenia! Zrobiłam je tak naprawdę „przez przypadek”, ze składników, które miałam dostępne w kuchni, a zrobiło tak niesamowitą furorę, że postanowiłam pochwalić się przepisem! Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie! Robi się je błyskawicznie! Warto zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce ” do przegryzienia” – smaki idealnie się połączą, a całość zachwyci nawet najbardziej
Ostra na SłodkoProsty przepis na błyskawiczne mini pączki serowe , tym razem z dodatkiem serka homogenizowanego. Robi się je naprawdę bardzo łatwo i szybko, nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie no i wystarczy zamieszać je łyżką. Jeszcze ciepłe, otoczone cukrem pudrem, smakują znakomicie. składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej
babka w formiełyżeczki proszku do pieczenia marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 5 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać okręgi, które układać na wyłożonej
My simple kitchenCynamonowa, migdałowa owsianka z brzoskwinią, zapieczona może być idealną alternatywą do ciasta w trakcie weekendu lub szybkim śniadaniem w ciągu tygodnia. Zawiera soczyste i słodkie brzoskwinie oraz migdały, które nadają chrupkości. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki łyżeczka sody oczyszczonej łyżka mielonych migdałów lub płatków migdałowych szczypta soli 2 szklanki mleka jajko 100ml miodu łyżka masła
wysmienityrobicie zdjęcia żarciu w czasie gotowania, to zrozumieć mój ból. telefon musi dać się obsługiwać jedną ręką (najlepiej nie tą, którą mam całą w cieście) a odblokowanie musi być szybkie Z mojej perspektywy dużym plusem Sony Xperia XZ3 jest umiejscowienie czytnika linii papilarnych w tylnej obudowie i szybkie działanie tego skanera, oraz możliwość uruchomienia aparatu i najczęściej używanych aplikacji bocznym
Ugotowane pozamiataneKruche Cynamonowe Ciasteczka – Zapraszam na pyszne, maślane, kruche ciasteczka z cynamonem. W przygotowaniu są proste i szybkie, musimy tylko poczekać, aż ciasto się troche schłodzi w lodówce. Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek, na święta można zrobić piękne gwiazdki, ciasto podczas pieczenia bardzo dobrze trzyma kształt. Piekłam te ciasteczka w zeszłym roku i w moim domu zrobiły furorę :). Cynamonowe
Mała Cukierenkaforemek, wyrównujemy wierzch, delikatnie spryskujemy letnią wodą, posypujemy mąką razową, wkładamy foremki z ciastem do worka foliowego i pozostawiamy do wyrośnięcia. 8. Ciasto u mnie urosło dość szybko bo w ciągu 1,5 godziny. 9. Pieczemy w początkowej temperaturze 230-240st. przez 15 minut. 10. Zmniejszamy temperaturę
Leśny Zakątekłyżeczkę zakwasu, wtedy będziemy mieć kleik fermentowany. Gotować w rondelku ok. 5-7 minut, mieszając aby się nie przypalał. Przełożyć na talerz i rozprowadzić cienka warstwą aby szybko wystygł. Kleik dodajemy do ciasta dopiero jak zupełnie ostygnie i będzie zimny. Składniki na chleb, foremka 25 cm: 310 g mąka pszenna chlebowa typ 750 75 g aktywny zakwas pszenny (dokarmiony
Przepisy na domowy ser i chlebpory nie publikowałam tortów, ponieważ żaden mi nie wyszedł na tyle dobrze, by można było podzielić się przepisem. Po kilku próbach pieczenia ciasta, dalsze chęci opadały tak szybko jak biszkopt wyjęty z piekarnika. Pamiętam ostatni eksperyment tortowy – miał być z nutką cytrynową, orzeźwiający, z lekkim biszkoptem. I mimo wielkiego planu, zaliczyłam porażkę […] Artykuł Jak zrobić tort z truskawkami
Pink Envelopeziemniaków (ziemniaki możemy również zetrzeć na tarce, w tym przypadku odsączamy sok ręcznie). Łączymy ugotowane ziemniaki z surowymi, wbijamy do nich jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Szybko wyrabiamy całość na jednolite ciasto. Oprószamy ręce w mące ziemniaczanej i formujemy z ciasta kulki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy delikatnie pyzy, mieszamy drewnianą łyżką
Qchnia po prostulubi chałwy? Ja ją uwielbiam! Więc prezentuję kolejne ciasto z jej udziałem. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu wystarczy biszkopt i masa :) Piekłam w blaszce o wymiarach 42 cm x 26 cm. Czytaj więcej
