bardzo smaczne ciasto powstało na potrzeby szybkiego wykorzystania zalegającej w spiżarce kaszy manny (czyli grysiku), której termin ważności nieubłaganie zbliżał się ku końcowi ;) Ciemne, czekoladowe (za sprawą dodatku budyniu czekoladowego) ciasto, a pomiędzy nim jasna grysikowo-jogurtowa masa z dodatkiem owoców czarnej porzeczki. Ciasto jest bardzo słodkie, ale czarna porzeczka równoważy jego smak i dodaje odrobiny wilgoci zwartej konsystencji. Sprawia
MyCookBook.plBardzo szybki i prosty biszkopt z kremem ananasowym i ciastem kokosowym. Pyszne połączenie smaków które zasmakuje każdemu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 1 szklanka cukru 100 g wiórek kokosowych Krem: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 6 łyżek cukru 4 żółtka 2 budynie śmietankowe
Na Ciasteczkowych PapierachMuszę nieskromnie przyznać, że wyszło mi dziś pyszne ciasto. Już chyba dawno w tak szybkim tempie nie znikało nic z blachy. Składniki: Ciasto: 215g mąki pszennej ( 1 i 1/4 szklanki), 54g mąki krupczatki (1/4 szklanki), 1 jajko, 10g cukru waniliowego, 72g cukru pudru ( niecałe pół szklanki), 125g zimnej margaryny, 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy
W kuchni u Monikizauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek lub masła może wypływać z formy już podczas pieczenia, dlatego warto zabezpieczyć przed tym piekarnik (piszę o tym poniżej w opisie wykonania). Moje formy
Smakołyki Berenikiciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno ciastka speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy przy nim niewiele, godzinka w piekarniku i gotowe :) Najlepiej piec je pod wieczór. Wtedy rano mamy
CookYourselflekko przestudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż środek się zetnie. Uważajcie z czasem pieczenia, gdyż masa bardzo łatwo i szybko może się przypalić. Ciasto przestudzić, udekorować i włożyć na całą noc do lodówki. Podawać schłodzoną. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mniejsze kawałki) wrzucić do miski. Masło z mąką rozcierać palcami aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. Do ciasta dodać rozbełtane żółtko oraz zimną wodę. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30-60 min. Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne ciasto serowe. Jest nie tylko smaczne, ale też szybkie i długo zachowuje świeżość. Składniki: Ciasto kakaowe: 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju aromat śmietankowy Ser: 50 dag twarogu (u mnie wiaderkowy) 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki
Kuchnia domowa AniPiekłam już ciasta z dodatkiem marchewki, dyni, a nawet buraka. Teraz nadszedł czas na szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając to ciasto zrobicie furorę na każdym spotkaniu. Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: 450g mrożonego
Kolizje SmakówZapraszam miłośników gruszek I miodu na niebiańskie ciasto...:) Ciasto robimy w 15 min, więc szybko I bez żadnych udziwnień :) . Miało być to ciasto do kawy na dzisiaj.....I niestety , kawa bedzie bez ciasta...zjedliśmy....Pyszotka ...warto spróbować Zaczynamy Składniki: 300 gr self raising mąki* 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gr drobnego cukru-caster superfine sugar 250 gr masła
Smaki Edytyproste do zrobienia. W okresie letnim warto zrobić sobie kilka porcji kruchego ciasta za jednym razem i zamrozić. Później wystarczy tylko wyjąć ciasto z zamrażarki przygotować na szybko ulubione dodatki i upiec tartę. Post Krucha tarta z wiśniami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeProsty mazurek z kajmakiem Dziś dzielę się z Wami przepisem na prosty mazurek z kajmakiem. Możecie go przygotować z domową masą kajmakową lub w wersji szybkiej z gotową masą krówkową. Ciasto możecie dowolnie ozdobić Ja postawiłam na prostotę U nas taki mazurek znika w kilka chwil. W końcu warto czasem zaszaleć i osłodzić sobie dzień, prawda? Miłego dnia moi drodzy(...)warto sprawdzić stan wody w garnku, w razie potrzeby trzeba dolać wrzątku. Następnie puszkę należy wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia. Wersja szybka: Wykorzystujemy gotową masę krówkową z puszki. Warto ją jedynie lekko podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała na cieście. Przygotowujemy kruche ciasto na spód: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół). Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy pokrojone
Słodkie okruszkiolej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni). (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się. Całość. Gotowe naleśniki posmarować cienką warstwą kremu czekoladowego i dowolnie zwinąć. Każdego naleśnika opcjonalnie obsmażyć na odrobinie
Di gotujetylko. Idealnym dodatkiem do różnego rodzaju ciast będzie oczywiście rabarbar. Jego kwaśny smak w połączeniu ze słodyczą ciasta to prawdziwy raj dla podniebienia! Ciasta z rabarbarem to idealny pomysł na smaczny deser do kawy, podczas niedzielnego relaksu w przydomowym ogródku. Przepisy na domowe ciasto z rabarbarem są bardzo łatwe, a co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli więc macie ochotę
Przepiski.plminut. Po upływie tego czasu dodać 2 łyżki oleju i delikatnie wmieszać go łyżką. (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się. Waniliowe naleśniki na mące krupczatce - dodatkowe informacje: (*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników
Di gotuje