PychotkaaaPiekłam już wiele chlebów, ale chyba ten odpowiada mi najbardziej. Jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Myślę, że uda się nawet osobom początkującym w kuchni. Dodatki można dowolnie modyfikować. Lubię do swojego bochenka dorzucić np. słonecznika, siemienia lnianego czy pestek z dyni. Zdjęcia też są z różnych bochenków, a to inny dodatek, a to część
Kuchnia domowa AniSłodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą sera, świeżej moreli, pachnącego cytrusami imbiru to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 160g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli Farsz: 200g białego sera 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru starta skórka
Szalona Kuchnia EwelinyKupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek
My simple kitchenpiekłam ani chleba, ani bułeczek, a takie akcje to fajna sprawa, jest jakaś mobilizacja ..No i znalazłam fajny przepis na chleb nocny , bardzo prosty i szybki do zrobienia.Wieczorem zagniata się ciasto, wykłada do blaszki i wstawia do lodówki..a rano wyciągamy blaszkę z lodówki, nagrzewamy piekarnik , wstawiamy blaszkę i chlebek już się piecze..Ja zaczęłam robić, i ciasto było
Moje domowe kucharzenieSzybkie w przygotowaniu, pachnące cynamonem ciasto na bazie świeżych gruszek, chrupiących delikatnie słonych orzeszków, które idealnie komponują się ze słodką, mleczną czekoladą to moja propozycja na owocowe, sezonowe ciasto. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 130g masła 1 jajko całe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 500g gruszek (waga po obraniu) 250g batonu snickers
Szalona Kuchnia Ewelinyrozgrzać tłuszcz. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175°C. Najłatwiej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego, ale można poradzić sobie bez niego - należy wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu 45 sekund do 1 minuty, to znak, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, stroną
Opowieści z piekarnikaPrzepyszne pierogi dziś mam do pokazania. Zniknęły szybko z naszych talerzy więc mniemam że i z Waszych znikną dość szybko a brzuchy będą zadowolone. Ciasto robi się szybciutko, farsz jest słodki a dzięki temu że polałam pierogi z masłem szałwiowym smakują obłędnie. Polecam gorąco. Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielanguage:EN-US;} Składniki: 150 g margaryny 50 g cukru 3 żółtka 280 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ciastem, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Piec w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Wystudzić. Masa makowa
kulinarnyswiatdomiProsty i szybki przepis na ciastka z ciasta francuskiego z szynką i serem. Przekąska idealna na imprezy, sylwestra.. na co dzień. Takie paszteciki z ciasta francuskiego przygotujesz w kilka minut. W wersji na słodko gorąco polecam również czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego
AniaGotuje.plmigdałów + migdały Do miski przesiej mąkę oraz cukier puder, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt migdałowy oraz jajko. Całość zagnieć szybko, tak aby powstało gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni
365 dni dookoła kuchniSzybkie , smaczne roladki z gotowego ciasta na pizzę. Doskonałe jako przystawka na imprezę lub po prostu smaczna kolacja. SKŁADNIKI 2 gotowe płaty ciasta do pizzy 30 dag.mięsa mielonego , np. drobiowe 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju 1 cebula 2-3 pomidory 15 dag sera żółtego WYKONANIE Cebulę
W kuchennym oknie Ewydzisiaj dla Was jedną z przepysznych przekąsek. Taką, której ciężko się pozbyć z listy ulubionych. Nie dość, że wspomagamy się gotowym francuskim ciastem, więc robi się ją szybko, to jeszcze zestawienie smaków gwarantuje sukces. Nie wierzcie mi na słowo, tylko wypróbujcie! Czytaj więcej
PichceniomaniaProsty przepis na mini pizze z ciasta francuskiego. Super pomysł na szybką przekąskę. Czas przygotowywania: 10 minut Czas pieczenia: 12 minut temperatura 180 stopni Ilość porcji: 19 mini pizz średnicy
AniaGotuje.plminut. Jeśli zrobimy to dłużej zetnie nam się żółtko, stąd warto pilnować tego czasu. Uwaga! Suflet należy spożyć bezpośrednio po wyjęciu z pieca – wychłodzenie spowoduje również bardzo szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta. Koszt: 3,50 zł porcja Przygotowanie: maksymalnie 25 minut Suflet z jajka Suflet z jajka Suflet z jajka Chcesz wiedzieć coś więcej na temat sufletów? Sprawdź tutaj
Kuchennyviral.plugniatamy jak na puree. -- Wszystkie przygotowane produkty wkładamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu ciasto dzielimy na części i po kolei wyrabiamy każdy kawałek. Ciasto będzie mokre i musimy szybko wałkować, wycinać i gotować. Do wycinania mini kopytek polecam kółko do cięcia pizzy. Po wycięciu całość należy przesypać mąką i przesunąć całość w różne strony, wówczas
chleba naszegomleko kokosowe. Jajko połączyć (widelcem) z mlekiem kokosowym, a następnie powoli rozmieszać z resztą składników - aż powstanie się jednolita masa. Na patelni rozgrzać olej i szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć (na dużym ogniu) przez około 1 minuty z jednej strony, po czym przewrócić i smażyć do zrumienienia się. Gotowe naleśniki ułożyć na talerzach, polać
Di gotujerozgrzać tłuszcz. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175°C. Najłatwiej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego, ale można poradzić sobie bez niego - należy wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu 45 sekund do 1 minuty, to znak, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, stroną
Opowieści z piekarnikaprzycisnąć zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem, szprycką nałożyć na wierzch ciasta i posypać kolorową posypką, przybrać listkami mięty, schować do lodówki - ciasto jest wilgotne, smaczne i szybko się zjada.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka śmietany Dodatkowo: sok z 1/2 limonki + cukier puder dekoracyjny Maczek o smaku owocowym Cykoria Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Masło warto posiekać nożem. Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Spłaszczamy
Słodkie okruszkitempie też..no i dołączy kolejny przepis..mam nadzieję, że takiego jeszcze na blogu nie ma.., a jak jest to będzie przypomnienie..Takie rogaliki robi się bardzo szybko, nie czekamy na wyrastanie ciasta, a potem rogalików.tylko ciasto zagniatamy, formujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika..Polecam.Przepis znaleziony u Danusi , moje rogaliki są z marmoladą.Rogaliki dodaję do akcji Błyskawiczne
Moje domowe kucharzeniekolor, cały czas mieszając, po uprażeniu, ostudzony wyłożyć na masę kajmakową, dłonią przygniatając ziarno, by się ładnie przykleił słonecznik do masy. Ps. dużo pisania, ale robienie tego ciasta, to sama przyjemność! bardzo szybko się wykonuje poszczególne etapy, a co najważniejsze, trud jest wart zachodu! Smacznego
kgwjanczewołyżka octu jabłkowego tutaj 60 ml wody 5 łyżek oliwy z oliwek opcjonalnie wanilii 1 łyżeczka Wykonanie nie ma żadnych jajek ,mleka,ani masła a mimo to ciasto jest smaczne ,soczyste i szybko sie robi . Nagrzac piekarnik do 180 ° C , forma u mnie 16x11cm Wymieszać przesiana mąkę z kakao,dodać miód,sól,sodę .Dodać ocet,wanilię oliwę i wodę .Wszystko
w mojej kuchniUwielbiam to ciasto. Jest pyszne, pachnące, mega szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jest tak pyszne , że znika zaraz po upieczeniu. Super na upał i piknik:) Przepis z mojego ulubionego bloga MojeTworyPrzetwory :) Składniki; 1i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 180 g jogurtu naturalnego / u mnie grecki/, 2 jajka, 1 łyzka cukru waniliowego
Anioły w kuchnipory nie publikowałam tortów, ponieważ żaden mi nie wyszedł na tyle dobrze, by można było podzielić się przepisem. Po kilku próbach pieczenia ciasta, dalsze chęci opadały tak szybko jak biszkopt wyjęty z piekarnika. Pamiętam ostatni eksperyment tortowy – miał być z nutką cytrynową, orzeźwiający, z lekkim biszkoptem. I mimo wielkiego planu, zaliczyłam porażkę […] Artykuł Jak zrobić tort z truskawkami
Pink Envelopewypieków. Francuskie pochłaniałyśmy w mgnieniu oka. Zostały mi ostatnio resztki waniliowego kremu, więc postanowiłam upiec francuskie z kremem. Poczułam się jak za dawnych lat. To jest naprawdę szybki deser. Wystarczy arkusz kupnego ciasta francuskiego, truskawki i krem. Prościej być nie może...Odpoczywałam w słońcu i popijałam kawką pyszne ciasteczko! Francuskie ciastka Składniki: na 8 ciastek 1 arkusz ciasta francuskiego
codojedzenialodach to sorbety! Lekkie, wodniste lody takie dla ochłody. A że akcja rabarbar ciągle trwa, więc na razie działamy na tym polu. W piekarniku siedzi właśnie ciasto rabarbarowe, wiecie to takie szybkie kubeczkowe a ja dzielę się z Wami przepisem na sorbet różano - rabarbarowy. Składniki: 5-8 łodyg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 400 ml gorącej wody 2 torebki
Życie zaczyna się w kuchnijest bardzo lubiana przez męża i często ją piekę. A że "dawno" nie było, więc był już na nią najwyższy czas. Tym razem postawiłam na babkę czekoladową. Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto. Babka wychodzi bardzo puszysta i wilgotna. Wystarczy ją tylko posypać cukrem pudrem. A mężowi tak zasmakowała, że na drugi raz od razu upiekę dwie ;) Składniki: * 1 szklanka
Zrób to smacznieformie dobrze wystudzić galaretkę poziomkową lub o innym smaku rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą galaretkę wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia - ciasto jest pyszne smakowo i szybko znika z talerza..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępiec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc przed podaniem posypać pudrem cukrem lub polukrować - sernik jest puszysty, wilgotny, ciasto jest smacznie kakaowe i szybko sernik znika z talerza..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękrówkowej z puszki Przygotowanie mazurka czekoladowego z masą krówkową: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta
kolorowotorcikowoBabę 🍥👵 drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie. Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie ⏰. Tylko cukrem pudrem posypujecie i już ją jecie. Krótko o niej opisuję ✏, bo właśnie jej smakiem się delektuję 👄. Składniki (forma na babkę ok. 22 cm) : 150 g suszonych daktyli
Moniki Smakołykiciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni! Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm) 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko Masa serowa: 800 g mielonego twarogu 1 budyń śmietankowy
Walijskie PichcenieBabka jest miękka, wilgotna w środku, puszysta i mocno cytrynowa. Szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, a zapach w domu podczas jej pieczenia jest nie do opisania. Idealna na Wielkanoc a także do popołudniowej kawki każdego dnia :) Do mojej babki wykorzystałam mąkę pszenną luksusową typ 550 od Młyny Stoisław . A po przepisy na inne babki
Zrób to smacznieDzisiaj polecam szybkie i proste sakiewki z ciasta francuskiego, nadziewane serami, doprawione do smaku na ostro. Idealne jako przystawka, przekąską lub kolacja. Polecam! Francuskie sakiewki serowo - paprykowe Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g sera typu feta 100g startego sera żółtego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki Wykonanie: Ser feta kroimy w drobną kostkę, mieszamy ze startym serem
Smak mojej kuchnizaparzyłam 2 łyżeczki herbaty Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier i małą szczyptę soli. Następnie dodajemy masło lub margarynę. Całość siekamy nożem, dodajemy herbatę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę z ciasta i schładzamy ją w lodówce przez 30 minut. Następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto lub rozgniatamy ręką na grubość około 3 mm (ciasto można z wierzchu
Słodkie okruszkiciasto ze śliwkami, co uświadomiło mi, że bardzo dawno nic takiego nie robiłam. A że babcia podrzuciła akurat świeże owoce - oto jest: delikatne, puszyste, słodkie ciasto z żółtymi śliwkami. Bardzo szybko i łatwo się je robi, nie jest zbyt tłuste i ciężkie. Składniki 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki
Słodkie inspiracjewymieszać na kruszonkę. Mokre składniki (mleko, jajko, masło) wymieszać w jednej misce. Suche (mąkę, sól, cukier, proszek, ziarenka wanilii) - w drugiej. Mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i niedbale. Wrzucić do ciasta porzeczki, jeszcze raz wymieszać łyżką. Rozłożyć do przygotowanej formy wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec
Słodkie inspiracjetorcik powstał na szybko, bo miałam kupić gotowe ciasto do pracy, później wpadłam na pomysł że zrobię babeczki, ale jak urodziny to urodziny i tort zrobiłam. Mnie smakował, bo ja uwielbiam dużą ilość czekolady! Składniki : * biszkopt jasny - 3 jajka, szklanka mą ki pszennej, pół szklanki cukru , łyżeczka proszku do pieczenia * biszkopt ciemny - 3 jajka, 3/4 szklanki mą ki pszennej
Magiczne Życie Martyżółty ser, użyłam morski, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, pizzę piec około 30-35 minut, kroić trochę wystudzoną, podać z z keczupem - na cieście francuskim jest pizza na szybki obiad lub kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Ciasteczka
Słodkie okruszkiWitajcie Kochani! Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie ciasta francuskiego, lodów i owoców. Takie zestawienie już samo w sobie gwarantuje nam sukces, ale skoro okazja jest nad wyraz wyjątkowa, bo mamy Walentynki, to warto pójść o krok dalej i zadbać o to, by nasz Ukochany, bądź Ukochana, pamiętali ten wieczór jeszcze na długo po jego zakończeniu. A więc
NiePieprz.plWczorajsza nasza szybka kolacja. Składniki: zielone szparagi, ciasto francuskie, sól. Przygotowanie: zielone szparagi umyć i obłamać mniej więcej w 1/3 długości. Ciasto francuskie pokroić na paski, posolić, sól docisnąć ręką żeby się przykleiła do ciasta, a nie zleciała podczas zawijania. Szparagi owijamy ciastem francuskim i wkładamy na blachę. Pieczemy ok 15 minut w temp
Państwo Wojtczuk gotująmocno kawowe, ilość kawy można zmniejszyć w zależności od upodobań i mocy kawy Przygotowanie: Wszystkie składniki (za wyjątkiem jogurtu) umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. W przypadku, gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego (ja tak zrobiłam). Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
Słodkie okruszkiczęsto przyrządzam gdy mam nadmiar domowego pasztetu, wystarczy tylko do pasztetu dodać ugotowane jajka oraz natkę pietruszki oraz usmażyć naleśniki. Mają wspaniały smak i w dodatku są szybkie do przyrządzenia, polecam. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka Farsz: 400 gram pasztetu najlepiej domowego 4 jajka
Bajeczna Kuchniadomowego kebaba:) Pity piekłam już kilkakrotnie w zeszłym tygodniu, gdyż jednogłośnie stwierdziliśmy, że bardzo nam odpowiada taki fastfood. No, przyznam, że może nie jest taki szybki, biorąc pod uwagę wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrastanie. Ale bułki spokojnie mogą poleżeć do następnego dnia, a wtedy już na pewno będzie bardzo fast. Ciasto jest proste, podobne do tego
Obiad gotowyBardzo słodki deser do kawy. Pyszny i delikatny zamiennik ciasta. Mus wykonuje się bardzo szybko, jednak przed podaniem należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce. Czas wykonania: 30 min + minimum 3 h chłodzenia Ilość porcji: 3 Składniki: 100 g czekolady (50 g mlecznej, 50 g gorzkiej) ½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego 70 g mascarpone
KuchniaWeDwoje.plWITAM WAS W NOWYM ROKU :) Rozpoczął się czas karnawału więc mam dla Was pyszną i zarazem bardzo szybką w wykonaniu Przekąskę z ciasta francuskiego z oliwkami i jalapeno a całość dopełnia pyszny SOS KIELECKI CZOSNKOWY SPOŁEM. Sos ten jest delikatny, nie jest mulący. Polecam w 100 %. SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego-jedno opakowanie 1 0 dag sera
Gotowanie Patkiwersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna. Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki
Kolorowy PrzepisownikPyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak
Kraina Miodem PłynącaPuszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga z małymi zmianami. Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne. SKŁADNIKI: - 125 g masła - 250 ml mleka - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanka cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka sody
Kulinarne życiesię za pieczenie. W trakcie tych warsztatów przygotowywaliśmy przepisy właśnie z tej książki i wyszło przepysznie! Warto zbierać te znaczki, żeby ją zdobyć:) Na początek przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami i kruszonka, szybkie, łatwe i pyszne. Następnie zrobiliśmy pyszne oponki serowe, chyba wszystko smażone na głębokim tłuszczu jest obłędne:) Później zabraliśmy się piernika z powidłami w marcepanie i glazurze czekoladowej
karmelowy